Görögország / Rodosz Beutazási feltételek, Információk és Látnivalók

Schuster Travel | 2024-04-25 | Beutazási feltételek - Ország információk

Rodosz Görögország negyedik legnagyobb szigete, a Dodekanészosz-szigetcsoport tagja, az Égei-tenger délkeleti csücskében, a török partok közelében fekszik. Kedvelt úti cél mind a nemzetközi turizmus, mind pedig a magyar turisták körében, köszönhetően gazdag történelmének, kultúrájának, látnivalóinak, csodálatos tengerpartjainak és nem utolsósorban kitűnő konyhájának. 

Minden korosztálynak és minden igénynek tud megfelelő helyet és szórakozást kínálni ez a sziget, akár nyugodtabb környezetre vágyunk, akár bulizni szeretnénk, vagy a vízi sportok iránt érdeklődünk.

 

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

  • Magánútlevél – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
  • Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!) – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
  • Személyi igazolvány – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
  • Ideiglenes személyi igazolvány – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie

Vízum

Kiskorúak beutaztatása: ha a gyermek szülői kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő kíséretében utazik, a görög hatóságok - elsősorban a kiléptetésnél - kérhetik a szülők, illetve a jelen nem lévő szülő írásos hozzájárulását az utazáshoz. A turistaként az országba érkező kiskorúak esetében általában a jelen nem lévő szülő/szülők szimpla írásos nyilatkozata is elegendő. A görög Aegaen légitársaság a következő formanyomtatványt használja a szülői kíséret nélküli gyermek utaztatásakor: http://en.aegeanair.com/files/1/Content/Uploads/UMNRFORM.pdf

Vám: az uniós vámszabályokat követi az ország. Tilos az országból műtárgyat engedély nélkül kivinni! A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid

Görögország megszüntette a koronavírus terjedését megakadályozó intézkedéseket. Megszűnt az oltási, gyógyultsági- és teszt igazolások bemutatási kötelezettsége az országba történő belépésnél. 

Egyéb hasznos információ: csak az egészségügyi intézményekben kötelező a maszkhasználat.

A koronavírussal kapcsolatos fejleményekről az Országos Közegészségügyi Hatóság honlapján lehet naprakész információkhoz jutni angol nyelven https://eody.gov.gr/en/covid-19

Oltások:

  • kötelező: nincs
  • javasolt: Hepatitis A, Hepatitis B

Betegségek: a térségben előforduló megbetegedések lehetnek: Hepatitis A, Hepatitis B, Kullancsencephalitis

Közegészség, egészségügyi helyzet: Görögországban a vezetékes víz iható, de a kisebb településeken inkább a palackozott ivóvizet ajánlatos fogyasztani. A legtöbb szigeten - elsősorban a kisebbeken - nyáron akadozhat a vízellátás, rövidebb-hosszabb ideig vízhiány is előfordulhat. Ezért célszerű a vízzel takarékosan bánni. A görög szennyvízelvezető csatornák keskeny méretük miatt könnyen eldugulhatnak a WC-papírtól. Ezt elkerülendő, a görögországi szálláshelyeken, apartmanokban és szállodákban (ide tartoznak néha a legszínvonalasabb és legdrágább szállodák is) a WC-papírt külön szemétgyűjtőbe kell dobni. A nyilvános illemhelyek nem jellemzőek. A legtöbb lakott szigeten van orvosi rendelő, kórház azonban nem mindenhol található. Az állami ambuláns klinikák sokszor csak délelőtt fogadják a betegeket.

Egészségbiztosítás: az érvényes hazai egészségbiztosítással rendelkező magyar állampolgárok a görög állampolgárokkal megegyező feltételekkel részesülnek sürgősségi ellátásban a görög állami betegellátó rendszer intézményeiben, ha Európai Egészségbiztosítási Kártyával (Kék kártya) rendelkeznek. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát célszerű a tartózkodás teljes időtartama alatt maguknál tartani, mert a sürgősségi ellátásra jogosultság csak ezzel igazolható. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya megléte esetén is ajánlatos teljes körű, az utazás egész időtartamára szóló utas- és balesetbiztosítást kötni. Az ilyen biztosítás nemcsak a sürgősségi betegellátásra terjed ki, de magában foglalja az egészségügyi ellátás során felmerült esetleges önrésszel, a poggyász, úti okmány, pénz elvesztésével, a felmerült jogi ügyekkel, tolmácsolással stb. kapcsolatos költségeket is.
Gyógyszerek: a rendszeresen szedett gyógyszereket kellő mennyiségben vigyék magukkal dobozával együtt, mert szükség esetén az összetevők ismeretében tud az orvos vagy a gyógyszertár esetleg helyettesítő gyógyszert adni

Egyéb tanácsok: ajánlott gumicipőt vinni, hogy elkerüljük a sérüléseket a tengerfenéken található tengeri sünök, vagy élesebb kavicsok miatt. Előfordulnak ráják, medúzák, murénák is a tengerben – ezeket az állatok jobb messzire kerülni! Kirándulások, túrázások alkalmával pedig kerüljük a találkozást a kígyókkal, skorpiókkal! A szigeteken (főképp a kisebb szigeteken) nyáron akadozhat a vízellátás. Az apartmanok a legtöbb helyen napkollektorokkal melegítik a vizet, így rossz idő esetén átmeneti hiány alakulhat ki.

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: +1 óra

Utazás hossza: repülővel, közvetlen menetrendszerinti járattal, kb. 2,5 óra.

  • Wizzair Budapestről – kedd, csütörtök, szombat
  • Ryanair Budapestről – hétfő, szerda, csütörtök, péntek
  • Ryanair Bécsből – szombat, vasárnap

Pénznem: Euró (EUR). A bankok általában reggeltől 14 óráig tartanak nyitva. A Visa és Mastercard kártyát általában mindenhol elfogadják, kivéve a kisebb üzleteket vagy családi éttermeket. A turisztikai központokban mindenhol találunk pénzváltót is.

Nyelv: görög, de a turisztikailag kiemelt helyeken angolul vagy németül is beszélnek

Éghajlat: mediterrán, forró nyarakkal, melyet a mindig fújó szél tesz elviselhetőbbé. A többi görög szigethez képest is kiemelkedően magas a napsütéses napok száma. A tengervíz hőmérséklete a legmelegebb nyári hónapokban elérheti a 27 fokot is, és kora nyáron, illetve késő ősszel is alkalmas fürdőzésre.

Földrengések: Görögország az afrikai- és az eurázsiai-lemez találkozási vonalánál helyezkedik el. A két egymásnak feszülő kontinentális kőzetlemez különböző intenzitással folyton mozgásban van, ezért időnként előfordulhatnak kisebb-nagyobb földrengések az ország egész területén. A földrengésekkel kapcsolatos útmutatót nagykövetségünk honlapján tanulmányozhatja.
https://athen.mfa.gov.hu/page/tajekoztato-foeldrenges-esetere
Erdőtüzek: Görögországban a nyári, száraz időszakban igen gyakoriak az erdőtüzek. A folyamatban lévő erdőtüzekről ezen a honlapon lehet tájékozódni. Azok a magyarok, akiknek a közelében görögországi tartózkodásuk alatt tűz ütne ki, feltétlenül kövessék a helyi hatóságok utasításait. A görög tűzoltóság és polgári védelem szakemberei a nyári száraz időszakban a lakosságot és a Görögországba látogató külföldieket arra kérik, hogy: Ne rakjanak tüzet, és ne dobjanak el még égő cigarettát vagy cigarettacsikket a szabadban! Kerüljék az olyan gépek használatát a szabadban, melyek szikrát okozhatnak! Tartsák tiszteletben a kiemelten veszélyeztetett területekre történő belépés tilalmát!
Utazás, közlekedés, vezetés: Görögország a Magyarországon érvényes gépjármű iratokat és jogosítványokat elismeri. Menet közben a biztonsági öv becsatolása kötelező, a mobiltelefon használata pedig tilos. Ügyeljünk a gépjármű érvényes okmányaira, vezetői engedélyünk érvényességére és a zöldkártya meglétére. A gépjárművekre vonatkozó sebességkorlátozások (amennyiben egyéb korlátozás nincs): autópályán 120 km/h – országúton 80 km/h – lakott területen 50 km/h

Figyelem! Görögországban az érvényes magyar ’B’ kategóriás vezetői engedéllyel - a hazai szabályozástól eltérően - segédmotoros kerékpár (50 cm3 alatt) vezetése nem megengedett! Segédmotoros kerékpárt kizárólag ’A1’ kategóriás vezetői engedély, vagy olyan nemzetközi jogosítvány birtokában lehet vezetni, amelyben az adott járműkategória feltüntetésre került. Kérjük, hogy a kölcsönzők szolgáltatásait igénybe vevő turistákat ne tévessze meg az a gyakorlat, mely szerint nem minden esetben ellenőrzik a vezetői engedélyeket. Közúti baleset esetén a motorkerékpár vezetőjét ez nem mentesíti a hátrányos következmények alól. A nyári turistaszezon idején a görög hatóságok kiemelt figyelmet szentelnek a közlekedés biztonságának és nagy erőkkel, fokozottabban ellenőrzik a közlekedési szabályok betartását. A szabálysértőkkel szemben azonnal eljárást indítanak és jelentős, akár több száz eurós bírságot róhatnak ki, amely gyakran együtt jár a vezetői engedély bevonásával.

Tilosban parkolás: Kérjük, hogy nagyon körültekintően parkoljanak! A tilosban parkoló járművekről a hatóságok a rendszámtáblákat eltávolítják, melyeket a bírság kifizetését követően automatikusan nem adnak vissza. A hatóságok a turistákkal sem tesznek kivételt. Amennyiben bérautóval büntetnek meg valakit, javasoljuk, hogy a büntetés befizetése előtt egyeztessen az autót bérbeadóval.

A görög hatóságok az alábbi szabálytalanságok esetén: a helyszínen több hónapra is bevonhatják a szabálysértő vezetői engedélyét, ami kizárja, hogy az adott személy sofőrként folytathassa az útját. Ha az adott gépjárműben nem utazik további olyan személy, aki rendelkezik érvényes jogosítvánnyal az is megtörténhet, hogy az eljáró rendőr az intézkedés helyszínén lezáratja a szabálytalanul közlekedő gépkocsit, és a sofőrnek más megoldást kell találnia a tovább-, vagy hazautazására. 

  • megengedett sebeség túllépése
  • kihangosítás nélküli telefonálás vezetés közben
  • piros lámpa és stop tábla figyelmen kívül hagyása
  • bukósisak nélküli motorozás

Amennyiben a görög hatóságok elvették valakinek a vezetői engedélyét, a nagykövetség nem tud közbenjárni annak visszaszerzésében.

Nem saját tulajdonú személygépkocsival történő utazás során annak használati jogát hitelt érdemlő, jogilag szabályos, angol vagy görög nyelvű meghatalmazással kérheti igazolni a görög vámhatóság.

A görög autóclub, az ELPA segítségnyújtása mindenkinek fizető, a klubtagoknak azonban kedvezményt ad. Telefonszám: 10400.

Légi összeköttetés: Rodosz és Magyarország között közvetlen, menetrendszerinti járatok üzemelnek.

Transzfer a reptérről: egyénileg a repülőtérről busszal lehet eljutni Rodosz városába kb. 40 perc alatt, és onnan tovább a lefoglalt szálláshely településére. Mentrend és jegyárak – ITT,vagyITT . A jegy ára 2,50,- EUR, a sofőrnél váltva kicsit drágább. A busz megállója a reptér kijáratától balra kb. 300 méterre található.

Egyéb transzferszolgáltatások: https://www.getyourguide.com/rhodes-l409/transfers-tc152/, vagy

https://www.shuttledirect.com/en/airport/rho.html vagy https://www.suntransfers.com/rhodes-airport

Továbbá taxival is eljuthatunk a szállásunkig.

Busz: a szigeten belül a buszközlekedés fejlett, a járatok behálózzák az egész szigetet. Menetrendek és árak – ITT.

Gépkocsibérlés: ajánlott itthon előre lefoglalni a járművet, mert a nyári főszezonban előfordulhat, hogy kint már nem kapunk autót, vagy csak nagyon drágán.

Hajó: Rodosz kikötőjéből számtalan hajókirándulást tehetünk. Keresés – ITT.

Ünnepnapok: a görög emberek élvezik az életet, imádnak összegyűlni, ünnepelni. Ezért minden lehetőséget megragadnak az ünneplésre, legyen az vallási vagy családi alkalom. Ilyenkor a népes család együtt süt-főz, és azután közösen fogyasztják el az ételt, bőségesen meglocsolva különböző itókákkal. Természetesen a zene és a tánc sem maradhat el. A görög naptár bővelkedik jeles alkalmakkal, a legjelentősebb ünnepük a húsvét, azon belül is a Feltámadás, ezt körmenetekkel, majd utána tűzijátékkal, hatalmas lakomákkal zárják.

Vallás, viselkedési kultúra, öltözködés: a görögök mélyen vallásosak (görög-keleti), így templomok látogatásakor tartsuk be az előírásokat, fedetlen váll és rövidnadrág tilos! Továbbá városokban is kerülendő a fürdőruhás megjelenés. A nyári időszakban nagy a hőség, így természetes anyagokból (pamut, len) készült ruházat ajánlott, illetve estére egy kardigán a feltámadó szél ellen. Egyes szállodákban előírás a vacsorához a megfelelő öltözet, pl. férfiaknak hosszú nadrág.

Áram: 230 V, C és F típusú európai dugóaljak, nincs szükség átalakítóra

Telefonálás: Görögország az EU tagja, így a rooming lehetőségéről érdeklődjön mobilszolgáltatójánál!

Internet: a szállodák közös helyiségeiben vagy akár szobáiban is van wi-fi, álltalában térítés ellenében. A lehetőségről tájékozódjon a kiválasztott szállás honlapján vagy az utazási irodánál!

Dohányzás: Görögországban tilos a dohányzás a nyilvános helyeken (pl. éttermek), tovább megállókban, taxikban, közlekedési eszközökön.

Vásárlás, borravaló: Görögországban az üzletek a déli időszakban (szieszta) zárva tartanak, mint általában a mediterrán térségben, és elvileg van fix nyitva tartásuk is, de a nyaraló övezetekben ezt nem tartják be, így este is találunk nyitott üzletet. Ugyanez vonatkozik a hét végekre is. Az üzletekben rögzített árak vannak, a piacokon lehet némileg alkudni. Az árak hasonlóak az itthoniakhoz, de nagy különbség van a szárazföld és a szigetek között, mivel a szigetekre nehezebb eljuttatni az árukat. Az éttermek számlája nem tartalmazza a szervízdíjat, így a szokásos 10 % borravaló javasolt.

Gasztronómia: a nyaralás alkalmával külön élvezet a görög konyha megismerése, mely nagyon egészséges és finom. Dióhéjban: friss szezonális alapanyagok, olívaolaj, aromás fűszerek. De nem ezektől lesz igazán jó és ízletes az étel, hanem attól, hogy az elkészült ételeket közösen, kényelmesen elidőzve, nagyokat beszélgetve fogyasztják el. A görög konyha főbb alapanyagai: padlizsán, paradicsom, cukkini, olíva- bogyó és olaj, hagyma, fokhagyma, paradicsom, spenót, juh- és kecskesajt, joghurt. Előszeretettel fogyasztanak bárányt, csirkét, halat, tenger gyümölcseit. A fűszerek közül sokat használják a bazsalikomot, az oregánót, a koriandert, a köményt vagy a fahéjat. Sok salátát esznek, valamint hüvelyeseket (bab, lencse). Pékáruk közül közismert a pita, de érdemes megkóstolni a sós kalácsokat vagy a töltött péksüteményeket. Érdemes ellátogatni a helyi piacra vagy halpiacra, beülni a tavernákba vagy kávézókba és lelassulni, átvenni a görög életérzést, stílust.

Tipikus görög ételek:

Baklava– mézes sütemény dióval, mandulával, mogyoróval, réteslapok között

Dolmades – a görög „töltött káposzta”, csak éppen nem a káposzta levelébe csomagolják a tölteléket, hanem szőlőlevélbe. A töltelék alapja a rizs, a hús pedig bárány vagy marha, természetesen kellőképpen fűszerezve. A fűszerek közül meg kell említeni a mentát és a kaprot, melyektől különleges lesz az íze. A másik különbség, hogy ezt általában hidegen szolgálják fel, előételként és citromlével locsolják meg.

Feta sajt – a legismertebb görög sajt, mely kecske- vagy juh tejéből készül, és édes-sós íze tökéletesen harmonizál a salátákkal, valamint kitűnő a péksütemények töltelékeként. Már az ókori írók is említést tesznek írásaikban erről a sajtról.

Görög saláta– ki ne ismerné a paradicsomból, hagymából, uborkából, olívabogyóból, fűszerekből és feta sajtból álló frissítő salátát? Tetejére frissen facsart citrom és olívaolaj kerül. Tökéletesen illik minden sült vagy grillezett húshoz.

Gyros – a legismertebb görög street food. Az eredeti recept szerint bárányból készül, de ma már van csirkehúsos változata is. A hússzeleteket először fűszeres marinádba áztatják, majd függőlegesen nyársra húzzák. A nyárs körbe forog, a hő hatására a külső rétegek megsülnek, ezeket levágják, majd általában pitába töltve, friss zöldségekkel és tzatzikivel kínálják. Amiben különbözik a török dörnertől az az, hogy a görögök sült krumplit is tesznek a pitába a hús mellé. Hasonlít a souvlakira, de azt vízszintesen, míg ezt függőlegesen sütik.

Kleftiko – hagyományosan lassú tűzön készült étel, melyben a bárányhús, a zöldségek és a fűszerek együtt sülnek, és a fedő alatt megmaradnak és összeérnek az ízek

Meze – sok kis tányérban különféle falatok, melyből mindenki kedvére vehet

Muszaka– húsos rakott padlizsán. A hús marha vagy bárány lehet, és besamel mártás kerül a rétegek közé, valamint hagyma, paradicsom, fűszerek, majd a tetejére sajt. Sütőben vagy kemencében nyeri el krémes végleges állagát.

Souvlaki– nyársra húzott fűszeres hús, grillen megsütve. Utcai változata pitába csomagolva, görög joghurttal (tzatziki), friss zöldségekkel (paradicsom, hagyma)

Spanakopita – spenótos, sajtos pite, mely könnyű étel reggelire, tízóraira vagy uzsonnára. Leveles tészta és sajtos, krémes, spenótos töltelékből készül.

Tzatziki – joghurtos szósz, melybe reszelt uborka, fokhagyma, citromlé, petrezselyem kerül. A nyári melegben hűsítő fogás és jól illik a grillezett vagy sült húsokhoz.

Tipikus görög italok:

Retsina– fenyőgyantával ízesített fehér bor

Mavrodafni– desszert bor

Ouzo – ánizs pálinka, melyet főképp aperitívként fogyasztanak. Lehet tisztán fogyasztani vagy vízzel higítani

Metaxa– a görög „konyak”

Frappe– görög jeges kávé

 

LÁTNIVALÓK ÉS TENGERPARTOK

Történelem – ennél a szigetnél röviden beszélnünk kell róla, hogy a sok látnivalót korban és fontosságban el tudjuk helyezni az évszázadok, évezredek sorában. A sziget történelmeigen változatos, mert stratégiai helyzete miatt (a kelet és a nyugat kereszteződésében) Rodosz a kezdetektől fogva folyamatos támadások kereszttüzében volt. A sziget első telepesei Ázsiából érkeztek, majd a dórok voltak a következők. Kr.e. 500-ban Rodosz már erős hatalom volt. Ebben az időszakban számos templomot és épületet emeltek, mint például a rodoszi Akropolisz. A perzsák legyőzése után a sziget a Delian Liga része lett, amelynek Athén volt a vezetője. Nagy Sándor uralkodásával Rodosz macedón fennhatóság alá került. A Macedónia Birodalom bukása után Rodosz szigete kiharcolta szabadságát. Ebben az időszakban épült fel a Rodosz Kolosszusa, a világ hét csodájának egyike, amely a kikötőben állt. Ezt a lenyűgöző óriásszobrot egy földrengés döntötte romba. 70-ben Rodosz római uralom alá került, amely 300 évig tartott. Aztán a Bizánci Birodalom része lett. Rodosz történelmét elsősorban a középkori velenceiek megszállása fémjelezte. Majd a Jeruzsálemi Szent János Lovagrend (Knights Hospitaller) foglalta el 1309 és 1523 között, és a lovagok fellegvárakkal, kastélyokkal erősítették meg Rodosz városát és felépítették a Nagymester Palotáját. (Később a lovagok Máltára tették át székhelyüket) Vidéken számos kastély is épült, mint például a Monolithos-kastély és a középkori Kritinia vára. 1523-1912 között az oszmánok uralták a szigetet, akik a legtöbb templomot mecsetté alakították át. Az első világháború előtt és alatt Rodosz olasz fennhatóság alá került, és maradt egészen 1943-ig. 1947-ben Rodosz és a többi környező sziget a görög állam része lett.

 

LÁTNIVALÓK

Programok: https://www.getyourguide.com/s/?q=Rhodes+&searchSource=3

RODOSZ VÁROSA– a sziget legészakibb pontján fekszik a főváros, Rodosz, melynek Óvárosa Európa legnagyobb középkori, épen megmaradt épületegyüttese, így felkerült az UNESCO Világörökségi listájára. Az ősi városmagot 4 km hosszú vastag fallal vették körül a Johannita lovagok, melynek folytonosságát bástyák és kapuk törték meg. Az Óváros legismertebb látnivalója a Nagymesterek Palotája, melyet az ókori Héliosz szentély helyére építették a johanniták nagymesterük részére. Az eredeti épület egy sajnálatos baleset (villám csapott az épületegyüttesben kialakított minaretbe és a szomszédos lőporraktár robbant fel) következtében romba dőlt. A jelenleg látható formáját a palota az olaszok 1930-39 közötti felújításának köszönheti, akik az eredeti épületet a középkori tervek alapján, de kissé szabadon értelmezve állították helyre királyi rezidencia céljából. III.Vittorio Emanuele olasz király és Mussolini is használta a palotát. Jelenleg a palota múzeumként látogatható, a lovagkorból származó eredeti tárgyakkal, római mozaikokkal, lovagok szarkofágjaival.

Jegyvásárlás:https://www.getyourguide.com/rhodes-town-l121405/rodosz-rodosz-a-nagymester-palotaja-belepojegy-t427363/?ranking_uuid=be0e9597-f3cc-46bf-873d-9323ffda11b9

A Nagymesterek Palotájából kilépve a Lovagok utcáján indulunk el a kikötő felé. A kavicsokkal kirakott út hangulata visszarepít minket a középkorba, egykor itt volt a johanniták több nemzetének fogadója is (pl.: német, francia, olasz, spanyol), továbbá a Szent-János Lodzsa, mely katolikus templomot a törökök mecsetté alakítottak, de az 1856-os robbanáskor a nagyrésze ennek is megsemmisült, és ezután már börtönként használták. Félúton található a Szent-Háromság templom, és az utca végén, közel a kikötőhöz találjuk a Régészeti Múzeumot. A múzeum a lovagrend hajdani kórházában kapott helyet. Az Óratorony Rodosz óvárosának legmagasabb pontja. Első pillantásra azonban alig észrevehető. A legszebb alkonyat után felkeresni, mert kivilágítva még lenyűgözőbb látványt nyújt. A Lovagok utcájától délre, az Orfeos utcában található az 1852-ből származó óratorony. Az óra ma is működik. Belépődíj ellenében (5,- EUR) lehet felmászni a toronyba. A tetejére meredek falépcső vezet. A torony bejáratánál működő szabadtéri kávézóban elfogyaszthatunk egy kávét vagy italt, ami benne van a belépő árában. Az Óratoronytól nem messze találjuk a Szulejmán-mecsetet, mely figyelemre méltó történelmi emlékmű. Rodosz oszmán meghódítása után építették meg aprólékosan, maga Szulejmán szultán közvetlen védnöksége alatt. A mecset gyönyörű épület, rózsaszín falakkal és egy fenséges minarettel. A mecset turisták számára nem látogatható.

Rodosz városának további oszmán emlékei:

Musztafa pasa mecset– oszmán kori mecset Rodosz régi fallal körülvett Óvárosában, és nincs nyitva rendszeres használatra és istentiszteletre (ez a helyzet a rodoszi oszmán mecsetek túlnyomó többségével, kivéve az Ibrahim pasa mecsetet) alkalmanként a muzulmán közösség rendelkezésére áll, különösen esküvők alkalmával. Az Arionos téren található, ugyanazon a területen, mint a Szulejmán fürdő, más néven a Yeni Hamam ("új fürdő"). III. Musztafa szultán 1765 körül emelte a mecsetet és a fürdőt. A mecset minaretjét 1973-ban bontották le.

Murat Reismecset – szintén oszmán kori mecset. Az idősebb Murat Reis, az Oszmán Haditengerészet fontos tengernagya tiszteletére elnevezett mecset még mindig áll, felújításra szorul, és ez sem látogatható. Figyelemre méltó a szokatlan minaret kialakítása, mert ez nem az eredeti, hanem az olaszok fennhatósága alatt készült. Az udvaron egy oszmán temető veszi körül az épületet, amelyben Murat Reis és más jelentős méltóságok sírjai ma is láthatók. Szulejmán három tisztje is nyugszik, akik úgy tűnik, a sziget 1522-es meghódítása során haltak meg. Ez jelzi, hogy a területet temetőként használták egy teljes évszázaddal a Murat Reis mecset építése előtt.

İbrahim pasa mecset– Szulejmán pasa építette 1541-ben. Ez a legrégebbi a hét mecset közül Rodosz régi fallal körülvett városában. Eredetileg kéterkélyes minaretjét 1880-ban bontották le, mert veszélyes volt, majd 1927-ben újra építették egyerkélyesre. A bejáratnál egy nyolcszögletű szökőkút nyolc oszlopon nyugszik. Ma ez az egyetlen istentiszteletre nyitva álló mecset Rodoszban.

A zsidó negyed, az óváros délkeleti sarkában található, a Plateia Evreon Martyron (a Zsidó Mártírok tere) központtal. Mára már túlságosan csendes és lepusztult, egy évszázaddal ezelőtt 5500 lakos élt itt. A fele az 1930-as években elmenekült, míg 1944-ben 1673 zsidót deportáltak Auschwitzba; csak 151-en maradtak életben. A Zsidó Mártírok terén áll a három csikóhalat ábrázoló kis szökőkút, alsó részén a tengeri élet képeivel díszített kék csempék. A Kahal Shalom Synagogue szefárd stílusú zsinagóga 1577-ből, mozaikpadlóval, bonyolult faragású kövekkel és vallásos festményekkel. Ez a zsinagóga Görögország legrégebbi, és Európa egyik legrégebbi zsinagógája is, amely élő bizonyítéka az egykor virágzó rodoszi szefárd zsidó közösségnek. A zsinagóga kialakítása a szefárd és az oszmán hatások keveréke, amely egyedi elrendezésében és díszítésében látszik. A zsinagóga nemcsak a vallásgyakorlás emlékműve, hanem az emlékezet és a kitartás emléke is. A zsinagóga mellett található egy kicsi, de hatásos Zsidó Múzeum, mely fényképek, rituális tárgyak és műtárgyak gyűjteményét mutatja be, nyomon követve a rodoszi zsidó közösség történetét és szokásait. A zsinagóga udvarán egy megrendítő holokauszt-emlékmű is található, amely az elveszettek előtt tiszteleg. A zsinagóga ma már nem rendszeresen működő imaház a jelenlegi zsidó közösség kis létszáma miatt. Azonban gyakran megnyitják különleges ünnepségekre, kulturális eseményekre és oktatási túrákra.

Rodosz városának 3 kikötője is van, mi az Újvárosnál található Mandraki-kikötőt javasoljuk a séta során, mivel feltehetően itt állt valamikor a rodoszi kolosszus szobra, az ókori világ hét csodájának egyike. Sajnos mára semmi nem látható ebből, a kikötő bejáratát 2 oszlop keretezi és mindkettőn egy-egy dámszarvas, a sziget jelképének szobra áll. Továbbá szélmalmok színesítik a tájképet.

Rodosz Óvárosától délnyugatra hatalmas oszlopok maradványai jelzik az Athena Polias és Zeus Polieus istenségek egykori csodálatos szentélyét, amelyet az i.e. 4. század körül építettek. Tekintettel a megmaradt oszlopdobok nagy méretére – akár 1,2 méter átmérőjű – arra lehet következtetni, hogy a templom meglehetősen méretes volt. Ez a szent hely Athéné és Zeusz előtt tisztelget, akik az ókori Görögország legfontosabb istenségei voltak. Nem messze a szentélytől láthatjuk a stadion, az Akropolis és a színház romjait is.

 

A sziget többi településének és látnivalójának bemutatásához először a keleti parton haladunk Rodosz városától déli irányba, majd ugyanígy a nyugati parton.

KELETI PART – szélcsendes, nyugodt vizű, sokszor homokos partok jellemzik, de bőven akad aprókavicsos vagy sziklás partszakasz is a búvárkodók örömére

Ammoudes – Rodosz utáni első település hatalmas és szuper minőségű aquaparkkal, ahol minden korosztály megtalálja a szórakozási lehetőséget. Napi jegy: 27,- EUR/felnőtt, 18,- EUR/3-12 éves gyermek, 3 év alatt ingyenes. Rodoszból és a sziget déli részéből (Kiotari) ingyenes buszok közlekednek ide. https://www.water-park.gr/en/

Faliraki – főleg a brit bulizni vágyó fiatalok körében közkedvelt, mivel számtalan étterem, bár, diszkó található a település főutcáján, hajnalig tartó mulatozással. Tengerpartja homokos, a tenger vize lassan mélyül, de gumicipő ajánlott. Faliraki déli részén található a sziget egyelten naturista strandja.

Kalithea – a trendi Kallithea alatt számos kavicsos strand terül el kis tengeröblökkel és természetes sziklaképződményekkel. Az 1929-ben, olasz stílusban épült Kallithea Springs gyógyfürdő díszes kertjével a Kallithea és Kokkini strandok között helyezkedik el. A dombtetőn álló kolostorból kilátás nyílik a túloldalon lévő Rodosz városra. A vendéglátóhelyek között az előkelő vízparti kagylóételes vendéglőtől a menő barlangi bárig mindent megtalálunk.

Anthony Quinn Bay – Falirakitól kb. 3 km-re délre található ez a gyönyörű színekben pompázó hangulatos kis öböl, Rodosz legszebbnek tartott strandja. Kicsi és ismertsége miatt nagyon zsúfolt, így érdemes kora délelőtt érkezni. A bekötő útról először a Ladiko Beachlátszik, majd utána jön a parkoló. Az öböl bejáratánál van egy hihetetlen panorámával rendelkező bár, onnan lépcsőn lehet a kavicsos partra jutni, ezért fürdőcipő viselete ajánlott. Nyugodt öböl, kristálytiszta víz, snorkelezésre kiválóan alkalmas, búvárszemüveget feltétlenül vinni kell! Nevét valóban a híres színészről kapta, akit Görögországban a Zorba filmben nyújtott alakítása óta ismernek és kedvelnek. 4 évvel a Zorba előtt, 1960-ban forgatta a szigeten Quinn a „Navarone ágyúi” című filmet, és ez az öböl annyire megtetszett a színésznek, hogy még földet is vásárolt a környéken.

Traganou Beach – az Antony Quinn-öböltől délre fekszik ez a hosszú, kavicsos tengerpart napernyő- és napágybérléssel, kisvendéglőkkel, valamint barlanggal. Szép strand, kavicsos, köves, kristálytiszta vízzel, gyorsan mélyül, van egy hangulatos taverna, és egy sziklás rész is.Afantou– a leginkább homokos-kavicsos tengerpartjáról ismert Afantou csendes üdülőhely számos kiülős vízparti vendéglővel és gyros étteremmel, a nyugodtabb nyaralást kereső családoknak, pároknak ajánlott.  A faluközpontban található ajándékboltokban kerámiákat és helyi termelői mézet kínálnak. Az egyszerű templomok között található a 16. századi freskókkal díszített Miasszonyunk templom. A közeli Psalidi dombon túraösvények kanyarognak végig, az Afantou Golfpályáról pedig szép kilátás nyílik a tengerre.

Kolymbia – kellemes hangulatú, nyugodt üdülőfalu, amelynek két strandját medencét és gyógyfürdőt kínáló, stílusos hotelek szegélyezik. A Rodoszi Természeti és Néprajzi Múzeum egy magánkézben lévő mini-skanzen. A főutca, a 2 km-es Eucalyptus sétány mentén pedig jól megférnek egymással az ikonokat és kerámiákat kínáló ajándékboltok a koktélbárokkal és vendéglőkkel. Érdemes kis túra keretében kimenni a strandokat elválasztó és a tengerbe benyúló félszigetre, ahonnan csodálatos a panoráma. Mindkét strand főleg kavicsos, strandcipő ajánlott, de a víz nagyon tiszta és több vízisport kipróbálására is lehetőség van.

Tsambika Beach – Kolymbiától nem messze, déli irányban található ez a sziklás félszigetek között fekvő, népszerű part strandszervízzel, éttermekkel, bárokkal. Csendes, nyugodt, lassan mélyülő homokos tengerpart, enyhe hullámzással, mely kisgyermekes családoknak kimondottan ajánlott.

Agathi Beach – tovább délre, Charaki falu közelében található a strand, a sziget egyik legszebbje. Finom homokos, lassan mélyülő, gyermekes családoknak nagyszerű választás. Ingyenes parkolás, strandszervíz, étkezési lehetőség is rendelkezésre áll.

Lindos – 40 km-re Rodosztól található a sziget második legnagyobb, egy régészeti területen elhelyezkedő települése. Keleti fekvésének köszönhetően Rodosz a görögök és a föníciaiak találkozási helye lett, és ezzel együtt vált Lindosz városa jelentős kereskedővárossá. A halászfalu felkapott, zsúfolt hely. Ha máshol nyaralunk a szigeten, akkor is érdemes egy napra ellátogatni ide akár hajóval vagy busszal, esetleg a bérelt autóval. A falu autómentes övezet, a szűk kis utcákon hangulatos sétákat tehetünk és megcsodálhatjuk a 16-18. századi fehérre meszelt házakat, melyek a település egykori gazdagságáról árulkodnak. A falu mögötti meredek sziklán, 100 m magasságban áll az Akropolisz, az ősi fellegvár romjai, amelyet gyalog vagy szamárháton lehet elérni. Általában nagyon meleg van, de a történelmi hely, a kilátás gyönyörű!

Jegyvásárlás: https://www.getyourguide.com/hu-hu/lindos-akropolisz-l131218/

Lindos 2 strandja (Lindos Beach és Pallas Beach) homokos-kavicsos, jól felszerelt. A szikla/Akropolisz másik oldalán, délre található a meghittebb St. Paul's Bay Beach, a Szent Pál-öbölben. Nevét a medence keleti részén található kis templomról kapta. Ezen a strandon is lehet napernyőt bérelni és étterem is van.

Kiotari – a félig falusias Kiotari egy csendes tengerparti üdülőhely. Az elmúlt években indult fejlődésnek, de még mindig elkerüli a tömegturizmus. Kiotari, amely eredetileg Asklipio falu kikötője volt, mára a tenger melletti békét és nyugalmat kereső családok és párok elegáns úticéljává változott. A fő kavicsos strand egészen Gennadiig húzódik, a part néhány sziklás része pedig kitűnő snorkelező hely. Az itteni tenger tökéletes a vízisportok szerelmeseinek, és számos tevékenységet kínál. Bár a strand egyes részei homokosak, célszerű úszócipőt húzni. A modern stílus és a csúcsminőségű kényelem teszi Kiotarit Rodosz legmodernebb és legstílusosabb turisztikai üdülőhelyévé. A szállodák többsége all-inclusive alapon működik, így a látogatók egész nap élvezhetik a szálloda szolgáltatásait és privát strandjait.

Lachania – a keleti part legdélebbre található települése egy a hagyományos kék-fehér házairól és az Égei-tengerre nyíló kilátásáról ismert, békés, vidéki falu. A platánfákkal szegélyezett központi téren néhány görög és olasz étterem található, a kiülős tavernák, a szállodák és a rusztikus vendégházak a homokos-kavicsos Lachania-partra néznek. A Szent György-kolostorban élő orosz ortodox szerzetesek vezetésével bejárható a kolostor kápolnája. Tengerpartja még nem túl beépített, így garantált a nyugodt pihenés.

 

NYUGATI PART – állandó széllel, néha erősebb lökésekkel, hullámzó és kissé hidegebb tengerrel. A különféle szörfösök paradicsoma.

Ixia – Rodosz városának közelében található a nyugodt hangulatú, kimondottan üdülőhely céljára épített tengerpart, ahol előkelő szállodák és szerény apartmanok váltják egymást. A kavicsos strandot tamariskákkal árnyékolt sétány szegélyezi.

Ialysos – Ixia-val szinte egybeépült a település, mely a sziget egyik legnagyobb városa, nyüzsgő éjszakai élettel, hosszú kavicsos stranddal, üzletekkel, éttermekkel.

Kremasti – Ialysos és a rodoszi Diagórasz nemzetközi repülőtér között fekvő nyüzsgő tengerparti falu, amelynek kavicsos Petaludész és Kremaszti strandja népszerű szörfözőhely. A vízparton kávézók sorakoznak, távolabb pedig pizzériák, büfék és sportkocsmák találhatók vegyesen. A Miasszonyunk-templom aranyozott belsejében ikonok és kortárs freskók láthatók, a romos 15. századi Kremaszti-várból pedig pompás kilátás nyílik a tengerre.

Theologos (Tholos) – fehérre meszelt házakból álló falu a szörfvitorlázók körében népszerű, a szellős, szürke kavicsos Theologos strand mellett. Az itt található romos Apollón-templomot az i. e. 4. században emelték, az Agios Spiridonas templom pedig piros kupolájáról és gazdagon díszített haranglábjáról ismert. A vízpartot vízisport-boltok és középkategóriás szállodák szegélyezik, a parttól beljebb kanyargó árnyas utcák mentén pedig kis üzletek, teraszos bárok sorakoznak.

Kamiros – Theologostól még délebbre, a nyugati parton található, de nem tengerpartjáról ismert, hanem ásatási területéről. Időszámításunk előtt hosszú évszázadokon keresztül virágzó város állt itt, mely egy földrengés következtében nagyrészt megsemmisült. Újjáépítették, de egy újabb földrengés megint romba döntötte, azután már elhagyták. Az 1900-as évek elején kezdték meg a domboldalon fekvő ókori település feltárását, ahol egy jól megőrzött római kori piactér, templomok és villák állnak az Athénének szentelt akropolisz oszlopai mellett. Érdemes a reggeli órákban érkezni a meleg és a tömeg elkerülése érdekében.

Monolithos – Rodosz dél-nyugati részén, a falun kívül található a középkori vár, amely egy 100 méteres szikla tetejére épült. Ezt a kastélyt 1480-ban Szent János lovagjai építették, hogy megvédjék a szigetet a támadásoktól. Valójában ezt a várat soha nem hódították meg. A Monolithos-vár ma már nagyon romos, de csodálatos kilátás nyílik a tengerre és a vele szemben lévő két szigetre. Rodosz másik arcát láthatjuk, itt erdővel borított és nem kopár a táj, mint a keleti parton. A naplementék látványa is felejthetetlen. A kastély belsejében van egy kis működő kápolna, amelyet Agios Panteleimonnak (Szent Pantaleon) szenteltek. A kastélyhoz egy sziklába vágott lépcsőn lehet feljutni. A lépcsők, bár nem különösebben meredekek, meglehetősen csúszósak, és nincs korlát, így gyerekekkel nem ajánljuk.

EGYÉB LÁTNIVALÓK

Prasonisi Beach– a sziget legdélebbi végén található érdekes hely. Rodosz városától kb. 90 km-re található, de bérelt autóval érdemes ide ellátogatni! Itt egyszerre két tengerben fürödhetünk. A nyugati rész az Égei tengerhez tartozik, szeles, vad hullámokkal, a kite-szörfösök igazi Mekkája. Csak nézni a mutatványokat, magában is látványos szórakozás. A keleti oldal a Földközi-tengerhez tartozik és csendes, ide strandolni érdemes jönni, mert a homok puha, szolgáltatások is vannak: strandszervíz, éttermek. Külön érdekessége a helynek még a Prasonisi félsziget/sziget, attól függően nevezhetjük szigetnek vagy félszigetnek, hogy a tenger befedi-e a kb. 700 m hosszúságú homokpadot vagy sem. Ha szabad az átjárás, akkor át lehet sétálni a szigetre, és a kopár tájon, a kb. 2 km hosszúságú gyalogösvényen el lehet jutni a sziget másik oldalán álló világítótoronyhoz. A homokpad viszont sokszor víz alá kerül, és ez az állapot akár hónapokon keresztül is tarthat. Ha sikerül eljutni a Prasonisi Lighthouse-ig, akkor belsejében még lehet látni az eredeti világító szerkezet egy részét is. De csak óvatosan, mert eléggé elhanyagolt az épület és néhol veszélyes. Sportcipő, naptej, fejfedő és víz nélkül senki ne vágjon neki az útnak!

Hét forrás– a Seven Springs, amelyet „Epta Piges” néven is emlegetnek, Rodosz szigetének egyik legromantikusabb helye, Kolymbiatól nyugatra, a sziget belseje felé található. Az egész területet nyugalom jellemzi, és tele van zöldellő erdőkkel. A lenyűgöző szurdokban hét szikrázó forrás és néhány folyó található, amelyek még a forró nyári szezonban sem fogynak ki a vízből. A források vize egy tóban egyesül, amelyet az olaszok építettek elsősorban Kolymbia síkságának öntözésére. Két útvonalon közelíthető meg: egy majd 200 méter hosszú, sötét, vízben álló alagúton keresztül, vagy aki inkább a felszínt választja, az a kijelölt túraútvonalon érheti el a területet. Kellemes kikapcsolódás a forró nyári napokon.

Pillangók völgye– a sziget északi részén, Rodosz városától 20 km-re, a sziget belsejében található ez a gyönyörű sétautakkal rendelkező természetvédelmi terület, melyet a nyári időszakban (főleg július-augusztus) a jellegzetes medvepillangók ezrei lepnek el szaporodási céllal. Ez a faj éjszaka aktív, nappal nyugalmi állapotban van, és ha megzavarják, felreptetik őket, sok elpusztul, ezért szigorúan tilos zavarni, vagy repülésre késztetni őket. Kellemes félnapos kirándulási lehetőség a hűs fák között a nyári nagy melegben. Belépődíj: 3,- EUR.

Simi (Symi)– a török partok közvetlen közelében helyezkedik el (8 km), míg Rodosztól 41 km-es hajóút választja el. A régidőkben még erdős Simi szigete jelentős szerepet játszott az ókori görögök történelmében és mitológiájában. Később is híres volt hajóépítőiről és szivacshalászatáról, ezek az ágazatok a 19. században jelentős gazdasági fellendülést eredményeztek.  A hegyes, mára nagyrészt kopár szigeten található a hasonló történelmi kikötő-település és néhány más kisebb lakott hely.

Biztonság: az általános biztonsági helyzet Görögországban jó, azonban a gazdasági válság következményeként viszonylag gyakoriak a munkabeszüntetések, kisebb-nagyobb tüntetések. A közszolgáltatások leállása esetenként a magyar turistákat is érintheti és nehezedhet az ügyintézés. A sztrájkokat mindössze néhány nappal előbb jelentik be, de előfordulhatnak spontán tüntetések is. Az ebből fakadó kisebb-nagyobb fennakadásokkal továbbra is számolni kell. Javasoljuk, hogy utazásuk előkészítésekor, illetve utazásuk folyamán legyenek figyelemmel az esetleges közlekedési sztrájkokra. Miután a demonstrációk túlnyomórészt Athén központjára korlátozódnak, javasoljuk, hogy a fővárosban tartózkodó turisták és az itt élő magyar állampolgárok folyamatosan tájékozódjanak az aktuális hírekről, és az esetleges tömegmegmozdulások helyszínét kerüljék el.

Bűnözés: Görögországban a közbiztonság európai összehasonlításban alapvetően megfelelő, azonban a turisták által sűrűbben látogatott területeken gyakoriak a külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények, főleg a lopások, de egyre gyakoribbak a gépkocsi feltörések is. A fent említett esetek megfelelő odafigyeléssel elkerülhetők. Kérjük, hogy ne hagyják táskájukat, mobiltelefonjukat, valamint személyes irataikat a gépkocsiban vagy látható helyen! Az athéni metrón gyakorlatilag a nap minden szakában aktívak a zsebtolvajok, ezért a metrón és minden tömegközlekedési eszközön fokozottan ügyeljenek értékeikre. (Lehetőleg értékeiket ruházat alatti kistáskákban tartsák. Hátizsákokban iratokat, pénzt, mobiltelefont, fényképezőgépet ne tartsanak.) Az üdülőhelyeken a strandolás során is tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot, ne hagyják értéktárgyaikat őrizetlenül!

A rendőrség hívószáma: 100, a megújult szolgáltatásokkal működő általános segélyhívó száma: 112.

Athénban a turisták számára nyitott rendőrségi ügyfélszolgálat elérhetősége: Athén, 10561 Dragatsaniou 4.

Az iroda minden nap 7:30-22:00 óra között tart nyitva, a +30 210 3222230+30 210 3222232 telefonszámokon elérhető.

A Konzuli osztály javasolja minden Görögországban tartózkodó turistának, hogy készítsen telefonjával fotót/esetleg másolatot utazási okmányairól. A légitársaságokkal történt egyeztetéseket követően jelezték, hogy az EU tagállamok állampolgárai – okmányaik elvesztése/ellopása esetén – a görög rendőrség által kiállított jegyzőkönyv birtokában, valamint az elveszett/ellopott okmányok fotójának/másolatának bemutatásával légi úton, közvetlen járattal haza tudnak utazni.

Segélyhívószámok

turista rendőrség: 171 (angolul, németül, franciául, görögül)

központi segélyhívó: 112

autóklub (ELPA): 10400

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Rodosz

Felügyelő külképviselet: Görögország - Nagykövetség, Athén

Tiszteletbeli konzul: Agapitos KAILLIS

Cím: Dimitriou Theodoraki 40. 1. emelet, PO Box. 158. – 85100 Rodosz – Görögország

E-mail: kaillis@otenet.gr

Telefon: +302241033976

Fax: +30 22410 33976

Konzuli kerület: Dodekaneszoszi szigetcsoport

 

Görögország - Konzuli hivatal, Athén

Cím: 38 Vasileos Konstantinou Avenue – 116 35 Athens – Görögország

E-mail: consulate.ath@mfa.gov.hu

Telefon: +302107256821és +302107256817

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: +36-80-36-80-36

Fax: +30 210 72 56 841

Honlap: athen.mfa.gov.hu

 

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Heraklion

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Pireusz

Görögország - Tiszteletbeli főkonzul, Thesszaloniki

Görögország - Nagykövetség, Athén

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Korfu

 

Görögország Budapesti Nagykövetsége: 1063 Budapest, Szegfű u. 3. Telefon: 06-1/413-2610 E-mail: gremb.bud@mfa.gr

 

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazást!

Vissza a hírekhez