Egyesült Királyság (Nagy-Britannia) Beutazási feltételek és információk

Schuster Travel | 2024-01-06 | Beutazási feltételek - Ország információk

Nagy-Britanniát vagy más néven az Egyesült Királyságot négy ország alkotja: Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország. Mind a 4 ország gazdag történelemmel, rengeteg látnivalóval, érdekességgel várja és kápráztatja el az utazót. Még címszavakban is nehéz felsorolni mi minden vár az idelátogatókra. Tehát elő az esernyőkkel és a kényelmes cipőkkel és fedezze fel a ködös Albion történelmi, kulturális, természeti helyeit, és persze nem maradhat ki egy igazi skót whiskey megkóstolása vagy egy hamisítatlan pub meglátogatása sem!

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmánnyal utazhatnak be az országba: magánútlevél – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie

A Konzuli Osztály tájékoztatója felhívja az Egyesült Királyságba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy amennyiben olyan úti okmánnyal (útlevél vagy személyi igazolvány) kívánnak beutazni az országba, amelynek elvesztését/eltulajdonítását egyszer már bejelentették a magyar hatóságoknak, a megtalálását viszont elmulasztották jelezni, akkor a határon való belépéskor problémáik adódhatnak. Ezért nyomatékosan kérik, hogy - a 101/1998. (V. 22.) Korm. rendelet 24 § (6) bekezdésének megfelelően – az elveszettnek hitt úti okmányok megtalálásáról is szíveskedjenek értesíteni az útlevélhatóságot, és elvesztés miatt letiltásra került úti okmánnyal senki se induljon útnak!

A brexit miatt 2020. december 31-én megszűnt a szabad mozgás az Egyesült Királyság és az EU között. A beutazáshoz főszabály szerint útlevél szükséges. Személyi igazolvánnyal a továbbiakban csak azok utazhatnak be az Egyesült Királyságba, akik rendelkeznek letelepedett (settled) vagy előzetesen letelepedett (pre-settled) státusszal. Ellenkező esetben útlevél szükséges a beutazáshoz. Felhívják a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban ‘settled’ vagy ‘pre-settled’ státuszt szerzett uniós polgárok felelősek azért, hogy okmánycsere esetén az Egyesült Királyság online bevándorlási nyilvántartásában frissítsék a saját úti okmány adataikat. Ellenkező esetben a beutazásnál problémáik adódhatnak, ha nem azzal az okmánnyal utaznak, mint ami a nyilvántartásban hozzájuk van kapcsolva. Érdemes továbbá magáról a settled vagy pre-settled státuszról nyomtatott (pdf formátumban letölthető) igazolást vinni az utazásra, hogy szükség esetén a brit hatóságok felé gyorsan igazolni tudják státuszukat.

2021. január 1-jén az Egyesült Királyság a 6 hónapot meghaladó tartózkodásokra pontalapú bevándorlási rendszert vezetett be. Legfeljebb 6 hónapig tartó beutazás esetén továbbra is vízum nélkül tartózkodhatnak a magyar (és uniós) állampolgárok az Egyesült Királyságban.Tipikus vízummentes beutazási célok közé tartozik a turizmus, a családlátogatás, az üzleti találkozó, a konferencián való részvétel vagy akár a 6 hónapot meg nem haladó időtartamú tanulás. Munkavállalásra azonban nincs lehetőség a vízummentes tartózkodás keretében, beutazás előtt szükséges a vízum kérelmezése. Külön felhívják a figyelmet, hogy ha valaki 2021. július 1-jén vagy azt követően házasságkötési (vagy élettársi kapcsolat létesítése) céljából utazik az Egyesült Királyságba, annak 6 hónapot meg nem haladó tervezett tartózkodás esetén is vízumot szükséges igényelnie(marriage visitor visa) a beutazás előtt. A brit vízumkérelmek átvételét Magyarországon a TLSContact nevű cég végzi, amelynek honlapját ide kattintva lehet elérni. A vízumkérelmek benyújtásával kapcsolatban közvetlenül a TLSContact-ot vagy a brit vízumhatóságot (UK Visas and Immigration) kell keresni. A magyar Konzuli Szolgálat a brit vízumkérdésekben semmilyen hatáskörrel nem rendelkezik, a fentieknél bővebb információval nem tud szolgálni.

Tranzitálás: a tranzitáláshoz főszabály szerint útlevél szükséges. A brexitet követően az átutazáshoz is csak abban az esetben fogadják el a személyi igazolványt, amennyiben az átutazó személy rendelkezik letelepedett (settled) vagy előzetesen letelepedett (pre-settled) státusszal az Egyesült Királyságban. Bővebben ld. fent a beutazási feltételeknél.

Kiskorúak beutazása: amennyiben a kiskorú nem szülői kísérettel érkezik az Egyesült Királyságba, vagy utazik el onnan, továbbá ha kétség merül fel afelől, hogy a gyermeket kísérő felnőtt a kiskorú szülője (pl. különbözik a családnevük), a határőrség kérdéseket tehet fel a gyermekhez fűződő kapcsolatra vonatkozóan. Mielőtt a gyermeket beengednék az Egyesült Királyság területére, a határőrök mindent megtesznek annak érdekében, hogy tisztázzák a kiskorút kísérő, vagy őt váró felnőtteknek a gyermekhez fűződő kapcsolatát. A határőrség mindezt igyekszik a lehető leggyorsabban és legdiszkrétebben végezni, nem késleltetve ezzel az érintettek utazását.

A fentiek alapján a határőrség azt javasolja, hogy a gyermekkel fennálló kapcsolat bizonyítására a kísérő felnőtt vigye magával a megfelelő okiratokat. Nincsen tehát kötelező jogszabályi előírás sem a kapcsolat bizonyítására, sem annak formai és tartalmi követelményeire vonatkozóan, mindez pusztán javaslat, ami mindenképpen megkönnyíti a beutazást. További információk a brit határőrség honlapján olvashatók.

Bizonyítékul szolgálhat többek között:

  • születési anyakönyvi kivonat másolata;
  • házassági anyakönyvi kivonat másolata, válást kimondó határozat, gyámhatósági határozat stb;
  • a szülők hozzájáruló nyilatkozata, amely tartalmazza a szülők elérhetőségét és adatait (egyéb formai követelményt nem támasztanak).

Megjegyzés: természetesen a fent említett dokumentumokat célszerű angol nyelvű fordítással ellátni, a hiteles fordítás megléte azonban nem követelmény. Szülői hozzájáruló nyilatkozat mintát az alábbi oldalon talál.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a hazai szabályozástól eltérően az Egyesült Királyságban a beleegyezési korhatár 16 év, így az annál fiatalabb kiskorúval létesített szexuális cselekmény törvénybe ütköző és büntető eljárást von maga után.

Vízum:

Vám: a BREXIT vámeljárással kapcsolatos hatásairól az illetékes magyar (NAV) és brit (HMRC) hatóságokhoz lehet fordulni. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tiltott tárgy birtoklása: az Egyesült Királyságban a kés, fegyver, CS gáz, egyéb veszélyes anyag vagy fegyvernek minősülő tárgy birtoklása bűncselekménynek minősül, ezért kérjük, hogy az országba való beutazáskor, az onnan való kiutazáskor és az ottlétük alatt is tartózkodjanak az ilyen jellegű eszközök birtoklásától! Tiltott tárgy birtoklása esetén a brit hatóságok azonnal eljárást indítanak, ami letartóztatással és szabadságvesztés büntetéssel is végződhet.

Egyéb információk

Az Európai Unióból való brit kilépés, azaz a „Brexit” 2020. január 31-én megtörtént. Az átmeneti időszak 2020. december 31-én véget ért.

A Brexit következtében alapjaiban változott meg az Egyesült Királyságba való be- és kiutazás feltételrendszere. A külföldre utazás egyéni felelősség, és az Egyesült Királyságba készülő magyar állampolgároknak a döntés meghozatalakor az alábbi körülményeket is mérlegelniük szükséges.

  1. Azok a magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek az Egyesült Királyságban settled- vagy pre-settled státusszal, főszabály szerint kizárólag érvényes útlevéllel léphetnek be az Egyesült Királyságba (személyi igazolvánnyal már nem). Ez vonatkozik a tranzitálásra is. 

Az Egyesült Királyság határrendészeti szervei fokozottan vizsgálják a beutazás valódi célját, a Brexitet követően az uniós polgárok pl. csak érvényes vízum birtokában végezhetnek munkát, kezdhetik meg tanulmányaikat. Az Egyesült Királyság hatóságai, munkáltatói, bérbeadói, stb. kötelesek az érintett személy idegenrendészeti státuszát vizsgálni, kiszűrendő az esetleges illegális migrációt.

Az Egyesült Királyság idegenrendészeti szabályaira, azok végrehajtására a konzuli szolgálatnak nincs ráhatása.

A személyi igazolvánnyal történő utazás részletes feltételeiről, továbbá az Egyesült Királyság vízumrendészeti szabályairól bővebb információk, valamint linkek a Beutazási és tartózkodási feltételek menüpont alatt találhatók.

  1. Az Egyesült Királyságból való kiutazás tekintetében az ország földrajzi adottságain túl (szigetország) figyelembe kell venni, hogy a Brexitet követően az Egyesült Királyság „harmadik országnak” minősül az Európai Unió szemszögéből, ami együtt jár a megnövekedett adminisztrációval, fokozottabb határellenőrzéssel.

A magyar konzuli szolgálat tapasztalatai azt mutatják, hogy az Egyesült Királyság és a kontinens közötti légi-, vízi (komp)- és vasúti (Csatorna-alagút) összeköttetés – figyelemmel a szigorúbb határellenőrzési eljárásokra is – igen hamar túlterhelődhet. Egy-egy járattörlés, sztrájk, baleset azonnal és nagymértékben beszűkítheti, napokkal késleltetheti, illetve jelentősen költségesebbé teheti a kontinensre való visszajutást.

Felhívjuk a figyelmet továbbá, hogy a légi közlekedés globális kihívásaira tekintettel - a világ számos más pontjához hasonlóan - az Egyesült Királyságból, illetve Egyesült Királyságba induló járatok esetében is rendszeres késésekre, illetve akár járattörlésekre is lehet számítani.

Aki a fentieket mérlegelve úgy dönt, hogy útnak indul, mindenképpen a leírt kockázati tényezők figyelembe vétele mellett tervezze meg az utazás anyagi feltételeit, gondoskodjon az esetlegesen szükséges gyógyszerek, egyéb személyes szükségletű tárgyak rendelkezésre állásáról, valamint kössön teljeskörű utasbiztosítást az indulást megelőzően.

A leggyakrabban használt légitársaságok járattörlés esetén irányadó tájékoztatóit alább találják:

További információk:

https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/nagy-britannia#

https://london.mfa.gov.hu/page/brexit-tajekoztato

https://nav.gov.hu/vam/BREXIT

 

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

COVID

Felhívjuk a figyelmet, hogy jelen covid-vonatkozású utazási tanácsok a Magyarországról történő beutazásra vonatkoznak. Amennyiben nem Magyarországról utazik az Egyesült Királyságba, különösen fontos az egyéni útvonalnak megfelelő tájékozódás a brit kormány koronavírussal foglalkozó oldalán, valamint a kiindulási országba akkreditált brit nagykövetségnél, továbbá az adott ország saját állampolgárainak szóló utazási tanácsai között.

Az országba teszt és karantén kötelezettség nélkül be lehet lépni. Az Egyesült Királyság 2022. március 18-ától minden fennmaradt járványügyi beutazási korlátozást eltörölt, oltottakra és oltatlanokra vonatkozóan egyaránt.

Magyarországtól eltérő kiindulási ország esetén ide kattintva tájékozódhat az esetleges tesztelési követelményekről.

Egyéb hasznos információk:a brit határrendészet elérhetősége https://www.gov.uk/government/organisations/border-force

Kiutazás az országból: az Egyesült Királyság nem korlátozza a koronavírus járvány miatt a kiutazást. 

Az egyes országoknak az Egyesült Királyságból érkezőkre vonatkozó speciális szabályait a brit külügy utazási tanácsaiban célszerű ellenőrizni. Akik Franciaország irányába autóval hagynák el az Egyesült Királyságot, felmerülő kérdés esetén az érintett vasút-vagy hajótársaságtól, illetve a londoni francia nagykövetség konzuli hivatalától kérhetnek tájékoztatást az aktuális beutazási szabályokról.

Helyi járványügyi szabályok: Tekintve, hogy a járványügyben a magatartási szabályok meghatározása a területi közigazgatás hatáskörében van, célszerű az utazás céljának megfelelően tájékozódni az ott érvényben lévő, helyi előírásokról:

Járványhelyzet: noha a kötelező járványügyi szabályokat országszerte (és beutazás esetére is) eltörölték, a közegészségügyi hatóság továbbra is fokozott óvatosságra int mindenkit. Tünetek jelentkezése esetén kérik, hogy lehetőleg senki ne menjen emberek közé. Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor az orrot és szájat takaró maszk viselésével csökkenthető a vírus terjedésének kockázata. Ugyancsak fontos a gyakori kézmosás / kézfertőtlenítés, a zsebkendőbe tüsszentés / köhögés, valamint zárt helyeken a rendszeres szellőztetés.

Az Egyesült Királyságban 2023 tavaszán eltörölték a COVID vírusriasztási rendszert.

A járványügyben a magatartási szabályok meghatározása a területi közigazgatás hatáskörében van, ezért a pontos fertőzöttségi adatokról, és érvényben lévő védelmi intézkedésekről az alábbi linkek segítségével célszerű tájékozódni.

 

Oltások: semmilyen oltás nem szükséges

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi ellátás színvonala rendkívül változó, abban nagyon nagy minőségi eltérések tapasztalhatók. Amennyiben az egyesült királysági tartózkodás során felmerül az orvosi ellátás szükségessége, közvetlenül a tartózkodási hely szerint illetékes egészségügyi szolgáltatóval kell felvenni a kapcsolatot, az alábbiak szerint:

Az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő kilépését (2021.12.31.) követően, rövid távú beutazás előtt mindenképpen javasolt utazási egészségbiztosítást kötni, amely kiterjed az utazás során esetlegesen szükségessé váló egészségügyi ellátások teljes körére. Különösen fontos ez, ha valamilyen meglévő betegsége van. Ilyenkor meg kell arról győződni, hogy az ezzel kapcsolatban felmerülő kezelésekre is kiterjed a megkötött biztosítás. Az utazás során feltétlenül tartsa magánál az alapbetegség(ek)ről és állandó gyógyszerekről szóló angol nyelvű igazolást.

Bizonyos esetekben az európai egészségbiztosítási kártya (EHIC) továbbra is használható az Egyesült Királyságban sürgősségi ellátás fedezésére, azonban erről előzetesen (utazás előtt) meg kell győződni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK). Bővebb tájékoztatást (angol nyelven) a GOV.UK oldalon olvashatnak.

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: a nyári és téli időszámítás során is -1 óra

Utazás hossza: Budapestről több közvetlen repülőjárat indul Nagy-Britannia különböző városaiba. Repülési idő közvetlen járatokkal 2,5-3 óra.

Pénznem: font sterling (£) (GBP). 1 GBP = kb.438 HUF (2023.nov.) A nemzetközi bank-és hitelkártyák elfogadottak.

Nyelv: hivatalos: angol, beszélt: skót, ír, walesi

Éghajlat: a szigetország klímája óceáni, időjárása közismerten változékony, az eső és a napsütés akár többször is válthatja egymást ugyanazon a napon. Az esős napok száma a korábbiakhoz képest a fővárosban érezhetően csökken. London környékén évente csak egy-két éjszaka fagy, s a két-három alkalommal leeső csekély mennyiségű hó sem marad meg egy napnál tovább.

A legideálisabb időpont az utazáshoz: tavasz – ősz között, de esőre és szélre mindig számítani kell.

Közlekedés: az Egyesült Királyságban zajló gyakori ágazati munkabeszüntetések az érintett napokon nehezíthetik az utazást az országba/országból, valamint országon belül a légi és tengeri kikötőkbe történő eljutást. 

A meghirdetett sztrájknapokról a repülőtéri és a vasúti dolgozókat tömörítő szakszervezetek, valamint a szolgáltatók weboldalán találnak naprakész információkat: 

Mind gépjárművel, mind gyalogosan közlekedő állampolgárainknak számolniuk kell azzal, hogy az Egyesült Királyságban az út bal oldalán közlekednek az autók. Jobb/balkéz-szabály a helyi közlekedésben nem létezik. Körforgalomban az óramutató járásának megegyező irányban halad a forgalom, itt jobbról kell elsőbbséget adni. A körforgalom sokszor többsávos, erre külön kell ügyelni. Az Egyesült Királyságba rövid időre látogatók a magyar jogosítvánnyal vezethetnek, azonban ha a tartózkodást hosszabb időre tervezik, le kell cserélni brit jogosítványra.

A gépkocsival érkező turistáknak azt ajánljuk, hogy London belső kerületeit mindenképpen kerüljék el a zsúfoltság, illetve a parkolási nehézségek miatt. A metró hálózata a főváros jelentős területét lefedi. A jegyek a budapesti metrótól eltérően nem egy vonalra, hanem zónákra érvényesek, a zónán belüli átszállás lehetőségével. Hosszabb tartózkodás vagy a metró rendszeres igénybevétele esetén tanácsos napi vagy heti jegyet vásárolni, vagy ún. Oyster kártyát kiváltani, amellyel a metrón és az autóbuszon, illetve a vonaton is kényelmesen és egyszerűen lehet az utazási szolgáltatást igénybe venni. A jegyet ugyancsak helyettesíti az érintéses bankkártya (contactless/paypass/érintőkártya), vagy az Apple Pay, Android Pay mobil applikációk.

Az Oyster kártya különféle értékben kiváltható, majd újabb összeggel feltölthető mágneses érintőkártya, amellyel a metrón az utazás megkezdésekor és befejezésekor a megjelölt pontokon kell be- illetve kijelentkezni. Az autóbuszokon a felszálláskor kell a kártyát érvényesíteni. Bővebb információ angolul: https://tfl.gov.uk/

A leggyorsabb és legkényelmesebb módja a Nagy-Britanniába való eljutásnak a repülő. A légitársaságok elérhetőségeit lásd fent! Városok, ahova repülővel eljuthat: London, Manchester, Edinburgh, Glasgow, Leeds, Birmingham, Newcastle, Cardiff

Ünnepek: sajátságos munkaszüneti nap az ún. „bank holiday”, amikor a bankok, közhivatalok és üzletek nagy része zárva tart. Az angliai munkaszüneti napok pontos felsorolását - beleértve a magyar munkaszüneti napokat is - a nagykövetség honlapján a konzulátus ügyfélfogadási rendjénél találhatják meg.

Vallás: nagyrészt anglikán

Áram: 230 V, G-típusú csatlakozó. Adapter szükséges. Szállodákban előfordulnak 2-villás konnektorok is, de azzal csak a borotva használható.

Árak: az árak jóval magasabbak az itthon megszokottaknál. Vonatkozik ez a közlekedésre, szállásra, étkezésre, belépőjegyekre. Aki rendelkezik diákigazolvánnyal, az ne felejtse el elvinni, ezzel pénzt tud megtakarítani. Vagy érdeklődjék meg, hogy a meglátogatni kívánt helyszínekre van-e kombinált jegy!

Gasztronómia: az angol konyha nem a minőségéről és a változatosságáról híres.Az új nemzedék séfjei igyekszenek ezen változtatni. De azért van egy-két fogás, amit nem szabad kihagyni. Ilyen például a „Fish and chips”, melyet akár az utcán is megvásárolhatnak, akkor jellemzően papírtölcsérbe csomagolják. Étterembe párolt zöldborsóval tálalják. Vagy betérhetnek egy pub-ba, ahol nem csak italkínálat, hanem szerényebb választékban ételt is felszolgálnak. Megszokott vasárnapi ebéd a családoknál és az éttermekben is a marhasült, „roast beef”. Ha bírják gyomorral, akkor ne hagyják ki az igazi angol reggelit, melyben van: tojás, szalonna, kolbász, paradicsom, gomba, bab. Ha pedig könnyebb reggelire vágynak, akkor toast, vaj, jam, zabkása a kínálat. A fekete tea az egyik nemzeti italuk, melyet általában tejjel fogyasztanak és a délutáni teához kekszeket és szendvicseket kínálnak. És ha már italról van szó, akkor kóstolják meg a számtalan sörfajta egyikét és persze a whiskey-t!

Biztonság: az Egyesült Királyságba látogatóknak általánosságban érdemes fokozott éberséget tanúsítaniuk, különösen a forgalmas helyeken, tömegrendezvényeken, illetve javasolt a rendőrséget tájékoztatni minden gyanús tevékenységről.

Közbiztonság: a turisták által kedvelt zsúfolt helyeken, valamint az elhagyatottabb területeken a vagyon - különösen mobiltelefon, karóra, ékszer - elleni bűncselekmények megelőzése érdekében is ajánlott a fokozott éberség, mivel előfordulhatnak zsebtolvajlások, rablótámadások. Sose hagyják táskájukat őrizetlenül nyilvános helyeken vagy parkoló autóban. Csak a hivatalos londoni taxit (licensed Black taxi) vagy előre rendelt sofőrszolgáltatást (pl. Uber, minicabs) vegyenek igénybe. Kerüljék az elszigetelt helyeken történő készpénzfelvételt, erre lehetőleg bankfiókon belüli automatát vegyenek igénybe. A parkok sötétedés után gyéren kivilágítottak, ezért javasolt más útvonalat választani. A londoni rendőrség speciális ajánlásait ide kattintva olvashatják.

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága - Konzuli hivatal, London

Cím: 100 Brompton Road – London – SW3 1ER – Egyesült Királyság

E-mail: konz.lon@mfa.gov.hu

Telefon: +442072355218

Központi ügyelet, Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36

Honlap: london.mfa.gov.hu

Konzuli kerület: Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága teljes területe (kivéve a manchesteri, valamint Edinburgh-i főkonzulátusok konzuli kerületét), továbbá Nagy-Britannia tengeren túli területei

 

Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága - Főkonzulátus, Manchester

Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága - Főkonzulátus, Edinburgh

Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága - Tiszteletbeli konzul, Belfast

Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága - Tiszteletbeli konzul, Cardiff

Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága - Tiszteletbeli konzul, Sheringham

Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága - Tiszteletbeli konzul, Torquay

Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága - Nagykövetség, London

Vissza a hírekhez