Albániai nyaralás? IGEN!

Schuster | 2023.07.28. | Utazás

Ha tengerparti nyaralásról van szó, a legtöbb embernek azonnal olasz és Spanyolország jut eszébe, a görögökkel és a horvátokkal egyetemben. Pedig van egy hely Európán belül, amely lélegzetelállító homokos tengerparti részekkel és hatalmas, lenyűgöző hegyvonulatokkal vár. Albánia nemcsak a természetet kedvelők számára jó választás, hanem családdal utazóknak is ideális úti cél, hiszen izgalmas programok és egyedi kalandok várnak minden korosztályra...

Tudnivalók Albániáról

Albánia a Balkán-félszigeten található. Bár az ország nem tartozik a legfelkapottabb úti célok közé, különlegességét éppen ennek a rejtettségének köszönheti. A mediterrán tengerpartokkal, különleges természeti szépségekkel és műemlékké nyilvánított városokkal rendelkező Albánia ideális választás egy szuper nyaraláshoz!
Érdekesség, hogy három albán város is az UNESCO kulturális világörökségének a része. Ezek a következők: Butrint romvárosa, Gijokastra múzeum-városa és Berat.
A helyiek mind nagyon barátságosak és segítőkészek és mivel a turizmus egyre fontosabb az országban, így sokan beszélnek olaszul vagy angolul. Albánia nem olyan népszerű úti cél, éppen ezért nyáron sincs tele turistákkal, emiatt pedig ideális választás csenged pihenésre vágyó pároknak és gyerekekkel utazóknak is. 
 

Csodálatos természeti környezet

Ha tengerparti nyaralásra vágyunk, az Albán Riviéra tökéletes választás! Albánia összesen 360 km hosszú tengerparttal rendelkezik, amely a Jón-tengeren és az Adriai-tengeren osztozik. Ezek közül az északra lévő részek homokos, míg a déliek inkább kavicsos parttal rendelkeznek.
Az Albán Riviéra a jón-tengeri partvidék másik elnevezése, amely mintegy 40 km-es szakaszt foglal magában. A Riviéra méltó kifejezés, ugyanis az itteni részek valóban elképesztően gyönyörűek. A legszebb strandok,amelyek semmiképpen nem szabad kihagyni: Himara, Dhermi, Ksamil, Borshi és Lukova. Ezeken a helyeken fürödhetünk,  napozhatunk kedvünkre és kiélvezhetjük a homokos partok minden előnyét.
A Llogara-hágó hágó szintén kihagyhatatlan látnivaló. Ez a gyönyörű természeti csoda az ország délnyugati részén található, 1027 méteres tengerszint feletti magasságban. Ez köti össze Himare-t a Dukat völggyel. A hágó csodálatos látványt nyújt, így már csak autóval is érdemes átkelni rajta, hiszen útközben lélegzetelállító kilátás nyílik a völgyre.   
 

Izgalmas programok, érdekes látnivalók

Ha Albániában járunk a fővárost, Tiranat nem szabad kihagyni. Hangulatos város, amely tartogat izgalmas látnivalókat és hagyományos helyi éttermeket. Tirana kulturális élete kiemelkedő, a város több múzeummal és művészeti galériával is büszkélkedhet. Ezek közül mindenképpen érdemes megnézni a Nemzeti múzeumot és a BunkArt 1-et is. Jó idő esetén a Dajti Ekspres is megér egy látogatást. Ide felvonóval juthatunk fel, az út alatt pedig megcsodálhatjuk az erdőkre, völgyekre nyíló kilátást. 
Az ország másik híres látnivalója: Apollónia. Ez Albánia egyik leglátogatottabb helyszíne. A fennmaradt emlékek alapján a híres hely időszámításunk előtti 7. és 6. század között élte virágkorát. Egészen lenyűgöző a romok között járva megtapasztalni ennek a hangulatát. A műemlék egyes részei, mint a színház és a templom többnyire ép állapotban fenntmaradtak.
Ha Albániában járunk, érzékelni fogjuk, hogy a szomszédos országok jelentős hatást gyakoroltak az országra. Ezt a helyi gasztronómiában is felfedezhetjük, hiszen számos olasz, görög és török fogással találkozni. Ettől függetlenül természetesen érdemes esélyt adni az olyan balkáni specialitásoknak is, mint a qofte és a burek.
 
 
Ugye, mennyi felfedezésre váró kincs és izgalmas élmény vár Albániában? 
 
UTAZNÁL? SEGÍTÜNK!
 

Vissza a hírekhez