Biztonságos utazás a koronavírus előtt, közben és után is - Hasznos információk

Schuster Travel | 2021.01.26. | Covid-hírek

Európában is a koronavírus, egyre több kérdés érkezik a helyzettel kapcsolatban, számunkra az utasaink biztonságos utazása a legfontosabb, így összeszedtük a legfontosabb információkat és tényeket, melyekkel el szeretnénk oszlatni a kételyeket, lehet most is biztonságosan utazni, a családdal együtt nyaralni, mert van élet a koronavírus alatt és után is.

Jelenleg, ha valaki olyan zónában nyaral, akkor hazaérkezéskor vagy karantént kell vállalnia, ha munkája és életvitele miatt ezt nem tudja, akkor koronavírus tesztet kell elvégeznie. Így mindenki számára megvan a biztonságos utazásra a lehetőség, a családi egzisztencia és a munkahely nem kerülhet emiatt veszélybe. Számunkra kiemelten fontos az ügyfeleink biztonságos utazása, nyaralása, ezért összeszedtünk pár kulcskérdésre a választ. Hova mehetünk biztonságosan, mit fedez a biztosító, stb.?

 

Biztonságos utazás - Biztosítás/Utasbiztosítás

Rengeteg kérdés érkezik a biztonságos utazásokkal, az utasbiztosítások és az útlemondás (sztornó) biztosítások kapcsán a hazai biztosítókhoz.  A Magyar Biztosítók Szövetségének tájékoztatója a koronavírussal kapcsolatban a tagbiztosítók utasbiztosítási szerződési feltételei alapján készült. Az EUB szintén adott ki tájékoztatót, ebben a cikkben összefoglaljuk minél érthetőbben ezek tartalmát.

 

A közlemények fő témakörei a következők:

Utazásra nem javasolt térségek

Az utasbiztosítás NEM nyújt fedezetet a koronavírus kapcsán felmerülő káresetekre, ha a célország az utazás kezdetének napján a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium által nem javasolt utazási országok és térségek között szerepelnek. Jelenleg a koronavírus miatt ebbe a listába beletartozik Kína Hupej tartománya, és Olaszország északi részén 11 karantén alatt álló kisváros. Fontos, hogy a koronavírus kapcsán semmilyen másik ország vagy térség nem tartozik bele jelenleg a nem javasolt régiókba.

A teljes, folyamatosan frissített lista elérhető itt, illetve itt, alább pedig a  jelenlegi (2020.07.20) biztonságos zónákba tartozó last minute akciós utazási helyeink:

 

Spanyolország>>>    Görögország (repülővel)>>>    Mallorca>>>    Zakynthos>>>    és természetesen a belföldi utak>>>

 

Mi történik akkor, ha az utazásunk ideje alatt kerül az adott ország a nem javasolt régiók, nem biztonságos közé?

Ilyenkor a biztosítás érvényes minden, a feltételek szerint előre meghatározott eseményre.

Mit fedez a biztosítás?

 • sürgősségi orvosi ellátás és az esetleges mentés költségeit
 • az adott vonatkozó szolgáltatástáblázatban szereplő és a biztosítási feltételekben
  részletesen leírt szolgáltatások megszervezését és költségeit, a terméknek megfelelő biztosítási összegeken
  belül.

 • Storno biztosítás: ha az utazásképtelenség vagy az útmegszakítás az utazás résztvevőjének koronavírus megbetegedése miatt következik be, a Biztosító a feltételek szerint vállalja a szolgáltatások teljesítését.

Mit nem fedez a biztosítás?

 • Karanténnal kapcsolatos többletköltségek
 • 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet az utazási szolgáltatásokra vonatkozó szerződésekről, különösen az utazási csomagra
  és az utazási szolgáltatásegyüttesre vonatkozó szerződésekről:
  9. § (1) Ha az utazásszervező nem az utazó érdekkörében felmerült okból mondja fel a szerződést, ideértve azt az esetet is, ha
  az úti cél vagy az ahhoz vezető útvonal olyan területet érint, amely - az utazási szolgáltatásra vonatkozó szerződés megkötését
  követően - a külpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium honlapján az „utazásra nem javasolt” utazási célországokat
  és térségeket megjelölő felsorolásba felvételre kerül,
  a) az utazó az eredetivel azonos vagy magasabb értékű helyettesítő szolgáltatásra tarthat igényt, vagy
  b) ha az utazásszervező az a) pont szerinti helyettesítő szolgáltatás nyújtására nem képes vagy az utazó a felkínált helyettesítő
  szolgáltatást nem fogadja el, az utazásszervező köteles a teljes befizetett díj azonnali visszafizetésére.

Fontos, hogy az utazó félelme nem lemondási ok.

Mikor jár vissza a biztosítás díja?

 • A járványügyi helyzet miatt meghiúsult utazások esetén a kockázatviselés kezdete előtt a biztosítás szerződőjének lehetősége van a korábban megkötött utasbiztosítási szerződés megszüntetését és teljes díjvisszatérítést kérni.

 

Légitársaságok

Járatcsökkentések

A légitársaságok, elsősorban a Lufthansa és a Ryanair akár 75%-ára csökkenti az európai járatok számát április végéig. Ennek okát a visszaeső kereslettel magyarázzák, nem pedig az utazás veszélyességével. A Wizzair is csökkentett járatokkal közlekedik Olaszországba, az Austrian Airlines, az Eurowings és a Brussels Airlines is ritkábban indít járatot Rómába, Velencébe és Milánóba. A Lotlengyel légitársaság a Szöulba tartó heti három járatból egyet törölt márciusban. Összességében tehát nincs szó a légiforgalom megszűnéséről, csupán ritkított járatokról beszélünk. A teljes cikk elérhető itt.

Mi történik, ha törlik a hazafele tartó járatunkak és "kint ragadunk"?

Előfordulhat a vírus miatt és más, tőlünk teljesen független okokból is, hogy a hazafele vezető repülőgépjáratunkat törlik. Ilyenkor a légi fuvarozókat teljes egészében terheli a járat törlésével érintett utasok ellátására vonatkozó valamennyi kötelezettség azon teljes időszak során, amíg az érintett utasoknak az átfoglalásukra kell várakozniuk. Erre volt már precedens a 2013-as izlandi vulkánkitörés alatt is, a teljes cikk elérhető itt.

 

 

Mit mondanak a nemzetközi szervek?

A WTTC (Utazási és Turisztikai Világtanács) szerint az utazási korlátozások nem állítják meg a vírus terjedését. "A határok lezárása, az utazási tiltások átfogó bevezetése és a szélsőséges intézkedések foganatosítása nem megfelelő válaszok a vírus terjedésének megállítására. Korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen extrém intézkedések legalábbis nem bizonyultak hatékonynak." - nyilatkozta Mexikó korábbi turisztikai minisztere, akinek van tapasztalata a mexikói H1N1 járvány idejéről.

A koronavírus 33 országban van jelen a Föld 193 országából (február 28-ai adatok szerint), a betegek körülbelül fele pedig már fel is épült. A halálozási ráta pedig alacsonyabb, mint a SARS vírusé, vagy a MERS-é, sokkal inkább egy általános influenzához hasonló. "Annak az esélye, hogy valaki elkapja utazás közben a vírust, az emberek többsége esetében elenyésző, amennyiben felelősen viselkednek közben és betartják az egyszerű higiéniás előírásokat." - írja a WTTC. A teljes cikk elérhető itt.

Tehát nem kell rettegni a helyzettől, jóval kevesebb kockázattal jár most utazni, mint ahogy azt sokan el akarják velünk hitetni. Kötelességünknek érezzük, hogy tájékoztassuk vendégeinket a biztosítók és a légitársaság fontos intézkedéseiről, melyek segítenek megérteni a helyzetet az utazással kapcsolatban a koronavírus ideje alatt.

Vissza a hírekhez