Görögország / Zakynthos Beutazási feltételek, Információk és Látnivalók

Schuster Travel | 2024-03-28 | Beutazási feltételek - Ország információk

Zakynthos (vagy más néven Zante) a Jón-tenger harmadik legnagyobb görög szigete Kefalónia és Korfu után, de közel sem olyan nagy (40 x 20 km), hogy ne lehessen az egyhetes nyaralás alatt kényelmesen bejárni. Kellemes klímája, homokos partjai, egyedülálló természeti látnivalói, a helyiek vendégszeretete és a görög konyha nyújtanak garanciát a felhőtlen pihenésre.

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

  • Magánútlevél – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
  • Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!) – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
  • Személyi igazolvány – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
  • Ideiglenes személyi igazolvány – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie

Vízum

Kiskorúak beutaztatása: ha a gyermek szülői kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő kíséretében utazik, a görög hatóságok - elsősorban a kiléptetésnél - kérhetik a szülők, illetve a jelen nem lévő szülő írásos hozzájárulását az utazáshoz. A turistaként az országba érkező kiskorúak esetében általában a jelen nem lévő szülő/szülők szimpla írásos nyilatkozata is elegendő. A görög Aegaen légitársaság a következő formanyomtatványt használja a szülői kíséret nélküli gyermek utaztatásakor:

http://en.aegeanair.com/files/1/Content/Uploads/UMNRFORM.pdf

Vám: az uniós vámszabályokat követi az ország. Tilos az országból műtárgyat engedély nélkül kivinni!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

 

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid

Görögország megszüntette a koronavírus terjedését megakadályozó intézkedéseket. Megszűnt az oltási, gyógyultsági és teszt igazolások bemutatási kötelezettsége az országba történő belépésnél. 

Egyéb hasznos információ: csak az egészségügyi intézményekben kötelező a maszkhasználat.

A koronavírussal kapcsolatos fejleményekről az Országos Közegészségügyi Hatóság honlapján lehet naprakész információkhoz jutni angol nyelven https://eody.gov.gr/en/covid-19

Oltások:

  • kötelező:nincs
  • javasolt: Hepatitis A, Hepatitis B

Betegségek: a térségben előforduló megbetegedések lehetnek: Hepatitis A, Hepatitis B, Kullancsencephalitis

Közegészség, egészségügyi helyzet: Görögországban a vezetékes víz iható, de a kisebb településeken inkább a palackozott ivóvizet ajánlatos fogyasztani. A legtöbb szigeten - elsősorban a kisebbeken - nyáron akadozhat a vízellátás, rövidebb-hosszabb ideig vízhiány is előfordulhat. Ezért célszerű a vízzel takarékosan bánni. A görög szennyvízelvezető csatornák keskeny méretük miatt könnyen eldugulhatnak a WC-papírtól. Ezt elkerülendő, a görögországi szálláshelyeken, apartmanokban és szállodákban (ide tartoznak néha a legszínvonalasabb és legdrágább szállodák is) a WC-papírt külön szemétgyűjtőbe kell dobni. A nyilvános illemhelyek nem jellemzőek. A legtöbb lakott szigeten van orvosi rendelő, kórház azonban nem mindenhol található. Az állami ambuláns klinikák sokszor csak délelőtt fogadják a betegeket.

Egészségbiztosítás: az érvényes hazai egészségbiztosítással rendelkező magyar állampolgárok a görög állampolgárokkal megegyező feltételekkel részesülnek sürgősségi ellátásban a görög állami betegellátó rendszer intézményeiben, ha Európai Egészségbiztosítási Kártyával (Kék kártya) rendelkeznek. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát célszerű a tartózkodás teljes időtartama alatt maguknál tartani, mert a sürgősségi ellátásra jogosultság csak ezzel igazolható. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya megléte esetén is ajánlatos teljes körű, az utazás egész időtartamára szóló utas- és balesetbiztosítást kötni. Az ilyen biztosítás nemcsak a sürgősségi betegellátásra terjed ki, de magában foglalja az egészségügyi ellátás során felmerült esetleges önrésszel, a poggyász, úti okmány, pénz elvesztésével, a felmerült jogi ügyekkel, tolmácsolással stb. kapcsolatos költségeket is.
Gyógyszerek: a rendszeresen szedett gyógyszereket kellő mennyiségben vigyék magukkal dobozával együtt, mert szükség esetén az összetevők ismeretében tud az orvos vagy a gyógyszertár esetleg helyettesítő gyógyszert adni

Egyéb tanácsok: ajánlott gumicipőt vinni, hogy elkerüljük a sérüléseket a tengerfenéken található tengeri sünök, vagy élesebb kavicsok miatt. Előfordulnak ráják, medúzák, murénák is a tengerben – ezeket az állatokat jobb messzire kerülni! Kirándulások, túrázások alkalmával pedig kerüljük a találkozást a kígyókkal, skorpiókkal! A szigeteken (főképp a kisebb szigeteken) nyáron akadozhat a vízellátás. Az apartmanok a legtöbb helyen napkollektorokkal melegítik a vizet, így rossz idő esetén átmeneti hiány alakulhat ki.

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: +1 óra

Utazás hossza: repülővel,menetrendszerinti vagycharter járattal kb. 2 óra

Pénznem: Euró (EUR). A bankok általában reggeltől 14 óráig tartanak nyitva. A Visa és Mastercard kártyát általában mindenhol elfogadják, kivéve a kisebb üzleteket vagy családi éttermeket. A turisztikai központokban mindenhol találunk pénzváltót is.

Nyelv: görög, de a turisztikailag kiemelt helyeken angolul vagy németül is beszélnek

Éghajlat: Zakynthos éghajlata mediterrán, forró, száraz nyár a jellemző, így még szeptemberben is lehet nyugodtan fürdeni a tengerben. A víz hőmérséklete 20-25 fok között van.

Utazás, közlekedés, vezetés:

Gépkocsival: Görögország a Magyarországon érvényes gépjármű iratokat és jogosítványokat elismeri. Menet közben a biztonsági öv becsatolása kötelező, a mobiltelefon használata pedig tilos. Ügyeljünk a gépjármű érvényes okmányaira, vezetői engedélyünk érvényességére és a zöldkártya meglétére.

A gépjárművekre vonatkozó sebességkorlátozások (amennyiben egyéb korlátozás nincs): autópályán 120 km/h – országúton 80 km/h – lakott területen 50 km/h

Figyelem! Görögországban az érvényes magyar ’B’ kategóriás vezetői engedéllyel - a hazai szabályozástól eltérően - segédmotoros kerékpár (50 cm3 alatt) vezetése nem megengedett! Segédmotoros kerékpárt kizárólag ’A1’ kategóriás vezetői engedély, vagy olyan nemzetközi jogosítvány birtokában lehet vezetni, amelyben az adott járműkategória feltüntetésre került. Kérjük, hogy a kölcsönzők szolgáltatásait igénybe vevő turistákat ne tévessze meg az a gyakorlat, mely szerint nem minden esetben ellenőrzik a vezetői engedélyeket. Közúti baleset esetén a motorkerékpár vezetőjét ez nem mentesíti a hátrányos következmények alól.

A nyári turistaszezon idején a görög hatóságok kiemelt figyelmet szentelnek a közlekedés biztonságának és nagy erőkkel, fokozottabban ellenőrzik a közlekedési szabályok betartását. A szabálysértőkkel szemben azonnal eljárást indítanak és jelentős, akár több száz eurós bírságot róhatnak ki, amely gyakran együtt jár a vezetői engedély bevonásával.

Gépkocsibérlés: érdemes itthon előre lefoglalni a járművet, mert a nyári főszezonban előfordulhat, hogy kint már nem kapunk autót, vagy csak nagyon drágán.

Tilosban parkolás: Kérjük, hogy nagyon körültekintően parkoljanak! A tilosban parkoló járművekről a hatóságok a rendszámtáblákat eltávolítják, melyeket a bírság kifizetését követően automatikusan nem adnak vissza. A hatóságok a turistákkal sem tesznek kivételt. Amennyiben bérautóval büntetnek meg valakit, javasoljuk, hogy a büntetés befizetése előtt egyeztessen az autót bérbeadóval.

A görög hatóságok az alábbi szabálytalanságok esetén: a helyszínen több hónapra is bevonhatják a szabálysértő vezetői engedélyét, ami kizárja, hogy az adott személy sofőrként folytathassa az útját. Ha az adott gépjárműben nem utazik további olyan személy, aki rendelkezik érvényes jogosítvánnyal az is megtörténhet, hogy az eljáró rendőr az intézkedés helyszínén lezáratja a szabálytalanul közlekedő gépkocsit, és a sofőrnek más megoldást kell találnia a tovább-, vagy hazautazására. 

  • megengedett sebeség túllépése
  • kihangosítás nélküli telefonálás vezetés közben
  • piros lámpa és stop tábla figyelmen kívül hagyása
  • bukósisak nélküli motorozás

Amennyiben a görög hatóságok elvették valakinek a vezetői engedélyét, a nagykövetség nem tud közbenjárni annak visszaszerzésében.

Nem saját tulajdonú személygépkocsival történő utazás során annak használati jogát hitelt érdemlő, jogilag szabályos, angol vagy görög nyelvű meghatalmazással kérheti igazolni a görög vámhatóság.

A görög autóclub, az ELPA segítségnyújtása mindenkinek fizető, a klubtagoknak azonban kedvezményt ad. Telefonszám: 10400.

Légi összeköttetés: Zakynthos és Budapest között közvetlen charter járatok üzemelnek a nyári szezonban, valamint menetrendszerinti járatok is vannak Budapestről vagy Bécsből

Busz: Zakynthosszigetén busszal lehet közlekedni az alábbi társasággal: https://ktel-zakynthos.gr/

Hajó: Zakynthos a görög szárazföld felől komppal Kyllini kikötőjéből érhető el legkönnyebben, kb. 1 órás az út, de az olaszországi Brindisiből is vannak kompjáratok. A környező szigetekre is könnyen el lehet jutni hajóval. A hajótársaságok honlapjai: https://www.ferries.gr/en/https://ferries.greeka.com/

Közúti határállomások:

  • görög-észak-macedón határszakasz: Evzoni, Niki, Doirani: éjjel-nappal nyitva tart
  • görög-albán határszakasz: Kakavia, Mavromati, Krystallopigi: éjjel-nappal nyitva van

Autóval a Belgrád – Thesszaloniki – Patras – Kyllini útvonalat javasoljuk, ez jó esetben 19 órás vezetést jelent.

Ünnepnapok: a görögök élvezik az életet, imádnak összegyűlni, ünnepelni. Ezért minden lehetőséget megragadnak az ünneplésre, legyen az vallási vagy családi alkalom. Ilyenkor a népes család együtt süt-főz, és azután közösen fogyasztják el az ételt, bőségesen meglocsolva különböző itókákkal. Természetesen a zene és a tánc sem maradhat el. A görög naptár bővelkedik jeles alkalmakkal, a legjelentősebb ünnepük a húsvét, azon belül is a Feltámadás, ezt körmenetekkel, majd utána tűzijátékkal, hatalmas lakomákkal zárják.

Vallás, viselkedési kultúra, öltözködés: a görög emberek mélyen vallásosak (görög-keleti), így templomok látogatásakor tartsuk be az előírásokat, fedetlen váll és rövidnadrág tilos! Továbbá városokban is kerülendő a fürdőruhás megjelenés. A nyári időszakban nagy a hőség, így természetes anyagokból (pamut, len) készült ruházat ajánlott, illetve estére egy kardigán a feltámadó szél ellen. Egyes szállodákban előírás a vacsorához a megfelelő öltözet, pl. férfiaknak hosszú nadrág.

Áram: 230 V, C és F típusú európai dugóaljak, nincs szükség átalakítóra

Telefonálás: Görögország az EU tagja, így a rooming lehetőségről érdeklődjön mobilszolgáltatójánál!

Internet: a szállodák közös helyiségeiben vagy akár szobáiban is van wi-fi, általában térítés ellenében. A lehetőségről tájékozódjon a kiválasztott szállás honlapján vagy az utazási irodánál!

Dohányzás: Görögországban tilos a dohányzás a nyilvános helyeken (pl. éttermek), tovább megállókban, taxikban, közlekedési eszközökön.

Vásárlás, borravaló: Görögországban az üzletek a déli időszakban (szieszta) zárva tartanak, mint általában a mediterrán térségben, és elvileg van fix nyitva tartásuk is, de a nyaraló övezetekben ezt nem tartják be, így este is találunk nyitott üzletet. Ugyanez vonatkozik a hét végekre is. Az üzletekben rögzített árak vannak, a piacokon lehet némileg alkudni. Az árak hasonlóak az itthoniakhoz, de nagy különbség van a szárazföld és a szigetek között, mivel a szigetekre nehezebb eljuttatni az árukat.

Az éttermek számlája nem tartalmazza a szervízdíjat, így a szokásos 10 % borravaló javasolt.

Gasztronómia: a nyaralás alkalmával külön élvezet a görög konyha megismerése, mely nagyon egészséges és finom. Dióhéjban: friss szezonális alapanyagok, olívaolaj, aromás fűszerek. De nem ezektől lesz igazán jó és ízletes az étel, hanem attól, hogy az elkészült ételeket közösen, kényelmesen elidőzve, nagyokat beszélgetve fogyasztják el. A görög konyha főbb alapanyagai: padlizsán, paradicsom, cukkini, olíva- bogyó és olaj, hagyma, fokhagyma, paradicsom, spenót, juh- és kecskesajt, joghurt. Előszeretettel fogyasztanak bárányt, csirkét, halat, tenger gyümölcseit. A fűszerek közül sokat használják a bazsalikomot, az oregánót, a koriandert, a köményt vagy a fahéjat. Sok salátát esznek, valamint hüvelyeseket (bab, lencse). Pékáruk közül közismert a pita, de érdemes megkóstolni a sós kalácsokat vagy a töltött péksüteményeket. Érdemes ellátogatni a helyi piacra vagy halpiacra, beülni a tavernákba vagy kávézókba és lelassulni, átvenni a görög életérzést, stílust.

Zakynthos specialitásai: cukkinigolyó, ladotiri sajt, sajtos krokett, vagy a hagyományos kakas vörösboros szószban, amelyre a helyiek különösen büszkék.

Ajánlott éttermek: Vasilikos falu tavernája, Melia (Lesante Blu Hotel), Prosilio, Portokali, Komis, Aresti

Egyéb tipikus görög ételek:

Dolmades – a görög „töltött káposzta”, csak éppen nem a káposzta levelébe csomagolják a tölteléket, hanem szőlőlevélbe. A töltelék alapja a rizs, a hús pedig bárány vagy marha, természetesen kellőképpen fűszerezve. A fűszerek közül meg kell említeni a mentát és a kaprot, melyektől különleges lesz az íze. A másik különbség, hogy ezt általában hidegen szolgálják fel, előételként és citromlével locsolják meg.

Feta sajt – a legismertebb görög sajt, mely kecske- vagy juh tejéből készül, és édes-sós íze tökéletesen harmonizál a salátákkal, valamint kitűnő a péksütemények töltelékeként. Már az ókori írók is említést tesznek írásaikban erről a sajtról.

Görög saláta– ki ne ismerné a paradicsomból, hagymából, uborkából, olívabogyóból, fűszerekből és feta sajtból álló frissítő salátát? Tetejére frissen facsart citrom és olívaolaj kerül. Tökéletesen illik minden sült vagy grillezett húshoz.

Gyros – a legismertebb görög street food. Az eredeti recept szerint bárányból készül, de ma már van csirkehúsos változata is. A hússzeleteket először fűszeres marinádba áztatják, majd függőlegesen nyársra húzzák. A nyárs körbe forog, a hő hatására a külső rétegek megsülnek, ezeket levágják, majd általában pitába töltve, friss zöldségekkel és tzatzikivel kínálják. Amiben különbözik a török dörnertől az az, hogy a görögök sült krumplit is tesznek a pitába a hús mellé. Hasonlít a souvlakira, de azt vízszintesen, míg ezt függőlegesen sütik.

Kleftiko – hagyományosan lassú tűzön készült étel, melyben a bárányhús, a zöldségek és a fűszerek együtt sülnek, és a fedő alatt megmaradnak és összeérnek az ízek

Meze – sok kis tányérban különféle falatok, melyből mindenki kedvére vehet

Muszaka– húsos rakott padlizsán. A hús marha vagy bárány lehet, és besamel mártás kerül a rétegek közé, valamint hagyma, paradicsom, fűszerek, majd a tetejére sajt. Sütőben vagy kemencében nyeri el krémes végleges állagát.

Souvlaki– nyársra húzott fűszeres hús, grillen megsütve. Utcai változata pitába csomagolva, görög joghurttal (tzatziki), friss zöldségekkel (paradicsom, hagyma)

Spanakopita – spenótos, sajtos pite, mely könnyű étel reggelire, tízóraira vagy uzsonnára. Leveles tészta és sajtos, krémes, spenótos töltelékből készül.

Tzatziki – joghurtos szósz, melybe reszelt uborka, fokhagyma, citromlé, petrezselyem kerül. A nyári melegben hűsítő fogás és jól illik a grillezett vagy sült húsokhoz.

Baklava– mézes sütemény dióval, mandulával, mogyoróval, réteslapok között

Tipikus görög italok:

Retsina– fenyőgyantával ízesített fehér bor

Mavrodafni– desszert bor

Ouzo – ánizs pálinka, melyet főképp aperitívként fogyasztanak. Lehet tisztán fogyasztani vagy vízzel higítani

Metaxa– a görög „konyak”

Frappe– görög jeges kávé

 

LÁTNIVALÓK / TENGERPARTOK

Történelmi látnivalókban szűkölködik a sziget, mivel az 1953-as nagy földrengés után még kétszer volt erősebb földmozgás, így az épületek legtöbbje megsemmisült. Pedig a sziget a velencei fennhatóság alatt virágkorát élte, számtalan szebbnél szebb palota épült. Később brit uralom alá került, a II. világháború idején az olaszok szállták meg, mint Kefalóniát, majd ez a sziget is 1864-ben csatlakozott az egységes Görögországhoz.

Zakynthos partvonalainak hossza kb. 120 km, az északi és nyugati rész sziklás és hegyek tagolják, így fürdőzésre inkább a keleti és déli partok alkalmasak, ahol leginkább homokosak a strandok, de van néhány sziklák által közrefogott öböl, mely csak a tenger felől közelíthető meg.

ZAKYNTHOS– mi mással kezdhetnénk, mint a sziget fővárosával, mely a keleti parton helyezkedik el. Nem tipikus nyaralóhely, inkább városnézésre, vásárlásra ajánlott. Nagy kikötője van, ide érkeznek be a szárazföldről a kompok és a környező szigetekre is innen indulnak a hajók. Legismertebb látványossága a kikötőnél található Agios Dionisios templom, mely egyike volt azon 3 épületnek, melyek épségben átvészelték az 1953-as nagy földrengést. Agios Dionisios itt élt a szigeten a 16. században, és ő lett Zakynthos védőszentje, a templom őrzi ereklyéit. A főtéren található Bizánci Múzeumban gyűjtötték össze és állították ki a földrengés által elpusztított épületekből, templomokból megmentett ikonokat, valamint egy makettet is láthatunk az egykori városról.

STRANI-HEGY– Zakynthos városa felett emelkedik a hegy. A domb tetején a Bochali velencei erőd romjait tekinthetjük meg. Erről a csodálatos helyről, a magas fenyők és olajfák között, lenyűgöző, felejthetetlen  kilátás tárul elénk. Itt vonult el a nagy görög költő, Dionysios Solomos, hogy ihletett kapjon az alkotáshoz, amikor a tenger túloldalán, Missolonghiban hallgatva az ágyúkat, ihletet kapott a „The Free Sieged” és a „Himn to Liberty” megírására. Ma a magyaltölgy helyén, amely alatt Solomos ült, hogy megírja a görög himnuszt, a nagy költő mellszobra látható. Ahol korábban a fa gyökerei voltak, ott márványtáblát helyeztek el, amelyre a „Solomos, Himn to Liberty May 1823” feliratot vésték.

AGIOS SOSTIS – Laganas és Keri között található a kisgyermekes családoknak is ajánlott üdülőhely, mivel itt meleg és lassan mélyülő a tenger, nincsenek hullámok. A kikötő mellett, egy kis fahídon keresztül kapcsolódik Zakynthos-hoz Cameo szigete, mely egy erős földrengés következtében lett önálló kis sziget. Annak ellenére, hogy valóban liliputi sziget, rendkívüli természeti szépsége az egyik legnépszerűbb látnivalóvá teszi. Buja növényzet, a víz szine valószerűtlen, barlangjai pedig lenyűgözőek. A strand ideális családok számára, de ez mégsem a nyugalomról és a kikapcsolódásról szól. Cameo szigetén minden nap rendeznek egy-egy partit, hiszen Zakynthos egyik leghíresebb tengerparti bárja is itt található.

ALIKANAS– a sziget észak-keleti partján fekszik a jól kiépített település, sok programlehetőséggel. Saját strandja is az egyik legjobb a szigeten, de közelében több másik kellemes strand is található.

ARGASSI– Zakynthos városától nem messze, dél-keleti irányban található ez a családbarát település, ahol nem csak a kisebb gyerekek, hanem a fiatalok is megtalálják számításukat, mivel van éjszakai élete is a nyaralóhelynek. Tengerpartja elég keskeny, de ezt homok borítja és a víz lassan mélyül. A hely érdekessége a parton, a vízben álló híd, illetve annak romja, ami először roppant furcsának tűnik, de egykor ez a főút része volt, ma már csak érdekesség és fotó téma.  

PANAGIA SKOPIOTISSA KOLOSTOR– Argassitól nem messze, egy hegycsúcsra épült, Artemisz olimposzi istennőnek szentelt ősi templom romjaira. A templom márványtöredékeiből építették a bejárati kaput és díszítették a templom belsejét. A régi kolostor a 15. századból származik, és bizánci stílusban épült. A feljutás útja sziklás és meglehetősen kellemetlen, de a panoráma a romokkal teli tájjal kombinálva megfizethetetlen.

BANANA BEACH– a sziget dél-keleti nyúlványán található a népszerű, nagyon jól kiépített strand, ahova a sziget többi részéről is indítanak buszt. Hosszú, homokos a partja, vize lassan mélyülő és meleg. Étterem, bár is szolgálja a nyaralókat, viszont szinte mindig szól a zene, tehát aki csendes helyen szeret pihenni, napozni, az ne ezt a strandot válassza!

KALAMAKI– a reptértől csupán 5 km-re délre fekszik a nyugodt, kedvelt üdülőhely, nem messze Laganastól. Családbarát, a strand jól felszerelt, vize tiszta, meleg, és nagyon lassan mélyül. Nem csak kisgyermekes családoknak ajánlott, hanem azoknak is, akik nappal nyugodt helyen szeretnének napozni, fürdeni és este pedig átmenni Laganasba bulizni. Itt is találkozhatunk a teknősökkel, ezért néhány partszakasz el is van kerítve, és a védelmük érdekében itt nincs engedélyezve a vízisport, kivéve kajak, vizibicikli bérelhető.

KERI BARLANGOK– a sziget déli csücskén található a Kék barlangok „kistestvére”, amely ugyanolyan szép, mint az északi barlangok. Könnyebb az eljutás ide, nem is annyira felkapott, de ez is csak hajóval közelíthető meg.

KÉK BARLANGOK– a Skinari-fok a sziget legészakibb pontja és ez alatt, keleti irányban találhatók a barlangok, ahova számtalan hajós társaság kínálja kirándulásait, vagy csak ide vagy a Navagio-öböllel kombinálva. A tenger hullámzása vájta ki a barlangokat és érdemes kisebb hajóval és lehetőleg a korai órákban idelátogatni, mert akkor még nincs akkora tömeg és a kisebb hajóval egy-egy barlangba is be lehet menni. De mindenképpen napsütéses időben érdemes ide eljönni, amikor felülről a nap sugarai bejutnak a barlangokba és visszatükröződnek a víz felszínén. A hajókirándulások alkalmával fürdeni is lehet itt. Autóval is megközelíthető, de utána mindenképpen hajóra kell szállni. Szinte kötelező látnivaló Zakynthos-on.

LAGANAS – a sziget buli-fővárosa, így leginkább a fiatalok által kedvelt üdülőhely. A reptértől mindössze 7 km-re fekszik déli irányban.  Strandja 9 km hosszú, homokos, lassan mélyülő vízzel, valamint jól felszerelt. A fürdésen kívül a város számtalan egyéb szórakozási lehetőséget is kínál a nyaralóknak.

LIMNI KERIOU– más néven Keri strandja egy gyönyörű, kavicsokkal teli tengerpart, amely Marathonisi kis szigetére néz! Eleinte kövekkel teli tengerfenéke van, de aztán sima, homokos fenékré vált, így fantasztikus, kristálytiszta vizének köszönhetően ideális úszóknak és snorkelezőknek egyaránt! Ráadásul a hosszú keskeny parton nagyobb fák adnak megfelelő árnyékot. A part részben kiépített, napozóágyak bérelhetők, éttermek, bárok sorakoznak.

MARATHONISSI-SZIGET – Laganasból motorcsónakkal vagy hajóval érhető el a „Teknős-sziget”, mely a formájáról kapta a nevét. Azonban ezen a részen (Laganas és környéke) találkozhatunk a caretta caretta, vagy „álcserepes teknősökkel” is snorkelezés vagy búvárkodás közben.

MYZITHRES – Zakynthos viszonylag friss keletű látnivalója, ugyanis pár éve, a legutóbbi földrengés alkalmával alakult ki, de mára már híressé vált. Megtekinthető a víz felől is, de a sziklacsúcson található kilátópontról is. Kitűnő fotó téma, zöld lombok, fehér sziklák, csodálatos kék tenger. Gyönyörű hely, mindenképpen érdemes ellátogatni ide. Szeles időben nagy óvatossággal közelítsük meg a kilátóhelyet, illetve aki teheti, az kisgyerekek nélkül látogasson el ide, mivel a fenti kilátópontnál sehol sincsen kerítés és nagyon kockázatos a meredek sziklafalon végigmenni és fotókat készíteni.

NAVAGIO BEACH– a legtöbbet fényképezett öböl, és ezáltal nem csak Zakynthos, hanem Görögország ikonikus partszakasza is lett. A sziget nyugati részén található és csak a tenger felől közelíthető meg hajóval, melyek Agios Nikolaos kikötőjéből indulnak, vagy szervezett hajókirándulás keretében. A nevét („Hajótörött-part”) egy a 80-as évek elején menekülő és idesodort csempészhajóról kapta, melyet a legénység magára hagyott. Vigyázni kell a hajó közelében, mert sajnos a roncs egyre pusztul. A strand nincs kiépítve és késő délelőttre megtelik turistákkal, és utána is folyamatosan érkeznek a hajók. Érdemes vízi cipőt húzni, mert kavicsos a part és a víz gyorsan mélyül, így gyermekekkel nem ajánlott. Az öbölről a legszebb fotót a fölötte magasodó szikláról lehet készíteni. Ide autóval is fel lehet jutni (Navagio Beach Viewpoint) és össze lehet kötni az Agios Georgios Krimnon monostor meglátogatásával. Ide is érdemes a korai, vagy késő délutáni órákban érkezni a tömeg miatt.

TSILIVI / PLANOS– a fővárostól északra fekvő üdülőhely csendesebb, nyugodtabb. Tengerpartja hosszú és széles, homokos, helyenként kavicsos, de lassan mélyül a víz, így kisgyermekes családok részére is megfelelő választás. A parton többféle vízisport is kipróbálható. Napközben további szórakozási lehetőséget nyújt a Tsilivi Waterpark számtalan csúszdájával, valamint „Fantasy Mini Golf” névvel egy golf pálya, kertjében dínókkal és sok-sok mini golf pályával. Kellemes időtöltés mindkettő hely az egész családnak.

VASILIKOS / GERAKAS BEACH– a Banana Beachtől még délebbre található a szintén közkedvelt strand, mely kevésbé kiépített, mivel itt rakják tojásaikat a teknősök. Ezek a helyek el vannak kerítve az állatok védelmében. Korábban kevesen jártak ide, de ma már sokan látogatják. A strand egyik végében naturista rész található. A közelben működik a sziget egyetlen teknősmentő központ, a „Zakynthos Sea Turtle Rescue & Information Center”. Érdemes ellátogatni ide is, hogy megismerjük a fajra leselkedő veszélyeket és mit tehetünk megmentésük érdekében.

ZANTE WATER VILLAGE– Zakyntos városától nyugatra, a sziget belseje felé található az aquapark kisebb-nagyobb csúszdákkal, ahol minden korosztály megtalálja a számára megfelelő szórakozási lehetőséget. Mind a déli üdülőkből: Laganasból, Kalamakiból, mind az északabbra fekvő Tsiliviből kocsival rövid idő alatt elérhető.

 

Biztonság: az általános biztonsági helyzet Görögországban jó, azonban a gazdasági válság következményeként viszonylag gyakoriak a munkabeszüntetések, kisebb-nagyobb tüntetések. A közszolgáltatások leállása esetenként a magyar turistákat is érintheti és nehezedhet az ügyintézés.

Bűnözés: Görögországban a közbiztonság európai összehasonlításban alapvetően megfelelő, azonban a turisták által sűrűbben látogatott területeken gyakoriak a külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények, főleg a lopások, de egyre gyakoribbak a gépkocsi feltörések is. A fent említett esetek megfelelő odafigyeléssel elkerülhetők. Kérjük, hogy ne hagyják táskájukat, mobiltelefonjukat, valamint személyes irataikat a gépkocsiban vagy látható helyen! Lehetőleg értékeiket ruházat alatti kistáskákban tartsák. Hátizsákokban iratokat, pénzt, mobiltelefont, fényképezőgépet ne tartsanak. Az üdülőhelyeken a strandolás során is tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot, ne hagyják értéktárgyaikat őrizetlenül!

A rendőrség hívószáma: 100, a megújult szolgáltatásokkal működő általános segélyhívó száma: 112.

A Konzuli osztály javasolja, hogy minden Görögországban tartózkodó turista, készítsen telefonjával fotót/esetleg másolatot utazási okmányairól. A légitársaságokkal történt egyeztetéseket követően jelezték, hogy az EU tagállamok állampolgárai – okmányaik elvesztése/ellopása esetén – a görög rendőrség által kiállított jegyzőkönyv birtokában, valamint az elveszett/ellopott okmányok fotójának/másolatának bemutatásával légi úton, közvetlen járattal haza tudnak utazni.

Segélyhívószámok

turista rendőrség: 171 (angolul, németül, franciául, görögül)

központi segélyhívó: 112

autóklub (ELPA): 10400

 

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazást!

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Görögország - Konzuli hivatal, Athén

Cím: 38 Vasileos Konstantinou Avenue – 116 35 Athens – Görögország

E-mail: consulate.ath@mfa.gov.hu

Telefon: +302107256821és +302107256817

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: +36-80-36-80-36

Fax: +30 210 72 56 841

Honlap: athen.mfa.gov.hu

 

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Korfu

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Pireusz

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Heraklion

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Rodosz

Görögország - Tiszteletbeli főkonzul, Thesszaloniki

Görögország - Nagykövetség, Athén

 

Görögország Budapesti Nagykövetsége: 1063 Budapest, Szegfű u. 3. Telefon: 06-1/413-2610 E-mail: gremb.bud@mfa.gr

Vissza a hírekhez