Costa Rica Beutazási feltételek és Információk

| 2024-01-05 | Beutazási feltételek - Ország információk

Costa Rica („gazdag part”) az Észak- és Dél-Amerikát összekötő földnyelven helyezkedik el. Nyugaton a Csendes-óceán, keleten a Karib-tenger mossa partjait, így számos homokos tengerpart várja a fürdőzőket. Az ország belseje pedig vulkanikus táj, melyet őserdő borít hihetetlen gazdag és változatos növény- és állatvilággal, számos lehetőséget kínálva a túrázás és a különleges élmények szerelmeseinek. Costa Rica-t számos jelzővel illetik: a világ legzöldebb, valamint legboldogabb országa, ahol a „pura vida” nem csak egy hangzatos kifejezés, hanem igazi életérzés. Tapasztalja meg Ön is, fedezze fel velünk ezt a csodálatos országot!

Costa Rica 2022. április 1-jével minden járványügyi beutazási korlátozást hatályon kívül helyezett.

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

magánútlevél, melynek az országba lépést követően legalább még 91 napig kell érvényesnek lennie

Vízum:

  • turista célú beutazás esetén: magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak be Costa Ricába. A turistaként való tartózkodás feltételei: a belépéstől számított minimum három hónapig érvényes útlevél, maximum 90 napig tartó tartózkodás, vissza vagy tovább utazásra szóló repülőjegy.
  • egyéb célú beutazás esetén: vízumkérelem benyújtásában Costa Rica berlini külképviselete illetékes

 

Tranzitálási szabályok: az országon áthaladó turistáknak minimum 5 napra szóló utasbiztosítással kell rendelkezniük

Kiskorúak beutazása: az országba történő ki- vagy belépéshez nincs szükség engedélyre, írásos szülői vagy nevelői hozzájárulásra.

Vám: https://www.iatatravelcentre.com/CR-Costa-Rica-customs-currency-airport-tax-regulations-details.htm

https://www.hacienda.go.cr/

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Kiutazási feltételek: elutazáskor a repülőtéren (egy erre kijelölt pultnál, még a check-in előtt) kilépési illetéket kell fizetni, melynek össze 29,- USD. Fizethető készpénzben (USD vagy Costa Rica-i Colón) vagy bankkártyával (VISA, Mastercard, American Express) – ez utóbbi esetén kezelési költséget számítanak még fel. Figyelem! Már utazás előtt érdeklődje meg légitársaságánál, hogy a jegy ára tartalmazza-e ezt a költséget, hogy ne fizessen kétszer. Sok légitársaság ugyanis beépíti a jegy árába az illetéket.

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid

Costa Rica 2022. április 1-jével minden járványügyi beutazási korlátozást hatályon kívül helyezett.

Helyi járványügyi szabályok: a koronavírusról és a járvány számainak alakulásáról a helyi egészségügyi minisztérium honlapján található részletes információ: https://www.ministeriodesalud.go.cr/index.php

Amennyiben kiutazásához szükséges tesztet végeznie, a Costa Rica-i tesztelő helyek listáját itt találja: https://www.ict.go.cr/es/documentos-institucionales/material-de-apoyo-coronavirus/pruebas-covid-para-usa/1898-laboratories-authorized-in-costa-rica-for-test-sars-cov-2/file.html/

Oltások:

  • kötelező: nincs
  • kötelező oltás, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik: Sárgaláz elleni védőoltás. Az EU-ból érkezőktől nem kérnek külön oltást, kivétel ez alól, ha sárgalázzal fertőzött területeken jártak a korábbiakban és erről az útlevélben lévő pecsét árulkodik. Ebben az esetben egy legalább tíz nappal korábban beadott sárgaláz elleni oltásra és az ezt igazoló oltási könyv bemutatásra van szükség érkezéskor.
  • javasolt: Hastífusz, Hepatitis A, Hepatitis B, Torokgyík-szamárköhögés-tetanusz (Di-Per-Te) + malária elleni gyógyszer

Betegségek: a térségben előforduló megbetegedések lehetnek: Hepatitis B, Hepatitis A, Diftéria, tetanus, pertussis, Veszettség, Malária előfordulása: 1500 méter alatt

Zika-vírus, Dengue-láz: Costa Rica az érintett országok között van. Ezeket a vírusokat is szúnyogok terjesztik. Legfontosabb védekezés a megelőzés, mindig használjon szúnyogriasztót a teljes út alatt. A szert a naptejet követően kell a bőrre felvinni.

Közegészség, egészségügyi helyzet: a latin-amerikai országok közül Costa Rica rendelkezik a legjobb egészségügyi rendszerrel, mind a magán mind az állami szektorban. Ugyanakkor előfordulhat, hogy az állami sürgősségi ellátást nyújtó intézmények zsúfoltak, és a rendelkezésre álló orvosok vagy nővérek nem beszélnek angolul. A magánklinikák és kórházak kiváló minőségű szolgáltatásokat nyújtanak.

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: nyáron -7 óra, télen -8 óra

Utazás hossza: 14 óra + átszállási idő

Pénznem: Costa Rica-i colón (CRC). 1 CRC = kb. 0,7 HUF. Amerikai dollárt jellemzően mindenhol elfogadnak, de lehetőleg kis címleteket vigyenek magukkal, mert a helyiek tartanak a 100 dollárosoktól a hamisítás miatt, és ezért nem biztos, hogy beváltják. Az elfogadott hitelkártyák: Visa, Mastercard és American Express. Utazási csekket nem szívesen fogadnak el, és ATM-k is csak korlátozott számban állnak rendelkezésre. Costa Rica pénze olyan színes, mint a biodiverzitása. A Costa Rica-i készpénz minden címletén más-más őshonos állat képe köszön vissza. A különleges élőlények ráadásul a világ egyik legszínesebb bankjegyén pózolnak. Már a bankók nézegetése közben kedvet kap az ember az utazáshoz!

Nyelv: spanyol, de angolul sok helyen értenek

Éghajlat: trópusi. Az ország legtöbb régiójában a május–novemberi időszak esős, a december–áprilisi időszak pedig száraz. A tengerpartok közelében, illetve a Kordillerák magaslatai és szélirányos völgyei az átlagosnál többször kapnak csapadékot.

Utazás, közlekedés, vezetés: a legtöbb helyi lakosnak nincs gépkocsija, ezért a nyilvános közlekedési hálózat igen fejlett. San José a kirándulások legfőbb kiinduló pontja, és innen az ország bármely részébe eljuthatunk. A rendszer egy kicsit kaotikusnak tűnhet, és a buszok sem kényelmesek, viszont olcsók. Taxit bérelhetünk, de gépkocsival vagy motorkerékpárral is kirándulhatunk. A vasúthálózatot az 1991-es földrengés súlyosan károsította.

Gépkocsibérlés:Costa Ricában turista státuszú látogató esetén elfogadják a magyar vezetői engedélyt, azonban a nemzetközi jogosítvány kiváltása javasolt. Autóbérlést sok társaság kínál viszonylag elfogadható árakon. Viszont tudni kell, hogy az ország útjai nincsenek túl jó állapotban! Helyi érdekesség, hogy Costa Ricában az utcatáblák, házszámok nemigen használatosak, így a tájékozódás nehézségekbe ütközhet.

Két nagy nemzetközi repülőtér (San José és Liberia), valamint két tucat kisebb, belföldi repülőtér áll a menetrendszerű és a charter légi utasok rendelkezésére.

Nemzetközi repülőtér– Juan Santamaría International Airport https://sjoairport.com/en/

Ünnepnapok: Az ország gyakorlatilag leáll a húsvéti héten és a karácsony és újév közötti időben. Különösen igaz ez San Jose-ra. A különböző városok különböző időben ünneplik védőszentjeik ünnepét. San Jose, Szent József napját március 19-én, míg Costa Rica védőszentjének napját augusztus 2-án ünneplik.

Április 11-én az ország nemzeti hősére, Juan Santamaria-ra emlékeznek, míg Kolombus napja - mint másutt is az amerikai kontinensen - október 12-én van.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés általában lassú és bürokratikus. Legyünk türelmesek, ne reklamáljunk. Különösen ne emeljük fel hangunkat az ügyintézővel. Leginkább csak spanyol nyelvtudással lehet boldogulni.

Vallás, viselkedési kultúra, öltözködés: A lakosság túlnyomó többsége mélyen hívő katolikus vallású. A városban javasolt a visszafogott öltözködés, nem strand felszerelés.

Áram: 110-120 V, amerikai típusú csatlakozó. Az európai 220 V-os elektromos eszközök nem használhatók!

Vásárlás, árak, borravaló: Piaci vásárlásnál kicsit lehet alkudni az árból, de ne vigyük túlzásba, mert (a világ egyes más országaitól eltérően) sértő lehet. Az éttermek többségében felszámolják a 10 %-os szerviz díjat. A borravaló nem kötelező, de a turistáktól szinte elvárják. Szállodai hordár (1 USD/csomag), szobaasszony (1 USD/nap), kirándulásoknál helyi idegenvezető, gépkocsivezető (túra hosszától és létszámtól függően 5-10-20 USD/utasonként).

Gasztronómia:a Costa Rica-i ételek nagyon egyszerűek, de sok olajjal és fűszerrel készítik el őket, így az európai gyomor számára elsőre nehéznek tűnhet. A legtöbb étel fő alapanyaga a rizs vagy a bab. Az ország nemzeti étele a gallo pinto, ez a fekete babból és sült rizsből készült finomság, melyet többnyire reggelire szolgálnak fel. Érdemes kipróbálni a kókusztejjel elkészített változatát is. Később a gallo pinto-t ízesítik egy kis káposztával, paradicsommal és hússal, és készen is van az ízletes ebéd. Zöldséget nyersen nagyon ritkán szolgálnak fel, érdemes felkészülni rá, hogy a costa rica-iak minden megsütnek, amit lehet. Érdekesség, hogy a több mint 1000 km hosszú tengerpart ellenére a rákok, halak, nagyon drágák, mert keveset halásznak, főleg importálják a tengeri ételeket. Az ország egyik nemzeti itala a guaro, egy cukornádból készített brandyfajta, aminek íze ugyan nem sok van, de alkoholtartalma annál több. Ezen kívül szívesen isszák a fresco de frutas nevű italt is, amit leginkább úgy lehetne jellemezni, hogy egy kóla-víz alapon lebegő gyümölcssaláta. A turisták egyöntetű véleménye szerint nagyon finom. A helyi borokat viszont mindenképpen kerüljük el, mert a másnaposságnál nagyobb élménnyel biztosan nem fogunk gazdagodni, ha megkóstoljuk őket.

Ananász:Costa Rica látja el (Del Monte cég) az európai piac nagy részét ananásszal.

Kávé:a legjobb minőségű kávé a vulkanikus tájak magasabb régiójában terem, mert ez a klíma ideális az „arany szem” „grano d’oro” kávébab termesztéséhez. Javasoljuk, hogy látogassanak el egy túrára, mely bemutatja a folyamatot, miként lesz a cserjén termő kávébabból ízletes, gőzölgő kávé az asztalunkon. A legismertebb helyi kávé márka a Tarrazu, mely egy gazdag aromájú arabica jellegű kávé.

Csokoládé:Costa Rica másik igen fontos export cikke, a világ minden tájékára szállítják. Igazi csemege ez a gasztrotúra is, megismerni a csokoládé készítés titkait a kakaóbabtól az akár 70-90 % kakaótartalommal bíró csokoládéig.

Salsa Lizano:a legfontosabb Costa Rica-i öntet, mely mindenhol megtalálható, éttermekben, üzletekben. Jellegzetes íze van, sokfajta zöldségből készül, nem túl fűszeres, a helyi konyha minden ételhez kínálja.

Biztonság

Costa Rica alapvetően biztonságosnak tekinthető, IV-es biztonsági kategóriában van, ugyanakkor az utóbbi időben elszaporodtak azok a bűncselekmények, amelyek veszélyeztethetik a polgári lakosság vagy a turisták korábban megszokottan nyugodtabb életkörülményeit.

A bűnözés és a drogkereskedelem fokozódását országon belüli és országon kívüli tényezők egyaránt elősegítik. A drogkereskedelmi útvonalak a columbiai, ecuadori, vagy egyéb dél-amerikai forrásokból kiindulva ma már az egész ország területét behálózzák.

A közkedvelt idegenforgalmi központokra a rendfenntartó szervek felügyelnek. A szervezett, csoportos turizmuson kívüli egyéni turista utazások kockázatosak lehetnek.

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Costa Rica - Tiszteletbeli konzul, San José

Tiszteletbeli konzul: Ferdinand von Herold Duarte

Cím: Boulevard de Rohrmoser 57, de Plaza Mayor 250 metros oeste - San José, San José - 6432-1000 - Costa Rica

Levelezési cím: Apartado postal 6432-1000 San José

E-mail: consuladohungriacr@yahoo.com

Telefon: +50622325544

Mobil: +5068385-32-32

 

Mexikó - Konzuli hivatal, Mexikóváros

Costa Rica Berlini Nagykövetsége

 

Costa Rica Látnivalók

San José

Costa Rica legnagyobb városát 1738-ban alapították, de csak 1823 óta nevezik fővárosnak. A város 1161 méterrel a tengerszint felett fekszik, így az évi átlaghőmérséklet nagyjából 23°C, és havonta átlagosan 150 mm csapadék hullik.
A fővárosiak egyik legkedveltebb szórakozóhelye az El Pueblo negyed, ahol számtalan bárt, éttermet, klubot, művészeti galériát és boltot találunk. Mivel a negyedben nagyon sok szálloda is található, ezért az itt lakó turisták egészen biztosan nem fognak unatkozni. 
Costa Rica kozmopolita fővárosa egyben az ország közlekedési csomópontja, ezért az idelátogatók mindegyike eltölt néhány napot a városban. Az észak-amerikai hangulat, áruházak, bevásárló központok és gyorsétterem láncok mellett néhány igen jó múzeumot, remek éttermeket és színes piacokat is találunk a városban. Feltétlenül látogassunk a Museo Nacional-ba, a Nemzeti Múzeumba, ahol a régészeti leletek mellett, a gyarmati időkből származó bútorokat, ruhákat és vallási tárgyakat láthatunk. A Museo del Oro Precolombino tárlóiban a Kolombus előtti idők szemet gyönyörködtető aranykincseit, míg a Museo de Jade-ban a világ legnagyobb jade szobor kiállítását csodálhatjuk meg. A város legimpozánsabb épülete a Teatro Nacional, 1890-es években épült. A legjobb piac a Mercado Central, amely élő pulykától a bőrből készült tárgyakig a város legolcsóbb élelmiszereit kínálja.

Manuel Antonio Nemzeti Park

San Josétól 165 kilométerre található, és a világ egyik legszebb természetvédelmi területe. Területe 1950 ha, valamint több, mint 50 ezer ha a tengeri rész. Manuel Antonio az esőerdők, a strandok és a korallzátonyok bájos kombinációját tartalmazza. Ezek a strandok a legszebbek az országban, buja erdővel szegélyezve. Az erdőben lajhárok, leguánok, ritka és imádnivaló mókusmajmok, fehér arcú majmok és milliónyi színes kis rák élnek. A Punta Catedral körül kanyargó ösvényről lenyűgöző kilátás nyílik. https://manuelantoniopark.com/

Parque Nacional Volcán Arenal

Costa Rica északnyugati részén, San Josétól körülbelül 90 km-re északnyugatra található az Arenal andezit rétegvulkán, mely 1633 méter magas, és kúp alakú, 140 méter átmérőjű kráterrel. Geológiailag az Arenal fiatal vulkánnak számít, és a becslések szerint kevesebb, mint 7500 éves.  A vulkán több száz évig szunnyadt, és a csúcsán 2 krátert keletlezett, kisebb fumarol aktivitással, sűrű növényzettel borítva. 1968-ban váratlanul kitört, és elpusztította Tabacón kisvárosát. A kitörés következtében további három kráter keletkezett a nyugati szárnyakon, de ezek közül csak egy létezik ma is. Az Arenal 1968 és 2010 közötti kitörése a tizedik leghosszabb ideig tartó vulkánkitörés a Földön 1750 óta. 2010 óta az Arenal szunnyad.

https://arenalvolcanopark.com/

Parque Nacional Santa Rosa

A legrégebbi és a legjobban kifejlesztett nemzeti park. Gyakorlatilag az ország észak-nyugati sarkában található, a Csendes-óceánba benyúló Santa Elena-félsziget nagy részét magába foglalja. Közép-Amerika legnagyobb kiterjedésű száraz trópusi erdeje látható itt, és ez a veszélyeztetett teknősök egyik védett fészekrakó helye.

https://costa-rica-guide.com/nature/national-parks/santa-rosa/

A csendes-óceáni partvidék

A partvidék kellemesen kombinálja a luxust és a magányt. Golfito, a déli részen fontos kiinduló pont ahhoz, hogy a fantasztikus partokat bejárjuk. A városkától észak felé haladva különleges barlangokat, öblöket találunk, melyek a fürdésre és szörfözésre is igen alkalmasak. Az OSA-félszigeten lévő nemzeti parkban piros arapapagájok nagy kolóniája él. A központi partszakasz Uvita és Punteras között a nagy tömegben érkező csoportos turisták kedvelt üdülőhelye. Az utóbbi időkben sokan már túl zsúfoltnak és szennyezettnek találták Punteras strandjait és ezért a közelben fekvő több tucat apró szigetecskén keresnek menedéket.

Playa Tamarindo

A Csendes-óceán északi részének gyönyörű partjai mentén, Tamarindo városában található Guanacaste a turisták és a helyiek kedvenc helye, különösen azok, akik kivételes tengerparti nyaralásra vágynak.

Míg Tamarindo meglehetősen kicsi tengerparti város, kultúrája több mint kárpótol a méretéért. Rengeteg tennivalóval és látnivalóval ez az egyik legnépszerűbb hely azok számára, akik Costa Ricán szeretnének nyaralni, és jó okkal! Szörfiskolák, lovaglás, golf, túrázás, kerékpározás, és még sok minden más sportolási lehetőség adott.

A karibi partvidék

A karibi partnak több kulturális látványossága van. A part fele tulajdonképpen nemzeti park, védett állat és növényvilággal. A legszebb park a Parque Nacional Tortuguero, a zöld tengeri teknősök védett telepe, ahol tenyészteni is próbálják ezeket a kipusztulóban lévő hatalmas állatokat. A teknősökön kívül madarak, majmok és gyíkok változatos sokasága is megfigyelhető. Jó úti cél lehet még Puerto Viejo de Talamanca, a szörfösök Mekkája, de ahol különleges népművészeti tárgyakhoz is hozzájuthatunk és élvezhetjük a reggae-t.  https://www.parquenacionaltortuguero.com/

A Nicoya félsziget

Ezt a területet kicsit nehéz megközelíteni, mivel nincs szilárd burkolatú hozzávezető út, de igazán megéri az erőfeszítést, mivel itt találhatók az ország legszebb tengerparti szakaszai.
Itt vannak a legkevésbé látogatott nemzeti parkok, ritka és különleges növény és állatvilágukkal, a világ legnagyobb, 500 kg-nál súlyosabb teknőseinek, a borhátú teknősöknek fészkelő helye. Barlangok sora, iguana, további teknősfajok, majmok, és különleges madarak fészkelő helyeit, de fürdésre és szörfözésre is alkalmas partokat találhatunk itt.

Monte Verde

A Monteverde Nemzeti Parkban úgy érzi majd, hogy a világ tetején áll. Az 1440 m tengerszint feletti magasságban található Monteverde, nagyon hasonlít az Egyesült Államok csendes-óceáni északnyugati régiójához – örökzöld a csapadék és a nedvességgel teli felhők miatt, amelyek szinte naponta lebegnek a horizont felett. Monteverde felhőerdői az erdő lombkorona levelei és ágai között összegubancolódó köd (sűrű, alacsonyan lógó felhő) melléktermékei. Amikor ezek a vízbázisú felhők szilárd növényi anyaggal érintkeznek, a növény magába szívja, amire szüksége van, és a maradék víz lecsapódik és lecsöpög - rétegről rétegre - amíg el nem éri az erdő talaját. Több tízezer különféle rovar, 2500 növényfaj, melyből csak orchideából 420 különböző található itt. Valamint 400 fajta madár, és több mint 100 fajta emlős él ezen a területen. Többféleképpen is élvezheti Costa Rica felhőerdőinek szépségét, bármilyen legyen is az fizikai erőnléte. Túrázás erdei ösvényeken; vagy lombkorona túra függőhíddal; vagy készítsen légi felvételeket egy kilátó pontról.

https://www.monteverdeinfo.com/

Vissza a hírekhez