AMIT TUDNI ILLIK A RAMADÁNRÓL

Schuster Travel | 2024-03-18 | Hírek

A világ második legnépesebb vallásának számító iszlámban a böjti időszakot hívják Ramadán-nak. Ez mindig az iszlám naptár szerinti kilencedik hónapra esik.

AMIT TUDNI ILLIK A RAMADÁNRÓL

A világ második legnépesebb vallásának számító iszlámban a böjti időszakot hívják Ramadán-nak. Ez mindig az iszlám naptár szerinti kilencedik hónapra esik.

Az iszlám fő területei: Észak-Afrika, a Közel-Kelet, Közép-Ázsia, Malajzia, valamint a legnépesebb muszlim ország, Indonézia.

A böjt nem ismeretlen fogalom a világ keresztény hívők számára sem, ott ez a húsvéti ünnepeket megelőző 40 nap.

 

Mit jelent konkrétan a Ramadán?– ebben a hónapban arra emlékeznek a hívők, hogy Isten kinyilatkoztatta akaratát Mohamed prófétának és átadta neki a Koránt. Mohamed ekkor a Híra hegyre vonult vissza elmélkedni és böjtölni.

Mikor ünneplik a Ramadánt 2024-ben?– Március 10-én kezdődött és április 8-án ér véget. A hold járásának megfelelően 29 vagy 30 napig tart.

Mi a különbség a világon elterjedt Gergely-naptár és az iszlám naptár között?– Az iszlám naptár egy úgynevezett „holdnaptár”, melynek kezdőnapja, 622. július 16. Az iszlám (Hidzsra) naptár holdhónapokra osztja az évet: minden hónap az újhold napján kezdődik, így a muszlim év több nappal rövidebb a kereszténynél (354/355 nap). Ezért a Ramadán a Gergely-naptár szerint folyamatosan vándorol, évről évre más időpontra, általában 11 nappal korábbra esik, mint az előző évben. A böjt kezdetét régebben úgy határozták meg, hogy hiteles tanúkként megbízható embereket küldtek ki a hold megfigyelésére, és ők igazolták az újhold idejét, azaz a böjt kezdetét. Ugyanez volt az eljárás a böjt végén is. Így a megfigyelőkön, az ő „sas-szemükön” múlott a böjt tényleges hosszúsága. Ma már ezt csillagászati alapon döntik el.Az iszlám hold naptárt hivatalos naptárként használják a Perzsa-öböl országaiban, különösen Szaúd-Arábiában. Más iszlám országok a Gergely-naptárt használják a polgári életben, az iszlám naptárak csak a vallási életben használatosak.

Mit jelent konkrétan a böjt?– a test és a lélek megtisztulását várják tőle, ezért napkeltétől napnyugtáig tartózkodnia kell a hívőknek az evéstől, ivástól, dohányzástól, a nemi élettől, kerülniük kell a dühöt, az erőszakot, az irigységet, a vágyat, a pletykát. Van néhány kivétel, pl.: 14 év alatti gyermek, betegek, terhes nők, úton lévők, de aki teheti, annak később be kell pótolnia a kimaradt böjti napokat.

Miért fontos a böjt?– A böjt célja kettős: egyrészt a muszlim hívők így bizonyítják Allah számára, hogy lelkük, akaratuk erősebb, mint a testi vágyaik. A böjt másik célja, hogy a gazdag hívők is átérezzék a szegénységet, a nélkülözést, az éhezést. Ha a nyári hónapokra esik a böjt ideje, akkor ez még nagyobb megpróbáltatás, mert hosszabb a napkelte és napnyugta közötti időszak és elviselhetetlen a hőség.

Miért fontos még ez a hónap?

  • A Ramadán nem csak a böjtről szól, hanem a vallásban való elmélyülésről. Ilyenkor a hívők naponta ellátogatnak a mecsetbe, imádkoznak és tanulmányozzák a Koránt.
  • Az alamizsna (zakát) egyike az iszlám vallás 5 pillérének, mely ebben az időszakban kiemelten fontos, azaz a szegényeknek való adakozás. Élelmet, pénzt adnak a rászorulóknak, ezzel is erősítve a vallás összetartó erejét, a szolidaritást.

Étkezések a böjt alatt

  • Hajnalban, még napkelte előtt fogyasztják el a bőséges reggelit, a „szuhúr”-t, hogy kibírják az egész napi éhezést. Néhány országban dobbal ébresztik az embereket, hogy legyen idejük napfelkelte előtt, ill. az imádságra hívó müezzin hangja előtt enni.  
  • Napnyugta után pedig kezdődik az „iftár”, a lakoma, mely fontos társadalmi, közösségformáló jelentőséggel is bír, mivel erre meghívják a családtagokat, barátokat, ismerősöket is, sőt nem ritka, hogy más vallású embereket is, szeretetük jeléül.  Tiszteletlenség nem elfogadni egy ilyen meghívást! Az egész napi éhezés után vacsora előtt hagyományosan datolyát, vizet, esetleg joghurtot fogyasztanak, hogy a bélműködést beindítsák. És sok esetben egészen hajnalig tart a dínom-dánom.

Mi az Eid al-Fitr?– a böjti hónap lezárását követő 3 napos ünnep, amikor az emberek megajándékozzák egymást, és utána tér vissza az élet a normál kerékvágásba. Ebben az időszakban annyit költenek ajándékokra a muszlimok, mint a keresztények karácsonyra.

Mi az iszlám vallás 5 pillére? – Hitvallás (saháda), Ima (szalát), Alamizsna (zakát), Böjt (szaum), Mekkai zarándoklat (haddzs)

Hogyan illik viselkedni a nem hívő turistáknak? – Legfontosabb, hogy tartsuk tiszteletben a szokásokat, a helyiek böjtjét, így nyilvánosan kerüljük az evést, ivást, dohányzást.

Amit máskor is fontos kerülni egy muszlim országban, de a Ramadán alatt még inkább– csók, ölelés, érzelmek kinyilvánítása nyilvánosan. Valamint fontos az adott ország öltözködési szokásainak betartása, az iszlám egyértelműen tiltja a fedetlen váll és láb mutogatását, illetve néhány országban ennél szigorúbbak az előírások (pl. fej/haj eltakarására kendővel vagy abaya viselése).

Alkohol – az iszlám vallás tiltja a hívőknek az alkohol fogyasztását, de a turizmus térhódításával sok szállodában van lehetőség alkoholt is fogyasztani. A szállodák vezetősége mindent megtesz a vendégek ellátására és kényelmére, így számtalan hotelben a Ramadán idején is szolgálnak fel alkoholt. Érdeklődjön az adott szálloda recepcióján ennek időpontjáról és helyéről!

 

RAMADAN MUBARAK!vagy RAMADAN KARIM!

(jelentése „Áldott Ramadánt”)

Vissza a hírekhez