Görögország / Kréta Beutazási feltételek, Információk és Látnivalók

Schuster Travel | 2024-05-04 | Beutazási feltételek - Ország információk

Kréta Görögország legnagyobb, és a Földközi-tenger ötödik legnagyobb szigete. Maguk a görögök csak a „nagy sziget”-ként emlegetik. Itt megcsodálhatjuk a letűnt civilizációk maradványait, csodálatos strandokat fedezhetünk fel, valamint lenyűgöző hegyi tájakat, termékeny völgyeket és meredek szurdokokat, és megkóstolhatjuk a sziget gazdag gasztronómiai ínyencségeit.

A sziget közel 260 km hosszú, legnagyobb szélessége 60 km, a legkisebb 12 km, legmagasabb pontja kb. 2500 m, lakosainak száma kb. 650 ezer fő. Stratégiai elhelyezkedése köszönhetően Kréta szigetén számtalan nép és civilizáció fordult meg, gazdag kulturális örökséget hagyva maguk után. A korszakok során minósziak, mükénéiek, oszmán törökök, arabok és velenceiek alakították a sziget identitását. 1913 óta tartozik Görögországhoz.

Kréta tengerpartjai között mindenki megtalálja a kedvére valót, mivel vannak nyüzsgő és vannak nyugodtabb területek is, homokos partok, sziklás partszakaszok és eldugott kis öblök. A nyaralóhelyek többsége az északi parton helyezkedik el, mivel a déli part nagyrészt sziklás.

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

  • Magánútlevél – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
  • Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!) – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
  • Személyi igazolvány – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
  • Ideiglenes személyi igazolvány – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie

Vízum

Kiskorúak beutaztatása: ha a gyermek szülői kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő kíséretében utazik, a görög hatóságok - elsősorban a kiléptetésnél - kérhetik a szülők, illetve a jelen nem lévő szülő írásos hozzájárulását az utazáshoz. A turistaként az országba érkező kiskorúak esetében általában a jelen nem lévő szülő/szülők szimpla írásos nyilatkozata is elegendő. A görög Aegaen légitársaság a következő formanyomtatványt használja a szülői kíséret nélküli gyermek utaztatásakor: http://en.aegeanair.com/files/1/Content/Uploads/UMNRFORM.pdf

Vám: az uniós vámszabályokat követi az ország. Tilos az országból műtárgyat engedély nélkül kivinni! A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid

Görögország megszüntette a koronavírus terjedését megakadályozó intézkedéseket. Megszűnt az oltási, gyógyultsági- és teszt igazolások bemutatási kötelezettsége az országba történő belépésnél. 

Egyéb hasznos információ: csak az egészségügyi intézményekben kötelező a maszkhasználat.

A koronavírussal kapcsolatos fejleményekről az Országos Közegészségügyi Hatóság honlapján lehet naprakész információkhoz jutni angol nyelven https://eody.gov.gr/en/covid-19

Oltások:

  • kötelező: nincs
  • javasolt: Hepatitis A, Hepatitis B

Betegségek: a térségben előforduló megbetegedések lehetnek: Hepatitis A, Hepatitis B, Kullancsencephalitis

Közegészség, egészségügyi helyzet: Görögországban a vezetékes víz iható, de a kisebb településeken inkább a palackozott ivóvizet ajánlatos fogyasztani. A legtöbb szigeten - elsősorban a kisebbeken - nyáron akadozhat a vízellátás, rövidebb-hosszabb ideig vízhiány is előfordulhat. Ezért célszerű a vízzel takarékosan bánni. A görög szennyvízelvezető csatornák keskeny méretük miatt könnyen eldugulhatnak a WC-papírtól. Ezt elkerülendő, a görögországi szálláshelyeken, apartmanokban és szállodákban (ide tartoznak néha a legszínvonalasabb és legdrágább szállodák is) a WC-papírt külön szemétgyűjtőbe kell dobni. A nyilvános illemhelyek nem jellemzőek. A legtöbb lakott szigeten van orvosi rendelő, kórház azonban nem mindenhol található. Az állami ambuláns klinikák sokszor csak délelőtt fogadják a betegeket.

Egészségbiztosítás: az érvényes hazai egészségbiztosítással rendelkező magyar állampolgárok a görög állampolgárokkal megegyező feltételekkel részesülnek sürgősségi ellátásban a görög állami betegellátó rendszer intézményeiben, ha Európai Egészségbiztosítási Kártyával (Kék kártya) rendelkeznek. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát célszerű a tartózkodás teljes időtartama alatt maguknál tartani, mert a sürgősségi ellátásra jogosultság csak ezzel igazolható. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya megléte esetén is ajánlatos teljes körű, az utazás egész időtartamára szóló utas- és balesetbiztosítást kötni. Az ilyen biztosítás nemcsak a sürgősségi betegellátásra terjed ki, de magában foglalja az egészségügyi ellátás során felmerült esetleges önrésszel, a poggyász, úti okmány, pénz elvesztésével, a felmerült jogi ügyekkel, tolmácsolással stb. kapcsolatos költségeket is.
Gyógyszerek: a rendszeresen szedett gyógyszereket kellő mennyiségben vigyék magukkal dobozával együtt, mert szükség esetén az összetevők ismeretében tud az orvos vagy a gyógyszertár esetleg helyettesítő gyógyszert adni

Egyéb tanácsok: ajánlott gumicipőt vinni, hogy elkerüljük a sérüléseket a tengerfenéken található tengeri sünök, vagy élesebb kavicsok miatt. Előfordulnak ráják, medúzák, murénák is a tengerben – ezeket az állatok jobb messzire kerülni! Kirándulások, túrázások alkalmával pedig kerüljük a találkozást a kígyókkal, skorpiókkal! A szigeteken (főképp a kisebb szigeteken) nyáron akadozhat a vízellátás. Az apartmanok a legtöbb helyen napkollektorokkal melegítik a vizet, így rossz idő esetén átmeneti hiány alakulhat ki.

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: +1 óra

Utazás hossza: repülővel,közvetlen menetrendszerinti járattal, kb. 2 óra 15 perc.

Wizzair Budapest / Heraklion – kedd, csütörtök, szombat

Wizzair Budapest / Chania – hétfő, szerda, péntek

Wizzair Bécs / Chania – szerda, vasárnap

Ryanair Budapest / Chania – hétfő, szerda, vasárnap

Ryanair Bécs / Chania – kedd, péntek, vasárnap

Pénznem: Euró (EUR). A bankok általában reggeltől 14 óráig tartanak nyitva. A Visa és Mastercard kártyát általában mindenhol elfogadják, kivéve a kisebb üzleteket vagy családi éttermeket. A turisztikai központokban mindenhol találunk pénzváltót is.

Nyelv: görög, de a turisztikailag kiemelt helyeken angolul vagy németül is beszélnek

Éghajlat: mediterrán, hosszú, nagyon forró, száraz nyárral, és enyhe, csapadékos téllel. A tengervíz hőmérséklete a legmelegebb nyári hónapokban elérheti a 25-26 fokot is, és még késő ősszel is alkalmas fürdőzésre.

Földrengések: Görögország az afrikai- és az eurázsiai-lemez találkozási vonalánál helyezkedik el. A két egymásnak feszülő kontinentális kőzetlemez különböző intenzitással folyton mozgásban van, ezért időnként előfordulhatnak kisebb-nagyobb földrengések az ország egész területén. A földrengésekkel kapcsolatos útmutatót nagykövetségünk honlapján tanulmányozhatja.
https://athen.mfa.gov.hu/page/tajekoztato-foeldrenges-esetere
Erdőtüzek: Görögországban a nyári, száraz időszakban igen gyakoriak az erdőtüzek. A folyamatban lévő erdőtüzekről ezen a honlapon lehet tájékozódni. Azok a magyarok, akiknek a közelében görögországi tartózkodásuk alatt tűz ütne ki, feltétlenül kövessék a helyi hatóságok utasításait. A görög tűzoltóság és polgári védelem szakemberei a nyári száraz időszakban a lakosságot és a Görögországba látogató külföldieket arra kérik, hogy: Ne rakjanak tüzet, és ne dobjanak el még égő cigarettát vagy cigarettacsikket a szabadban! Kerüljék az olyan gépek használatát a szabadban, melyek szikrát okozhatnak! Tartsák tiszteletben a kiemelten veszélyeztetett területekre történő belépés tilalmát!
Utazás, közlekedés, vezetés: Görögország a Magyarországon érvényes gépjármű iratokat és jogosítványokat elismeri. Menet közben a biztonsági öv becsatolása kötelező, a mobiltelefon használata pedig tilos. Ügyeljünk a gépjármű érvényes okmányaira, vezetői engedélyünk érvényességére és a zöldkártya meglétére. A gépjárművekre vonatkozó sebességkorlátozások (amennyiben egyéb korlátozás nincs): autópályán 120 km/h – országúton 80 km/h – lakott területen 50 km/h

Figyelem! Görögországban az érvényes magyar ’B’ kategóriás vezetői engedéllyel - a hazai szabályozástól eltérően - segédmotoros kerékpár (50 cm3 alatt) vezetése nem megengedett! Segédmotoros kerékpárt kizárólag ’A1’ kategóriás vezetői engedély, vagy olyan nemzetközi jogosítvány birtokában lehet vezetni, amelyben az adott járműkategória feltüntetésre került. Kérjük, hogy a kölcsönzők szolgáltatásait igénybe vevő turistákat ne tévessze meg az a gyakorlat, mely szerint nem minden esetben ellenőrzik a vezetői engedélyeket. Közúti baleset esetén a motorkerékpár vezetőjét ez nem mentesíti a hátrányos következmények alól. A nyári turistaszezon idején a görög hatóságok kiemelt figyelmet szentelnek a közlekedés biztonságának és nagy erőkkel, fokozottabban ellenőrzik a közlekedési szabályok betartását. A szabálysértőkkel szemben azonnal eljárást indítanak és jelentős, akár több száz eurós bírságot róhatnak ki, amely gyakran együtt jár a vezetői engedély bevonásával.

Tilosban parkolás: Kérjük, hogy nagyon körültekintően parkoljanak! A tilosban parkoló járművekről a hatóságok a rendszámtáblákat eltávolítják, melyeket a bírság kifizetését követően automatikusan nem adnak vissza. A hatóságok a turistákkal sem tesznek kivételt. Amennyiben bérautóval büntetnek meg valakit, javasoljuk, hogy a büntetés befizetése előtt egyeztessen az autót bérbeadóval.

A görög hatóságok az alábbi szabálytalanságok esetén: a helyszínen több hónapra is bevonhatják a szabálysértő vezetői engedélyét, ami kizárja, hogy az adott személy sofőrként folytathassa az útját. Ha az adott gépjárműben nem utazik további olyan személy, aki rendelkezik érvényes jogosítvánnyal az is megtörténhet, hogy az eljáró rendőr az intézkedés helyszínén lezáratja a szabálytalanul közlekedő gépkocsit, és a sofőrnek más megoldást kell találnia a tovább-, vagy hazautazására. 

  • megengedett sebeség túllépése
  • kihangosítás nélküli telefonálás vezetés közben
  • piros lámpa és stop tábla figyelmen kívül hagyása
  • bukósisak nélküli motorozás

Amennyiben a görög hatóságok elvették valakinek a vezetői engedélyét, a nagykövetség nem tud közbenjárni annak visszaszerzésében.

Nem saját tulajdonú személygépkocsival történő utazás során annak használati jogát hitelt érdemlő, jogilag szabályos, angol vagy görög nyelvű meghatalmazással kérheti igazolni a görög vámhatóság.

A görög autóclub, az ELPA segítségnyújtása mindenkinek fizető, a klubtagoknak azonban kedvezményt ad. Telefonszám: 10400.

Légi összeköttetés: Kréta és Magyarország között közvetlen, menetrendszerinti járatok üzemelnek, valamint a nyári időszakban charterjáratok is vannak.

Transzfer a repülőtérről és a szigeten belüli buszközlekedés:  Kréta szigetén 2 busztársaság működik: Chania központtal, azaz Kréta nyugati részén közlekedő buszok menetrendje és jegyárak – ITT, míg Heraklion központtal közlekedő társaság menetrendje és jegyárak – ITT érhetők el. 

Figyelem! Heraklionban 2 autóbusz pályaudvar is van: az egyik a kikötő közelében (Central Bus Station), a másik az Óváros nyugati oldalán (Chanioporta Bus Station).

Egyéb transzferszolgáltatások:

Chaniából: https://www.getyourguide.com/s/?q=Chania+transfer&searchSource=3

Heraklionból: https://www.getyourguide.com/s/?q=Heraklion+transfer&searchSource=3

Gépkocsibérlés: ajánlott itthon előre lefoglalni a járművet, mert a nyári főszezonban előfordulhat, hogy kint már nem kapunk autót, vagy csak nagyon drágán.

Hajó: Kréta több kikötőjéből számtalan hajókirándulást tehetünk. Keresés – ITT.

Ünnepnapok: a görög emberek élvezik az életet, imádnak összegyűlni, ünnepelni. Ezért minden lehetőséget megragadnak az ünneplésre, legyen az vallási vagy családi alkalom. Ilyenkor a népes család együtt süt-főz, és azután közösen fogyasztják el az ételt, bőségesen meglocsolva különböző itókákkal. Természetesen a zene és a tánc sem maradhat el. A görög naptár bővelkedik jeles alkalmakkal, a legjelentősebb ünnepük a húsvét, azon belül is a Feltámadás, ezt körmenetekkel, majd utána tűzijátékkal, hatalmas lakomákkal zárják.

Vallás, viselkedési kultúra, öltözködés: a görögök mélyen vallásosak (görög-keleti), így templomok látogatásakor tartsuk be az előírásokat, fedetlen váll és rövidnadrág tilos! Továbbá városokban is kerülendő a fürdőruhás megjelenés. A nyári időszakban nagy a hőség, így természetes anyagokból (pamut, len) készült ruházat ajánlott, illetve estére egy kardigán a feltámadó szél ellen. Egyes szállodákban előírás a vacsorához a megfelelő öltözet, pl. férfiaknak hosszú nadrág.

Áram: 230 V, C és F típusú európai dugóaljak, nincs szükség átalakítóra

Telefonálás: Görögország az EU tagja, így a rooming lehetőségéről érdeklődjön mobilszolgáltatójánál!

Internet: a szállodák közös helyiségeiben vagy akár szobáiban is van wi-fi, álltalában térítés ellenében. A lehetőségről tájékozódjon a kiválasztott szállás honlapján vagy az utazási irodánál!

Dohányzás: Görögországban tilos a dohányzás a nyilvános helyeken (pl. éttermek), tovább megállókban, taxikban, közlekedési eszközökön.

Vásárlás, borravaló: Görögországban az üzletek a déli időszakban (szieszta) zárva tartanak, mint általában a mediterrán térségben, és elvileg van fix nyitva tartásuk is, de a nyaraló övezetekben ezt nem tartják be, így este is találunk nyitott üzletet. Ugyanez vonatkozik a hét végekre is. Az üzletekben rögzített árak vannak, a piacokon lehet némileg alkudni. Az árak hasonlóak az itthoniakhoz, de nagy különbség van a szárazföld és a szigetek között, mivel a szigetekre nehezebb eljuttatni az árukat. Az éttermek számlája nem tartalmazza a szervízdíjat, így a szokásos 10 % borravaló javasolt.

Gasztronómia: a nyaralás alkalmával külön élvezet a görög konyha megismerése, mely nagyon egészséges és finom. Dióhéjban: friss szezonális alapanyagok, olívaolaj, aromás fűszerek. De nem ezektől lesz igazán jó és ízletes az étel, hanem attól, hogy az elkészült ételeket közösen, kényelmesen elidőzve, nagyokat beszélgetve fogyasztják el. A görög konyha főbb alapanyagai: padlizsán, paradicsom, cukkini, olíva- bogyó és olaj, hagyma, fokhagyma, paradicsom, spenót, juh- és kecskesajt, joghurt. Előszeretettel fogyasztanak bárányt, csirkét, halat, tenger gyümölcseit. A fűszerek közül sokat használják a bazsalikomot, az oregánót, a koriandert, a köményt vagy a fahéjat. Sok salátát esznek, valamint hüvelyeseket (bab, lencse). Pékáruk közül közismert a pita, de érdemes megkóstolni a sós kalácsokat vagy a töltött péksüteményeket. Érdemes ellátogatni a helyi piacra vagy halpiacra, beülni a tavernákba vagy kávézókba és lelassulni, átvenni a görög életérzést, stílust.

Tipikus görög ételek:

Baklava – mézes sütemény dióval, mandulával, mogyoróval, réteslapok között

Dolmades – a görög „töltött káposzta”, csak éppen nem a káposzta levelébe csomagolják a tölteléket, hanem szőlőlevélbe. A töltelék alapja a rizs, a hús pedig bárány vagy marha, természetesen kellőképpen fűszerezve. A fűszerek közül meg kell említeni a mentát és a kaprot, melyektől különleges lesz az íze. A másik különbség, hogy ezt általában hidegen szolgálják fel, előételként és citromlével locsolják meg.

Feta sajt – a legismertebb görög sajt, mely kecske- vagy juh tejéből készül, és édes-sós íze tökéletesen harmonizál a salátákkal, valamint kitűnő a péksütemények töltelékeként. Már az ókori írók is említést tesznek írásaikban erről a sajtról.

Görög saláta – ki ne ismerné a paradicsomból, hagymából, uborkából, olívabogyóból, fűszerekből és feta sajtból álló frissítő salátát? Tetejére frissen facsart citrom és olívaolaj kerül. Tökéletesen illik minden sült vagy grillezett húshoz.

Gyros – a legismertebb görög street food. Az eredeti recept szerint bárányból készül, de ma már van csirkehúsos változata is. A hússzeleteket először fűszeres marinádba áztatják, majd függőlegesen nyársra húzzák. A nyárs körbe forog, a hő hatására a külső rétegek megsülnek, ezeket levágják, majd általában pitába töltve, friss zöldségekkel és tzatzikivel kínálják. Amiben különbözik a török dörnertől az az, hogy a görögök sült krumplit is tesznek a pitába a hús mellé. Hasonlít a souvlakira, de azt vízszintesen, míg ezt függőlegesen sütik.

Kleftiko – hagyományosan lassú tűzön készült étel, melyben a bárányhús, a zöldségek és a fűszerek együtt sülnek, és a fedő alatt megmaradnak és összeérnek az ízek

Meze – sok kis tányérban különféle falatok, melyből mindenki kedvére vehet

Muszaka – húsos rakott padlizsán. A hús marha vagy bárány lehet, és besamel mártás kerül a rétegek közé, valamint hagyma, paradicsom, fűszerek, majd a tetejére sajt. Sütőben vagy kemencében nyeri el krémes végleges állagát.

Souvlaki – nyársra húzott fűszeres hús, grillen megsütve. Utcai változata pitába csomagolva, görög joghurttal (tzatziki), friss zöldségekkel (paradicsom, hagyma)

Spanakopita – spenótos, sajtos pite, mely könnyű étel reggelire, tízóraira vagy uzsonnára. Leveles tészta és sajtos, krémes, spenótos töltelékből készül.

Tzatziki – joghurtos szósz, melybe reszelt uborka, fokhagyma, citromlé, petrezselyem kerül. A nyári melegben hűsítő fogás és jól illik a grillezett vagy sült húsokhoz.

Tipikus görög italok:

Retsina – fenyőgyantával ízesített fehér bor

Mavrodafni – desszert bor

Ouzo – ánizs pálinka, melyet főképp aperitívként fogyasztanak. Lehet tisztán fogyasztani vagy vízzel higítani

Metaxa – a görög „konyak”

Frappe – görög jeges kávé

 

LÁTNIVALÓK ÉS TENGERPARTOK

Programok:https://www.getyourguide.com/hu-hu/-l404/?cmp=ga&cq_src=google_ads&cq_cmp=20230116413&cq_con=158278661268&cq_term=kr%C3%A9ta&cq_med=&cq_plac=&cq_net=g&cq_pos=&cq_plt=gp&campaign_id=20230116413&adgroup_id=158278661268&target_id=kwd-1101942628&loc_physical_ms=9063075&match_type=e&ad_id=662825797365&keyword=kr%C3%A9ta&ad_position=&feed_item_id=&placement=&device=c&partner_id=CD951&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwxLKxBhA7EiwAXO0R0PKo6QFZtjIiX2J2zVgYP4wrP98CkQeUwbzUVMC06YPBdEmn4NWa6xoChmwQAvD_BwE

A sziget városait, nyaralóhelyeit és strandjait nyugatról keletre haladva mutatjuk be.

NYUGAT – KRÉTA

CHANIA (HANIA) – Kréta második legnagyobb városa a sziget észak-nyugati részén, a minószi Kidonia területén épült, az Akrotiri és Onicha félszigetek közötti öbölben. Kréta egykori fővárosa volt (1847-től 1972-ig). Különböző civilizációk virágoztak itt az évszázadok során. Az Óváros a velencei kikötő köré épült, ahol a velencei épületek és a későbbi török ​​elemek egyedi építészeti stílust alkotnak. A világítótorony a kikötőt északról védő szikla végén található. 1570-ben a velenceiek építették, 1830-ban az egyiptomiak újjáépítették, és innentől őrzi jelenlegi állapotát. Palea Poli keleti részén található a Splantzia (vagy Plaza) negyed, amely az egykori török ​​negyedre épült. Itt látható többek között az Aghii Anargiri templom, az egyetlen ortodox templom, amely a velencei és török ​​hódoltság idején működési engedéllyel rendelkezett. A Kastelli kerület Palea Poli (Óváros) központjában található Neoriától nyugatra. Ez a bizánci fellegvár kimagasló helye, ahol később a velencei parancsnok „palatso” (palotája) és Chania pasák szállása épült. A velenceiek korábban Castello Vecchio-nak hívták a területet. Az óváros délkeleti részén található a héber kerület vagy Ovraika. Azokra az időkre emlékeztet, amikor Chania fejlődő héber közösségét a velenceiek arra kötelezték, hogy költözzenek a judeca nevű, körülhatárolt területre, ahol két zsinagóga működött. Az Ovraika határán, a Chalides utcában van a Chania Folklór Múzeum és az Aghios Fragkiskos templom (14. század), amelyben a Chania Régészeti Múzeum található. Az északi oldalon található a törökfürdő (hamam). Érdemes felkeresni a Fő téren a Régi piacot, ahol az élelmiszerek mellett ajándéktárgyakat is vásárolhatunk. A város strandja zsúfolt, de elérhető távolságban több kitűnő strandot is találhatunk, így Chania és a környéki nyaralóhelyek ideális kiindulópontjai akár a kirándulásoknak, akár a strandok felfedezésének.

SAMARIA SZURDOK (görögül Farangas vagy Faranggi Samarias) – Nyugat-Krétán található Európa egyik leghosszabb szurdoka a maga 16 km-es hosszával, és a szigeten járó túrakedvelő nyaralóknak szinte kötelező program. De csak jó fizikai kondícióban és megfelelő, erős túracipőben ajánlott (sziklák, hatalmas kövek miatt), valamint kalap, naptej, napszemüveg, víz nélkül senki ne vágjon bele! A terület nemzeti park, természetvédelmi terület, ahol számtalan állat-, és növényfaj látható. Jellegzetes állat a kri-kri, azaz a krétai kecske, velük lehet útközben többször is találkozni. A szurdok téli időszakban bővizű folyója nyáron a nagy hőségben patakká zsugorodik. A legtöbbet fotózott része a szurdoknak az ún. „Vaskapu”, ahol a két szikla közötti távolság kb. 3 méter csupán. A túra fent, a hegyekben kezdődik és lefelé haladva éri el a Líbiai-tengert. A teljes útvonal bejárásához 6-8 óra szükséges, de van egy „lusta” változat is, mely délről, Agia Roumeliből felfelé halad a Vaskapuig, majd vissza. Az útvonalon 2-3 km-ként mosdó és ivóvíz vételi lehetőség van, valamint felügyelő személyzet. A belépőjegyet mindenképpen meg kell őrizni a túra végéig, mert ott ellenőrzés céljából elkérik. Az útvonal felénél elhagyatott házakat láthatunk, ez volt Samaria falu. A lakókat a nemzeti parkká nyilvánításkor kitelepítették, az épületeket jelenleg a parkőrök használják. Legjobb időszak a túrára a késő tavaszi, illetve a kora őszi időszak, amikor nincs annyira meleg és kevesebb a turista. Az útvonalat reggel 7 órakor nyitják meg. Érdemes a hátizsákba papucsot, fürdőruhát, törülközőt is betenni, jól fog esni a túra végén megmártózni a tengerben. Egy pulóver is fontos lehet a busz légkondicionálása miatt. Agia Roumeliben, a kompnál étkezési lehetőség is van. Egyénileg a túra nem ajánlott, mert az autót fent a parkolóban hagyva máshol végződik a gyaloglás és hatalmas kerülő lenne visszamenni érte. Mindenképpen szervezett formáját ajánljuk ennek a kirándulásnak, mert ilyen módon busszal az északi bejáratig visznek, majd a túra végén gondoskodnak az elhajózásról is oda, ahol a busz ismét felveszi az utasokat és a szálláshelyre viszi vissza.

Túrák:https://www.getyourguide.com/hu-hu/sfakia-l160310/

CHANIÁTÓL NYUGATRA – TENGERPARTI TELEPÜLÉSEK

Daratsos – közvetlen Chania mellett található az üdülőfalu. Innen több védett öbölben fekvő partszakasz is megközelíthető, mint Agii Apostoli Beach (kicsi, de kellemes strand), Anemos Beach, Hrisi Akti Beach, Yannis Beach (mozgáskorlátozottaknak külön lift a vízbe). Ezeken a strandokon homokos a part, van ahol lassan és van, ahol hirtelen mélyül.

Stalos – Chaniától tovább nyugati irányban található a hosszú partszakasszal rendelkező üdülőhely, homokos stranddal, néhány strandbárral. Ha fúj a szél, akkor túl nagyok a hullámok a fürdőzéshez.

Agia Marina – Chaniától kb. 10 km-re nyugatra található ez nyaralótelep szállodákkal, és rengeteg üzlettel. Chaniával helyi buszjáratok kötik össze. Érdemes az óvárosi részben sétát tenni. Partja homokos, vize lassan mélyül, így kisgyermekes családok részére is ajánlott.  Ideális kiindulópont Nyugat-Kréta felfedezéséhez. A fő utcától a nyári hónapokban városnéző kisvonattal is be lehet járni a környéket. Szinte teljesen összeépült a szomszédos településekkel, melyek hozzá hasonlóak.

Platanias – Agia Marina közvetlen szomszédságában található ez az egykori halászfalu, mely mára nyüzsgő nyaralóhellyé nőtte ki magát. Fő utcáján élénk este az élet, számtalan bár, étterem, üzlet nyújt szórakozási lehetőséget. Tengerpartja kiépített, homokos-aprókavicsos, vize lassan mélyül, és sok vízi sport is kipróbálható. Kisgyermekes családoknak is ajánljuk.

Gerani– kicsi és nyugodt üdülőhely Chaniától nyugatra. Azoknak ajánljuk, akik közel szeretnek lenni a nyüzsgéshez, de szállásukat egy csendes településen képzelik el.

Tengerpartja szinte összeépült Platanias-szal, hosszú és széles, szürke kavicsos vagy homokos, napágy bérelhető. Nincs nagy tömeg általában.

Maleme – Agia Marina, Platanias és Gerani után a következő falu nyugati irányban ez a csendes nyaralóhely, ahol azonban több üzlet is gondoskodik arról, hogy ne kelljen a nagyobb településekre átmenni vásárolni. Tengerpartján a kiépített és szabadstrandok is megtalálhatók, a szokásos szürke aprókaviccsal borított a part, lassan mélyülő tengerrel. Nyáron sincs zsúfoltság.

Rapaniana – Malemétől nyugatra fekszik ez a település, melynek strandja nagy, de kavicsos, a tenger sokszor hullámzik, és szinte soha nincs tömeg. Fogyasztás ellenében néhány étterem ingyenesen biztosít napernyőt és ágyat. Az úszáshoz strandcipő viselete ajánlott.

Kolymbari – Kréta észak-nyugatirészén, már távolabb Chaniától található ez a kiépített strand, mely mozgássérültek részére is lehetővé teszi a mobil „lift” révén a fürdőzést. Partja aprókavicsos.

Kissamos – a csendes kisváros Kréta észak-nyugati csücskében található kisebb szállodákkal, apartmanokkal, üzletekkel, autókölcsönzővel. Strandjai változatosak, vannak köztük homokos, de sziklás részek is. Kikötőjéből több kirándulóhajó is indul.

NYUGAT – KRÉTA STRANDOK

Falasarna Beach– a sziget nyugati oldalán, Chaniától kb. 50 km-re található ez a könnyen megközelíthető gyönyörű partszakasz. A strand homokos, a víz gyorsan mélyül, és mivel nagyon erős a szél, magas hullámok is lehetnek, így gyermekes családok részére nem ajánlott. A parton étterem, bár, strandszervíz és vízisport lehetőség állnak rendelkezésre.

Balos Beach– Kréta észak-nyugati csücskében található ez a nehezen megközelíthető strand, amelyet azonban felfedeztek már a turisták, így érdemes korán érkezni. Legegyszerűbb hajóval megközelíteni (Falassarna vagy Kissamos kikötőiből). Autóval nem túl kiépített út után érkezve a kocsit egy kis parkolóban kell hagyni (ha van hely) és onnan jó fél órát (kb. 1,5 km) kell gyalogolni lefelé (vissza pedig természetesen felfelé), de a látvány minden kényelmetlenségért kárpótol. Rózsaszín-fehér homok, a kék és a zöld minden árnyalatában játszó tenger. A strandon van egy kis büfé és mosdó is. A gyalogláshoz a köves úton mindenképpen zárt cipő ajánlott!

Elafonissi Beach– a sziget dél-nyugati részén (Chaniától kb. 70 km-re) található Kréta egyik legjobb strandja. Ez igazából egy önálló sziget, melyet az azonos nevű lagúna köti Krétához, és ahova gyalogosan is átmehetünk egy homokpadnak köszönhetően. Híres volt rózsaszín homokjáról, amiből mára sajnos már kevés maradt. Népszerű strand, ezért meglehetősen zsúfolt, de ha kicsit távolabb megyünk a lagúnától, élvezhetőbb a homokos part, melynek vize lassan mélyül, így gyermekes családok számára is ajánlott. Napernyő, napágy bérelhető, van büfé, zuhany és mosdó.

Seitan Limania Beach– Kréta észak-nyugati részén, Chaniától keletre, az Akrotiri félszigeten található ez a nehezen megközelíthető, de annál felkapottabb strand, melyet Ördög katlannak is neveznek. Érdemes korán érkezni, hogy mind a parkolóban, mind pedig a parton legyen hely. A parkolóig nagyon szűk kanyarokban és meredek hegyoldalban kell lemenni az autóval, utána pedig a köves-sziklás úton kb. 20 perc séta alatt, kecskék társaságában lehet lejutni a vízhez. Az állatok sokszor a táskákat is feltúrják élelemért. Sportcipő mindenképpen ajánlott az útra! A víz csodálatos és a sziklákról 2-3 méter magasból is lehet ugrálni.

ÉSZAK-KRÉTA

CHANIA ÉS RETHYMNO KÖZÖTT – TENGERPARTI TELEPÜLÉSEK

Georgioupolis/Kavros – Chaniától távolabb, közelebb Rethymnóhoz található egymás mellett ez a két település, nagy és kiépített stranddal, homokos-aprókavicsos tengerparttal, és nincs nagy tömeg.

RETHYMNO (RITHYMNA) – a sziget harmadik legnagyobb települése, Heraklion és Chania között fekszik. A hangulatos városban keverednek a történelem által örökölt elemek a modern város jellegzetességeivel. Az Óváros autómentes övezet. A Velencei Lotzia, egy gyönyörű 6. századi épület, amely ma a közkönyvtárnak ad otthont, az óvárosban, a Paleologos utca végén található. Az épületet később a törökök mecsetté alakították, lefedték a boltíveket, és csak egy ajtót hagytak nyitva, és egy minaretet csatoltak hozzá. A Nerantze mecset épülete kezdetben velencei templomként működött, majd a török átalakítás során három kupolát és Rethymno legmagasabb minaretjét kapta. A Fortezza a velencei megszállás idején létrehozott erőd (1573-1580), ahonnan szép a kilátás a városra és a partra. Érdemes sétálni a velencei időkből származó kikötőben is, ahol éttermek és bárok kínálnak felüdülést. A város 15 km hosszú homokos, kiépített stranddal rendelkezik, ahol több vízisportot is ki lehet próbálni. A víz lassan mélyül, de hullámzik.

RETHYMNO ÉS HERAKLION KÖZÖTT – TENGERPARTI TELEPÜLÉSEK

Adelianos Kampos – Rethymnotól nem messze, keletre fekszik a település, kiépített stranddal, homokos-aprókavicsos, kellemes és nyugodt partszakasszal. A víz tiszta, az erős hullámzás viszont felkavarhatja.

Skaleta – a következő kisebb település keleti irányban. Homokos és sziklás partszakaszok is megtalálhatók.

Panormo – Rethymnótól keletre található ez a kis település, amelyet még nem özönlöttek el a turisták. Főképp családok választják, így a strand a gyermekektől hangos. A part homokos, lassan mélyülő vízzel. Két kisebb közeli strand között lehet választani. A kikötőnél lévő városi strandon a napozóágyak ingyenesen vehetők igénybe.

Bali – Rethymno és Heraklion között félúton, egy domboldalon fekszik a népszerű üdülőtelep, mely az egykori halászfaluból vált ismertté a családok és pihenni vágyók körében. Több védett öbölben is találunk homokos-aprókavicsos kiépített strandokat. A víz viszonylag lassan mélyül, az öblöknek köszönhetően a magas hullámok sem jellemzőek, így kisgyermekes családok részére is ajánlott.

Fodele – Heraklionhoz közelebb található. Maga a falu a sziget belsejében, kissé távolabb van a parttól, viszont aki a festészet iránt érdeklődik, annak ajánlott felkeresni Doménikos Theotokópoulos (ismert nevén „El Greco”) állítólagos szülőházában működő kis El Greco Múzeumot, ahol a reneszánsz művész műveiből készült másolatokat csodálhatunk meg. A faluban és a környéken narancs- és citromfaligetek találhatók. Tengerparti része széles, homokos és nem zsúfolt, így kellemes pihenést ígér.

Agia Pelagia – Heraklionhoz közelebb, attól észak-nyugatra található Agia Pelagia valaha hagyományos halászfalu volt, napjainkban viszont kedvelt üdülőhelyként ismert. A csendes öböl mentén húzódó keskeny tengerpartot napozóágyak töltik meg, és népszerű a jet-ski és a búvárkodás szerelmesei körében. A vízparton elszórva ajándéktárgyakat kínáló boltok, tengerparti bárok, éttermek sorakoznak. A tengerparttól beljebb áll a velencei uralom idején épült korábbi kolostor, az Ekklisia Agia Pelagia fehérre meszelt épülete.

Amoudara – Herakliontól nem messze nyugati irányban található ez a szörfözésre alkalmas, nem zsúfolt partszakasz. A strand homokos és fogyasztás ellenében ingyenes a napernyő.

IRÁKLION (HERAKLION) – az északi parton található, kb. a sziget közepén. Egy igazi nagyváros, Kréta kereskedelmi és ipari központja. Kezdjük a látogatást a régi velencei kikötőben, a régi hajógyárral és a Koules erőddel, melynek első falait az arabok építették, majd a velenceiek megerősítették a 15. században. A Martinengo-bástya a hét közül az egyetlen, amely még ma is áll, és a város 4 bejárata közül is csak 2 maradt meg: a Chanioporta (1570) kapu a márvány domborműves szárnyas Szent Márk oroszlánjával és az Új kapu (1587) az erőd déli oldalán. A város szívében számos műemlék található, amelyek a középkorból származnak. A kikötőből az Avgoustou 25. (Augusztus) utcán felfelé haladva elérjük az 1872-ben épült Agios Titos templomot. Mellette fekszik a 16. sz. Velencei Loggia, egy velencei épület díszes árkádokkal és falakkal, szobrokkal stb., amely a velencei időszakban a herceg és más nemesek találkozóhelyeként szolgált. Érdemes felfedezni Heraklion velencei és török ​​szökőkútjait, amelyek szétszórva találhatók a városban. A leghíresebb a velencei stílusú Μorozini szökőkút (más néven Lions szökőkút, 1628), további említésre méltó velencei szökőkutak a Kornaros téren található Bembo-kút (1552-1554), a Loggia épületének északnyugati sarkában épült Sagredo-kút (1602-1604), valamint a kikötő közelében található Priuli-kút (1666). A legérdekesebb török ​​szökőkutak: Jótékonysági szökőkút (1776), a Kornarou téren, a Bembo szökőkút mellett, Idomeneas-kút (a Krétai Történeti Múzeum mögött), Genitsar Aga-kút (az Ikarou utcában) és még sok más. Heraklion templomai közül kiemelkedik az 1862-1895 között épült Agios Minas székesegyház, az Agia Ekaterini téren. Mellette áll a Mikros Agios Minas kápolna, északkeleten pedig megtekinthető a XVI. Agia Ekaterini templom. Az Agios Markos-templom (13. század) a Venizelou tér fölött magasodik. A Heraklioni Régészeti Múzeum, Görögország egyik legjelentősebb múzeuma, a minószi civilizáció Knósszoszból, Phaisztoszból, Maliából és más helyekről előkerült egyedülálló kincseit mutatja be.

KNOSSZOSZ– nemcsak Kréta, hanem egész Görögország egyik legfontosabb régészeti helyszíne Heraklion külvárosi részén található. A mínoszi kultúra volt Európa legrégebbi ismert kultúrája, mely 4000 éves múltra tekint vissza. A palotán kívül az egykor fejlett város romjait is feltárták épületekkel, út- és csatorna-hálózattal, színházzal. Számtalan használati- és dísztárgyat is találtak, melyek nagy része a Régészeti Múzeumban került kiállításra. A területen nincs árnyék, így csak felkészülten szabad idelátogatni! (kalap, naptej, napszemüveg, víz)

Jegyvásárlás:https://www.getyourguide.com/hu-hu/knosszosz-palotaja-l85532/

További régészeti helyszínek Krétán a mínoszi időkből:

Faistos(Phaistos) – kisebb, mint a Knosszoszi terület, de eredeti formájában látható, és Herakliontól délre található.

Gournia – Kréta keleti részén található ez a középméretű település

Malia – Herakliontól keletre fekszik

HERAKLION ÉS AGIOS NIKOLAOS KÖZÖTT – TENGERPARTI TELEPÜLÉSEK

Kokkini Hani – Heraklion után keletre lévő település kicsi szabadstranddal, strandszervíz nélkül. Inkább helybéliek használják. Naplemente, valamint a leszállásra készülő, alacsonyan szálló repülőgépek miatt érdemes kimenni a partra.

Gouves (Kato Gouves) – Herakliontól 20 km-re keletre, Kokkini Hani után a domboldalon, a tengertől távolabb fekszik Gouves régi része, míg a tengerparton található nyugodt üdülőtelepet Kato Gouves-nek nevezik. Az üdülőfaluban minden infrastruktúra megtalálható a gondtalan nyaraláshoz: üzletek, éttermek, bárok, autókölcsönző. Több homokos, kisebb strandja van, lassan mélyülő tengerrel, de a tengerparti szakaszokat sziklás részek választják el egymástól, és mint az északi részen mindenhol, itt is erős lehet a hullámzás. A közelben több kirándulási lehetőség is van, gyerekekkel kitűnő program a CRETAquarium Thalassokosmos, ahol 60 akváriumban több mint 200 földközi-tengeri állatfajt, köztük sok különleges fajt és cápákat is láthatunk. Délelőtt sokan vannak, így délutáni programnak ajánljuk. Az Aquarium közelében van a másik gyermekes program, a Dinosauria Park, ahol a dinoszauruszok életnagyságú szobrai láthatók, valamint csontok és kövületek. A park területén 3D-s filmvetítés is van, játszótér, planetárium és étkezési lehetőség. Az üdülőhelyről busszal is el lehet jutni az Aquariumig és onnan gyalogosan a másik helyszínre. A túrakedvelőknek érdemes felkeresni a közeli Skotino Cave barlangot is. Nem kiépített barlangról van szó, így mindenki csak saját felelősségre látogassa meg! Erős cipő és zseblámpa szükséges.

Analipsi – Herakliontól kb. 24 km-re keletre található a csendes, kisebb település. Üzletek, éttermek vannak, és némi éjszakai élet. A strand homokos, néhol aprókavicsos. A hőséget a szél enyhíti, de emiatt a hullámok is erőteljesek.

Anisaras – tovább haladva kelet felé találjuk ezt a települést, mely a dombokon hosszan nyúlik el. Partja kb. 1 km hosszú, de keskeny. A strand homokos-aprókavicsos, a víz gyorsan mélyülő. Ha nagyok a hullámok, érdemes a Hersonissos felőli oldalon található partszakaszt felkeresni, ahol tiszta vizű, nyugodt strandok találhatók.

Hersonissos – Herakliontól kb. 30 km-re fekszik, nyüzsgő nappali-, és éjszakai élettel. Főként a fiatalok körében kedvelt üdülőhely. A fő utcán egymást érik a kisebb-nagyobb üzletek, éttermek, bárok, autókölcsönzők. Rengeteg szálloda és apartman várja az idelátogatókat. A település kikötőjéből kirándulóhajók futnak ki a környező helyekre. A partszakaszon váltakoznak a sziklás és homokos területek, ahol ágyak és ernyők bérelhetők. Ezen a részen található egy nemhivatalos naturista strand is. A közelében található az Aquaworld Aquarium & Reptile Rescue Centre, mely nem túl nagy, de itt kézbe lehet venni a kígyókat, valamint a teknősök és kaméleonok szabadon sétálnak a látogatók között, és csodás fotókat lehet az állatokkal készíteni. Családok számára kitűnő program.

Stalida (Stalis) – Kelet-Kréta egyik legismertebb üdülőhelye a közeli, szinte egybeépült Hersonissos-szal és Malia-val együtt. A nyári időszakban ide érkező turistákat számtalan bár, étterem, üzlet és egyéb szolgáltatás várja. A strand kiépített, sárgás-szürkés homokkal borított, itt-ott kövek és sziklák nehezítik a vízbe jutást, mely lassan mélyül. A falu tengerparti útja mentén áll az Agiosz Ioannisz (Szent János), egy kis bizánci stílusú templom 1600-ból. Kirándulási lehetőség a bolgár ösvény nevű túraútvonal, mely a faluból indul és a Mochos nevű kis hegyi faluba vezet, közben pedig egy durva terepű völgyön halad át. Mohosz egy hagyományos hegyi falu szűk utcákkal és virágos udvarokkal. A kis főtéren kiülős kávézók és kisvendéglők működnek, nyáron pedig minden szerdán táncos-zenés eseménynek ad otthont. Több templom belsejében is bizánci ikonok láthatók. A tengerparttól ide vezető Bolgár ösvényt az I. világháború bolgár hadifoglyai építették.

Malia – a következő falu keleti irányba haladva Malia, Kréta „buli-fővárosa”. Kimondottan üdülő település, nemzetközi hangulattal, és a szigeten itt a legélénkebb az éjszakai élet, egymást érik a diszkók, szórakozóhelyek. Itt minden a turisták körül forog, üzletek, éttermek, bárok, egyéb szolgáltatások. Érdemes az Ófaluba is ellátogatni egy kis krétai hangulatért. A tengerpart kiépített, strandszervíz, sárga homok várja a nap szerelmeseit. A parttal szemben két kis sziget is van, az egyiken kis kápolna. A település legnagyobb látványossága a Malia Palace Archaeological Site, mely régészeti lelőhely egy kiterjedt minószi palota maradványaival i. e. 1650 körülről.

Sissi (Sisi) – Malia utáni kicsi, nyugodt és romantikus halászfalu, mely még megőrizte egykori báját. A falu különlegessége a hosszan benyúló keskeny öböl, mely a gátaknak köszönhetően akkor is nyugodt, amikor a tengeren nagy hullámok csapkodják a partot, és az öböl két partján pálmaliget látható. Kicsi szabad strandjai vannak, homokkal, kövekkel és sziklákkal, gyermekes családok számára nem ajánlott.

KELET-KRÉTA

AGIOS NICOLAOS– Kréta keleti részén fekszik, a gyönyörű Mirabello-öböl mellett, mely Kréta legnagyobb természetes öble. Az öböl elnevezése az olasz „mira il bello” szóból származik („csodáld meg a szépséget”), az öbölből nyíló csodálatos tengeri kilátás előtt tisztelegve. A feneketlen Voulismeni sóstó körül találjuk a város magját. Egy keskeny csatorna köti össze a tavat a tengerrel, a hátteret pedig a vörös sziklák és a zöld fenyők adják. A város érdekes régészeti-, néprajzi- és természettudományi múzeumokkal, bizánci templomokkal, jól szervezett kikötővel, nyüzsgő sétálóutcákkal, valamint hagyományos terekkel, kávézókkal és éttermekkel büszkélkedhet.

Elounda– a sziget keleti részén, a Mirabello öbölben, 11 km-re északra fekszik Agios Nikolaostól, és híres öbleiről, sziklás partjairól, magáról a gyönyörű Elounda faluról, a halászkikötőről, Olous elsüllyedt városáról és egy bizánci bazilika maradványairól. De ami itt igazán elképesztő, az a luxusszállodák, üdülőhelyek és éttermek lenyűgöző választéka. A félreeső Elounda-öböl kiemelkedő természeti szépségei, autentikus görög halászfalu hangulata és kitűnő szolgáltatásai Eloundát a felső tízezer kedvenc helyévé tették. A városi strandon a tengerpart homokos-aprókavicsos, nyugodt vizű, napágyak bérelhetők. A környéken több kisebb strand is található, ezek rendszerint szállodákhoz tartoznak.

Spinalonga– Kelet-Kréta egyik látványossága a Mirabello-öbölben ez a sziget, mely Agios Nikolastól és Eloundától északra található. 1579-ben építették a velenceiek a hatalmas erődítményt egy ősi akropolisz romjain. A velenceiek őrizték a szigetet még azután is, hogy Kréta többi része 1669-ben az oszmánok kezére került, és még csaknem fél évszázadig az uralmuk alatt maradt egészen 1715-ig. Majd a törökök vették birtokba ezt a szigetet is, és nem csak hadi célokra használták az erődítményt, hanem házakat, üzleteket építettek falain belül, és innen kereskedtek a görögökkel. A török uralom az 1800-as évek végén szűnt meg. Nem sokkal később (1903) pedig szomorú helyszínné változott a sziget: ide száműzték Krétáról a leprásokat, majd később egész Görögországból érkeztek betegek. Így lett Spinalonga a Leprások-szigete, ahol borzasztó körülmények között éltek az emberek. 1936-ban egy fiatal joghallgató – aki maga is megbetegedett – rázta fel az elfásult embereket és irányításával élhető hellyé varázsolták a lepusztult környezetet. A 40-es évek végén feltalálták a lepra ellenszerét, így a lakók száma egyre csökkent, míg 1957-ben végleg bezárt a lepratelep. Erről az időszakról szól Victoria Hislop regénye, „A Sziget”. Spinalonga szigete ma Kelet-Kréta legismertebb kirándulóhelye, ahova naponta több kirándulóhajó is indul.

Jegyvásárlás:https://www.getyourguide.com/spinalonga-l85533/

Sitia– a sziget legkeletebben fekvő üdülőhelye, nyugodt kisváros homokos-aprókavicsos parttal, jól felszerelt stranddal.

Vai beach– Kréta észak-keleti csücskében található ez az egyedi, festői szépségű, népszerű strand. Jellegzetessége, hogy itt található Európa legnagyobb természetes pálmafa ligete, mely egzotikus külsőt kölcsönöz a tájnak. Távol esik minden ismertebb településtől (Agios Nikolaos kb. 90 km), ellenben az út viszonylag jól járható, így érdemes a programba beiktatni. A parkoló elég nagy és fizetős (3-4,- EUR), a strand jól felszerelt és érdemes a látogatást a parkolóból a kilátóponton kezdeni. A pálmaerdő a strand mögött kerítéssel lezárt, mivel természetvédelmi terültnek nyilvánították, de azért akad pár fa, mely alatt árnyékos helyet lehet találni. A víz itt változó, van, ahol lassan mélyül, másik részen pedig gyorsabban és sziklák tarkítják, így snorkelezésre is kiválóan alkalmas.

DÉL-KRÉTA

Preveli Beach – a déli parton, Kréta nyugati felén, Rethymnótól kb. 35 km-re található a sziget egyik legérdekesebb strandja. A hegyek közül egy szurdokból bukkan ki a partra az édes vizű folyó és a krétai datolyapálma (ugyanaz a pálmafajta, mint a Vai Beachen) alkotta liget egyedi hangulatot kölcsönöz ennek a partszakasznak. Sok hajó érkezik a tenger felől szervezett kirándulás keretében. Kocsival is megközelíthető, az autót a fizetős parkolóban kell fent a dombon hagyni, majd kb. 400 méteres lépcsőzéssel érhető el a part. Létezik egy másik útvonal is, de azt a gyalogösvényt sokszor lezárják. A látvány felülről élvezhető igazából: a zöld folyó, a kék tenger, a természetes pálmaerdő csodás egységet alkot. Az is érdekes látvány, ahogy a Kissano Faraggi folyó eléri a Líbiai-tengert és a két víz (édes és sós) keveredik. Érdemes búvárszemüveggel is megnézni.  A tengerpart másik jellegzetessége egy „szív” alakú szikla. Strandszervíz, büfé és mosdó is rendelkezésre áll.

Agia Galini – a sziget déli részén fekszik a domboldalra épült egykori halászfalu, mely mára várossá nőtte ki magát. Szűk utcák, sikátorok és nagy szintkülönbség jellemzi, sík területet csak a tenger mellett találunk. Érdemes felkapaszkodni a kikötő nyugati oldalán található szabadtéri színházhoz, egyrészt a panoráma miatt, másrészt pedig azért, mert itt látható Ikarosz és fia, Daidalosz szobra, akik a monda szerint innen indultak végzetes útjukra Szicília szigete felé, miután kiszabadultak Mínosz király fogságából. A város strandja a kikötőtől keletre fekszik, gyalogúton is megközelíthető a kikötőből, de a strandnál nagy parkoló is rendelkezésre áll. A partot egy kis folyó szeli ketté, mely a nyári időszakban általában kiszárad. A partszakasz kiépített, aprókavicsos, helyenként sziklás.

Matala Beach – Kréta nyugati felén, a déli parton, Herakliontól kb. 60 km-re található ez a kis település 2-3 utcával, éttermekkel, bárokkal. A központtól északra van a strand, mely egykor a hippik kedvelt partszakasza volt. A parton, az egyik oldalon sziklába vájt barlanglakásokat láthatunk, ez volt a hippik szálláshelye. A strand előtt nagyobb, fizetős parkolót építettek (10,- EUR/nap). A strand szürke, homokos-aprókavicsos, a vízben sziklák, kövek vannak, közepesen mélyül, hullámzás előfordulhat. Strandszervíz, mosdó is rendelkezésre áll. Ismert strand, így elég hamar megtelik, érdemes korán érkezni. A közelben további strandok is találhatók.

IERAPETRA – a sziget egyetlen városa, mely a déli parton helyezkedik el, és ahol az emberek még mindig inkább a mezőgazdaságból élnek, rengeteg melegház található a környéken. Gazdag történelmi múlttal rendelkezik, viharos időket élt meg. Még ma is látható a kikötő közelében a velenceieik által épített Kales erőd, valamint az óváros közelében, a török időkből származó mecset.  A város érdekessége még az a ház a kikötő közelében, ahol Napoleon megszállt egy éjszakára 1798-ban, a győztes Észak-Afrikai hadjáratáról hazafelé tartva. Az óváros a nyugati részen helyezkedik el, sikátorokkal, míg az újabb építésű résznek egy hosszú tengerparti sétánya is van. A városi strand köves-kavicsos. Az itt nyaralók kirándulóhajókkal mehetnek át a szemben lévő Chrissi szigetére, ahol szinte trópusi hangulatot áraszt a fehér homokos part. A hajók a sziget déli oldalára viszik a nyaralókat, akik itt több strand közül is választhatnak az északi vagy a déli parton. Ezeket kitáblázott gyalogösvények kötik össze. A legszebb az északi oldalon fekvő Belegrina Beach vagy más néven Golden Beach, melyet a homokdűnékkel a háttérben fehér homok, és lassan mélyülő, a kék különböző színeiben játszó tengervíz jellemez.

EGYÉB LÁTNIVALÓK

HAGYOMÁNYOS FALVAK– ezek többnyire hegyi falvak. A régi szokások és hagyományok itt változatlanok maradtak, és megmutatják az igazi krétai kultúrát. Ha hamisítatlan helyi hangulatra vágyunk, akkor érdemes meglátogatni Heraklion régióban: Archanes, Zaros és Asites falvakat; Chania régióban: Vamos és Chora Sfakion falvakat; Rethymno régióban: Anogeia, Axos és Margarites falvakat; valamint Lasithi régióban: Makrygialos és Kritsa falvakat.

PARADICSOM-SZIGETEK– Kréta körül sok kisebb sziget is van, melyek közül érdemes meglátogatni Gavdos szigetét, Európa legdélibb csücskét; úszni olyan mennyei strandokon, mint a Sarakiniko, Ai Giannis, Pyrgos, Potamos, Trypiti; felfedezni fel a cédrus erdőket, amelyek elérik a tengerpartot, és jól karbantartott ösvényeket, amelyek a néhány szigeti faluba vezetnek. Nyáron a hely kedvelt kempingezőhely. Palaiochora, Sougia és Chora Sfakion városaiból hajó közlekedik. A Chrysi vagy Pontikonisi sziget (Ierapetrától 8 mérföldre délre) szemkápráztató: türkizkék víz, törtfehér homok, amelyet a törött tengeri kagylók árnyalatai gazdagítanak, és a hatalmas tengerparti cédrusok, amelyek a homokdűnékben gyökereznek. Naponta több száz látogató érkezik a szigetre egy napos kirándulásra Ierapetráról induló turistahajókon. A Chrysi szigetet Natura 2000 területté jelölték, és szigorúan tilos ott táborozni és éjszakázni. Koufonisi, Siteia (vagy Lefki-sziget) egy olyan hely, amelyet kevesen ismernek. A mészkősziklákban barlangok vannak, amelyek jelentős régiségek maradványait tartalmazzák. A homokos strandok és a természeti nyugalom az, ami ezt a szigetet paradicsommá teszi – amit csak a helyiek ismernek; általában saját hajóikkal tesznek kirándulást oda. Van azonban egy kis hajó, amely elvisz Makrygialosból Koufonisibe. Ez a sziget egy érintetlen terület, ahol nincsenek létesítmények, ezért mindenképpen magunkkal kell vinni az utazáshoz szükséges dolgokat.Biztonság: az általános biztonsági helyzet Görögországban jó, azonban a gazdasági válság következményeként viszonylag gyakoriak a munkabeszüntetések, kisebb-nagyobb tüntetések. A közszolgáltatások leállása esetenként a magyar turistákat is érintheti és nehezedhet az ügyintézés. A sztrájkokat mindössze néhány nappal előbb jelentik be, de előfordulhatnak spontán tüntetések is. Az ebből fakadó kisebb-nagyobb fennakadásokkal továbbra is számolni kell. Javasoljuk, hogy utazásuk előkészítésekor, illetve utazásuk folyamán legyenek figyelemmel az esetleges közlekedési sztrájkokra. Miután a demonstrációk túlnyomórészt Athén központjára korlátozódnak, javasoljuk, hogy a fővárosban tartózkodó turisták és az itt élő magyar állampolgárok folyamatosan tájékozódjanak az aktuális hírekről, és az esetleges tömegmegmozdulások helyszínét kerüljék el.

Bűnözés: Görögországban a közbiztonság európai összehasonlításban alapvetően megfelelő, azonban a turisták által sűrűbben látogatott területeken gyakoriak a külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények, főleg a lopások, de egyre gyakoribbak a gépkocsi feltörések is. A fent említett esetek megfelelő odafigyeléssel elkerülhetők. Kérjük, hogy ne hagyják táskájukat, mobiltelefonjukat, valamint személyes irataikat a gépkocsiban vagy látható helyen! Az athéni metrón gyakorlatilag a nap minden szakában aktívak a zsebtolvajok, ezért a metrón és minden tömegközlekedési eszközön fokozottan ügyeljenek értékeikre. (Lehetőleg értékeiket ruházat alatti kistáskákban tartsák. Hátizsákokban iratokat, pénzt, mobiltelefont, fényképezőgépet ne tartsanak.) Az üdülőhelyeken a strandolás során is tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot, ne hagyják értéktárgyaikat őrizetlenül!

A rendőrség hívószáma: 100, a megújult szolgáltatásokkal működő általános segélyhívó száma: 112.

Athénban a turisták számára nyitott rendőrségi ügyfélszolgálat elérhetősége: Athén, 10561 Dragatsaniou 4.

Az iroda minden nap 7:30-22:00 óra között tart nyitva, a +30 210 3222230+30 210 3222232 telefonszámokon elérhető.

A Konzuli osztály javasolja minden Görögországban tartózkodó turistának, hogy készítsen telefonjával fotót/esetleg másolatot utazási okmányairól. A légitársaságokkal történt egyeztetéseket követően jelezték, hogy az EU tagállamok állampolgárai – okmányaik elvesztése/ellopása esetén – a görög rendőrség által kiállított jegyzőkönyv birtokában, valamint az elveszett/ellopott okmányok fotójának/másolatának bemutatásával légi úton, közvetlen járattal haza tudnak utazni.

Segélyhívószámok

turista rendőrség: 171 (angolul, németül, franciául, görögül)

központi segélyhívó: 112

autóklub (ELPA): 10400

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Heraklion

Felügyelő külképviselet

Görögország - Nagykövetség, Athén

Tiszteletbeli konzul

Periandros EPITROPAKIS

Cím: Agiostefaniton 11. – 71202 Heraklion, Kréta – Görögország

Telefon: +302810288597

Mobil: +30 6974 653366

Fax: +30 2810 289171

Konzuli kerület: Kréta szigete

 

Görögország - Konzuli hivatal, Athén

Cím: 38 Vasileos Konstantinou Avenue – 116 35 Athens – Görögország

E-mail: consulate.ath@mfa.gov.hu

Telefon: +302107256821és +302107256817

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: +36-80-36-80-36

Fax: +30 210 72 56 841

Honlap: athen.mfa.gov.hu

 

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Pireusz

Görögország - Tiszteletbeli főkonzul, Thesszaloniki

Görögország - Nagykövetség, Athén

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Korfu

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Rodosz

 

Görögország Budapesti Nagykövetsége: 1063 Budapest, Szegfű u. 3. Telefon: 06-1/413-2610 E-mail: gremb.bud@mfa.gr

 

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazást!

Vissza a hírekhez