Ciprus Beutazási feltételek, Információk és Látnivalók

Schuster Travel | 2024-05-13 | Beutazási feltételek - Ország információk

Ciprust Aphrodité szigetének is hívják, mivel a mitológia szerint a szépség és a szerelem istennője ezen a szigeten született. És ha Aphroditével nem is, de Ciprus szépségeivel lépten-nyomon találkozhatunk a sziget bejárásakor: zöld hegyek, kék tenger, rengeteg illatos virág, gyönyörű strandok, évezredes kultúra, vendégszeretet és kitűnő konyha – semmi nem hiányzik egy igazi álomnyaraláshoz.

Ciprus a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete és a keleti medencében, három kontinens találkozásánál fekszik,  és jóllehet földrajzilag Ázsiához tartozik, politikailag viszont Európa része.

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

  • magánútlevél– érvényessége: az utazás utolsó napjáig
  • ideiglenes útlevél- érvényessége: az utazás utolsó napjáig. Az ideiglenes útlevelekkel kapcsolatos további információkat az alábbi linken találja. Egyes légitársaságok a Ciprusra való beutazást nem, csak a Magyarországra való hazatérést engedélyezik ideiglenes útlevéllel.
  • személyi igazolvány– érvényessége: az utazás utolsó napjáig
  • ideiglenes személyi igazolvány– érvényessége: az utazás utolsó napjáig. Egyes légitársaságok a Ciprusra való beutazást nem, csak a Magyarországra való hazatérést engedélyezik ideiglenes személyi igazolvánnyal

BE- ÉS KIUTAZÁS: az országba legálisan belépni, illetve az országot elhagyni repülővel (Larnaca és Paphos) és komppal (Larnaca és Limassol) lehet. A sziget északi feléről, Kyreniából induló és oda érkező törökországi kompjáratokkal nem lehet legálisan belépni Ciprusra. A Ciprus északi részén működő Ercan repülőterét a Ciprusi Kormány nem tekinti legális belépési pontnak. A főváros nem rendelkezik repülőtérrel, a legközelebbi nemzetközi repülőtér Nicosiától 50 km-re található (Larnaca). A ciprusi hatóságok megtagadhatják a belépést, ha Ciprus valamely török határátkelőhelyének pecsétje van az útlevélben.

Vízum:

Kiskorúak beutaztatása: kiskorú gyermek szülői felügyelet nélküli utazása esetén mindkét szülő írásos beleegyezése szükséges. Az angol vagy görög nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozatnak részletesen tartalmaznia kell a szülők, a kiskorú gyermek, valamint a gyermek kísérésére felhatalmazott személy adatait. A nyilatkozaton a szülők közjegyző által hitelesített aláírásának is szerepelnie kell. 12-16 éves kor között, légitársaságtól függően, a gyermek a légitársaság utaskísérőjének felügyeletével egyedül is utazhat, ehhez a légitársaság erre a célra rendszeresített nyomtatványának kitöltése szükséges, melyet mindkét szülőnek alá kell írnia. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a ciprusi repülőtereken az országból való kilépés alkalmával a határőrség munkatársai fokozottan ellenőrizhetik azon utasokat, akik kiskorú gyermekkel, az egyik vagy mindkét szülő jelenléte nélkül utaznak. A görög Aegean légitársaság a következő formanyomtatványt használja a szülői kíséret nélkül utazó gyermek esetében. http://en.aegeanair.com/files/1/Content/Uploads/UMNRFORM.pdf

Vám: www.mof.gov.cy/mof/customs/customs.nsf/index_en/index_en?OpenDocument

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

ÉSZAK-CIPRUS

Ciprus 1974-es kettéválása után létrejött tűzszüneti vonaltól északra (a sziget kb. 37%-ára) a ciprusi kormány ellenőrzése nem terjed ki. 1983-ban északon a török ciprióták kikiáltották az ún. “Észak-ciprusi Török Köztársaságot”, amelyet azonban csupán Törökország ismert el, más ország nem. A magyar hatóságok nem tartanak fenn hivatalos kapcsolatot az észak-ciprusi területtel, így érdekképviseleti tevékenység folytatására az észak ciprusi területeken nincs lehetőség. A szigetállamot kettéosztó tűzszüneti vonalat az ENSZ békefenntartói felügyelik. A ciprusi külügyminisztérium tájékoztatása szerint kellemetlenségekkel szembesülhetnek azok az utazók, akik a törvényes (tehát a Ciprusi Köztársaság) határátkelőhelyein lépnek be az országba, de a sziget északi részén kívánnak megszállni. Előfordulhat ugyanis, hogy a kiválasztott szálláshely korábban egy olyan görög ciprusi állampolgáré volt, akit az 1974-es megszállás alatt jogtalanul kényszerítettek arra, hogy elhagyja a tulajdonában lévő ingatlant. Az utazók számíthatnak arra, hogy a ciprusi hatóságok az ellenőrző pontokon megvizsgálják a megszállt országrészen történő tartózkodásukkal kapcsolatos adatokat a jogtalan ingatlanhasználat ellenőrzése céljából. Tiltott szálláshelyek listája

Ingatlanvásárlás a sziget megszállt részén: az utóbbi években egyre több megkeresés érkezett a külképviselet felé az ún. „Észak-ciprusi Török Köztársaság”- ban történő ingatlanvásárlással kapcsolatban. Amennyiben az eladásra kínált ingatlan korábban görög ciprióta személy tulajdonában volt, jogi következményekkel számolhatnak a vásárlók. A ciprusi Külügyminisztérium idevonatkozó angol nyelvű tájékoztatóját a következő linken található: https://mfa.gov.cy/legal-consequences-purchasing-greek-cypriot-owned-property.html

A Ciprusi Köztársaság kormánya az északi légi és tengeri kikötőket illegálisnak tekinti, ezért a Konzuli osztály felhívja a beutazni szándékozók figyelmét, hogy az ország területére való legális be- és kilépés kizárólag a nemzetközi repülőtereken (Larnaca, Paphos), illetve a következő kikötőkön (Larnaca, Limassol, Paphos, Latsi) keresztül lehetséges. Minden más – a Ciprusi Kormány által nem ellenőrzött – átkelő pontokon történő be- és kilépés illegálisnak tekintendő. A Ciprus északi része felől illegálisan belépők esetében fennáll a szankcionálás lehetősége. Az északi oldalon motorkerékpárral vagy gépkocsival belépők nem léphetnek át a déli oldalra. Szerencsés esetben csak visszafordítják őket az ellenőrző pontnál a görög ciprióta rendőrök, de előfordulhat, hogy a járművet és az ingóságokat lefoglalják.

A ciprusi külügyminisztérium angol nyelvű tájékoztatója az elfoglalt északi területekre történő utazásról

 

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid – Cipruson a Covid-19 korlátozást az esetek többségében eltörölték. A kórházakban a maszk viselése kötelező.

Oltások:

  • kötelező: nincs
  • javasolt: Hepatitis A, Hepatitis B, Hastífusz, Diftéria-tetanusz, Veszettség, Meningococcus meningitis

Betegségek: a térségben előforduló megbetegedések lehetnek:Hepatitis B, Hepatitis A, Diftéria, tetanusz, gyermekbénulás

Közegészség, egészségügyi helyzet: az egészségügyi helyzet az Európában megszokotthoz hasonló. Egy átlagos látogató védőoltások nélkül utazhat a szigetre. Trópusi betegségek a szigeten nincsenek jelen. Az ételek a kisebb vendéglátó egységeknél is kockázat nélkül fogyaszthatók, a csapvíz fogyasztása ellenben nem ajánlott. Az európai egészségbiztosítási kártya alapján a közkórházakban (Geniko Nosokomio) ingyenes vagy alacsony térítés mellett kapható ellátás, itt jellemző a sorban állás és a kórházi ellátás színvonala időnként kívánnivalót hagy maga után. Számos magán klinika működik, ezeknél az ellátásért mindig fizetni kell. Egy orvosi vizit 40-50 €, a gyógyszerek árszínvonala magasabb a magyarországinál. 

Az észak-ciprusi területen lévő egészségügyi ellátásról nincs információnk. Ciprusra érkezés előtt ajánlatos átfogó biztosítást kötni, de legalább az Európai Egészségbiztosítási Kártyát kiváltani. További tájékoztató a kártya kiváltásával kapcsolatosan ezen a honlapon olvasható. Az európai egészségbiztosítási kártya az észak-ciprusi területen nem jogosít egészségügyi szolgáltatások igénybe vételére, így mindenképpen ajánlott utazási biztosítást kötni, tisztázandó azonban a biztosítóval, hogy a biztosítás érvényessége az észak-ciprusi területre is kiterjed-e.

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: +1 óra

Utazás hossza: repülővel kb. 3 óra

Pénznem: Cipruson a fizetési eszköz az euró (EUR). A bankok hétköznap általában 08.00-tól 14.30-ig tartanak nyitva, ám ez szezonálisan változik. A turisták által gyakran látogatott helyeken megbízható magánpénzváltók működnek. Az észak-ciprusi területen a hivatalos fizetőeszköz a török líra (TRY). 

A Ciprusi Köztársaság területén a bankkártyák használata elterjedt, egyszerű fizetni velük. Ajánlatos azonban óvatosnak lenni a Ciprusi Köztársaság kormányának ellenőrzése alatt nem álló területeken, ugyanis túlszámlázás esetén semmilyen jogi vagy egyéb eszköz nincs az észak-ciprusi terület cégei elleni fellépésre, a jogorvoslatra.

Nyelv: görög, de az angolt is sok helyen megértik és beszélik. Észak-Cipruson a török.

Éghajlat: mediterrán, forró nyarak, és enyhe, csapadékos telek jellemzik. A tenger egészen október végéig alkalmas fürdésre.

Földrengés: Ciprus földrengés veszélyes övezetben található, a rengések általában kis intenzitásúak, azonban az utóbbi időben egyre gyakoribbak a régióban, sok esetben erőteljesen érezhetők Cipruson is. A földrengésekkel kapcsolatos útmutatót a következő honlapon lehet tanulmányozni:  https://athen.mfa.gov.hu/page/tajekoztato-foeldrenges-esetere. Más természeti katasztrófák nem jellemzőek.

Utazás, közlekedés, vezetés: Cipruson az alapvető közlekedési eszköz a gépkocsi. A közlekedés - a brit hagyományokat követve - baloldali. A közlekedési kultúra nem kifejezetten magas. Az irányjelző használata nem általános. A közlekedés biztonsága átlagos, a fegyelem laza (gyorshajtás, irányjelzés elmaradása, elsőbbségmegadás, parkolás, stb.). Az ittas vezetést büntetik, a véralkoholszint határértéke 0,5 ezrelék. Érdemes odafigyelni a sebességkorlátozásokra, mert sok a sebességellenőrző radar. Autópályán a maximum megengedett sebesség 100 km/óra.

A téli időszakban a Troodos-hegység magasabban fekvő területei kizárólag négykerék meghajtású gépjárművel vagy hólánc használatával érhetők el. A hegyi utakat a hatóságok rendszeresen takarítják, ám a kanyargós utakon fokozott csúszásveszélyre figyelmeztetnek az illetékesek.

A Ciprusi Köztársaságban az infrastruktúra fejlett, a Nicosia - Larnaca, Nicosia - Limassol - Paphos, valamint Nicosia - Agia Napa útvonalakon jó minőségű autópálya van. A ciprusi autópályákon nincs díjfizetési kötelezettség. A közlekedésben a balra tarts érvényes. Közlekedési baleset esetén mindenképpen hívjunk rendőrt és vetessünk fel jegyzőkönyvet! A motorral és quaddal való közlekedés meglehetősen veszélyes és a kerékpáros közlekedés is nagy odafigyeléssel javasolt. Az utóbbi időben épültek rövidebb-hosszabb kerékpár útvonal szakaszok, de ezek hossza egyelőre elhanyagolható. A kerékpárosok az autósokra nézve is veszélyt jelentenek, ugyanis gyakori a városi utakon a kivilágítatlan kerékpár. 

Autóbérlés: A gépkocsi bérlés mindenütt lehetséges, az érvényes jogosítványon túli feltételekről a bérbeadók adnak részletes felvilágosítást. Hegyi nevezetességek megtekintéséhez, vagy az Akamas félszigeten való túrázáshoz ajánlott a négykerék-meghajtású autó. Autóbérlés esetén, a későbbi félreértések elkerülése végett, célszerű a gépjármű casco és felelősségbiztosítás részleteiről tájékozódni. Amennyiben az ún. “Észak-ciprusi Török Köztársaság”-ba szeretnének bérautóval behajtani, előtte mindenképpen egyeztessenek a bérbeadóval, a cégek nagy része ezt nem engedi meg.  A cég hozzájárulása esetén külön tisztázandó az ottani biztosítás kérdése. Az Észak-Cipruson bérelt autóval nem lehet a déli határt átlépni.

Légi közlekedés:

Wizzair – a nyári főszezonban Budapestről naponta indít járatokat Larnaca repülőterére, de az előtte és utána következő időszakokban is sűrűn vannak járatok. Debreceni indulással heti 3 alkalommal indulnak gépek.

Ryanair – a nyári szezonban heti 4 alkalommal indít járatot Paphos repülőterére.

Charter - a nyári szezonban Budapestről és Debrecenből is indulnak charter járatok.

Bécs, illetve Athén átszállással is el lehet jutni a szigetre.

Larnaka Nemzetközi Repülőtere      77 778833, külföldről: +357 25 123022

Paphos Nemzetközi Repülőtere        77 778833, külföldről: +357 25 123022

Transzfer a repülőtérről: Nicosiából, Agia Napából és Larnakából a Paphos-i repülőtérre való ki- és bejutás meglehetősen drága. Nicosia, Limassol és Pafosz viszonylatában a Kapnos busztársaság közvetlen és megbízható reptéri transzfert üzemeltet. További információk ezen a honlapon találhatóak.

Észak-Ciprus nemzetközi repülőtere Ercan városában található.  Magyarországról isztambuli vagy antalyai átszállással közelíthető meg

Tömegközlekedés: A tömegközlekedési rendszer még meglehetősen fejletlen, a járatok ritkák az átszállási lehetőségek korlátozottak.

A nagyobb városokon belül közlekedő buszok:

Nicosia, Larnaca: https://www.publictransport.com.cy/routes/page/routes-and-timetables

Limassol: http://en.limassolbuses.com/

Paphos: www.pafosbuses.com/

Agia Napa, Protaras, Paralimni és környéke: https://osea.com.cy/en/bus-routes

Az üdülőövezetekben a buszközlekedés megfelelő alternatívája lehet a gépkocsi bérlésnek vagy a taxinak.

A városokat összekötő Intercity buszjáratokkal kapcsolatban az alábbi honlap ad bővebb felvilágosítást.

Egyéb közlekedési járművek: metró, villamos, trolibusz, vonatközlekedés a szigeten nincs.

Ünnepnapok: görög területen a keresztény ortodox naptár szerint a legfontosabb a Húsvéthoz kapcsolódó ünnepnapok, míg a török területeken pedig a Ramadán időszak ünnepnapjai.

Vallás: a sziget görög lakossága ortodox keresztény vallású. A ciprusi ortodox egyház az egyik legrégebbi ókeresztény patriarchátus, és a sziget történelme során számos alkalommal fontos politikai szerepet is betöltött, pl.: III. Makáriosz érsek lett a független Ciprusi Köztársaság első elnöke.

A török ciprióták hagyományosan muzulmán vallásúak. Az 1974-es megszállást követően túlnyomó többségük északra menekült, így a zöld vonal vallási értelemben is kettéosztja az országot.

Viselkedés, kultúra: a ciprusiak vendégszerető, társaságkedvelő emberek. Ciprus a nyugalom és a béke szigete. A szigeten rengeteg a macska.

Öltözködés: nyáron a tengerparton szellős nyári öltözék (pamut, len), fejvédő, naptej, szemüveg szükséges, a hegyekben való túrázáshoz, kirándulásokhoz erősebb cipő, pulóver, vékony dzseki. Cipruson nem elfogadott a nudizmus, a topless napozás és a nyílt homoszexualitás. Templomok látogatásakor is fontos a vállat és a térdet eltakaró ruházat, mivel a görögök nagyon vallásosak.

Áram: 240 V, egyfázisú, dugaljak: F és G – adapter szükséges

Mobiltelefon, internet: mivel a Ciprusi Köztársaság Európa része, így van rooming. Erről érdeklődjön szolgáltatójánál. Kapható feltöltős kártya is, melyet független készülékkel lehet használni. Az internethálózat szintén megfelelően működik, az adott szálláshelyen ellenőrizni kell, hogy ingyenes vagy fizetős. De mindenhol vannak internetkávézók, ahol van WI-FI. A sziget északi részére ezek az információk nem vonatkoznak. 

Dohányzás, alkohol: az európai normatíváknak megfelelően tilos a dohányzás az éttermekben, bárokban és egyéb publikus helyeken.
Vásárlás, árak, borravaló: Mit érdemes venni? – bőráru, kerámiák, lefkarai csipke, filigrán ezüst tárgyak, ékszerek, ikonok. A mediterrán országokhoz hasonlóan itt is zárva vannak az üzletek a szieszta idejében. Az árak drágábbak, mint a hazaiak, a helyiek szeretnek felefelé kerekíteni, kismértékű alkudozás elfogadott. Borravaló a szokásos 10 %.

Gasztronómia – a ciprusi ételek nagyban hasonlítanak a görög konyhához, de a közel-keleti és ázsiai ízvilág, fűszerek is megjelennek benne. Jellegzetes fogások:

Halloumi – kecske- és juhtejből készült lágy sajt, grillezve. Sós lében tárolják, menta levéllel ízesítik. Jól illik hozzá a nyári meleg napokon a görögdinnye.

Keftedes – fasírtgolyó, melybe friss mentalevél, petrezselyem és oregánó is kerül, de nem forgatják meg zsemlemorzsába. Joghurtos öntettel és salátával kínálják.

Kleftiko – hagyományosan lassú tűzön készült étel, melyben a bárányhús, a zöldségek és a fűszerek együtt sülnek, és a fedő alatt megmaradnak és összeérnek az ízek

Meze – sok kis tányérban különféle falatok, melyből mindenki kedvére vehet. Készülhet hússal vagy hallal

Muszaka – húsos rakott padlizsán. A hús marha vagy bárány lehet, és besamel mártás kerül a rétegek közé, valamint hagyma, paradicsom, fűszerek, majd a tetejére sajt. Sütőben vagy kemencében nyeri el krémes végleges állagát.

Souvlaki – nyársra húzott fűszeres hús, grillen megsütve. Utcai változata pitába csomagolva, görög joghurttal (tzatziki), friss zöldségekkel (paradicsom, hagyma)

Stifado – hagymás, paradicsomos marhahús, kicsit pörkölt jellegű, de teljesen más az ízvilág a fahéjtól és szegfűszegtől

Édességek:

Karidaki – fiatal zölddió különböző ízesítéssel üvegben puhára érlelve (fahéjas, szegfűszeges, mézes)

Kitrolemon – kandírozott citrusfélék

Loukoumades – olajban sült fánkgolyók, melyeket mézzel és sziruppal öntenek le

Soutzoukos – különleges ciprusi édesség. Először egy vékony, 2-3 méter hosszú kötélre vízbe áztatott mandulát vagy diót húznak, ezt fellógatják, majd szirupba (must, liszt, fűszerek) mártják, szárítják, majd megismétlik a folyamatot egymás után többször, míg vastag réteg nem képződik. A végső szárítás után felszeletelik. Elkészítése 5-6 napig tart, de utána hónapokig is eltartható. Az édesség a szüret utáni szőlőfelesleg felhasználásával készül, ezért elterjedt a Troodos és Pafos bortermelő falvaiban.

Italok:

Commandaria bor– kizárólag kétféle őshonos, túlérlelt, magas cukor tartalmú ciprusi szőlőből készül: a Xynisteri és a Mavro szőlőből. A ciprusi Commandaria bort a Guinness-rekordok könyve a világ legrégebbi boraként ismeri el. A legenda szerint Oroszlánszívű Richárd angol királynak annyira ízlett a commandaria, hogy az 1191-ben tartott esküvőjén „a királyok borának és a borok királyának” kiáltotta ki. Az aszú jellegű bort lehűtve fogyasztják, vacsora utáni csemegeként vagy desszert kísérőjeként. Különösen jól működik erős sajtokkal.

Zivania– törkölypálinka, melyet szőlőtörköly és helyi száraz borok keverékének lepárlásával állítanak elő. Tölgyfahordóban érlelik, karamell, vanília és fahéj aromáját árasztja. Alkoholtartalma 40 és 99 százalék között van, így az erős szeszes italok családjába tartozik, mint a raki és a tsipouro.

 

LÁTNIVALÓK:

Programok: https://www.getyourguide.com/ciprus-l169006/

Történelem röviden: az emberi civilizáció egyik legrégebben lakott szigete Ciprus. Az ókori görögöket a 7. században az arabok váltották, majd a 12. század végén keresztes lovagok és a velenceiek uralma következett. 1571-ben török kézre került, őket az angolok váltották 1878-ban. Ekkorra alakult ki a lakosság etnikai megoszlása: a görög „őslakosok” keleti keresztény vallással, és a török uralom alatt betelepített katonák leszármazottai muzulmán vallással. Az 1950-es években a Görögországhoz való csatlakozás volt a cél, míg Törökország a sziget kettéosztása mellett harcolt. 1959 – Zürich: kompromisszumos megoldás. 1960-ban Ciprus függetlenné vált, de két brit fennhatóságú katonai támaszpont maradt a szigeten. 1962-64 – az etnikai ellentétek polgárháborúhoz, majd 1974-ben az északi részek török megszállásához vezettek, Ciprus kettészakadt. A déli görög országrész viszonylag gyorsan talpra állt, míg az északi rész hanyatlásnak indult. Az „Észak-ciprusi Török Köztársaság” létrejöttét Törökországon kívül egyetlen állam sem ismerte el! A sziget egyesítésének érdekében tett tárgyalások a mai napig nem hoztak eredményt.

NICOSIA (Lefkosia )– a sziget fővárosa, melyet 1974 óta fal választ ketté, mint egykor Berlint. A Zöld Vonal területét a mai napig az ENSZ katonái felügyelik. A két rész között a Ledra utcában, a város legnagyobb bevásárlóutcájában található a határátkelő. A várost öt km hosszan sokágú csillag alakban fallal vették körül, rajta 3 kapun keresztül lehetett a védett városba bejutni: Famagusta, Kyrenia és Paphos kapuk. A fal nagy része megmaradt, ma a város nevezetessége. Látnivalók: Érseki Palota, Szent János Katedrális és Bizánci Múzeum hármasa. A múzeum őrzi a sziget legnagyobb bizánci gyűjteményét. Eleftheria tér, melyet Zaha Hadid építész tervezett. A többszintes tér egy városfal melletti szárazárok területén jött létre, sok fával, vízzel, szökőkúttal. Az esti órákban pedig hangulatos kivilágítás teszi egyedivé. A térről indul észak felé a Ledra utca. Az Omeriye-mecset egykor a 14. században épült középkori Szent Mária Ágoston-rendi kolostor volt, és a Lusignan-korban a város három legnagyobb kolostorának egyike. 1571-ben a kolostort Lala Musztafa pasa - a sziget oszmán hódítója - mecsetté alakította át. A minaretből csodálatos kilátás nyílik. Az északi török városrész legismertebb látnivalója az egykori karavánszeráj, a Büyük Han. A 16. századból származó épület közepén, a nyitott udvarban mecset és kút áll, körben pedig az emeleteken kávézók, galériák, ajándékboltok kaptak helyet.

LARNACA – kereskedelmi és turisztikai központ, itt található Ciprus egyik repülőtere, így fontos szerepet tölt be a sziget életében. A belvárosban, a tengerparti sétány közelében található a 9. századból származó és helyreállított bizánci Szent Lázár templom (Agios Lazaros), aranyozott ikonosztázzal. Miután Lázárt – a Biblia szerint 4 nappal a halála után – Isten feltámasztotta, Ciprusra költözött, püspöknek választották, és itt élt még 30 évig. VI. Leó császár Lázár sírja közelébe építette a templomot. Szent Lázár ma Larnaca védőszentje.

LEFKARA – Larnacától kb 40 km-re, dél-nyugatra fekszik ez a bájos városka, mely csipkéjéről és ezüstművességéről híres. Ezeket a helyi múzeumban is meg lehet tekinteni. Az itt élő asszonyok még ma is a 14. században használt technika szerint készítik a csipkéket. A monda szerint Leonardo da Vinci is járt itt és neki is nagyon megtetszettek a helyben készített csipkék és vásárolt is belőle. Érdemes sétálgatni a településen, a hangulatos szűk utcácskákon és megpihenni egy kávéra.  

GOLDEN DONKEY FARM– Skarinou mellett (nem messze Lefkarától) található a gyermekek számára izgalmas programot kínáló hely rengeteg szamárral. Ez az állat Ciprus egyik jelképe, sok helyen szabadon mászkálhatnak az utcákon. A farmon fel lehet ülni a szamarakra, a kis boltban szamártejből készült kozmetikumokat, édességeket lehet vásárolni. Itt található még egy 1600 éves olajfa is. Lefkarával együtt kitűnő egésznapos kirándulás lehet.

AYIA NAPA Ciprus keleti részén található az éjjel-nappal vibráló, multikulturális nyaralóhely, ahova a világ minden részéről érkeznek a szórakozni vágyó turisták, fiatalok. A település a nevét az 1500 körül épült kolostorról kapta. Miután a török megszállás után a görög Ciprus elvesztette Famagustát, így Ayia Napa lett a régió legfelkapottabb nyaralóhelye. A település kikötőjéből számtalan kirándulóhajó közül válogathatunk. A szigetnek ezen a keleti felén találjuk a legszebb homokos partokat. Programlehetőségek, strandok a közelben:

  • Makronissos Beach – a finom homok és a tiszta víz mellett ez a festői öbölpart egy ősi temetkezési helyet is rejt
  • Konnos Beach – napos part kölcsönözhető napágyakkal és tiszta, sekély vízzel
  • Cape Cavo Greco – Európa legdélebbi pontja ez a vadregényes félsziget és nemzeti park hegyoldali túraútvonalakkal, türkizkék lagúnával, és egy természetes kőhíddal
  • Ayioi Anargiroi templom – Konnos Beach és Cape Cavo Greco között kb. félúton található a templom, ahonnan gyönyörű a kilátás, valamint egy kis, titkos barlang is van
  • WaterWorld Themed Waterpark Ayia Napa  nagy vízi élménypark csúszdákkal, hullámmedencékkel és gyerekrészekkel, ókori görög tematikával

PROTARAS– nyugodt üdülőváros Ayia Napa településtől keletre. Legismertebb strandja a Fügefa-öböl, azaz a Fig Tree Bay, mely kisgyermekes családok számra is ideális, homokos partjának és lassan mélyülő, kristálytiszta vizének köszönhetően. Strandszervíz, vízisportok és búvárközpont is gazdagítja a kínálatot.

HIROKITIA (Choirokoitia)– Larnaca és Limassol között félúton fekszik a Földközi-tenger keleti részének egyik legfontosabb őskori helyszíne, az UNESCO Világörökségi listáján egyike a 3 ciprusi helynek. Az i.e. 7. és 4. évezred között, a neolitikumból származó település sártéglából és kőből épült, lapostetős körházakból állt, és több fallal védték. A leletek között voltak kovakő- és csonteszközök, állati és növényi maradványok, kőedények és kőből készült figurák.

LIMASSOL– Ciprus második legnagyobb városa a sziget déli részén található. Famagusta török megszállása óta Ciprus legfontosabb kikötője is lett. Ipari és kereskedelmi, valamint borászati központ. Látnivalók: Kolossi Castle – Limassol központjától távolabb, nyugati irányban látogatható a 15. századi erődített várkastély tömlöcökkel, falfestménnyel, gyönyörű kerttel, 200 éves fával és a tetejéről nyíló panorámával. (mosdó és kávézó is van). Limassol Castle - Cyprus Medieval Museum – a régi kikötő közelében áll az 1590 körül épült középkori lovagvár, melynek börtöncellái 1950-ig használatban voltak. Nem nagy, a termei is kicsik, de bent igazi középkori hangulat uralkodik. Ebben a várban tartotta Oroszlánszívű Richárd az esküvőjét. Fasouri Watermania Waterpark – Gyönyörű környezetben található az aquapark medencékkel, csúszdákkal, mesterséges folyóval és büfékkel. Kisgyermekes családoknak is ajánlott. Limassol környékén számtalan jól felszerelt strand található a kilométereken húzódó tengerparton, ahol sötét homokos és apró kavicsos sávok váltakoznak. Vize lassan mélyül, fürdőcipő csak a kevés kövesebb részen ajánlott. A part menti sétány kellemes esti sétára hív.

KOURION – Limassoltól nyugatra található régészeti helyszín. Kourion az ókorban a sziget egyik legfontosabb városállama volt, és az ásatások során számos jelentős lelet került elő, amelyek a helyszínen megtekinthetők. Dombra épült, és a Kouris folyó termékeny völgyére nézett. Az egykor virágzó királyság végül elpusztult egy súlyos földrengésben i.sz. 365-ben. A csodálatos görög-római színház – a helyszín központi eleme – a Kr.e. 2. században épült, majd később bővítették. A színházat felújították, jelenleg szabadtéri zenei és színházi előadásokat tartanak - főként a nyári hónapokban -, így a színvonalas kulturális rendezvények egyik legnépszerűbb helyszíne. A színháztól keletre egy kiemelkedő épület, az „Eustolios-ház” maradványai találhatók. A villa szerény méretű volt, jól felszerelt és gazdagon díszített. Maradványai a központi helyiségben négy gyönyörű, V. századi mozaikpadló panelből és az épülettől északra egy magasabb szinten, lépcsőn megközelíthető fürdőkomplexumból állnak. A tetőszerkezet lehetővé teszi a látogatók számára, hogy egész évben élvezhessék a helyszínt, és felfedezzék maradványait. Az Eustolios-ház mellett további lenyűgöző mozaikpadló található az „Achilles-házban” és a „Gladiátorok házában”, a villákat a mozaikokon ábrázolt jelenetek után nevezték el. A római agora maradványai is láthatók a helyszínen, mely kialakítása a 3. század elejére nyúlik vissza, és a hellenisztikus időszak végéig volt használatban. A város Agóráját mindkét oldalon márványoszlopokkal díszített karzatok veszik körül, északnyugati oldalán pedig egy lenyűgöző nyilvános fürdő és egy kis templom, a Nymphaeum található, amelyet a vízi nimfáknak szenteltek. A helyén található ókeresztény bazilika az 5. századból származik, külön keresztelőkápolnával a külső északi oldalon.

PAPHOS – Ciprus dél-nyugati részén található azAphrodite városaként emlegetett egyik legnépszerűbb nyaralóhely, mivel a mitológia szerint itt, a város közelében (kb.25 km) található Aphrodité szikla mellett született az istennő, a habokból egy kagylóhéjon lépett ki a partra. Számos legenda született a szikla köré, pl.: aki talál itt egy szív alakú kavicsot, vagy aki háromszor körbe ússza a sziklát, az mindig szerelmes lesz és szép. Hogy hinni lehet-e ezeknek a babonáknak, azt nem tudjuk, de az biztos, hogy ez a hely a szerelmesek zarándokhelye. Látnivalók: Nea Paphos Régészeti terület– az UNESCO Világörökségi listáján szereplő ásatási terület. Paphos volt az egyik legrégebbi mükénéi település helye. Az i.e. 12. században templomot építettek Aphroditénak, a szerelem és a szépség istennőjének. A régészeti lelőhely magában foglalja a villák, paloták, erődítmények és a sziklába vájt sírok maradványait. A villákat gazdagon díszítették mozaikpadlóval, a mitológia és a mindennapi élet motívumaival. Ezek a magas művészi színvonalú mozaikok a hellenisztikus kortól a bizánci időszakig terjednek. További látnivalók: a kikötőben található, a bizánci időszakból származó erőd,valamint az i.e. IV. sz-ból származó királysírok. Teljesen más jellegű látnivaló a városban a Pelikán étterem, ahol a tulajdonos pelikánjai sétálnak a vendégek között.

TROODOS-HEGYSÉG KOLOSTORAI – UNESCO Világörökség – tíz templomot és kolostort foglal magában, amelyeket a Troodos-hegységben építettek a 11. és a 16. század között. Az olyan templomok, mint a Panagia tou Araka és a Szent Miklós-templom (Agios Nikolaos tis Stegis), gazdagon díszítettek falfestményekkel, a több mint 500 évnyi bizánci időszak alatt. Eredetileg 1985-ben kilenc templomot került a listára, 2001-ben pedig egy újabb templomot vettek fel, és további egy a várólistán szerepel.

KYKKOS MONASTERY- a Marathasa-völgy hegyvidéki régiójában található Kykkos kolostor a leggazdagabb és legpazarabb a szigeten, és egy hegycsúcson áll, 1318 méteres magasságban. A Panagiának (Szűz Máriának) szentelt kolostor rendelkezik a három ikon egyikével, amelyeket Agios Loukas (Lukács apostol) evangélistának tulajdonítottak. Az aranyozott ezüst ikon az ikonosztáz előtt álló teknőspáncélból és gyöngyházból készült szentélyben található. A hagyomány szerint Ézsaiás ciprusi remete csodával határos módon meggyógyította Aleksziosz I. Komnénosz császár (i.sz. 1081-1118) lányát. Jutalmul kérte az ikont, és bár szomorú volt a kincs elvesztésének kilátása miatt, a császár Ciprusra küldte, a kolostor építésének költségeivel együtt, ahol a szent ereklyét őriznék. A kolostor többször leégett, és semmi sem maradt az eredeti szerkezetből. Ma a kolostorban Zivania szeszes italokat és egyéb alkoholos italokat állítanak elő, és vallási vásárokat tartanak szeptember 8-án és augusztus 15-én.

MAKARIOS MAUZÓLEUM – nem messze a Kykkos kolostortól, a Troodosz hegység egyik csúcsán található Makariosz érsek szobra, egy ortodox kápolna, valamint sírja, melyet katonák őriznek.

AKAMAS-FÉLSZIGET – Ciprus észak-nyugati részén található a sziget legnagyobb nemzeti parkja, rengeteg túraösvénnyel, öböllel, több mint 200 védett állatfajjal. A Lara öbölben teknősök raknak tojásokat. Az észak-keleti részen található az Afrodité fürdőjeként is ismert kis barlangtó, tőle északabbra pedig a „Kék laguna” nevű gyönyörű partszakasz.

 

TENGERPARTOK, STRANDOK

Cipruson számtalan, szebbnél szebb strand várja a nyaralókat, sok közöttük kék zászlós minősítéssel rendelkezik, és strandszervíz, vízi sportlehetőségek, éttermek, bárok állnak a vendégek rendelkezésére. Dél-Cipruson a strandok egy-két kivétellel ingyenesek, míg Észak-Cipruson Kerynia közelében a strandok magánkézben vannak, így fizetősök.

Homokos strandok: Agia Napa, Protaras,  Larnaca és Limassol

Coral Bay – Paphostól északra, egy félhold alakú védett öbölben található a kedvelt és kiépített partszakasz. Lassan mélyülő homokos strand, szép környezet. Ágy-, és napernyőbérlés, valamint rengeteg szórakozási lehetőség áll rendelkezésre.

Blue Lagoon Beach – Paphostól északra, az Akamas-félszigeten, a Nemzeti Park szélén található a Blue Lagoon Beach, mely megközelítése csak hajóval vagy autóval lehetséges, így nem zsúfolt. Kellemesen meleg, átlátszó vízben fürödhetünk itt.

Lara Beach – az Akamas-félsziget másik strandja, mely védett terület, a teknősök kedvelt fészkelőhelye. Így ez a partszakasz nincs kiépítve, nincsenek nyugágyak, csak minimális a szolgáltatás az állatok védelmében.

Aphrodité sziklája – Petra tou Romiou település (Limassol (45 km) és Paphos (25 km) között) tengerpartján áll Aphrodité sziklája és kavicsos-köves partja, erős hullámzással, így leginkább a látvány és a legenda kedvéért jönnek ide a szerelmesek. Pahopsból, a Harbour station-től a 631-es buszal kb. 50 perc az út ide.  

Nissi Beach – Ayia Napától nyugatra található a nyüzsgő strand, mely nem csak nappal, hanem éjszaka is megtelik. Strandszervíz, vízi sportok, tengerparti éttermek, bárok állnak a vendégek rendelkezésére. Partja homokos, vize átlátszó, lassan mélyülő.

Makronissos Beach – Ayia Napától nyugatra, a Nissi Beach után található a családok számára is ideális, fehér homokos, kiépített partszakasz, kristálytiszta tengerrel és rengeteg vízi sportlehetőséggel.

Konnos Beach – AyiaNapától keletre fekszik ez a viszonylag kicsi, de homokos kiépített partszakasz sekély, és tiszta tengerrel.

Mackenzie Beach – Larnaca központjától kissé távolabb, közvetlenül a reptér mellett található a strand, ahol sötét homokos és kavicsos részek váltják egymást. Kristálytiszta, lassan mélyülő a vize, így kisgyermekes családok számára is ajánlott. A fitness és vízi sportokat kedvelők is megtalálják a számításukat. A le-, és felszálló gépek látványa egészíti ki a képet. A pálmafás parti sétányon éttermek, bárok, kávézók.

 

ÉSZAK-CIPRUS

FAMAGUSTA – a szellemváros. Észak-Ciprus egyik legismertebb nyaralóhelye volt a 70-es években, kikötője pedig hatalmas forgalmat bonyolított le, de a török megszállás után a város elhagyatott lett, az ENSZ katonák ellenőrzése alatt állt. A parton a török fennhatóság pár szállodát felújított és megnyitott, míg a sziget belseje felé az épületek omladoznak, a természet visszaveszi területeit. Megközelítése egyszerűbb Dél-Ciprus felől, Larnaca repülőteréről, mivel az északi területekre repülővel csak átszállással, a szárazföldi Törökország érintésével lehet eljutni, másrészt pedig ha a déli részeket is szeretnénk megnézni, úgy Ciprusra a belépés északról illegális. Famagusta déli részén található a Palm Beach, míg a várostól északra a Silver Beach fekszik homokos parttal, strandszervízzel.

KERYNIA(Girne) – Észak-Ciprus kedvelt üdülőhelye a sziget északi partján fekszik. A mediterrán hangulatú város gazdag történelemmel rendelkezik, környéke természeti szépségekben gazdag. Látnivalók: a kikötő bejáratánál áll a Kyrenia vár, a város legismertebb történelmi emléke. Várfalakon, tornyokon, udvarokon keresztül sétálhatunk és több, kisebb múzeum, kávézó található benne. Megtekinthetők a Kr.e. 300-ban elsüllyedt hajó maradványai, amforái és láthatók a bennük lévő mandula, szőlő- és füge. A város felett magasodnak a St. Hilarion vár romjai, amit érdemes a sok-sok lépcsőn megmászni, csodálatos panoráma nyílik a városra és a tengerre. Strandok Kyrenia közelében – Kerynia városában nincsnek strandok, viszont tőle keletre és nyugatra több szép partszakaszt is találunk, melyek alkalmasak a napozásra és fürdőzésre.

BAFRA – Észak-Cipruson, az észak-keleti részen található a nyaralóhely. Strandja homokos, vize lassan mélyülő.

ÉRDEKESSÉGEK:

Himnusz – Ciprusnak nincs külön nemzeti himnusza, a görög himnuszt használják.

Othello – Shakespeare tragédiája és abból Verdi által írt operája Ciprus szigetén játszódik, Othello a velenceiek kormányzója a szigeten.

Akrotíri és Dekélia – Akrotíri Limassoltól nyugatra, míg Dekélia Larnacától keletre terül el. Az Egyesült Királyság Ciprus függetlenné válásakor (1960) megtartotta a két területet, mivel szüksége volt egy katonai támaszpontra a Földközi-tenger keleti részén is. Arról is nevezetes, hogy ez az egyetlen brit szuverenitás alatt lévő terület, melynek hivatalos pénzneme az euró, mivel a Brexit után is megtartották ezt a fizető eszközt.

George Michael – zenész, apja révén ciprusi görög származású

Réz – a Troodos hegységben található rézérc lelőhelynek köszönhetően Ciprus a világ egyik leggazdagabb készletével rendelkezik. Feltehetően a sziget neve is ettől az érctől kapta a nevét.

Zenobia hajóroncs – Ciprus a búvárok Mekkája, mivel a sziget körül 13 hajóroncs fekszik a tengerben. A Larnaca közelében található Zenobia egyike a világ tíz legnagyobb roncsmerülésének, amelyet a búvárok minden évben megszavaznak. 1980. június 7-én süllyedt el, és a bal oldalán fekszik 19 és 42 méter között. Az MS Zenobia egy svéd építésű komp volt, 172 méter hosszú, és több mint 100 járművel és teherautóval, valamint 1 millió tojással a fedélzetén süllyedt el. A mérnökök felfedezték, hogy a számítógépes szivattyúrendszer szoftverhiba miatt felesleges vizet pumpált az oldalsó ballaszttartályokba. Számos fantasztikus tengeri élet menedékévé vált.

Rózsaszín flamingók – madarak ezrei vonalnak át a sziget felett, és a larnacai reptér közelében található sós tavon figyelhetők meg a rózsaszín flamingók.

Macskák – Cipruson találták az első emlékeket a macskák háziasítására vonatkozóan, mely majd 10.000 évre nyúlik vissza.

Biztonság: Ciprus alacsony biztonsági kockázatot rejtő, látogatható ország. Az erőszakos bűncselekmények száma alacsony, ezek inkább belső üzleti vagy más jellegű viták következményei. A külföldiek ellen elkövetett támadások száma elenyésző. Közterületen a nap bármely szakában nyugodtan lehet sétálni. A szigeten a súlyosabb vagyon- illetve élet ellenes bűncselekmények ritkán érintenek külföldi turistákat. Az idegenforgalmi szezon beindulásával ugyanakkor fennáll annak a veszélye, hogy a kiemelt idegenforgalmi helyeken nő a kábítószerhez, bankkártyához, valamint kisebb vagyoni értéket képviselő tárgyakhoz köthető „szezonális bűncselekmények” (lopások), illetve alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett garázdaságok száma. A kábítószer birtoklásával vagy használatával kapcsolatban a rendőrség fellépése szigorú, a zéró tolerancia elve érvényesül.

Ciprus továbbra is megosztott, a görög és a török ciprióta közösség közötti rendezési tárgyalások ezidáig nem vezettek érdemi eredményre. Ciprus területének északi harmadán a nemzetközi közösség által – Törökország kivételével – el nem ismert ún. „Észak-ciprusi Török Köztársaság” működik. A kapcsolattartást az államalakulat hivatalos szerveivel az ENSZ határozatai tiltják. Ebből adódóan a konzuli érdekvédelem a kormány ellenőrzése alatt nem álló területeken nem lehetséges. Bár 2004-ben Ciprus egésze csatlakozott az Európai Unióhoz, a közösségi joganyag alkalmazása a ciprusi kérdés rendezéséig a kormány által nem ellenőrzött területeken felfüggesztésre került. Ciprus nem tagja a schengeni térségnek. A tűzszüneti vonal mentén húzódó ütköző zónára mindkét oldalról fegyveres katonák felügyelnek. Az idelátogatók - nem ismervén a területre vonatkozó szabályokat – jobb, ha elkerülik ezeket a részeket. A zónában több helyen a mai napig találhatóak - az ENSZ által jelölt - aknamezők.

Terrorcselekmények elkövetésének esélye csekély, kizárni azonban nem lehet. A mediterrán térség keleti felében jelenleg a helyzet a szokásosnál is feszültebb. Tény, hogy az utóbbi időben növekvő feszültség növeli egy esetleges konfliktus veszélyét is. Az elővigyázatosság érdekében minden szükséges intézkedést megtesznek a hatóságok.

Általános segélykérő (mentők, rendőrség, tűzoltók): 112

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Ciprus - Konzuli Hivatal, Nicosia

Cím: 2014 Lemesou Avenue 72. (Asteroid Business Center 6. Emelet) – Nicosia – Ciprus

E-mail: consulate.nic@mfa.gov.hu

Telefon: +35722383302 vagy +35722383303

Központi ügyelet, Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: +36-80-36-80-36

Fax: +357-22383304

Honlap:https://nicosia.mfa.gov.hu

 

Ciprus - Nagykövetség, Nicosia

 

Ciprus magyarországi Nagykövetségének honlapja: http://www.mfa.gov.cy/mfa/embassies/embassy_budapest.nsf/ceb01_hu/ceb01_hu?OpenDocument

 

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazását!

Vissza a hírekhez