Dominikai Köztársaság Beutazási feltételek és információk

Schuster Travel | 2024-01-05 | Beutazási feltételek - Ország információk

A Dominikai Köztársaság Kuba után a második legnagyobb ország a karibi térségben, a sziget területén Haitivel osztozik.

Aki ellátogat ide, úgy érezheti magát, mint aki egy film díszleteibe lépett volna: porszerű fehér homok, pálmafák, azúrkék, néha türkizszínű tenger, trópusi klíma. Modern, minden igényt kielégítő szállodák sora várja a pihenni vágyókat és a vízi sportok szerelmeseit.

Legismertebb üdülőhelye Punta Cana, mely a sziget keleti részén található. Tőle nem messze, északabbra fekszik Bavaro. Mindkét meseszerű üdülőhelyre kínálunk szállásokat, ahol utasaink gondtalan pihenéssel töltődhetnek fel a mindennapok rohanása után.

Az országban 2022. április 23- tól nincsenek hatályban a járvánnyal összefüggő utazási korlátozások, az általános idegenrendészeti beutazási feltételek teljesítése esetén szabadon be lehet utazni, a belépésnek nem feltétele negatív teszt, oltási igazolvány vagy egyéb a Covid-19 járvánnyal összefüggő orvosi vagy egyéb hatósági igazolás.

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

  • Magánútlevél: Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Dominikai Köztársaságba történő beutazást követően.

Vízum:  Magyar állampolgárok részére vízum beszerzése nem szükséges, ugyanakkor az országba való megérkezéskor, a határátkelőhelyen 10 USD értékű turistakártyát kell kiváltani. 2018 májusát követően a turistakártyák árát egyes légitársaságok a repülőjegy vételárába beépítik, azonban az átállás egyelőre nem teljeskörű. Az új rendszerre történő átállásig, azon beutazók, akiknek a repülőjegyében még nincs a turista kártya költsége beépítve, továbbra is az országba történő belépéskor, a határátkelőhelyen vásárolhatják meg azt. (A repülőjegy vételárának a kiegyenlítésekor tudnak tájékozódni arról, hogy az tartalmazza-e a turistakártya költségét is.)

A turistakártyával 30 napig tartózkodhatnak az ország területén, amely tartózkodás további, maximum 30 nappal a helyszínen, díj ellenében meghosszabbítható. (A tartózkodás meghosszabbítására a területileg illetékes migrációs irodában van lehetőség.) Amennyiben ezt elmulasztják, az ország elhagyásakor a helyi hatóságok büntetést rónak ki, ami az országban eltöltött idő függvényében 30 USD-tól 500 USD-ig terjedhet.

 

Regisztráció: Mind a Be-, mind pedig a Kiutazás előtt 72 órával az alábbi oldalon kell regisztrálni az utazóknak: 

https://eticket.migracion.gob.do

Az e-mailben kapott QR kódot a telefonra kell letölteni, vagy kinyomtatni és az országba történő Be-, illetve Kilépéskor is be kell mutatni.

A kiutazás előtt a recepción a szálloda munkatársai segítenek a nyomtatvány kitöltésében, melynek hiányában a vendégek nem szállhatnak fel a nemzetközi járatra a repülőtereken.

Kiskorúak beutaztatása: Törvényes képviselő nélkül utazó kiskorú gyermek közjegyző előtt tett, spanyol nyelvre lefordított és Apostille-felülhitelesítéssel ellátott szülői nyilatkozat birtokában utazhat be a Dominikai Köztársaság területére.

Vám: Tájékozódjon a www.aduanas.gob.do honlapon, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatójából

Tilos kábítószert bevinni az országba, továbbá tilos: a hústermékek, friss zöldség, gyümölcs bevitele

 

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid

Az országban 2022. április 23- tól nincsenek hatályban a járvánnyal összefüggő utazási korlátozások, az általános idegenrendészeti beutazási feltételek teljesítése esetén szabadon be lehet utazni, a belépésnek nem feltétele negatív teszt, oltási igazolvány vagy egyéb a Covid-19 járvánnyal összefüggő orvosi vagy egyéb hatósági igazolás.

A beutazás aktualizált feltételeiről az alábbi oldalon található további információ: https://www.godominicanrepublic.com/newsroom/coronavirus

Kötelező oltás:nincs

Javasolt oltások:Hastífusz, Hepatitis A, Hepatitis B, Torokgyík-szamárköhögés-tetanusz (Di-Per-Te)

Javasolt gyógyszer: Malária ellen

 

Dengue-láz és Zika-vírus: A Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés is gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Ezekről a vírusfertőzésekről az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhat bővebb információkat.

Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak. A zika-vírusról bővebb tájékoztatást az alábbi linken olvashatnak.

Betegségek: A térségben előforduló megbetegedések lehetnek: Malária, Veszettség, Diftéria-tetanusz, Hepatitis B, Hepatitis A, Tífusz

Gyógyszerek: Érdemes itthonról vinni gyógyszereket, szúnyogriasztót.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A nagyobb városokban általában megfelelő orvosi ellátás van (leginkább a privát kórházakban), a vidéki egészségügyi intézmények színvonala azonban nagyon eltérő. A fővárosban működik a 911-es vészhívószám. Az ország teljes területén működik egy privát mentőszolgálat, a ProMed, amelynek száma 809-412-5555. A ProMed használatakor a cég azonnali költségtérítést igényel, ezért érdemes utazás előtt tájékozódni a biztosító társaságoknál az esetleges balesetek, megbetegedések költségeinek térítési módjáról.

Általános tanácsok utazás alatt

  • Javasolt víz nélkül használható kézfertőtlenítő gélt vinni.
  • Csak palackozott vizet szabad inni, csapvízzel még a fogmosás sem célszerű!
  • Csak kellően átsült, megfőtt ételek fogyasztása javasolt, lehetőleg a szálloda éttermében, ahol biztosak lehetünk benne, hogy frissen készült, amit rendeltünk.
  • Nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztása kerülendő, kivéve, ha hámozható.
  • Ha valamilyen betegséget észlel hazaérkezés után, mielőbb keressen fel szakorvost!

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: télen mínusz 5 óra

Repülési idő: kb. 13-15 óra átszállástól függően

Pénznem: Dominikai peso (DOP). 1 USD = kb. 50 DOP. A Dominikai Köztársaságon kívül sehol nem fogadják el fizetőeszköznek a dominikai pesot, így a kivitele is tilos az országból. Elfogadott külföldi pénznem az amerikai dollár. Pénz váltani csak bankban, hivatalos pénzváltóknál vagy a resortokban ajánlott. A hazánkban is használt bank- és hitelkártyákat a kinti szállodák, éttermek, szolgáltatók is elfogadják.

Hivatalos nyelv: spanyol, de a szállodákban megértik az angol, a német, a francia és az olasz nyelveket is

Éghajlat: trópusi monszun. A hőmérséklet egész évben egyenletes, 20–30 °C közötti. A legmagasabb hegyek csúcsán januárban előfordulhat éjszakai fagy. Az esős évszak júliustól november közepéig, a hurrikánszezon júniustól novemberig tart. A térségbeli trópusi viharokról az alábbi linken lehet tájékozódni: www.nhc.noaa.gov

Földrengés vagy a tenger visszahúzódása esetén azonnal magasabb helyre kell menni!

Utazás, közlekedés, vezetés: a tömegközlekedés elég kaotikus és nem biztonságos a turisták számára. A taxik kiválasztásakor ajánljuk a helyi hivatalos taxi-társaságok gépjárműveinek használatát, mert magántaxik használata esetén több esetben előfordult turistákkal szembeni visszaélés. Az utak minősége eltérő, a vidéki területeken gyakran használhatatlan utakat lehet találni.

Nagyobb repterek elérhetőségei: 

Öltözködés: a trópusokra alkalmas szellős, természetes anyagból készült ruházat (pamut, lenvászon), sapka vagy kalap, napszemüveg és magas faktorszámú naptej ajánlott.

Áram: 110 V, jellemzően amerikai A típusú (2 ágas) konnektorok vannak, de elfordulnak európai kerek dugós konnektorok is. Mindenképpen javasolt hálózati adaptert vinni, valamint elosztót is hasznos csomagolni. Átalakítót a szállodákban is lehet kapni 3-5 dolláros áron.

Gasztronómia: a helyi konyhát kreol konyhának hívják, ahol keverednek az őshonos Indián, Spanyol, Afrikai és Dél-Amerikai ízek és elkészítési módok. Az ételeket általában rizsből és húsból vagy (ritkábban) halból készítik. A rizs (arroz) szinte minden fogásban megtalálható, valamint a fekete bab (habichuelas) és a borsó (guandules) is. A húsok közül legtöbbször csirkéből főznek, csinálnak belőle csirkés levest, chicarrones de pollo, ami ropogósra sütött csirke kreolosan (szója, citrom, rum) kevert marináddal.

Nemzeti egytál étküknek számít a Sancocho (fűszeres, húsos, zöldséges, tésztás egyveleg) és kedvelt a dominikai leves (sopa criolla dominicana) is. A nagyböjt idején szeretik a könnyű ételnek számító édes babot (habichuelas con dulce). Tipikus fogások: „La Bandera”, mely egy kókuszos-diós halétel babbal és rizzsel, „Chicharon de Cerdo”, ami ecettel pácolt szalonna. A "Chen Chen" fűszeres marinádban megfőzött apró kukoricadarabokból áll, melyet kecskehúshoz tálalnak. A "Chaca" egy édesség, melyet kukoricából, tejből, cukorból, fahéjból és kókuszdióból készítenek. A legtöbb étel alapja a főzőbanán, melyet pürének és pasztának állítanak elő, úgy hogy banánlevélbe göngyölve sós vízben megfőzik. Inni főleg gyümölcsleveket isznak, mint például a papaya, narancslé, ananász, kókusztej. Nagyon finom a helyi rum, mely a tipikus karibi koktélok alapja, mint a Pina Colada vagy a Cuba Libre.

Árak, borravaló: a dominikai árak némileg magasabbak, mint a hazai árak. Az éttermekben és bárokban 10% borravaló a szokás. A szállodai személyzet elvárja a borravalót (javasolt felkészülni kis címletű dollárosokkal)

Fakultatív programok: mint ahogy az egzotikus útjaink többségénél, a Dominikai Köztársaság kínálta hotelek esetében is széleskörű a választék a víz alatti és vízre szervezett programokban. Hajóutakat lehet tenni a sziget körül, és külön fakultatív programként lehet jelentkezni a híres Saona szigetre való hajókázásra.

A vizes élmények között lehetőség van delfinekkel úszkálni, színpompás halak között búvárkodni, valamint egyedülálló vízi élményparkot is kipróbálni. Szárazföldi szafarin lehet részt venni, míg a magasban helikopteres útra is elviszik a pazar látványt kedvelő vendégeket.

Biztonság: a Dominikai Köztársaság biztonsági besorolása a IV-es biztonsági besorolási kategória, azaz a biztonságos országok közé tartozik. A világjárvány miatt a járványügyi korlátozások ismételt bevezetésre kerülhetnek, ezért mindenképpen kövesse figyelemmel a járványügyi mutatókat és a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait.

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a karibi térségben a hurrikánszezon június elejétől november végéig tart, azonban a jelzett időszakon kívül is képződhetnek – esetenként pusztító erejű – trópusi viharok. Kérjük a térségben tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel az időjárással kapcsolatos híradásokat, és a hatóságok előrejelzéseit, figyelmeztetéseit, valamint az elhangzó utasításokat – saját testi épségük és fizikai biztonságuk érdekében – maradéktalanul hajtsák végre.

Az amerikai National Hurricane Center honlapja naprakész információkat közöl a térség időjárási viszonyairól.

A Dominikai Köztársaságban a kisebb volumenű lopások, rablások elsőszámú célpontjai a turisták. Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy értékeikre, hivatalos okmányaikra (útlevél) kiemelt figyelmet fordítsanak. Az okmányokról még az elutazás előtt érdemes fénymásolatot készíteni!

Több esetben a turisták már a reptérről a szállodájuk felé vezető úton áldozatul esnek lopásnak, rablásnak, ezért javasoljuk, hogy kizárólag a reptéren található hivatalos taxi-társaságot vegyék igénybe a szálláshelyükig való utazáshoz. Gyakran fordulnak elő motorral elkövetett táskalopások, amelyek során leginkább a gyengébbik nemet szemelik ki maguknak az elkövetők. Kerüljék a turisták által ritkán látogatott, zsúfolt utcákat, és amennyiben lehetséges párokban, vagy csoportokban utazzanak az országon belül. A zsúfolt helyi buszok és iránytaxik használata kockázatos, mert a tömegben gyakran esnek áldozatul turisták zseblopásnak.

A Dominikai Köztársaságban gyakran történnek hosszabb-rövidebb idejű áramkimaradások. Ezekben az időszakokban – amennyiben az áramszünet a sötétedés utáni időszakra esik – érdemes a szálláson maradni, mert ilyenkor ugrásszerűen megnövekszik a bűncselekmények elkövetésének a száma.

Választási időszakban gyakran fordulnak elő tömegdemonstrációk, amelyek néha rendbontásba, utcai blokádok emelésébe torkollanak. A helyi rendőrség számos esetben komoly erő alkalmazásával vet véget ezen megmozdulásoknak, ezért tanácsos elkerülni a tömegmegmozdulások helyszíneit.

A Dominikai Köztársaságban létezik egy kifejezetten a turisták segítésére létrehozott rendőri egység, a „Politur”. A szervezet tagjai általában beszélnek angolul és megbízható segítségként szolgálnak a bajba jutott turistáknak. Santo Domingoban a Politur épületét a 30 de Marzo és Mexico utak kereszteződésénél találhatják, az ott lévő kormányzati épület D blokkjában. Telefonszámuk: 809-686-8639.

KÜLKÉPVISELETI / KONZULI INFORMÁCIÓK

A Dominikai Köztársaságban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal!

Dominikai Köztársaság - Tiszteletbeli konzul, Santo Domingo

Tiszteletbeli konzul: Kristian Herrera

Cím: Edificio Empresarial HYLSA Av. Winston Churchill #808 Piso 3, Suite 303 – Santo Domingo
E-mail cím: info@consuladohungria-rd.dovagy consulhungriard@icloud.com

Telefonszám: +18096861515

További telefonszámok

Mobil: +1 (809) 803-3399

Fax: + 1 (809) 537-2820

 

Kuba - Konzuli hivatal, Havanna

Cím: Calle G. No. 458.entre 19. y 21. Vedado Havanna – Kuba

E-mail cím: mission.hav@mfa.gov.hu

Telefonszám: +5378333365vagy +5378333346

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):

(kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között)
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36

Fax: + 53 7833 3286

Honlap: havanna.mfa.gov.hu

Vissza a hírekhez