Albánia Beutazási feltételek és Információk

Schuster Travel | 2024-02-18 | Beutazási feltételek - Ország információk

Albánia, azaz Shqipëria, „A sasok földje”, Dél-Európa eddig kevésbé felfedezett országa, mivel csak az elmúlt években nyitotta meg kapuit a turizmus előtt. Több, min 360 km partvidék, gyönyörű kék tenger, néhol homokos, néhol sziklás résszel és gomba módra szaporodó szállodákkal, vadregényes hegyi tájakkal, varázslatos látnivalókkal, városokkal és ételekkel, hamisítatlan balkáni hangulattal, valamint a többi mediterrán országhoz képest jóval kedvezőbb áron várja a pihenni vágyó utasokat.

Albánia Beutazási feltételek és Információk

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

  • magánútlevél - a beutazástól számított 3 hónapig még érvényesnek kell lennie
  • ideiglenes útlevél (Csak konzul állít ki!) - a beutazástól számított 3 hónapig még érvényesnek kell lennie
  • személyi igazolvány - a beutazástól számított 3 hónapig még érvényesnek kell lennie

Megjegyzés: Az útlevélben más állam által elhelyezett beléptető bélyegző nem jelent problémát. 

Tranzitálási szabályok: Jelenleg az országon keresztül történő tranzitálás nincs időbeli korláthoz kötve.

Vízum: Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak be Albániába, és egyszeri belépéssel 180 naponként 90 napig tartózkodhatnak az országban. A hosszabb idejű tartózkodásra szóló tartózkodási engedélyt az albániai tartózkodási hely szerinti rendőrkapitányságon kell kérelmezni (honlap: https://www.asp.gov.al). 180 naponként 90 napot meghaladó, tartózkodási engedély nélkül történő túltartózkodás esetén pénzbüntetésre illetve beutazási tilalom elrendelésére kell számítani! 

A 180 napon belül 90 napnál hosszabb ideig Albániában tartózkodó külföldieknek saját vagy cégük tulajdonában álló gépkocsijukat albán rendszámmal forgalomba kell helyeztetniük. Ellenkező esetben az érintettek komoly pénzbüntetésre számíthatnak.

Kiskorúak beutaztatása: ha a kiskorúval nem utazik együtt nagykorú, a határátkelőhelyen csak akkor léphet be vagy ki, ha szülői vagy gyámhatósági hozzájáruló nyilatkozattal rendelkezik. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. Bár formai megkötés nincs, a nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni.

Ha a határellenőrzést végző hatósági személyekben gyanú merül fel arra vonatkozóan, hogy a belépni vagy kilépni kívánó, nagykorú kíséretében levő kiskorút ki kívánják vonni a jogosan szülői felügyeleti jogot gyakorló személy felügyelete alól, a határőrség alkalmazottja további, részletes vizsgálatot végezhet ennek tisztázása érdekében. Ha kiskorúak szervezett csoportban lépnek az ország területére, kíséretükben kell lennie legalább egy nagykorú személynek az oktatási intézményüktől. Az oktatási intézmény képviselőjének be kell tudni mutatnia az intézmény vezetőjének aláírását tartalmazó teljes utaslistát.

Vám: A személyes szükségletekre szolgáló tárgyakat vámmentesen lehet be és kivinni. A külföldi és a nemzeti valuta be- és kivitelét nem ellenőrzik, de 10.000 (azaz tízezer) EUR-t meghaladó pénzösszeget (értéktárgyakat is ideértve) be és kilépés során is be kell jelenteni a vámszerveknél.

Az albán Vámhivatal honlapja. / A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

 

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid

Magyarország állampolgárai karantén- és tesztkötelezettség nélkül léphetnek be Albániába.

Albánia felfüggesztette a koronavírus terjedését megakadályozó intézkedések nagy részét. Megszűnt az oltási, gyógyultsági és teszt igazolások bemutatási kötelezettsége az országba történő belépésnél.

Az albán Európa és Külügyminisztérium alábbi linkjén tájékozódhatnak az egyéb országokból történő beutazásra vonatkozó esetleges korlátozásokról, valamint az oltásokról és további járványügyi intézkedésekről.

Légi összeköttetés: a Tiranai Nemzetközi Repülőtérrel kapcsolatos információ az alábbi honlapon érhető el:

Az egyes légitársaságok járványügyi szabályozása eltérő, az utazást megelőzően kérjük ellenőrizni, hogy a légitársaság esetleg állít-e az utasok elé más speciális kritériumot az utazásban részvétel feltételeként. Egyes esetekben a személyszállítást szervező cégek által hozott rendelkezések akár szigorúbbak is lehetnek az albániai beutazási feltételeknél.

Közúton történő határátlépés: Albánia szárazföldi határai nyitva állnak a turisták számára is.

Amennyiben az Albániából való kilépéshez PCR vagy gyorsteszt szükséges (pl. a célország vagy a legi társaság előírása miatt), azt az alábbi albán nyelvű linken felsorolt intézményekben lehet elvégeztetni.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Kiutazás az országból: Albániát jelenleg szárazföldi úton bármely irányba el lehet hagyni. Kérjük, gépjárművel történő utazásuk tervezésekor tekintsék át az útvonal által érintett országok szabályait is, és itt tartózkodásuk során is tájékozódjanak az esetleges változásokról.

További tudnivalók: A maszkviselés zárt térben javasolt.

A járvánnyal kapcsolatban az Egészségügyi Minisztérium hírfolyama folyamatosan frissíti az információkat, emellett az Európa- és Külügyminisztérium honlapján, a Közegészségügyi Intézet honlapján, illetve az alábbi linken https://coronavirus.al/ találhatók aktuális tájékoztatók albán nyelven. A maszkviselés eltörléséről az Albán Távirati Iroda oldalán található tájékoztatás. Fertőzés gyanúja esetén hívható telefonszám: 127.

Oltások:

A térségben előforduló megbetegedések lehetnek: Hepatitis B, Hepatitis A, Kullancsencephalitis, Diftéria-tetanusz, Tífusz

Közegészség, egészségügyi helyzet: Albániában az állami egészségügyi ellátás a magyarországi színvonalnál általában rosszabb minőségű. Az egészségügyi és higiéniás feltételek nem mindig felelnek meg az európai normáknak. Magas színvonalú ellátásra leginkább csak a magánklinikákon és rendelőkben számíthatunk, melyek azonban csak a fővárosban és a nagyobb városokban elérhetők. Egyes, hazánkban is használt gyógyszerek a helyi gyógyszertárakban is beszerezhetők, azonban célszerű figyelni arra, hogy ne a távol-keleti, olcsóbb változatokat vásároljuk meg, hanem megbízható gyógyszergyárak termékeit.

Nagykövetségek által ajánlott orvosok, klinikák Tiranában:

Hygeia Hospital Tirana (görög tulajdonú magánkórház és rendelőintézet) Mbikalimi i Kamzës, Mëzez-Fushë 1051, Albania Tel: +355 4 239 0000, www.hygeia.al

"Nene Tereza" Központi Egyetemi Kórház Tirana, Rruga Dibres Tel: + 355 4 2363 001, +355 4 2362 630 www.qsut.gov.al 

Ortodox Klinika Tirana, Rruga Dibres 159 Tel: + 355 4 2360 925, +355 4 2374 804 http://klinikaorthodhokse.com/al/  

Legfontosabb segélyhívó számok:Mentők: 127 Tűzoltók: 128; Rendőrség: 129; Általános segélyhívó: 112

Egyéb tanácsok

  • Egyáltalán nem javasolt vezetékes vizet inni, ilyen vízből készült jégkockával italt hűteni, de még a fogmosás is csak palackozott vízzel ajánlott.
  • A gyümölcsöt, főzeléknövényeket és a salátát szintén palackozott vízzel javasolt jól lemosni.
  • Az élelmiszerek vásárlásakor körültekintéssel kell eljárni, és mindig ellenőrizni kell az áruk szavatossági időpontját.
  • Az utcai árusoktól, bódékból nyers hús- és tejtermékeket nem javasolt vásárolni.

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: nincs

Utazás hossza: charter és fapados járatok is közlekednek Tiranába, a repülési idő kb. 1 óra 30 perc.

Pénznem: Albán Lek (ALL) 1 LEK = kb. 3,8 HUF (2024.02.09). Albániában a banki szolgáltatások megfelelő színvonalúak. Pénzfelvevő automaták széles körben elérhetők, a legtöbb üzletben, benzinkutaknál bankkártyával is lehet fizetni. Pénzváltás a mindenhol elterjedt pénzváltó irodákban oldható meg. Kerüljék az utcai fekete pénzváltókat!

Nyelv: albán, görög, angol

Éghajlat: a tengerparti sávban a klíma mediterrán, amely száraz, forró nyarat (esetenként 40 C fok közelében) és enyhe, csapadékos telet jelent. Ugyanakkor, hasonlóan a többi mediterrán országhoz, a fűtés a legtöbb lakásban, beleértve egy sor szállodát is, nincs megoldva, jó esetben kiegészítő elektromos fűtés érhető el. A belső, hegyes vidékeken a tél hideg, havas, a nyár hűvösebb. Az északkeleti hegyvidéket télen célszerű elkerülni, mivel a gyakori havazások után az utakat borító hó - takarítás hiányában - napokig megbéníthatja a közlekedést. A tavaszi és az őszi időszakban jellemzőek a heves esőzések, ezért útátfolyásokkal, kiömléssel, kőomlás és földcsuszamlás veszélyével kell számolni, mert az eső mennyisége meghaladja az ország infrastruktúrájának vízelvezető képességeit a csatornahálózat fejletlensége következtében. 

Közlekedés: A Külügyi Szolgálat felhívja az Albániába személygépjárművel/motorkerékpárral beutazó magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy a helyi közlekedési morál miatt fokozottan, óvatosan és körültekintően vezessenek. A helyi járművezetők sokszor kiszámíthatatlan módon, az alapvető szabályokat nem betartva (indexelés, elsőbbség adás, körforgalomban való parkolás) közlekednek. A fővárosban a torlódásokat és a sajátos vezetési kultúrát leszámítva gépkocsival jól lehet közlekedni. Hasonló a helyzet a nagyobb városokban és a főútvonalakon. Az autóutak és főútvonalak általában megfelelő minőségűek. Koszovó felől autópályán érkezhetünk Albániába, ahol a Durres – Kukes – Morine szakasz útdíj fizetése mellett vehető igénybe (Tarifák: motorkerékpár ~2,5 EUR; személyautó: ~5 EUR; busz ~11,2 EUR; tehergépjármű ~16,2-22,5 EUR). Az elmúlt években rengeteg új út épült, de a közlekedést a mellékutakon még mindig gyakran az utak rendkívül rossz állapota nehezíti. A hagyományos autóstérképeken másodrendűnek jelzett utak a valóságban sokszor nagyon nehezen járhatók. Az útvonaltervező programok használatakor is körültekintést javaslunk, az alacsonyabb rendű utakat adó eredményeket célszerű ellenőrizni (előfordulhatnak nem létező határátkelőhelyek, normál személygépkocsival járhatatlan utak).

A távolsági buszközlekedés az ország minden részében kiterjedt, hasonlóan az iránytaxi jellegű kisbuszokhoz. Szolgáltatásuk minősége és a buszok állapota azonban eltér a Magyarországon megszokottól. A nagyobb városokban van taxi, a viteldíj alacsonyabb, mint hazánkban. Az ismert nemzetközi gépkocsi-kölcsönzők Albániában is jelen vannak.

A közlekedési morál a magyarországitól eltérő, a közlekedés szabályait a legtöbb autós egyénileg értelmezi. Kerékpárral vagy gyalogosként különösen nagy körültekintéssel kell közlekedni. Felhívjuk a figyelmet az albán rendőrség legújabb gyakorlatára: magasabb fokú közlekedési szabálysértés esetén – a pénzbüntetésen kívül – a külfölditől vezetői engedélyét bizonyos időre (pl. egy hónap) bevonják. A vezetői engedélyt ezt követően megküldik a magyar kiállító hatóságnak, ez a folyamat azonban több hónapig is eltarthat, így az érintett hosszabb ideig vezetői engedély nélkül maradhat.

Gépkocsival történő belépéskor a nemzetközi biztosítást igazoló zöld kártya szükséges.

Magyar állampolgárok 3 hónapot nem meghaladó albániai tartózkodásuk során jogosultak használni a magyar vezetői engedélyt. Három hónapot meghaladó tartózkodás esetén a külföldi állampolgár köteles kérni jogosítványa cseréjét albán vezetői engedélyre.

Mozgáskorlátozottak parkolása: Albániában ingyenes parkolásra a magyar mozgássérült kártya nem elfogadott!

Albániában két nemzetközi repülőtér működik: a főváros mellett a Mother Teresa Airport, illetve Kukes-ban az időszakos jelleggel működő Kukës International Airport. A fő nemzetközi személyhajó- illetve kompkikötő Durres városában működik, de Vlora is jelentős forgalmat bonyolít (elsősorban dél-olaszországi kikötőkkel összeköttetésben). Saranda kikötőjéből rendszeresen járnak kompok Korfu szigetére. Nemzetközi személyszállító vasúti összeköttetés Albániával nem működik. A nemzetközi buszközlekedés a szomszédos országokból Tiranába menetrend szerinti járatokkal széles körben elérhető.

Vallás, viselkedési kultúra, öltözködés: az albánok többsége muzulmán vallású, ki százalékban katolikus illetve ortodox. Öltözködés az európai normáknak megfelelően, kivéve templomok, mecsetek látogatásánál, ahol kérik tiszteletben tartani a szokásokat.

Eltérő szokás, amit fontos megemlíteni: Albániában a fejbiccentés/bólogatás NEM-et jelent, míg a fej jobbra-balra forgatása az IGEN. Ehhez jön még az is hozzá, hogy a „jo” szócska is albánul nemet jelent, tehát ha mi bőszen bólogatunk és hozzá ismételgetjük, hogy „jó, jó”, akkor azzal pont az ellenkezőjét érjük el, duplán tagadunk valamit.

Áram: 220 V, európai csatlakozóalj (C és F)

Árak: sok esetben az árak kedvezőbbek, mint hazánkban

Gasztronómia: Albánia ételeiben keveredik a környező országok konyhája, ízei. Mindenhol kapható a helyi specialitás, a burek, mely szendvicshez hasonlít, és különböző töltelék van bennük: hús, sajt, zöldség. Húsok közül kedvelt a bárány, a kecske, a hal.

 

Biztonság

Albánia biztonsági besorolása alapján a fokozott óvatossággal látogatható országok listáján található.

Az ország teljes területén hazai összehasonlításban megfelelő a közbiztonság, ugyanakkor a helyi sajátosságok miatt indokolt a fokozott elővigyázatosság. Külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények ritkán történnek, ezek nagy része is megfelelő körültekintéssel elkerülhető. Erőszakos bűncselekmények nem jellemzőek, eseti jelleggel – főleg tömegesen látogatott helyszíneken – vagyon elleni bűncselekmények előfordulhatnak (pl. zsebtolvajlás).

Jóllehet az albán kormány az utóbbi időben komoly eredményeket ért el a közrend és a közbiztonság javításában, a szervezett bűnözés változatlanul jelen van az országban. Az ellenérdekelt bűnözők közti leszámolások általában ritkán és félreeső helyeken történnek, de nem zárható ki, hogy azoknak vétlen áldozata is lehet (pl. utcán parkoló gépkocsi elleni bombamerénylet, lövöldözés).

A hegyvidéken a lakott területen kívül tartózkodást (hegymászás, barlangászat, hegyvidéki túrák) a nehéz terepviszonyok, illetve a jelzések és az infrastruktúra hiánya miatt még tapasztalt túrázóknak is kizárólag helyi vezetővel ajánljuk.

Különös tekintettel a földrengések eshetőségére, javasoljuk, hogy az Albániába utazó magyar állampolgárok nevük, utazásuk időpontja, tartózkodási helyük és elérhetőségeik megadásával regisztráljanak a Konzuli Szolgálat honlapján, illetve töltsék le a Konzinfo Utazom mobil alkalmazást.

Természeti katasztrófák, veszélyforrások: az ország aktív szeizmikus zónában fekszik, ezért előfordulhatnak földrengések, amelyeket gyakorlatilag lehetetlen előre jelezni. A földrengés esetén teendőkről hasznos információk olvashatók az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján.

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Albánia - Konzuli hivatal, Tirana

Cím: Rruga e Xibrakëve 47. –Tirana – Albánia

E-mail: mission.tia@mfa.gov.hu

Telefon: +35542232238

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
(kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között)
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36

Fax: + 355 4 2225411

Honlap: tirana.mfa.gov.hu

 

Albánia - Tiszteletbeli konzul, Durres

Felügyelő külképviselet: Albánia - Nagykövetség, Tirana

Tiszteletbeli konzul: Armand DUKA

Cím: AIBA COMPANY, Sh.a, Lagjia 14,Rruga Sali Nivica, Shkozet, Kodi postar – 2007 Durres - Albánia

E-mail: hr@aiba.al

Telefon: +355686013301

Konzuli kerület: Durres, Elbasan, Pogradec, Korca

 

Albánia - Tiszteletbeli konzul, Shkodër

Felügyelő külképviselet: Albánia - Nagykövetség, Tirana

Tiszteletbeli konzul: Kliti Hoti

Cím: Lagja “Qemal Stafa” Rruga “Jorgji Karamitri” nr. 25 – Shkodër – Albánia

E-mail: kliti.hoti@novartis.com

Telefonszám: +355682020275

Fax: +355434-2196

Konzuli kerület: Shkodër, Kukës, Lezhë megyék (qarku-k)

 

Albánia - Nagykövetség, Tirana

Vissza a hírekhez