Egyiptom Beutazási feltételek és információk

Schuster Travel | 2024-01-05 | Beutazási feltételek - Ország információk

Egyiptom neve hallatán azonnal az ókori civilizációra gondolunk, mely oly nagyot alkotott, hogy több ezer év után is megcsodálhatjuk építészetét, és betekintést nyerhetünk a fáraók és alattvalóik életébe.

A nyaralás mellett feltétlenül el kell látogatni Kairóba a Gizai Piramisokhoz és a Szfinxhez, vagy megcsodálni Karnak és Luxor monumentális templomait.

Egyiptom Afrika egyik legnépesebb országa, területe több, mint 1 millió km2. Egyetlen, évezredek óta az életet jelentő folyója a Nílus. Két tenger határolja: a Földközi-tenger és a Vörös-tenger.

A Konzuli Osztály kiemelt tájékoztatása az Egyiptomba utazók részére:
 
2023. 10. 09. (frissítve: 2023. 12. 18.)
Ezúton hívjuk fel az Egyiptomi Arab Köztársaság területére beutazni szándékozók figyelmét arra, hogy az izraeli-palesztin háborús helyzet miatt
  • a konfliktusban érintett bármelyik oldallal kapcsolatban, tartózkodjanak bármiféle szimpátia-nyilvánítástól,
  • az egyiptomi biztonsági erők fokozott jelenlétére lehet számítani a fontosabb közterületeken, turisztikai látványosságoknál,
  • kerüljék el a pénteki nagyimák helyszíneit,
  • kerüljék el az esetleges szimpátia-tüntetéseket,
  • nem javasoljuk az izraeli-egyiptomi határvidék meglátogatását.
 
Egyiptom megszüntette a beutazási korlátozásokat, azaz oltási igazolás, RT-PCR vagy antigén teszt nélkül lehet beutazni az országba. 

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Utazás előtt mindig informálódjanak az aktuális előírásokról!

https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/egyiptom

 

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:a hazautazás napját követően még hat hónapig kell érvényesnek lennie

Vízum:

Turista célú beutazás esetén: legfeljebb egy hónapos tartózkodásra jogosító vízum igényelhető

  • nemzetközi repülőtereken érkezéskor (Bank feliratú ablak), költsége: 25 USD. A vízumdíj csak amerikai dollárban és kizárólag készpénzben fizethető
  • on-line a https://visa2egypt.gov.egoldalon. Kérjük, vigyázzanak arra, hogy csak a ".gov.eg" oldalon regisztráljanak, mert több pénzcsaló oldal is működik hasonló címmel. Online kérelmezés esetén a vízumdíjat bankkártyával lehet leróni, s mértéke egyszeri beutazás esetében 25, többszöri beutazásra jogosító vízum esetén 60 USD. Az online kérelmet a beutazás megkezdése előtt legalább 7 nappal kell benyújtani. Az egyiptomi online vízumrendszer nem fogad el ékezetes betűt, és hibás adatbevitel esetén megtagadja a belépést az országba.

Nem turisztikai célú beutazáshoz: Vízum igényelhető előzetesen Egyiptom budapesti Nagykövetségén, legalább 15 nappal a tervezett utazás előtt.

Kiskorúak beutazása: Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt, de nem szülői kísérettel utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni.

A nyilatkozatot mindenféleképp szükséges arab, ha az különösen nagy nehézségbe ütközik angol nyelvre lefordítani, vagy eleve ezen a nyelveken elkészíteni.

KIUTAZÁSI FELTÉTELEK

A kiutazás rendezett vízummal / jogszerű tartózkodás mellett  lehetséges.

Kiskorúak kiutazásának lehetősége: Felhívjuk a figyelmet arra, hogy magyar-egyiptomi kettős állampolgársággal rendelkező kiskorú (18 éven aluliak) kizárólag magyar állampolgárságú szülő egyedüli kíséretében CSAK akkor hagyhatja el az országot, ha rendelkezésre áll az egyiptomi állampolgárságú szülőtől - helyben elfogadott formában kiállított – a hozzájáruló nyilatkozat, hogy gyermek az országot elhagyhatja. 

Vám: Részletek itt: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/egyiptom

Az országból szigorúan tilos kivinni: csak vényre kapható gyógyszereket, éles fegyvereket és lőszert, műemlékeket, drogot, államilag támogatott orvosi szereket, kivéve a személyes használatra vásárolt termékeket, engedélyek hiányában vadállatokat, korall darabokat, mangót, bármilyen gyümölcs csemetéit, gyapot és más magokat, talajdarabot, méz és méztermékeket, citrusféléket és pálmafa darabokat és abból készült termékeket. További információ itt érhető el: https://www.cairo-airport.com/en-us/Services/Passenger-Guide/Customs-Regulations

Drónok behozatala és használata tilos!

 

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid

Egyiptom megszüntette a beutazási korlátozásokat, azaz oltási igazolás, RT-PCR vagy antigén teszt nélkül lehet beutazni az országba. 

Oltások

  • kötelező:nincs
  • Kötelező oltás, ha fertőzöttországból érkezik/országon át utazik: Sárgaláz elleni védőoltás
  • javasolt:Hastífusz, Hepatitis A, Hepatitis B

Betegségek: Hastífusz, Hepatitis A, Hepatitis B, Veszettség, Diftéria-tetanusz

Hasmenés: Gyakori probléma a turisták körében a hasmenés, melyre sokan a helyi, széles spektrumú antiszeptikus Antinal gyógyszerre esküsznek, azonban ez a teljes bélflórát jó időre kipusztítja, ezért a gyógyszerészek nem javasolják huzamosabb ideig a szedését. Sokan az itthonról vitt pálinkára és Uniqumra szavaznak gyógyszerek helyett, mint fertőtlenítő szer. Csak palackozott vizet igyon! Használjon többször vízmentes fertőtlenítőt!

Közegészség, egészségügyi helyzet, koronavírus terjedésének megakadályozásával kapcsolatos intézkedések: Koronavírus terjedésének megakadályozásával kapcsolatos országos érvényű járványügyi intézkedések nincsenek érvényben.

Pénzintézetek, bevásárlóközpontok, egyéb közintézmények a területükre való belépés előfeltételeként előírhatnak kötelező maszkviselést, illetve testhőmérséklet-ellenőrzést. Ezen intézkedések betartása kötelező, a konzuli szolgálat nem tud rajta változtatni! 

További információk: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/egyiptom

Egyéb hasznos információ: 

A Kairói Nemzetközi Repülőtér telefonos elérhetősége: +20-2696-6300, honlapja: https://www.cairo-airport.com/en-us/

  • Terminal 1. telefonszáma: +20-2-2265-5000 / 2265-3333
  • Terminal 2. telefonszáma: +20-2-2265-2029 / 2265-2222

Hurghada Nemzetközi Repülőtér telefonos elérhetősége: +20-65-443-976 

Sharm el Sheikh Nemzetközi Repülőtér elérhetősége: +20-69-362-3304

Felhívjuk figyelmüket, hogy az egyes légitársaságok önállóan is hozhatnak szabályokat az utazásra vonatkozóan, amelyek akár szigorúbbak is lehetnek az általános szabályoknál. 

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: télen +1 óra

Utazás hossza: charterjárat esetén kb. 4 óra, amennyiben nincs köztes megálló

Pénznem: egyiptomi font (EGP vagy LE). Vízumra tegyék félre a kiszámolt 25,- USD-t! Amerikai dollárt (csak 2006 után kibocsátott bankjegyek) és eurót érdemes vinni, és hivatalos pénzváltóknál szükség esetén kisebb összeget egyiptomi fontra váltani (nehézkes a visszaváltása), de mindenhol elfogadják fizetéskor a dollárt és az eurót. Borravalóhoz javasolt kis címletben dollárt vinni.

 Helyi sajátosság a pénzváltó automata, mely többfajta papírpénzt is felismer és bevált. Bankkártyás fizetés csak nagyobb szállodákban lehetséges.

Nyelv: hivatalos nyelv az arab, de a szállodákban más nyelveket is beszélnek

Éghajlat: száraz, sivatagi, nagyon kevés csapadékkal, az is inkább télen.

Netkártya: A reptér épületén belül (a csomagfelvétel után) több mobil szolgáltató is jelen van (pl: Vodafone, Mobilnil, Orange), és itt tudnak vásárolni mobilnet kártyát, mellyel a nyaralás ideje alatt kényelmesen tudnak netezni. Minden szállodában van ugyan internet, de általában lassú és nem jó minőségű. A magyar hálózat, illetve a rooming Európán kívüli használata pedig nagyon drága, ezért javasoljuk a helyi kártya használatát. Természetesen ehhez független telefon szükséges, és ha a saját készülékébe helyezi be a kinti kártyát, úgy Önt a szokott telefonszámán nem fogják tudni elérni. Javasolt egy független, második készüléket használni erre a célra. (+töltőt is vinni hozzá) Dual SIM-kártyás készülék esetén is figyeljen a beállításokra! Ha „hotspot” wifiként többen használnák ezt a netet, mindenképpen állítsanak be jelszót, hogy csak Önök használhassák!

Közlekedés: A közúti közlekedés az elavult és rosszul karbantartott járműpark, az úti jelzések hiánya és a sokszor rossz karban tartott úthálózat, továbbá a közúti közlekedés szabályainak teljes és általános figyelmen kívül hagyása miatt jelent kockázatot. A légi, vasúti és vízi közlekedés alapvetően biztonságos.

A nagyvárosok kivételével európai értelemben vett városi tömegközlekedés nem létezik, s a kairói metrót leszámítva a meglévő rendszer is kaotikus és kiszámíthatatlan a helyi viszonyokat és az arab nyelvet nem ismerők számára. A taxi egész Egyiptomban nagyon olcsó, de itt is előre ki kell alkudni az viteldíjat. Nagyon népszerűek az iránytaxik (kisbuszok), ezekkel pár fontért eljuthatunk a városba vagy vissza. Egyes üdülőhelyeken (pl. Hurghada) érdemes Über taxi szolgáltatását igénybe venni, mert ott előre lehet tudni a díjat.

További információk: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/egyiptom

Ünnepnapok: hivatalos pihenőnap a péntek. Tekintve, hogy Egyiptom is muszlim ország a Ramadán a legfontosabb ünnepi időszak.  

Vallás, viselkedési kultúra, öltözködés: Egyiptom konzervatív ország, javasoljuk, hogy a szállodákat és strandokat kivéve nők és férfiak egyaránt kerüljék a vállat, a kart, a combot, a dekoltázst vagy a hasat szabadon hagyó ruhadarabokat, a polgárpukkasztó feliratokat, a keresztény vagy a muszlim értékekkel szemben álló mintákat (pl: rock zenekarok emblémáit, negatív hangulatú grafikáit, keresztény vagy muszlim jelképeket kigúnyoló pólókat). Kifejezetten kerüljék az egyiptomi rendvédelmi erőkkel vagy katonasággal kapcsolatos kritikus vagy becsmérlő megjegyzéseket. Hölgyek esetében az óvatosság fokozottan javasolt megelőzendő szexuális zaklatást. A nyilvános helyen történő ittas megjelenés különösen tiszteletlen dolog.
Vallási témákról csak a legnagyobb tisztelettel illik beszélni, az ateizmus témáját kerüljék. Javasoljuk, nagyon körültekintően tájékozódjanak arról, hogy hol tilos fényképet vagy videófelvételt készíteni, mert ha tiltott helyen készítenek fényképet és ez az illetékes hatóságok tudomására jut, akkor azt hosszan tartó vizsgálatok követhetik, illetve büntetőjogi következményeket vonhat maga után. Ilyenek például a katonai és rendőrségi objektumok, a fegyveres erők egyenruháját viselő személyek, korábbi terrorcselekmények helyszínei, stb.
A drónok használata belbiztonsági okok miatt általánosságban tilos.

A téli hónapokban (november-március) történő utazás alkalmával vigyenek melegebb ruhát is, mert az éjszakák hűvösek!

Házasság: Felhívjuk a figyelmet a konzuli szolgálat látókörébe került jelenségre, miszerint főleg nyaralások idején a közösségi platformokon fiatal egyiptomi férfiak igyekeznek kapcsolatot kialakítani magyar állampolgárságú hölgyekkel, kifejezetten az idősebb  hölgyek, vagy elvált édesanyák társaságát keresve. Kérjük, ilyen esetekben legyenek különösen elővigyázatosak, mert előfordulhat, hogy csalárd szándékkal, csak az európai vízum vagy tartózkodási engedély megszerzése érdekében kívánnak az érintettek házasságot kötni.

Árak, borravaló: az arab ember imád alkudozni, a teátrális alkudozás a vásárlás elengedhetetlen része. A borravaló (baksis) pedig mindenhol elvárt

Áram: 220 V, általában az európai konnektorok megfelelőek, ha mégsem, úgy helyben kapható adapter. Javasoljuk, vigyen magával elosztót, ha egyszerre több készüléket szeretne tölteni.

Mi a teendő, ha valaki elvesztette az útlevelét, azt ellopták vagy megrongálódott?

Részletek itt: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/egyiptom

Biztonság: Bármilyen bűncselekmény vagy vészhelyzet esetén hívják az egyiptomi turistarendőrség országosan hívható segélyszámát: 126.

Egyiptomban a terrorfenyegetettség miatt 2017-ben bevezetett szükségállapot 2021 novemberében megszűnt.

Egyiptom területének nagyrésze, így többek közt az általános turisztikai célpontok, alapvetően biztonságos úti célnak számítanak, de a körültekintés javasolt.

Tartsák maguknál útlevelüket, de legalább útlevelük és vízumuk fénymásolatát, és valamilyen iratot, mellyel érvényes szállásukat bizonyítani tudják.

Ne tartózkodjanak rendezetlenül a vízumukban foglalt időtartamon túl Egyiptomban. Amennyiben a vízumukban foglalt időtartamon túl kívánnak tartózkodni Egyiptomban, gondoskodjanak arra vonatkozó státuszuk rendezéséről. A túltartózkodást a hatóságok szankcionálhatják.

TERRORFENYEGETETTSÉG

Kérjük, legyenek különösen óvatosak a turisztikai látványosságok környékén, és lehetőség szerint igyekezzenek távol maradni azon nagy tömegeket vonzó helyszínektől, melyek az iszlám szélsőségesek számára különösen vonzó célpontot nyújthatnak, így tehát kerüljék a stadionok, templomok, belügyi vagy katonai objektumok, bíróságok vagy ügyészségek közvetlen környékét. Potenciális célpontot jelenthetnek az egyiptomi állampolgárok és külföldi turisták által nagy számban látogatott sportrendezvények, szórakozóhelyek, éttermek is.

A Sínai-félsziget déli részének látványosságai (Szent Katalin kolostor, Hórem hegy, Szt. Katalin csúcs, Sivatagi völgyek) ellen terrortámadás ugyan nem történt, de reális valószínűsége van annak, hogy a félsziget északi részén aktív fegyveres csoportok átszivárognak, s támadásokat hajtanak végre turisztikai célpontok ellen. Ezeket csak szervezett út keretében látogassák meg és minden esetben kövessék az egyiptomi biztonsági szervek utasításait.

Minden tengerparti üdülőhely biztonságosnak minősül, Hurghada, Sharm el-Sheikh, Marsa Alam városokat kiemelten védelmezik. A Nílus-völgyének városai és turisztikai látványosságai, Kairó és Alexandria biztonságosnak tekinthető.

Javasoljuk, hogy szervezett utazások keretei között látogassák ezeket a helyszíneket, ugyanis az egyéni közlekedés a nyelvet és térséget nem ismerők számára számtalan kellemetlen meglepetést okozhat. Kairó és Alexandria biztonságosnak tekinthető, ugyanakkor a közbiztonsági kockázat miatt kerüljék el a túlzsúfolt és szegényebb negyedeket. A sivatagi oázisokat csak szervezett utak keretei között, az aktuális biztonsági és természeti viszonyokat ismerő szervezők segítségével látogassák.

Búvárkodás alkalmával legyenek meggyőződve arról, hogy a kiválasztott búvárközpont rendelkezik a megfelelő engedélyekkel és tanúsítványokkal.

Különösen fontos, hogy utazása során rendelkezzen a lehetséges kárhelyzetek, vészhelyzetek teljes körét lefedő, jogi segítségnyújtást is tartalmazó utasbiztosítással! Az országban bevett gyakorlat, hogy a külföldiektől, érvényes utazási egészségbiztosítás megléte esetén is, az egészségügyi kiadások megelőlegezését várják el.

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Egyiptom - Konzuli hivatal, Kairó

Cím: 29 Mohamed Mazhar St. Zamalek Egypt – Cairo 11211 - Egyiptom

E-mail: consulate.cai@mfa.gov.huvagy visa.cairo@mfa.gov.hu

Telefonszám: +20227358634vagy +20227370019

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
(kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között)
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36

 

Egyiptom - Tiszteletbeli konzul, Alexandria

Egyiptom - Nagykövetség, Kairó

 

Vissza a hírekhez