Görögország / Lefkada Beutazási feltételek, Információk és Látnivalók

Schuster Travel | 2024-04-01 | Beutazási feltételek - Ország információk

Lefkada a Jón-tengerben, Korfu és Kefalónia között félúton található és annak ellenére, hogy sziget, a szárazföldi Görögországból autóval is át lehet jutni egy úszó hídon keresztül. Érdekesség, hogy a török időkben egy vízvezeték kötötte össze a szigetet a kontinenssel, tetején gyalogúttal.

Smaragdzöld hegyek, a kék minden színében játszó tenger, fehér sziklák, kitűnő bor, gyönyörű strandok, számtalan vízisport és persze az elmaradhatatlan görög konyha és vendégszeretet – ezt nyújtja Lefkada szigete. Területe kb. 333 m2 (35x15 km), így könnyű egy hét alatt felfedezni. Érdemes a sziget belsejébe is ellátogatni a kis falvakba, ahol még élnek a hagyományok és szokások. A sziget legmagasabb pontja 1158 méter, a Stavrota hegy.

Lefkadát több kisebb sziget veszi körül, köztük az egykor Arisztotelész Onassis tulajdonában lévő Skorpios sziget. Ezt később az orosz Rybolovev család vette meg.  

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

 • Magánútlevél – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
 • Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!) – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
 • Személyi igazolvány – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
 • Ideiglenes személyi igazolvány – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie

Vízum

Kiskorúak beutaztatása: ha a gyermek szülői kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő kíséretében utazik, a görög hatóságok - elsősorban a kiléptetésnél - kérhetik a szülők, illetve a jelen nem lévő szülő írásos hozzájárulását az utazáshoz. A turistaként az országba érkező kiskorúak esetében általában a jelen nem lévő szülő/szülők szimpla írásos nyilatkozata is elegendő. A görög Aegaen légitársaság a következő formanyomtatványt használja a szülői kíséret nélküli gyermek utaztatásakor:

http://en.aegeanair.com/files/1/Content/Uploads/UMNRFORM.pdf

Vám: az uniós vámszabályokat követi az ország. Tilos az országból műtárgyat engedély nélkül kivinni!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

 

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid

Görögország megszüntette a koronavírus terjedését megakadályozó intézkedéseket. Megszűnt az oltási, gyógyultsági és teszt igazolások bemutatási kötelezettsége az országba történő belépésnél. 

Egyéb hasznos információ: csak az egészségügyi intézményekben kötelező a maszkhasználat.

A koronavírussal kapcsolatos fejleményekről az Országos Közegészségügyi Hatóság honlapján lehet naprakész információkhoz jutni angol nyelven https://eody.gov.gr/en/covid-19

Oltások:

 • kötelező: nincs
 • javasolt: Hepatitis A, Hepatitis B

Betegségek: a térségben előforduló megbetegedések lehetnek: Hepatitis A, Hepatitis B, Kullancsencephalitis

Közegészség, egészségügyi helyzet: Görögországban a vezetékes víz iható, de a kisebb településeken inkább a palackozott ivóvizet ajánlatos fogyasztani. A legtöbb szigeten - elsősorban a kisebbeken - nyáron akadozhat a vízellátás, rövidebb-hosszabb ideig vízhiány is előfordulhat. Ezért célszerű a vízzel takarékosan bánni. A görög szennyvízelvezető csatornák keskeny méretük miatt könnyen eldugulhatnak a WC-papírtól. Ezt elkerülendő, a görögországi szálláshelyeken, apartmanokban és szállodákban (ide tartoznak néha a legszínvonalasabb és legdrágább szállodák is) a WC-papírt külön szemétgyűjtőbe kell dobni. A nyilvános illemhelyek nem jellemzőek. A legtöbb lakott szigeten van orvosi rendelő, kórház azonban nem mindenhol található. Az állami ambuláns klinikák sokszor csak délelőtt fogadják a betegeket.

Egészségbiztosítás: az érvényes hazai egészségbiztosítással rendelkező magyar állampolgárok a görög állampolgárokkal megegyező feltételekkel részesülnek sürgősségi ellátásban a görög állami betegellátó rendszer intézményeiben, ha Európai Egészségbiztosítási Kártyával (Kék kártya) rendelkeznek. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát célszerű a tartózkodás teljes időtartama alatt maguknál tartani, mert a sürgősségi ellátásra jogosultság csak ezzel igazolható. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya megléte esetén is ajánlatos teljes körű, az utazás egész időtartamára szóló utas- és balesetbiztosítást kötni. Az ilyen biztosítás nemcsak a sürgősségi betegellátásra terjed ki, de magában foglalja az egészségügyi ellátás során felmerült esetleges önrésszel, a poggyász, úti okmány, pénz elvesztésével, a felmerült jogi ügyekkel, tolmácsolással stb. kapcsolatos költségeket is.
Gyógyszerek: a rendszeresen szedett gyógyszereket kellő mennyiségben vigyék magukkal dobozával együtt, mert szükség esetén az összetevők ismeretében tud az orvos vagy a gyógyszertár esetleg helyettesítő gyógyszert adni

Egyéb tanácsok: ajánlott gumicipőt vinni, hogy elkerüljük a sérüléseket a tengerfenéken található tengeri sünök, vagy élesebb kavicsok miatt. Előfordulnak ráják, medúzák, murénák is a tengerben – ezeket az állatokat jobb messzire kerülni! Kirándulások, túrázások alkalmával pedig kerüljük a találkozást a kígyókkal, skorpiókkal! A szigeteken (főképp a kisebb szigeteken) nyáron akadozhat a vízellátás. Az apartmanok a legtöbb helyen napkollektorokkal melegítik a vizet, így rossz idő esetén átmeneti hiány alakulhat ki.

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: +1 óra

Utazás hossza: repülővel,menetrendszerinti (Ryanair) vagycharter járattal kb. 2 óra

Pénznem: Euró (EUR). A bankok általában reggeltől 14 óráig tartanak nyitva. A Visa és Mastercard kártyát általában mindenhol elfogadják, kivéve a kisebb üzleteket vagy családi éttermeket. A turisztikai központokban mindenhol találunk pénzváltót is.

Nyelv: görög, de a turisztikailag kiemelt helyeken angolul vagy németül is beszélnek

Éghajlat: Lefkada éghajlata mediterrán, forró, száraz nyár a jellemző, így még szeptemberben is lehet nyugodtan fürdeni a tengerben. A víz hőmérséklete 20-25 fok között van.

Utazás, közlekedés, vezetés:

Gépkocsival: Görögország a Magyarországon érvényes gépjármű iratokat és jogosítványokat elismeri. Menet közben a biztonsági öv becsatolása kötelező, a mobiltelefon használata pedig tilos. Ügyeljünk a gépjármű érvényes okmányaira, vezetői engedélyünk érvényességére és a zöldkártya meglétére.

A gépjárművekre vonatkozó sebességkorlátozások (amennyiben egyéb korlátozás nincs): autópályán 120 km/h – országúton 80 km/h – lakott területen 50 km/h

Figyelem! Görögországban az érvényes magyar ’B’ kategóriás vezetői engedéllyel - a hazai szabályozástól eltérően - segédmotoros kerékpár (50 cm3 alatt) vezetése nem megengedett! Segédmotoros kerékpárt kizárólag ’A1’ kategóriás vezetői engedély, vagy olyan nemzetközi jogosítvány birtokában lehet vezetni, amelyben az adott járműkategória feltüntetésre került. Kérjük, hogy a kölcsönzők szolgáltatásait igénybe vevő turistákat ne tévessze meg az a gyakorlat, mely szerint nem minden esetben ellenőrzik a vezetői engedélyeket. Közúti baleset esetén a motorkerékpár vezetőjét ez nem mentesíti a hátrányos következmények alól.

A nyári turistaszezon idején a görög hatóságok kiemelt figyelmet szentelnek a közlekedés biztonságának és nagy erőkkel, fokozottabban ellenőrzik a közlekedési szabályok betartását. A szabálysértőkkel szemben azonnal eljárást indítanak és jelentős, akár több száz eurós bírságot róhatnak ki, amely gyakran együtt jár a vezetői engedély bevonásával.

Gépkocsibérlés: érdemes itthon előre lefoglalni a járművet, mert a nyári főszezonban előfordulhat, hogy kint már nem kapunk autót, vagy csak nagyon drágán.

Tilosban parkolás: Kérjük, hogy nagyon körültekintően parkoljanak! A tilosban parkoló járművekről a hatóságok a rendszámtáblákat eltávolítják, melyeket a bírság kifizetését követően automatikusan nem adnak vissza. A hatóságok a turistákkal sem tesznek kivételt. Amennyiben bérautóval büntetnek meg valakit, javasoljuk, hogy a büntetés befizetése előtt egyeztessen az autót bérbeadóval.

A görög hatóságok az alábbi szabálytalanságok esetén: a helyszínen több hónapra is bevonhatják a szabálysértő vezetői engedélyét, ami kizárja, hogy az adott személy sofőrként folytathassa az útját. Ha az adott gépjárműben nem utazik további olyan személy, aki rendelkezik érvényes jogosítvánnyal az is megtörténhet, hogy az eljáró rendőr az intézkedés helyszínén lezáratja a szabálytalanul közlekedő gépkocsit, és a sofőrnek más megoldást kell találnia a tovább-, vagy hazautazására. 

 • megengedett sebeség túllépése
 • kihangosítás nélküli telefonálás vezetés közben
 • piros lámpa és stop tábla figyelmen kívül hagyása
 • bukósisak nélküli motorozás

Amennyiben a görög hatóságok elvették valakinek a vezetői engedélyét, a nagykövetség nem tud közbenjárni annak visszaszerzésében.

Nem saját tulajdonú személygépkocsival történő utazás során annak használati jogát hitelt érdemlő, jogilag szabályos, angol vagy görög nyelvű meghatalmazással kérheti igazolni a görög vámhatóság.

A görög autóclub, az ELPA segítségnyújtása mindenkinek fizető, a klubtagoknak azonban kedvezményt ad. Telefonszám: 10400.

Légi összeköttetés: Lefkada és Budapest között közvetlen charter járatok üzemelnek a nyári szezonban, valamint menetrendszerinti járatok is vannak Budapestről (Ryanair). A reptér a közeli szárazföldi részen van.

Busz: Lefkadaszigetén busszal lehet közlekedni az alábbi társasággal: https://ktel-lefkadas.gr/

Közúti határállomások:

 • görög-észak-macedón határszakasz: Evzoni, Niki, Doirani: éjjel-nappal nyitva tart

Autóval a Belgrád – Szkopje – Thesszaloniki – Ioannina – Preveza útvonalat javasoljuk, ez jó esetben 19 órás vezetést jelent.

Ünnepnapok: a görög emberek élvezik az életet, imádnak összegyűlni, ünnepelni. Ezért minden lehetőséget megragadnak az ünneplésre, legyen az vallási vagy családi alkalom. Ilyenkor a népes család együtt süt-főz, és azután közösen fogyasztják el az ételt, bőségesen meglocsolva különböző itókákkal. Természetesen a zene és a tánc sem maradhat el. A görög naptár bővelkedik jeles alkalmakkal, a legjelentősebb ünnepük a húsvét, azon belül is a Feltámadás, ezt körmenetekkel, majd utána tűzijátékkal, hatalmas lakomákkal zárják.

Vallás, viselkedési kultúra, öltözködés: a görög emberek mélyen vallásosak (görög-keleti), így templomok látogatásakor tartsuk be az előírásokat, fedetlen váll és rövidnadrág tilos! Továbbá városokban is kerülendő a fürdőruhás megjelenés. A nyári időszakban nagy a hőség, így természetes anyagokból (pamut, len) készült ruházat ajánlott, illetve estére egy kardigán a feltámadó szél ellen. Egyes szállodákban előírás a vacsorához a megfelelő öltözet, pl. férfiaknak hosszú nadrág.

Áram: 230 V, C és F típusú európai dugóaljak, nincs szükség átalakítóra

Telefonálás: Görögország az EU tagja, így a rooming lehetőségről érdeklődjön mobilszolgáltatójánál!

Internet: a szállodák közös helyiségeiben vagy akár szobáiban is van wi-fi, általában térítés ellenében. A lehetőségről tájékozódjon a kiválasztott szállás honlapján vagy az utazási irodánál!

Dohányzás: Görögországban tilos a dohányzás a nyilvános helyeken (pl. éttermek), tovább megállókban, taxikban, közlekedési eszközökön.

Vásárlás, borravaló: Görögországban az üzletek a déli időszakban (szieszta) zárva tartanak, mint általában a mediterrán térségben, és elvileg van fix nyitva tartásuk is, de a nyaraló övezetekben ezt nem tartják be, így este is találunk nyitott üzletet. Ugyanez vonatkozik a hét végekre is. Az üzletekben rögzített árak vannak, a piacokon lehet némileg alkudni. Az árak hasonlóak az itthoniakhoz, de nagy különbség van a szárazföld és a szigetek között, mivel a szigetekre nehezebb eljuttatni az árukat.

Az éttermek számlája nem tartalmazza a szervízdíjat, így a szokásos 10 % borravaló javasolt.

Gasztronómia: a nyaralás alkalmával külön élvezet a görög konyha megismerése, mely nagyon egészséges és finom. Dióhéjban: friss szezonális alapanyagok, olívaolaj, aromás fűszerek. De nem ezektől lesz igazán jó és ízletes az étel, hanem attól, hogy az elkészült ételeket közösen, kényelmesen elidőzve, nagyokat beszélgetve fogyasztják el. A görög konyha főbb alapanyagai: padlizsán, paradicsom, cukkini, olíva- bogyó és olaj, hagyma, fokhagyma, paradicsom, spenót, juh- és kecskesajt, joghurt. Előszeretettel fogyasztanak bárányt, csirkét, halat, tenger gyümölcseit. A fűszerek közül sokat használják a bazsalikomot, az oregánót, a koriandert, a köményt vagy a fahéjat. Sok salátát esznek, valamint hüvelyeseket (bab, lencse). Pékáruk közül közismert a pita, de érdemes megkóstolni a sós kalácsokat vagy a töltött péksüteményeket. Érdemes ellátogatni a helyi piacra vagy halpiacra, beülni a tavernákba vagy kávézókba és lelassulni, átvenni a görög életérzést, stílust.

Tipikus görög ételek:

Dolmades – a görög „töltött káposzta”, csak éppen nem a káposzta levelébe csomagolják a tölteléket, hanem szőlőlevélbe. A töltelék alapja a rizs, a hús pedig bárány vagy marha, természetesen kellőképpen fűszerezve. A fűszerek közül meg kell említeni a mentát és a kaprot, melyektől különleges lesz az íze. A másik különbség, hogy ezt általában hidegen szolgálják fel, előételként és citromlével locsolják meg.

Feta sajt – a legismertebb görög sajt, mely kecske- vagy juh tejéből készül, és édes-sós íze tökéletesen harmonizál a salátákkal, valamint kitűnő a péksütemények töltelékeként. Már az ókori írók is említést tesznek írásaikban erről a sajtról.

Görög saláta– ki ne ismerné a paradicsomból, hagymából, uborkából, olívabogyóból, fűszerekből és feta sajtból álló frissítő salátát? Tetejére frissen facsart citrom és olívaolaj kerül. Tökéletesen illik minden sült vagy grillezett húshoz.

Gyros – a legismertebb görög street food. Az eredeti recept szerint bárányból készül, de ma már van csirkehúsos változata is. A hússzeleteket először fűszeres marinádba áztatják, majd függőlegesen nyársra húzzák. A nyárs körbe forog, a hő hatására a külső rétegek megsülnek, ezeket levágják, majd általában pitába töltve, friss zöldségekkel és tzatzikivel kínálják. Amiben különbözik a török dörnertől az az, hogy a görögök sült krumplit is tesznek a pitába a hús mellé. Hasonlít a souvlakira, de azt vízszintesen, míg ezt függőlegesen sütik.

Kleftiko – hagyományosan lassú tűzön készült étel, melyben a bárányhús, a zöldségek és a fűszerek együtt sülnek, és a fedő alatt megmaradnak és összeérnek az ízek

Meze – sok kis tányérban különféle falatok, melyből mindenki kedvére vehet

Muszaka– húsos rakott padlizsán. A hús marha vagy bárány lehet, és besamel mártás kerül a rétegek közé, valamint hagyma, paradicsom, fűszerek, majd a tetejére sajt. Sütőben vagy kemencében nyeri el krémes végleges állagát.

Souvlaki– nyársra húzott fűszeres hús, grillen megsütve. Utcai változata pitába csomagolva, görög joghurttal (tzatziki), friss zöldségekkel (paradicsom, hagyma)

Spanakopita – spenótos, sajtos pite, mely könnyű étel reggelire, tízóraira vagy uzsonnára. Leveles tészta és sajtos, krémes, spenótos töltelékből készül.

Tzatziki – joghurtos szósz, melybe reszelt uborka, fokhagyma, citromlé, petrezselyem kerül. A nyári melegben hűsítő fogás és jól illik a grillezett vagy sült húsokhoz.

Baklava– mézes sütemény dióval, mandulával, mogyoróval, réteslapok között

Tipikus görög italok:

Retsina– fenyőgyantával ízesített fehér bor

Mavrodafni– desszert bor

Ouzo – ánizs pálinka, melyet főképp aperitívként fogyasztanak. Lehet tisztán fogyasztani vagy vízzel higítani

Metaxa– a görög „konyak”

Frappe– görög jeges kávé

 

LÁTNIVALÓK / TENGERPARTOK

LEFKADA – a főváros a sziget gazdasági, kereskedelmi és közigazgatási központja. A három oldalról tengerrel körülvett város lenyűgöző vízparti helyszíneket kínál számos bárja, kávézója és étterme számára. A városközponttól délkeletre található kikötő különösen érdekes. Ez a legmodernebb és minden bizonnyal az egyik legszebb kikötő egész Görögországban, több mint 620 hajó kikötési kapacitásával. Népszerűségének köszönhetően a kikötő saját mini várossá vált, és éjszakánként éttermei és bárjai nyüzsögnek a látogatóktól. Közvetlenül a kikötőn túl található a város új buszpályaudvara, ahonnan tömegközlekedéssel eljuthatunk Lefkada helyszíneinek és falvainak túlnyomó többségébe. A városra a velencei középkori várostervezés szabályait alkalmazták, emberi léptékű óriás halcsont alakban alkották meg: a főutcát, mint központi artériát kis mellékutcák metszik át, amelyeket viszont párhuzamosan a főutcára futó szűk sikátorok szelnek át. A földrengések után újjáépült város különleges építészeti megoldást alkalmazott egy esetleges újabb földrengés pusztításának elkerülésére. Bár a házak földszinti falai kőből készültek, az épületek úgy vannak megépítve, hogy minden terhelés vagy remegés közvetlenül az alatta lévő nagy ütéselnyelő alapokra kerüljön. Ezek egész fa rönkökből állnak, amelyek az épület teljes hosszában és szélességében futnak, kátránnyal megkenve, végül finom homok, porcelánpor és kőforgács keverékével borítják. A házak második emelete fából épült, és a földszinti kőfalakon belül favázakra támaszkodik, ismételten az esetleges terhelést egyenesen az alapokra terelve. Az első emeletek favázait téglával vagy szárított seprű ágakkal töltik ki, végül gipszkartonnal erősítik meg. Majd a házakat élénk színekre festették, amelyek Lefkada városának különleges vidám és barátságos légkörét adják. A város látnivalói: Bosketo park, mely a város bejáratához közel található, a helyiek gyakran a „költők kertjeként” emlegetik, mivel Lefkada leghíresebb íróinak mellszobrai láthatók a parkban. Fő utca, William Dörpfeld régészről elnevezve, exkluzív üzletek és kávézók árkádjai szegélyezik. Számos templom található a városban, de a két legismertebb az Agios Spyridon, a főtéren, és az Agios Nikolaos. Lefkada több múzeummal rendelkezik, többek között a kicsi, de magával ragadó Régészeti Múzeum, amely a sziget és népének történetét mutatja be. A kiállítás egy részét William Dörpfeld régész ásatásainak szentelik, aki úgy vélte, hogy Lefkada Homérosz történelmi Ithakája, Odüsszeusz szülőhelye.

AGIA MAVRA– más néven Santa Maura, mely kb. 1 km-re északkeletre található Lefkada városától. Aki kocsival érkezik a városba mindenképpen találkozik ezzel az épülettel. Az erőd 1300 körül épült, hogy megvédje a várost a kalózok támadásaitól, és a Jón-tenger térségének eseménydús történelméről tanúskodik, amely az építészetében is tükröződik. Fénykorában két templommal, több házzal és egy óriási lőporraktárral rendelkezett. Viharos történetet mondhat magáénak, számtalan tulajdonossal (velenceiek, törökök, franciák, angolok) és többször szenvedett komoly károkat.

FANEROMENI KOLOSTOR– a kolostor Lefkada városától kb. 10 perces autóútra található egy dombtetőn. Eredetileg itt állt Artemisz, a vadászat istennőjének szentélye. A jelenlegi épület a 17. században épült, de több alkalommal kellett egy-egy tűzvész után helyrehozni. A szerzetesek mindig nagyon szépen rendben tartják, sok virág és növény van az udvarokon is és mindenhonnan szép a kilátás a környező tájra. Belső tereiben pedig az egyházi múzeum kapott helyet számtalan ikonosztázzal, és egyéb egyházi tárggyal. Vállat, lábat eltakaró öltözék szükséges a látogatáshoz.

DIMOSARI (más néven NIDRI) VÍZESÉS – Nidri városától nem messze található Lefkada legnagyobb és legszebb vízesése. A városból egy árnyas fák alatt vezető túraösvényen közelíthető meg, majd egy szurdokon keresztül kell haladni. Ajánlott erősebb, túrázásra alkalmas cipő.  A nyári nagy melegben előfordul, hogy a zuhatag szerényebb lesz. A legszebb időszak a látogatásra a tavaszi, kora nyári hónapok, amikor bőséggel zuhog le a víz az alján lévő medencébe. Bátrabbak meg is mártózhatnak a hűs vízben.

CAPE DOUKATO (más néven CAPE LEFKATAS) – a sziget legdélebbi csúcsán található hatalmas mészkőszikla tetején áll a világító torony, mely egy keskeny, szerpentines úton érhető el, majd a parkolótól gyalog kell tovább haladni. A monda szerint Sappho, a költőnő innen vetette magát a habok közé szerelmi bánatában. Hogy ez ne ismétlődhessen meg, vaskerítéssel zárták le a torony környékét. Csodaszép a panoráma, főleg késő délután, mikor a lemenő nap sugarai megfestik a sziklafalat. A toronyba nem lehet felmenni, de a kilátásért érdemes ide ellátogatni.

 

LEFKADA LEGJOBB STRANDJAI – az óramutató járásával megegyező irányban

LYGIA STRAND– Lefkada városától délre, a keleti part tetején található. Kis kavicsos strand Lefkada halászai számára fontos területen, így sok nagyszerű tengeri ételeket kínáló taverna található a közelben, és nagyszerű kilátás nyílik a görög szárazföldre. Autóval könnyen megközelíthető.

NIKIANA STRAND– kb. 10 km-re délre Lefkada városától a keleti parton fekszik. Nikiana egykor egy nyugodt halászfalu volt, ma már meglehetősen fejlett turisztikai hely. Két kis kavicsos strand található, az egyik a kikötőtől északra, a másik pedig délre. Az előbbit egyik oldalon fák szegélyezik, és mindkettőből kilátás nyílik a görög szárazföldre. A falu tavernái, kávézói és bárjai a közelben találhatók. Autóval könnyen megközelíthető.

NIDRI STRAND– kb. félúton a keleti parton található. Nidri Lefkada egyik legélénkebb üdülőhelye, ahol remek éttermek és bárok találhatók. A kavicsos-homokos part meglehetősen népszerű, és nagyon jól felszerelt strandokkal, tavernákkal és bárokkal. A szomszédos Heloni, Scorpios, Sparti és Madouri szigetekre is nagyszerű kilátás nyílik. Szeptemberben itt rendezik meg a Jón Regatta-t, mely az egyik legfontosabb vitorlásverseny. Nidriben van némi éjszakai élet is. Autóval könnyen megközelíthető.

MIKROS GIALOS STRAND– védett öböl délkeleten, Poros közelében. Meglehetősen hosszú kavicsos part strandokkal, bárokkal és tavernákkal. Autóval könnyen megközelíthető.

AMMOUSO STRAND– a déli parton található. Nagy kavicsos strand Lefkada partvidékének egyik sziklás területén. Kicsit távol van a járható utakon, de van egy strand tavernával és egy kávézóval, ahol napozóágyak és napernyők bérelhetők. Megközelítése autóval viszonylag könnyű.

AGIOFILI STRAND– szintén a déli parton, Ammousotól nyugatra. Meglehetősen elszigetelt, apró kavicsos strand, amelyet északon néhány egészen lenyűgöző domb szegélyez. A környéket kedvelik a szörfösök és kenuzni is lehet. Megközelítése hajóval a közeli Vasilikiből.

VASILIKI STRAND- egy nagy öbölben fekszik a sziget déli részén. Lefkada egyik forgalmasabb üdülőhelye. Vasiliki régóta népszerű a szörfösök és a vitorlázók körében. Itt található egy hosszú kavicsos strand is, amelyet zöld dombok vesznek körül. A városban számos taverna és bár található, valamint számtalan vízisportot lehet kipróbálni. Autóval könnyen megközelíthető.

PORTO KATSIKI STRAND- a nyugati part déli csücskében található. A görög szigetek egyik legszebb, legszínesebb és legfestőibb strandja. Mindkét oldalán lenyűgöző fehér mészkősziklák szegélyezik, és egy zöld erdős átjárón keresztül érhető el. Aztán gyönyörű  fehér homok és azúrkék víz tárul elénk. Ez a szépség nagyon népszerűvé teszi a főszezonban. Megközelítés: a parkolóba érkezés egyszerű, de utána kb. 100 lépcsőfok vezet le a strandra. Ide is lehet hajóval érkezni, a közeli Vasilikiből vagy Nidriből a keleti parton.

EGREMNI STRAND- Porto Katsikitől néhány km-re északra, a délnyugati parton található. 2,5 km hosszú, fehér homokkal és kavicsokkal borított terület, átlátszó víz és drámai sziklakörnyezet. Egremni Lefkada másik „A-listás” strandja, melyet érdemes felkeresni. Megközelítés: hajóval, vagy a viszonylag új bekötő úton (2021) a parkolóig, onnan pedig sok-sok lépcsőn.

KALAMITSI STRAND– a nyugati parton fekszik. Kalamitsi faluból lefelé a part felé található néhány fantasztikus, fehér homok és kavicsos strandhoz. A bal oldalon a Kavalikefta van napozóágyakkal és egy bárral, tovább pedig a Megali Petra, ahol nincsenek létesítmények. Jobbra Avali strandja van, ahol egy bár is található, tovább pedig számos további strand is, amelyek tökéletesek a nyugalmat keresőknek. Megközelítés: autóval szeles úton. Megali Petrához Kavaliftától gyalog kell sétálni.

KATHISMA STRAND– a nyugati parton, Lefkada városától körülbelül 15 km-re délnyugatra. Gyönyörű, hosszú homokos strand nyugágyakkal, vízi sportokkal, csodálatos naplementékkel, valamint a közelben éttermekkel és bárokkal. Déli rokonaihoz hasonlóan erdős dombok és sziklák határolják, amelyek látványos környezetet biztosítanak. Megközelítése autóval könnyű, de a parkolás augusztusban néha nehézkes lehet.

MILOS STRAND– Kathisma és Agios Nikitas között a nyugati parton fekszik. Csodálatos strand idilli környezetben, délről impozáns gránitsziklák, keletről és északról pedig meredek erdős dombok határolják. A türkizkék, átlátszó vizekhez nem olyan könnyű eljutni, de megéri az erőfeszítést, viszont itt nincs strandszervíz. Megközelítése: jó 15-20 perc séta elég meredek terepen. Sokkal könnyebb hajóval jönni Agios Nikitasból, csak felfelé a parton.

AGIOS NIKITASZ STRAND– a nyugati part északi részén található. Agios Nikitas falu tengerparti tavernákat és jó közlekedési kapcsolatokat (hajóval is) kínál a nyugati part legnépszerűbb strandjaihoz. A saját strandja kicsi, kavicsos és nagyon szép. Autóval könnyen megközelíthető.

PEFKOULIA STRAND– a sziget északnyugati részén van. Lefkada egyik legszebb strandja, gyönyörű türkizkék vízzel, fehér homok és kavics keverékével, valamint lenyűgöző tájjal. Meredek erdős dombokkal határolt néhány kilométer hosszan fut végig a tengerparton, így ritkán válik túlzsúfolttá. Egy parkoló és egy taverna/kávézó szolgálja ki. Autóval könnyen megközelíthető.

AGIOS IOANNIS STRAND– a sziget északi partján fekszik. Agios Ioannis strandja nyitott az északi szelekre, a szél és a kiteszörfösök mekkája lett. A homok puha és aranyszínű, a víz azúrkék és a környéket tarkító régi szélmalmok lenyűgöző hátteret adnak. A közelben éttermek és bárok találhatók. Autóval könnyen megközelíthető.

 

Biztonság: az általános biztonsági helyzet Görögországban jó, azonban a gazdasági válság következményeként viszonylag gyakoriak a munkabeszüntetések, kisebb-nagyobb tüntetések. A közszolgáltatások leállása esetenként a magyar turistákat is érintheti és nehezedhet az ügyintézés.

Bűnözés: Görögországban a közbiztonság európai összehasonlításban alapvetően megfelelő, azonban a turisták által sűrűbben látogatott területeken gyakoriak a külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények, főleg a lopások, de egyre gyakoribbak a gépkocsi feltörések is. A fent említett esetek megfelelő odafigyeléssel elkerülhetők. Kérjük, hogy ne hagyják táskájukat, mobiltelefonjukat, valamint személyes irataikat a gépkocsiban vagy látható helyen! Lehetőleg értékeiket ruházat alatti kistáskákban tartsák. Hátizsákokban iratokat, pénzt, mobiltelefont, fényképezőgépet ne tartsanak. Az üdülőhelyeken a strandolás során is tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot, ne hagyják értéktárgyaikat őrizetlenül!

A rendőrség hívószáma: 100, a megújult szolgáltatásokkal működő általános segélyhívó száma: 112.

A Konzuli osztály javasolja, hogy minden Görögországban tartózkodó turista, készítsen telefonjával fotót/esetleg másolatot utazási okmányairól. A légitársaságokkal történt egyeztetéseket követően jelezték, hogy az EU tagállamok állampolgárai – okmányaik elvesztése/ellopása esetén – a görög rendőrség által kiállított jegyzőkönyv birtokában, valamint az elveszett/ellopott okmányok fotójának/másolatának bemutatásával légi úton, közvetlen járattal haza tudnak utazni.

Segélyhívószámok

turista rendőrség: 171 (angolul, németül, franciául, görögül)

központi segélyhívó: 112

autóklub (ELPA): 10400

 

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazást!

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Görögország - Konzuli hivatal, Athén

Cím: 38 Vasileos Konstantinou Avenue – 116 35 Athens – Görögország

E-mail: consulate.ath@mfa.gov.hu

Telefon: +302107256821és +302107256817

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: +36-80-36-80-36

Fax: +30 210 72 56 841

Honlap: athen.mfa.gov.hu

 

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Korfu

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Pireusz

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Heraklion

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Rodosz

Görögország - Tiszteletbeli főkonzul, Thesszaloniki

Görögország - Nagykövetség, Athén

 

Görögország Budapesti Nagykövetsége: 1063 Budapest, Szegfű u. 3. Telefon: 06-1/413-2610 E-mail: gremb.bud@mfa.gr

Vissza a hírekhez