Egyesült Arab Emirátusok Beutazási feltételek és Információk

Schuster Travel | 2024-01-05 | Beutazási feltételek - Ország információk

Hihetetlen változásokon ment keresztül az Egyesült Arab Emirátusok, más néven Emírségek az elmúlt száz évben. Míg korábban csak a helyi törzsek lakhelye volt, addig mára az egyik leggazdagabb ország lett. Az Egyesült Arab Emirátusokat 7 emírség alkotja, köztük a legjelentősebb Dubaj, és Abu Dhabi, mely egyben az olajkitermelés központja is.

A keleti kultúra 1001 éjszakáját idéző hangulata keveredik az ultramodern felhőkarcolók látványával. Luxushotelek sokasága áll a vendégek rendelkezésére, bazárok, bevásárlóközpontok, egyedülálló sportolási és szórakozási lehetőségek csábítják a turistákat. De ha elhagyják a városokat egy-egy kirándulás erejéig, akkor teljesen más hangulatot találnak a sivatag vörös homokdűnéi és oázisai között.

Az Egyesült Arab Emírségek teljes területén 2022. november 7-én megszűnt minden korábbi, Covid-19 járványhoz kapcsolódó oltási és PCR tesztelési kötelezettség. Az országba magyar állampolgárok korlátozás mentesen beutazhatnak.

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Beutazási feltételek: magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél: a beutazás napjától számolva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!): eddigi tapasztalat alapján csak kiutazásra és tranzitálásra használható fel. Dubaiban két nemzetközi repülőtér (DXB, DWC) található a város két különböző pontján, kb. 65 km távolságra. Az ideiglenes útlevéllel NEM lehet átmenni egyik repülőtérről a másikra, a tranzitálás csak ugyanazon a repülőtéren belül lehetséges!

Fontos! Az útlevél kifogástalan állapotban legyen, mert nem egyszer előfordult, hogy azért tagadták meg a belépést, mert az útlevél sérült, szakadt volt. A nagykövetség tapasztalata szerint elveszettnek vagy eltulajdonítottnak vélt, majd újra megtalált útlevelekkel az utazás komoly problémákhoz vezethet még akkor is, ha az útlevél előkerülését az érintett személy a hatóságoknál bejelentette.

Részletes információk  ITT

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: magyar állampolgárok a beutazás napjától legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel (magán, diplomata, szolgálati) előzetesen beszerzett vízum nélkül léphetnek be az Egyesült Arab Emírségekbe, és tartózkodhatnak az országban 6 hónapon belül 90 napig. Az időtartam lejártát követően nincs lehetőség a hosszabbításra. A repülőtéri tranzitálás is vízummentes.

Figyelem! Számos bejelentés érkezett arról, hogy a vízummentességi megállapodás ellenére több magyar állampolgár sem tudott belépni az országba vagy kilépésnél büntetést kellett fizetnie. Ez általában abból adódik, hogy a belépésnél és kilépésnél használt pecsétet csak az útlevélbe teszik be, de a számítógépes rendszerben nem vagy nem megfelelően rögzítik a dátumokat, ami túltartózkodást eredményezhet. Kérjük, ezért fokozottan figyeljenek oda, hogy valós ki és belépési dátum lett bepecsételve az útlevélbe, mert ebben az esetben a nagykövetségnek semmilyen eszköze sincsen a segítségnyújtásra. A beszállókártyát legalább 180 napig őrizzék meg.

Panaszt az Egyesült Arab Emírségek budapesti nagykövetségén tudnak tenni:

Cím:1125 Budapest Szarvas Gábor út 36. Telefon: +36 1 249 0704 E-mail: 

budapestemb@mofaic.gov.ae Honlap

Vízum egyéb célú beutazás esetén: részletes információért kérjük tájékozódjon az Arab Emírségek budapesti nagykövetségén.

Tranzitálás: kövessék figyelemmel a légitársaságuk tájékoztatását!

Abu Dhabi szabályok:https://www.etihad.com/en/travel-updates/all-destinations-travel-guides

Dubaji szabályok:https://www.emirates.com/ae/english/help/covid-19/dubai-travel-requirements/tourists/

Kiskorúak beutazása: Ajánlott, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermek vagy azok kísérői rendelkezzenek az emírségi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek közjegyző előtt tett, angol nyelven írott hozzájáruló nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, az utazás célját, időtartamát, a repülőjáratok számát, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.

Vám: www.fca.gov.ae/En/Home/Pages/default.aspx

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid

Az Egyesült Arab Emírségek teljes területén 2022. november 7-én megszűnt minden korábbi, Covid-19 járványhoz kapcsolódó oltási és PCR tesztelési kötelezettség. Az országba magyar állampolgárok korlátozás mentesen beutazhatnak.

Az országban lévő egészségügyi helyzetről, illetve a meghozott intézkedésekről hivatalos naprakész információt találnak az Egészségügyi és Megelőzési Minisztérium (Ministry of Health and Prevention) honlapján, illetve Twitter és Facebook oldalán, valamint az erre a célra létrehozott kormányzati honlapon

Az Egyesült Arab Emírségekben további tájékoztatást a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről az alábbi elérhetőségeken kérhetnek:

Department of Health– +971 2 449 3333; https://doh.gov.ae/en

Ministry of Health & Prevention– +971 800 11111 

https://www.mohap.gov.ae/en/Pages/default.aspx

Dubai Health Authority– +971 800 342 https://www.dha.gov.ae/en/pages/dhahome.aspx

National Emergency Crisis And Disasters Management Authority- +971 2 4177000; 

https://www.ncema.gov.ae/en/home.aspx

Oltások

  • kötelező: nincs
  • javasolt:Hepatitis A, Hepatitis B, Torokgyík-szamárköhögés-tetanusz (Di-Per-Te)

Betegségek: a térségben előforduló megbetegedések lehetnek: Meningitis, Tífusz, Hepatitis B, Hepatitis A, Diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, Malária

Gyógyszerek:narkotikumot és pszichotrópot tartalmazó gyógyszerek behozatala rendkívül szigorúan szabályozott. Engedély nélküli behozatala pénzbüntetéssel, az országba történő belépés megtagadásával, súlyos esetben pedig börtönbüntetéssel jár. Az országba utazás előtt javasoljuk, hogy tájékozódjanak az ellenőrzés alá eső hatóanyagokról, azokat csak az itt tartózkodásuk idejére szükséges mennyiségben, előzetes engedélyt beszerezve hozzák be az országba.

Egyéb: A csapvíz fogyasztása nem javasolt! A levegő magas por- illetve páratartalma megnövekedett egészségügyi kockázatot jelent a szembetegségben, az allergiában, az asztmában, valamint szív- és érrendszer betegségben szenvedők számára.

Helyi járványügyi szabályok: Az Egyesült Arab Emírségekben nem kötelező a maszkviselés, ennek ellenére előfordul, hogy a beltéri szolgáltatásokat nyújtók - pincérek, taxi sofőrök, reptéri dolgozók - maszkot viselnek. 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: télen + 3 óra, nyáron + 2 óra

Utazás hossza: közvetlen járattal 5-6 óra

Pénznem: Emirátusi Dirham (AED). A legismertebb bank- és hitelkártyákat (Visa, Mastercard, American Express) szinte mindenhol elfogadják, ATM a legtöbb szállodában és bevásárlóközpontban van.

Nyelv: hivatalos nyelv az arab, de elterjedt az angol nyelv használata

Éghajlat: Klimatikus viszonyait nézve az Egyesült Arab Emírségek éghajlata alapvetően két évszakos: a nyár áprilistól novemberig, a tél decembertől márciusig tart, rövid átmeneti időszakokkal. Az ország éghajlata a téli hónapokban enyhe, nyáron forró. Télen a hűvös éjszakák ellenére a hőmérséklet napközben 25 C fölé is emelkedhet, nyáron a déli órákban, árnyékban elérheti a 45-50 C- ot is. A belső területeken az éghajlat száraz, a tengerparti részeken viszont gyakran magas a páratartalom. Eső gyakorlatilag csak a téli időszakban van, ugyanakkor előfordulhatnak heves esőzések.

Közlekedés: Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között 2017 őszén létrejött megállapodás értelmében a két ország kölcsönösen elismeri a vezetői engedélyeket. Turistáktól gépkocsi-bérlésnél elfogadják a nemzetközi jogosítványt, melyet Magyarországon kell kiállíttatni. Javasoljuk, hogy autóbérlés esetén csak nagy, nemzetközi cégektől béreljenek autót.

Az Egyesült Arab Emírségek fejlett úthálózattal rendelkezik, mely döntően autópályákból áll. A gépkocsivezetés a nők számára teljesen korlátozásmentes. Az autópályákon a megengedett legnagyobb sebesség általában 120 km/óra, míg lakott területen 60-80 km/óra. A közlekedési szabályok betartását rendkívül szigorúan veszik: egyes közlekedési szabálysértések esetén – pl. sebességkorlátozás túllépése, sárga-piros lámpa figyelmen kívül hagyása, mobiltelefon használata, ittas vezetés, tilos parkolás – gyakorlatilag zéró-tolerancia érvényesül. A közlekedési szabályok betartását a rendőrség a legfejlettebb technikai eszközökkel ellenőrzi, s a szabálytalanságok elkövetőit magas – 200-20.000 AED közötti – összegű bírságokkal sújtja. Mindezeknek köszönhetően a közlekedésbiztonság az Egyesült Arab Emírségekben kifejezetten jónak értékelhető. A fejlett és korszerű úthálózat ellenére, a közlekedési kultúra kissé eltér az európaitól. Egyes közlekedési szabályokat és forgalmi helyzeteket (például körforgalom, kanyarodás közbeni sávtartás) nem nagyon ismerik. Az irányjelző használatának mellőzése is sok esetben rendkívül balesetveszélyes.

A központi taxi-társaságok szolgáltatása rendkívül megbízható, mérőórával ellátott gépkocsik korrekt árat szabnak. Magántaxik igénybevétele nem javasolt.

Légitársaságok utazási információi:

Repülőterek:

Vallási és viselkedési kultúra: Az érzelemnyilvánítás különböző formái, mint például csókolózás vagy egyéb kölcsönös vonzalmat kifejező gesztusok börtönbüntetést, pénzbírságot vagy az országból történő kitoloncolást vonhatják maguk után. Hasonlóképpen büntetendő cselekmény a házasságon kívüli szexualitás, illegális a homoszexualitás és a házasságon kívüli együttélés. A 2020 novemberében kihirdetett új törvények enyhítést hoztak bizonyos területeken, mint például a nem házas párok legális együttélésében, az alkoholfogyasztásban, illetve a válási procedúrákban. Szexuális bűncselekmény áldozatai részére javasolt – még a rendőrségi feljelentés és egyéb jogi lépés megtétele előtt – a magyar nagykövetséget felkeresniük konzultáció céljából. Sok esetben ugyanis a sértett felet is meghurcolják a helyi hatóságok.

Erősen javasolt az iszlám szokások és hagyományok tiszteletben tartása. Börtönbüntetéssel sújtható a topless fürdőzés, a nyilvános alkoholfogyasztás vagy alkohol hatása alatt vezetés, a goromba gesztikulálás, a szerencsejáték (még pénzbeli tét nélkül is). A kisebb szabálysértések is több hónapon át tartó eljárást, kiutazási tilalmat, hatalmas ügyvédi kiadást vonnak maguk után. Az akár 3-4 hónapos kiutazási tilalom többször vezetett már állampolgáraink körében magyarországi munkahelyük elvesztéséhez.

A kábítószer-fogyasztás a legsúlyosabb büntetést vonja maga után, több éves börtönbüntetéssel sújtandó. Még az országba történő beutazást megelőzően elkövetett, vizelet illetve vértesztből kimutatható kábítószer-fogyasztás is súlyos büntetőjogi következményt von maga után. A kábítószer csempészet és kereskedelem akár 25 év szabadságvesztéssel sújtható.

Kellemetlenség származhat a fényképezésből és filmezésből: nyilvános helyeken mindenképp javasolt megkérni az érintett – a felvételen szerepeltetni kívánt – személy(ek) hozzájárulását. Katonai létesítmények valamint stratégiai jelentőségű épületek (pl. állami épületek, nagykövetségek) fényképezése szigorúan tilos. A szabály be nem tartása azonnali büntetést és őrizetbe vételt von maga után.

A Ramadán böjti hónap idején, illetve a böjti időszakban (hajnaltól kora estig) nyilvános helyen mindenki számára tilos az étel- és italfogyasztás, valamint a dohányzás. Ramadán alatt fokozottan ajánlatos tekintettel lenni a vallási érzületből származó érzékenységre. Ha valaki a szent hónap idején a helyiek szeme láttára eszik, iszik vagy dohányzik, a "szabályszegésnek" akár jogkövetkezményei is lehetnek.

Öltözködés: Könnyű, természetes (pamut, lenvászon) anyagból készült nyári ruha, napszemüveg, kalap vagy kendő, naptej. Télen (decembertől márciusig) vigyenek magukkal 1-1 könnyebb pulóvert, kabátot is.

Áram : 220 V, angol szabvány szerint, átalakító szükséges

Alkohol: alkoholt vásárolni és fogyasztani csak a kijelölt szállodákban és éttermekben lehet.

Vásárlás: az ultramodern plázák és a hagyományos bazárok egyaránt megtalálhatók. A bevásárló turizmus kedvelt árucikkei: ékszer, műszaki cikkek, ruházat.

Borravaló: étteremben 10% az elvárt, szállodákban (személyzet) az udvarias kiszolgálásért 5-10 dirhamot szokás adni
Gasztronómia: az arab konyhára jellemző az erős fűszerezés, sok rizst, halat és húst (bárány, kecske) fogyasztanak, de több helyen találhatnak tevehúst is a kínálatban. A rengeteg külföldi betelepülőnek köszönhetően sok nemzet konyhája is megtalálható, de főleg indiai, pakisztáni.

Biztonság: Az Egyesült Arab Emírségek biztonsági besorolása a IV. biztonsági besorolási kategória, azaz a biztonságos országok listáján található.

Az Egyesült Arab Emírségekben kérjük, fordítsanak fokozott figyelmet a személyes biztonságra, a helyi kultúrához kötött szokások tiszteletben tartására. Az ország közbiztonsági helyzete jónak tekinthető, igen ritkán fordul elő magánszemélyek ellen elkövetett bűncselekmény vagy más erőszakos cselekedet. Az Egyesült Arab Emírségek más arab államokkal együtt, a koalíció részeként részt vesz iszlamisták ellen irányuló katonai csapásokban Irakban, Jemenben és Szíriában.

Országos segélyhívó vonal: 999

Turistákat segítő rendőrségi szolgálat (Tourism Police): 901 (24/7)

Email: touristpolice@dubaipolice.gov.ae

https://www.dubaipolice.gov.ae/wps/portal/home/miscellaneouslinks/Tourism%20Police

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Egyesült Arab Emírségek - Konzuli hivatal, Abu Dhabi

Cím: Al Khazna Tower(a Najda Street en levő Nissan Autószalon melletti épület) - Abu Dhabi - Egyesült Arab Emírségek

Levelezési cím:  P. O. Box 44450, Abu Dhabi, UAE

E-mail cím: consulate.abu@mfa.gov.hu

Telefonszám: +97126766190

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):

(kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között)
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36

Fax: +971-(2)-676-6215

Egyesült Arab Emírségek - Nagykövetség, Abu Dhabi

 

Látnivalók

 

  • Abu Dhabi
    • Nagy Mecset: a nem iszlám-hívők nem léphetnek be. Az Emirátusokban ezt ugyanis törvény tiltja.
    • Emirates Palace
    • Corniche
    • Múzeumok: Guggenheim Abu Dhabi Museum és a Louvre Abu Dhabi
    • Ferrariworld
    • Az FIA döntése alapján 2009 óta rendeznek itt Formula–1-es futamot, amely novemberben kerül megrendezésre és általában ez a F1-szezon zárófutama.
  • Dubai
    • Kalifa-torony (Burdzs Kalifa, korábbi nevén Burdzs Dubaj): szupermagas felhőkarcoló az egyesült arab emírségekbeli városban; a világ legmagasabb épülete. Átadására 2010-ben került sor.
    • Arabok tornya (Burdzs al-Arab): A leghíresebb és egyben a legdrágább hotel, a világ első hétcsillagos szállodája.
    • Sejk Zayed főút
    • Pálma-szigetek
    • Világ-szigetek
    • Dubai Mall bevásárlóközpont
    • Dubai síközpont
    • Mall of the Emirates bevásárlóközpont
    • Wafi City bevásárlóközpont
    • Al-Fahidi erőd: Az emirátus legrégibb épülete, az uralkodók egykori lakhelyéül szolgáló erőd, ma a városi Múzeum otthona.
    • Dubajland: bazárok, boltok, bevásárlóközpontok.
    • Fujeira
    • Ras al-Khaimah
    • Sharjah
    • Umm al-Quwain
    • Souq
  • El-Ajn (Egyesült Arab Emírségek egyetlen világöröksége)

Vissza a hírekhez