Amerikai Egyesült Államok Beutazási feltételek és Információk

Schuster Travel | 2024-01-07 | Beutazási feltételek - Ország információk

Számtalanszor halljuk, hogy Amerika a „végtelen lehetőségek hazája”, vagy az „amerikai álom” kifejezést. Ez az odalátogató turistákra is igaz, mert ebben a hatalmas országban minden igényre, érdeklődésre van megfelelő program. A nemzetek olvasztó tégelyének is szokták hívni, mely főképp gasztronómiájában érhető tetten. Itt megtalálhatja többek között a kínai, az olasz vagy a mexikói konyhát is. A kultúra iránt érdeklődők számtalan múzeumot fedezhetnek fel, akiket a természeti szépségek vonzanak, azokat közel 50 nemzeti park várja, ha városlátogatást, sportolási lehetőségeket keres, vagy játékszenvedélyének hódolna – ezt is mind megtalálja az országban. De ha csodálatos tengerpartokat sütkérezne, akkor Kalifornia, Hawaii vagy Florida csak Önre vár.

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Beutazási Engedély (Electronic System for Travel Authorization, ESTA) birtokában vízummentesen kizárólag turizmus és üzleti találkozó céljából lehet az Egyesült Államokba utazni. Az ESTA munkavállalásra (ideértve az önkéntes/karitatív munkát is) és tanulásra nem jogosít az USA-ban tartózkodás idejére. A határellenőrzés az elmúlt hónapokban jelentős mértékben megszigorodott, az ESTA-val utazókat alaposabb vizsgálatnak vetik alá beléptetéskor. Amennyiben az utazó turisztikai/üzleti célú belépési szándékát illetően kétség merül fel, az USA hatóságok a határellenőrzés során visszafordítják a határ átlépése előtt.

Az amerikai hatóságok döntése nyomán 2023. augusztus 1. napjától a magyar útlevéllel rendelkező ESTA kérelmezők a beutazási engedélyt egy éves időtartamra kaphatják meg, és az engedély ez idő alatt kizárólag egyszeri belépésre jogosít. A 2023. augusztus 1. napját megelőzően igényelt és/vagy kiadott ESTA engedélyek továbbra is két évig érvényesek és többszöri beutazásra jogosítanak.

Az új ESTA szabályok a 2023. augusztus 1-t követően igényelt ESTA engedélyek esetében az alábbi eltéréseket eredményezték a gyakorlatban:

  • az ESTA engedély csak egy belépésre jogosít, ugyanakkor az igénylések száma nincs korlátozva, vagyis minden egyes új belépés esetén új ESTA-t kell igényelni; 
  • fenti szabály a tranzitálásra is vonatkozik, ebben az esetben az első belépést követően új ESTA-t kell igényelni a visszaútra;
  • az egyéves időtartam az ESTA engedély esetén a kiadás napjától számított 365 napig vagy az útlevél lejáratának napjáig tart; 
  • egyszerre csak egy ESTA kérelmet lehet benyújtani, a következő belépésre csak azt követően lehet ESTA engedélyt kérelmezni, ha az előző ESTA engedélyt már felhasználták;
  • ha a kérelmező úgy ad be ESTA kérelmet, hogy az előző ESTA engedélye még nem került felhasználásra, úgy az előző ESTA engedélyt a rendszer automatikusan törli;
  • a belépést követően a kérelmező tájékoztatást kap arról, hogy az ESTA engedélyét törölték, ez azonban a tartózkodása jogszerűségét nem befolyásolja, mindössze azt jelenti, hogy egy esetleges következő belépésre az adott ESTA engedély már nem használható.

További információkért javasoljuk az ESTA-ügyekben illetékes budapesti USA nagykövetség megkeresését (https://hu.usembassy.gov/) vagy az illetékes amerikai hatóság tájékoztatási vonalának hívását: +1-202-325-8000.

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

magánútlevél: az útlevél érvényessége legalább az USA-ban való tartózkodás időtartamára szóljon. Ezzel kapcsolatos bővebb angol nyelvű információt itt lehet találni. Mindazonáltal az esetleges kellemetlenségeket elkerülendő, mindenképpen tanácsos úgy utazni, hogy az útlevél érvényessége legalább egy hónappal meghaladja az USA-ból való kilépés időpontját. Ez megfelel

Vízum turista célú beutazás esetén: nem szükséges

A biometrikus azonosító tárolására alkalmas (bordó) útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok turista és üzleti célból vízum előzetes beszerzése nélkül utazhatnak az Amerikai Egyesült Államokba, maximum 90 napos tartózkodásra, Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy a beutazáshoz elengedhetetlen az elektronikus beutazási engedély (ESTA) előzetes kiváltása, mivel ennek hiánya minden esetben a beléptetés megtagadásához és visszafordításhoz vezet. Ez nemcsak a beutazásra, de a repülőtéri tranzitra is érvényes! Az engedély kiváltása elektronikusan történik, az alábbi címen: ESTA: https://esta.cbp.dhs.gov. Az ESTA elektronikus beutazási engedély díjköteles. A meghatározó összegű díjat a kérelem rögzítésekor, bankkártyával kell kifizetni. Az amerikai rendszer jelenleg a „Mastercard”, „VISA”, „American Express” és a „Discover” emblémával ellátott bankkártyákat fogadja el. Egyéb, „közvetítő” oldalak igénybevétele nem ajánlott! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az ESTA-kérelem kitöltésénél legyen körültekintő és olvassa el figyelmesen a kitöltési útmutatót. Neve megadásánál az útlevél géppel olvasható zóna (MRZ) részében található verziót adja meg!

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízum ügyekben, valamint az amerikai beutazás és munkavállalás feltételeiről célszerű előzetesen tájékozódni az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén (1054 Budapest, Szabadság tér 12. Telefon: 475-4400), illetőleg az alábbi nagykövetségi honlapokon:

A vízum igényléshez kérelmezett „Hatósági erkölcsi bizonyítvány kiállítása iránti kérőlap” kitöltésekor javasoljuk, hogy az igénylőlap IV. pontjában a “más törvénynek való megfelelés” rubrikában válaszként „amerikai bevándorló vízum céljából” vagy „USA vízumhoz” válasz kerüljön kitöltésre. Ez esetben – ha a kérelmező nem szerepel a nyilvántartásban - a Belügyminisztérium azt igazolja, hogy nevezett személy a „A BŰNTETTESEK NYILVÁNTARTÁSÁBAN NEM SZEREPEL, a hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartásában NEM SZEREPEL, valamint büntetőeljárás HATÁLYA ALATT NEM ÁLL.”

Amennyiben a kérelmező a kérőlap IV. pontjában fentieket nem jelöli meg, más adattartalmú erkölcsi bizonyítvány kerül kiállításra, amely az amerikai vízumkérelem szempontjából elutasítást eredményezhet.

Részletes információk: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/amerikai-egyesult-allamok

Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül): Minden olyan esetben, amikor magyar, vagy egyéb állampolgárságú kiskorú személy nem mindkét szülőjével kíván az USA-ba be-, vagy onnan kiutazni, az amerikai hatóságok javasolják, hogy legyen vele a jelen nem lévő szülő(k), vagy gondviselő írásos hozzájáruló nyilatkozata, lehetőség szerint angol nyelven és hivatalos (közjegyzői) hitelesítéssel, valamint a nyilatkozó elérhetőségével ellátva. Ennek hiányában a hatóságok adott esetben feltarthatják az kiskorú utazót státuszának tisztázásáig. A nyilatkozat szövege tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Ugyancsak javasolt, hogy a jelen nem lévő szülő felügyeleti jogának esetleges hiányát tanúsító okirat, vagy annak másolata angol fordítással ellátva rendelkezésre álljon.

További hasznos információt a témában itt talál:

Vám: Részletes angol nyelvű információt az alábbi oldalakon talál:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

 

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid

2023. május 11-én megszűnt a koronavírus járvány miatt 2020. január 31-én bevezetett közegészségügyi vészhelyzet az Egyesült Államokban. Így 2023. május 12- től korlátozásmentesen, vakcina-igazolás nélkül is be lehet utazni az USA-ba külföldiként (nem szükséges a „fully vaccinated” státusz megléte és igazolása).

További információ az alábbi linken található: https://travel.state.gov/content/travel/en/News/visas-news/update-on-change-to-us-travel-policy-requiring-covid-19-vaccination-for-nonimmigrant-travel.html

Továbbra is javasoljuk, hogy utazás előtt a légitársaság honlapján is tájékozódjanak!A beutazási szabályokat a légitársaságok kötelesek betartatni, így minden esetben ők határozzák meg, hogy milyen feltételek fennállása, dokumentumok megléte mellett engedi felszállni az utazót a repülőjáratra.

2021. november 8- tól kezdődően az USA-ba bármely külföldi állampolgár, aki megfelelő utazási engedéllyel rendelkezik (célnak megfelelő vízum, vagy ESTA) légi úton beléphet az USA területére, amennyiben az előírt egészségügyi utazási feltételeknek megfelel.

Egészségügyi utazási feltétel: A nem amerikai állampolgársággal rendelkező, nem bevándorlási céllal légi úton beutazóknak 2023. május 12-től nem kell igazolniuk teljes oltottságukat. Azon beutazóknak sem kell oltottságot igazolniuk, akik szárazföldi belépési pontokon, vagy kompterminálon keresztül lépnek be az Egyesült Államokba.

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/international-travel/index.html

Az USA-ba történő utazással kapcsolatos vonatkozásait megtalálja a következő weboldalakon:

Kiutazás az országból: A repülőtársaságok kérhetik a meghatározott feltételekkel készült tesztet. Fontos, hogy a tranzitáló ország szabályai után is érdeklődjenek az utazók.

Helyi járványügyi szabályok: az Egyesült Államok területén a belföldi utazás egységes korlátozására nem került sor.

Oltások: sem kötelező sem ajánlott oltás nincs

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az Amerikai Egyesült Államok egészségügyi rendszere és az egészségügyi ellátás magas színvonalon működik.

Minden körülmények között ajánlatos, hogy az Egyesült Államokba utazó magyar állampolgárok az utazás előtt kössenek egészségbiztosítást; az amerikai egészségügyi ellátás egyéni igénybe vétele ugyanis rendkívül magas költségekkel járhat. Biztosítás és/vagy fizetőképesség hiányában az ügyeletet ellátó állami és városi kórházak is csak súlyos - az életet fenyegető - esetekben kötelesek ingyenes sürgősségi ellátást biztosítani.

Amerikában a szolgáltatások ára elég magas, a legegyszerűbb orvosi vizsgálat alapdíja is 100 -150$ körül mozog, kórházban történő vizsgálat esetén sok esetben még egy kb. 100$-os regisztrációs díjat is fizetni kell. A kórházak szigorú nyilvántartási rendszere az első alkalommal érkező pácienst nem egyszeri vizsgálatra, hanem új páciensként ütemezi, ami 1-2 óra alapos kivizsgálást és elbeszélgetést jelent. A már betáblázott vizsgálatok miatt azonban elképzelhető, hogy egy ilyen hosszú idejű kivizsgálásra csak egy hónap múlva kapunk időpontot. A fogászati kezelések csillagászati összegeket is elérhetnek. A fentiek miatt mindenképpen érdemes utazási előtt biztosítást kötni, hogy a leadott számlák alapján utólag meg lehessen téríttetni a kifizetett összegeket. Gyógyszertárakat, patikákat mind a belvárosban, mind a külváros főútjai mellett elhelyezkedő üzletekben vagy hipermarketekben találhatunk. A legnagyobb gyógyszertár-lánc a CVS, Wallgreens. De számos nagyobb üzletben a vény nélkül kapható gyógyszerek a polcokról leemelhetők, vagy kiválthatók az orvos által felírt receptek.

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: az USA-nak (beleértve a hozzá tartozó területeket) 11 időzónája van. Az órát március második és november első vasárnapján állítják át, 2023-ban március 12-én és november 5-én.

Pénznem: USA dollár (USD). 1 USD = kb. 362,- HUF (2023.okt.)A legnépszerűbb bankkártyákat mindenhol elfogadják (Visa, Mastercard, AE), ATM-k sok helyen elérhetők.

Nyelv: angol, de a déli részeken spanyolul is beszélnek

Éghajlat: az USA területének nagy része a mérsékelt övezetben fekszik. Alaszka északi része hideg, míg Texas, Louisiana és Florida déli szegélye a forró övezetbe is átnyúlik. Ugyanakkor a domborzati viszonyok – az észak-déli nyitottság és a kelet-nyugati zártság- az ország éghajlatát szélsőségessé és szeszélyessé teszik. Az ország nagy részén az időjárás alakulását két ellentétes légtömeg, a sarki hideg és a forró övezeti meleg levegő áramlása és egymásra hatása határozza meg. Ennek következtében a hideg-és meleg hullámok betörései bármely évszakban hirtelen és nagymértékű hőmérséklet-változással járhatnak az ország szinte minden egyes részén. A déli síkságok nem akadályozzák meg a Karib-tenger felett keletkező hurrikánok Észak-Amerikába vonulását, melyek heves esőzésekkel, 150-300 km/h sebességű széllökésekkel járhatnak. A fentiek miatt javasoljuk, hogy az USA-ba utazók kiutazás előtt tájékozódjanak az időjárással kapcsolatos esetleges veszélyekről az alábbi elérhetőségen: www.nhc.noaa.gov/index.shtml.

Utazás, közlekedés, vezetés:

Légi közlekedés: Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy az Egyesült Államokba induló közvetlen járatokon szigorúbb biztonsági előírások léptek életbe 2017. október 26-tól. Az utazók részletesebb kérdésekre számíthatnak a biztonsági ellenőrzés során, ezért javasoljuk, hogy a járat indulása előtt három órával érkezzenek a repülőtérre.

Poggyászát hagyja nyitva a repülés alatt, vagy használjon TSA zárral ellátott poggyászt. A TSA egy olyan speciális zár, amelynek a használatát 9/11-ei események után vezettek be. A lényeg, hogy a hatóságok rendelkeznek egy olyan mesterkulccsal, amellyel az összes ilyen zárat roncsolás-mentesen kinyithatnak a poggyászvizsgálat idejére. 

Közúti közlekedés: Az Egyesült Államokba rövid időre látogatók a magyar jogosítvánnyal vezethetnek, de egy évnél hosszabb tartózkodás esetén már nem érvényes a használata. Néhány állam nemzetközi jogosítvány kiállítását kifejezetten kéri a magyar jogosítvány mellé, fontos tudni azonban, hogy a nemzetközi jogosítvány kiváltása az Egyesült Államok területén már nem lehetséges, azt utazás előtt Magyarországon kell kiváltani. Részletes információk az adott állam Közlekedési Minisztériumának (Department of Motor Vehicules – DMV) honlapján.

A közlekedési szabályok államonként eltérőek, így javasoljuk minden kiutazó magyar állampolgárnak az adott állam közlekedési szabályainak megismerését. Általánosan érvényben levő sebességkorlátozás nincs, mindenhol a táblák szerint kell közlekedni.

Jellemző sebességkorlátozási szabályok: Autóutakon 55-65 mérföld/óra (88-104 km/óra). Az ország nyugati részén a hatalmas sík területeken végig húzódó autóutakon 70-75 mérföld/óra (75=120 km/óra). Településeken belül 15-30 mérföld/óra (24-48 km/óra)

A sebességkorlátozás szabályait a hatóságok nagyon komolyan veszik és szigorúan betartatják. Minden körülmények között javasoljuk a megjelölt sebességérték figyelembe vételét és betartását. Sok helyen megfigyelhetünk "Speed limit enforced by aircraft" táblákat, melyek révén a rendőrség a levegőből méri a sebességátlépőket. A sebességkorlátozást jelentősebben túllépő autósokat magas pénzbüntetéssel, akár bírósági idézéssel is sújthatják.

Sajátosságok:

  • Az autópályák 6-8 sávosak is lehetnek, melyekre párhuzamos közlekedés jellemző. Mind jobbra, mind pedig balra lehetnek lehajtók.
  • A forgalmasabb utakon van egy úgy nevezett "car pool lane", amit csak azok az autók használhatnak, amelyekben legalább ketten (esetenként hárman) ülnek, így ők a dugókban gyorsabban haladhatnak.
  • Piros lámpánál az esetek többségében lehet kis ívben jobbra kanyarodni, kivéve, ha ennek tiltását jelző „no turn on red” tábla van kitéve a lámpa alatt.
  • Sok kereszteződésben mind a négy oldalról stop táblát helyeznek el “All way” felírattal, ez esetben a kereszteződéshez előbb érkező autósnak van elsőbbsége.
  • Sok államban nincs „zéró tolerancia”, engedik az autóvezetők alkoholfogyasztását bizonyos mértékig. Javasoljuk, hogy a kiutazó magyar állampolgárok az adott állam szabályozásáról vezetés előtt feltétlenül tájékozódjanak.
  • A forgalmasabb utakon a használható sávok számát táblával jelzik az autósoknak, a sávok használata a reggeli és délutáni csúcsforgalom során változhat, az aktuálisan nagyobb forgalmat bonyolító irányba közlekedő autósok több sávot használhatnak.

Vallási és viselkedési kultúra: Az Egyesült Államok az egyik legsokszínűbb országok egyike, a világ szinte minden népcsoportja szerepet játszott mai arcának kialakításában. Általában jellemző a vendégszeretet, a pozitív életszemlélet, amely a mindennapi társadalmi érintkezésben is megnyilvánul. A nyitottságot jelző szemkontaktus rendkívül fontos, és a hivatalos érintkezés során is gyakori a könnyed csevegés (small talk). Noha az Egyesült Államok világi szemléletű ország, a vallás közösségszervező ereje hangsúlyos szerepet játszik a mindennapi életben, különösen a politikában. A mindennapi beszélgetések során általában kerülik a vallási jellegű témákat, hacsak nincsenek tisztában a másik fél nézeteivel.

Áram: 110V/60Hz Átalakító szükséges

Dohányzás, alkohol: Szigorú dohányzási tilalom van érvényben, és tilos az alkoholfogyasztás nyilvános helyen.

Árak, borravaló: Figyelem! Egyes termékek (pl. ruházat) végösszege nem az árcédulán szereplő összeg, mert az árban nem foglaltatik benne az adó mértéke. A pénztárnál fogják azt hozzászámolni a vásárlás végén. Szövetségi államonként eltérő mértékű az adó, általában 3-15 %, de egyes helyeken egyáltalán nincs is. Az USA-ban az adó nem igényelhető vissza az ország elhagyásakor. A borravaló mértéke magasabb a magyar átlagnál, 15-20 %.

Gasztronómia: tipikus amerikai ételek a hot-dog, a hamburger és a Hálaadás napi egyben sült pulyka. A gyorséttermek is innen indultak világhódító útjukra. De hagyományos értelemben vett éttermeket is találni. Akár „világkörüli” utat is tehetnek azzal, hogy minden nap más ország ételeit kínáló éttermet próbálnak ki. Számtalan indiai, mexikói, kínai és olasz étterembe térhetnek be, de a világ minden szegletéből származó konyhát ki lehet próbálni.

Biztonság: Az Amerikai Egyesült Államok a biztonságos országok közé tartozik.

Utazás, közlekedés biztonsága: Az USA-ban a közbiztonság világviszonylatban jónak mondható, köszönhetően a nagyszámú és jól felszerelt rendőri erőknek. A bűncselekmények túlnyomó része nem a turisták által látogatott helyeken történik. Ennek ellenére ajánlatos az alapvető biztonsági óvintézkedések betartása: kerüljük a félreeső helyeket, ne viseljünk feltűnő ékszereket, és ne hordjunk magunkkal nagyobb mennyiségű készpénzt. Különösen figyelni kell a fényképezőgépet, videokamerát tartalmazó táskákra, amik a zsebtolvajok kedvelt célpontjai a külföldiek által kedvelt helyeken. Szállodai szobában nem célszerű pénzt, értéktárgyat hagyni; ajánlott a szállodai széf igénybe vétele. Bérelt kocsinál különösen vigyázni kell, hogy az autó belső terében ne maradjon semmi olyan tárgy, ami felhívhatja az ablaktöréssel dolgozó tolvajok figyelmét. Bank-automata (ATM) használatakor törekedni kell arra, hogy az lehetőség szerint nappal, vagy jól megvilágított, forgalmas utcákon történjen. Az útlevélről, vízumról, bankkártyákról, utazási csekkről, a helyszínen vásárolt értékesebb tárgyak blokkjáról célszerű több fénymásolatot készíteni és ezeket különböző helyen tárolni.

Az USA-n belül a rendfenntartás szövetségi és önkormányzati szinten történik. A városhatáron kívüli esetekkel a szövetségi állami rendőrség és az állami autópálya járőrszolgálat (State Highway Patrol) foglalkozik. A megyei rendőrségek (County Police), valamint a sheriffek ellenőrzik a vidéki körzeteket, a kisvárosokat és a falvakat. Szövetségi területeken pl. nemzeti parkokban, erdőkben parkőrök vigyáznak a rendre.

Rendőrség, mentők, tűzoltók riasztására a 911-es számot lehet hívni. A hívás minden nyilvános fülkéből ingyenes. A Travelers’ Aid Society (Utazókat Segítő Társaság) a bajba jutott turistáknak történő segítségnyújtásra szerveződött, elérhetősége: 800 327 2700, www.travelersaid.org.

Elveszett, vagy ellopott hitelkártyák, utazási csekkek bejelentését a következő elérhetőségeken lehet megtenni: American Express: 800 528 4800 (hitelkártyák); 800 221 7282 (csekkek) www.americanexpress.com Mastercard: 800 826 2181 www.mastercard.com Visa: 800 336 8472 www.visa.com

Földrengések: időnként előfordulnak földrengések a következő államokban és területeken: Alaszka, Kalifornia, Guam, Hawaii, Nevada, Észak-Mariana szigetek, Oklahoma, Oregon, Puerto Rico, Washington állam és a Virgin-szigetek. Javasoljuk, hogy tájékozódjon az alábbi oldalon arról, hogy mi a teendő egy esetleges földrengés során: www.ready.gov/earthquakes

Hurrikánok: Az Atlanti-óceán partvidékén a hurrikánszezon júniustól novemberig tart, és érintheti az Egyesült Államok partvidékét is. Javasoljuk, hogy minden esetben vegye figyelembe a viharokkal kapcsolatban a helyi hatóságok által kiadott figyelmeztetéseket, tartsa be utasításaikat, különös tekintettel, ha evakuációra szólítanak fel. A közelgő viharokról tájékozódhat az alábbi honlapon: www.nhc.noaa.gov.

Erdőtüzek: Az Egyesült Államok szárazságra hajlamos területein veszélyt jelentenek az erdőtüzek, elsősorban az erdős, hegyvidéki, szurdokos területeken. Az erőteljes szél következtében ezek igen gyorsan terjedhetnek. Kövesse figyelemmel a helyi hatóságok által kiadott figyelmeztetéseket, és minden esetben tartsa be utasításaikat. Az alábbi honlapokon talál bővebb információt: www.nifc.govwww.fire.ca.gov

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Amerikai Egyesült Államok - Konzuli hivatal, Washington

Amerikai Egyesült Államok - Főkonzulátus, New York

Amerikai Egyesült Államok - Főkonzulátus, Chicago

Amerikai Egyesült Államok - Főkonzulátus, Los Angeles

Amerikai Egyesült Államok - Magyarország Alkonzulátusa, Houston

Amerikai Egyesült Államok - Magyarország Alkonzulátusa, Miami

További információk: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/amerikai-egyesult-allamok

Vissza a hírekhez