India Beutazási feltételek és információk

Schuster Travel | 2024-01-05 | Beutazási feltételek - Ország információk

„Incredible India”, azaz Hihetetlen India – így hangzik az Indiai Turisztikai Hivatal szlogenje, és valóban, India hihetetlen élményeket nyújt. Ha meghalljuk India nevét, elsőként a Taj Mahal jut eszébe az embereknek, de India ennél sokkal többet kínál az odalátogatóknak. A világ 7. legnagyobb országában mindent megtalál: az északi részen a Himalája vonulatai, a Maharadzsák mesébe illő földje, a Thar sivatag homokdűnéi, a homokos tengerpart Goán, az ayurvédikus gyógyítás Kerala tartományban, több ezer éves történelem, valóban hihetetlenül színes kultúra, gyönyörű templomok, városok, vadrezervátumok. A végtelenségig lehetne sorolni a látnivalókat. De inkább nézze meg, fedezze fel személyesen mit kínál ez a csodálatos ország!

A Konzuli Osztály kiemelt tájékoztatója az Indiába utazóknak:
2023. 11. 15.
A polgári repülésbiztonsági hivatal hétfőn kiadott utasítása szerint november 7-től az összes Air India utast a Delhi és a Punjab repülőtereken "másodlagos ellenőrzésnek" fogják alávetni, amelynek keretében a légitársaság személyzete az utazókat és a kézipoggyászukat átvizsgálja a CISF biztonsági engedélyét követően, közvetlenül a repülőgép fedélzetére szállás előtt.
Az Indira Gandhi Nemzetközi Repülőtér terminálépületébe való látogatók bejutása és a látogatói belépőjegyek értékesítése is tilos lesz.
A Hamász terrorista csoport és Izrael között zajló háború eszkalálódásával biztonsági riasztások lehetnek a fővárosban. A zsidó vallási intézmények és az izraeli nagykövetség biztonságát fokozták, ezek továbbra is érvényben vannak.
 

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok magánútlevéllel utazhatnak be az országba, melynek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a belépéskor. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.

Tranzitálási szabályok: Delhiben terminálváltás kizárólag csak tranzitvízummal lehetséges. Szintén szükséges tranzit vízum, ha Delhiben légitársaságot váltva kívánnak harmadik ország területére továbbutazni.

A tranzitvízum érvényessége a kiállítástól számított 15 nap, mely legfeljebb 3 nap időtartamú indiai tartózkodásra jogosít.

További információért látogasson el ide: https://www.eoibudapest.gov.in/page/visa-services

Vízum:elektronikus úton vagy India budapesti nagykövetségén keresztül igényelhető. Elektronikus vízumigényléssel (e-visa) kapcsolatos részletes tájékoztatás itt érhető el:

https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html

Az ország területére belépésre jogosító „hagyományos” és „üzleti célú” vízumot az indiai missziókon lehet kérelmezni. A budapesti Indiai Köztársaság Nagykövetségének elérhetősége:

https://www.eoibudapest.gov.in/page/visa-services/

Különleges szabályozás van érvényben amennyiben kiskorú – azaz 18. életévét be nem töltött – személy csak az egyik szülő kíséretében, más felnőtt kíséretében (rokon, barát, tanár, stb.) vagy egyedül utazna. Részletes információk  ITT.

Fontos, hogy az utazáshoz szükséges okmányokat (úti okmány, egészségügyi igazolások stb.) az utazó tartsa magánál papíralapon is. Az indiai tartózkodás és az ország elhagyása csak rendezett vízummal lehetséges.

Javasoljuk ellenőrizni, hogy beléptetéskor valóban bekerült-e a beléptető pecsét az útlevélbe, mivel elutazáskor, ha az útlevélben nem szerepel beléptető pecsét, a határőr a kilépést az országból megtagadhatja annak tisztázásáig, hogy az érintett mikor és hogyan lépett be az ország területére. Az ország elhagyásakor ugyancsak ellenőrizzék, hogy az ország elhagyását tanúsító kiléptető pecsét valóban bekerült-e az útlevélbe.

További részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/india

Kiskorúak beutaztatása:ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, a szülő/szülők közjegyző előtt tegyen/tegyenek nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a kiskorú külföldre utazásához hozzájárulnak. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. A nyilatkozathoz célszerű csatolni a szülő/szülők útlevelének másolatát, melyen a szülő aláírása a nyilatkozaton szereplő aláírással megegyező és összevethető.

Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a budapesti indiai nagykövetséghez: https://www.eoibudapest.gov.in

Vám: https://aircustomschennai.gov.in/en/passenger-clearance-faq/

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

FONTOS! Az Indiában érvényben lévő jogszabályok szerint - Vezetéknélküli Távközlési tv. 1993. - a műholdas készülékek (pl. iridium) birtoklása törvénybe ütközik, és három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy ezer rúpiáig terjedő pénzbüntetéssel, vagy mindkettővel büntetendő. Az utazótól az eszközt a repülőterén elkobozzák, majd a későbbiekben bírósági tárgyalás során döntenek a büntetés mértékéről, a műholdas készüléket nem szolgáltatják vissza. További információ az alábbi oldalon olvasható. 

E-cigaretta:eltérően az EU-s szabályozástól, Indiában nem engedik fel a repülőjáratokra az e-cigarettákat. India 2019. szeptemberétől tiltotta be az e-cigaretták használatát. Ennek fényében a belépés során ezen készülékeket elkobozhatják az utazóktól.

 

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid

2022. november 21-étől eltörölték az eddigi regisztrációhoz kötött belépést, se PCR teszt, sem oltási igazolás nem szükséges a beutazáshoz. 

Az Indira Gandhi nemzetközi repülőtér honlapja itt érhető el: 

https://www.newdelhiairport.in/airsuvidha/apho-registration

A légitársaságok által előírt utazási normák továbbra is eltérők, ezért utazásuk megkezdése előtt feltétlenül tájékozódjanak!

A jelenleg érvényes Indiába való beutazási szabályokat az alábbi linken találhatók:

https://www.mea.gov.in/guidelines-for-international-arrivals.htm

https://www.mohfw.gov.in

https://www.mohfw.gov.in/pdf/GuidelinesforInternationalarrivalsupdatedon21November2022.pdf 

A dinamikusan változó szabályozás nyomon követése érdekében fontos, hogy útnak indulás előtt mindenki tájékozódjék az alábbi linkeken a célterülete szerinti aktuális szabályozásokról és korlátozásokról.

A budapesti Indiai Köztársaság Nagykövetségének elérhetősége: https://www.eoibudapest.gov.in/

Oltások:

 

Betegségek, melyek előfordulhatnak: Meningitis, Tífusz, Hepatitis B, Veszettség, Hepatitis A, Diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, Malária

Közegészség, egészségügyi helyzet: Indiában a közegészségügyi helyzet, illetve tágabb értelemben a tisztaság hiánya jelentheti az utazó számára a legnagyobb kihívást, kockázatot. Fokozottan kell ügyelnie a higiéniára. Vizet csak palackozott formában fogyasszon. Mindig győződjön meg a védőfólia sértetlenségéről. Kerülendő a jég fogyasztása, mivel ismeretlen eredetű vízből is készülhet. Szállodákban, éttermekben a higiénia általában elfogadható, főtt-sült ételek fogyasztása ajánlható, míg nyers ételek (zöldségek, gyümölcsök) fogyasztása kerülendő, vagy olyan gyümölcs ajánlott, ami meghámozható (pl. banán, narancs)

A közegészségügyi követelményekben az európai színvonalhoz közelítő szolgáltatások az Európában megszokottnál is magasabb árfekvésűek, erre javasolt felkészülni, időben tájékozódni. Annak ellenére, hogy a budapesti indiai nagykövetség utazási egészségbiztosítás megléte nélkül is kiállítja a magyar állampolgárok részére az indiai vízumot, valamint tekintettel arra, hogy az európaihoz hasonló orvosi ellátás csak tetemes anyagi ráfordítás mellett vehető igénybe, kiemelten fontos, hogy az Indiába utazók teljes körű utas-, baleset- és egészségügyi biztosítást kössenek az utazásukat megelőzően.

Viszonylag magas a dengue-láz kockázata. Javasolt a hosszú ujjú ruha viselete. Fontos a megelőzés és védekezés. Szúnyogriasztó tapaszok, karkötők, füstölők, beltéri szúnyogriasztó dugaszok széles választékban elérhetők helyben is. Amennyiben magas lázat, szem-, fej-, hátfájást tapasztalnak, a testen kiütéseket észlelnek, azonnal forduljanak orvoshoz.

Elviekben maláriával és chikungunya-lázzal is fertőzött területek India számos vidékén találhatóak, de a nagyobb városokban ilyen fertőzés ritkán fordul elő.

Az egészségügyi ellátás a nagyvárosokban viszonylag fejlett, az orvosok jól képzettek. Komolyabb probléma esetén célszerű orvoshoz fordulni, és az adott viszonyoknak legmegfelelőbb helyi gyógyszert alkalmazni. A gyógyszer ellátottság jó. A nagyvárosok súlyos légszennyezettsége miatt a légúti betegségben szenvedőknek (asztma, allergia, stb.) fel kell készülniük az esetleges nehézségekre.

Egyéb tanácsok

A biztonság érdekében Indiában csak palackozott vizet szabad inni, azt is leellenőrizve, hogy a palack nyaka sértetlen-e. Vizet csak szállodában, vagy üzletben vegyünk, mert az utcán, kirándulóhelyen az árusok gyakran csapvízzel töltik fel a palackokat. Ajánlott még a fogmosáshoz is palackozott vizet használni.

A nagy meleg miatt ajánlott a sok víz fogyasztása, ugyanakkor a gyakori kézmosás is alapvető fontosságú. A fokozott izzadás miatt fontos az ásványi anyagok pótlása is. Az érzékenyebbeknek utazás előtt érdemes felvértezniük magukat a gyomorrontás elleni gyógyszerekkel. De ha ez megvan, akkor se fogyasszunk jeget, friss zöldséget és más olyan terméket, amely csapvízzel érintkezik. A jól átsütött ételeket keressük, a tengeri finomságokat csak első osztályú helyeken ajánlatos megkóstolni.  

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás:  + 4óra 30 perc

Utazás hossza: tiszta repülési idő Új-Delhibe: 8-9 óra. A teljes út hossza az átszállásoktól függ.

Pénznem: indiai rúpia (INR). 1 INR = kb. 4,2 HUF (2023.11.13). A legnagyobb, 2 000 rúpiás címlet 2023. szeptember 30. napjával került kivezetésre, ezért ilyen címletet ne fogadjanak el a pénzváltás során. Tilos az indiai rúpia be- és kivitele. Ajánlott dollárt vinni, de a nagyobb városokban eurót is váltanak. Változó, hogy hol melyik hitelkártyát fogadják el. ATM csak kevés van, és az sem megbízható.

Nyelv: 11 hivatalos nyelv van érvényben, de az angolt sok helyen értik. Főbb nyelvek: hindi, bengali, marathi

Éghajlat: India több éghajlati zónára osztható és éghajlatát elsősorban a szélességi fok, a domborzat és a monszun alakítja. Klímája melegebb, mint az a szélességi fekvésénél fogva megilletné, mert a Himalája hatalmas fala mint védőbástya állja útját az északról érkező hideg légtömegek beáramlásának. A nyári monszun júniusban érkezik délnyugat felől, s általában négy hónapon át tart. Ebben a négy hónapban esik le az évi csapadék túlnyomó része. Mennyiségének területi eloszlása erősen változó. A monszunesők hatására a folyók megáradnak, a víztározók megtelnek, s ebből a vízmennyiségből gazdálkodik India a következő monszunig. November végén, december elején kezdődik a hűvös évszak. Az ország nagy részén a legszárazabb időszak november-decembertől április-májusig tart. A hőmérséklet általában december-januárban a legalacsonyabb és tavasszal a legmagasabb; a szárazföld belsejében a monszun beköszönte előtt elérheti az 50 fokot is.A magasan fekvő tájakon zord, havas tél, hűvös vagy mérsékelten meleg nyár alakul ki. Az utazásra ajánlott időszak: október és március között.

Utazás, közlekedés, vezetés: India vonatkozásában szükséges megjegyezni, hogy a forgalom, illetve a forgalomban részvevő gépjárművek nagysága és nagy száma, illetve a vezetési kultúra jelentősen eltér az Európában megszokottól. A monszun időszakban a nagy mennyiségű csapadékhullás következtében földcsuszamlások és árvizek váratlanul jelentkezhetnek. Magyarország által kiállított vezetői engedéllyel (jogosítvánnyal) vagy nemzetközi jogosítvánnyal nem lehet gépkocsit vezetni India területén. Az országban európai értelemben vett autópálya nem létezik, a nagyvárosokból kiinduló autóúthoz hasonló néhány rövid útszakasz kivételével általában egysávos, gyakran rendkívül rossz állapotban lévő utak jellemzőek. Hegyvidéki üdülőhelyek azonban ennek ellenére közúton is jól megközelíthetők. A vonathálózat legendás, viszont nagyon kényelmetlen. A buszok csak az államok határáig közlekednek, ott át kell szállni.
A magyar utazó általában légi úton érkezik Indiába, a négy legnagyobb város egyikébe (Új-Delhi, Mumbai, Kalkutta, Chennai). Az Indian Airlines-nak kiterjedt belföldi légi járatai vannak, melyekkel az ország szinte valamennyi nagyvárosába eljuthatnak. Az Air India és néhány kisebb légitársaság is üzemeltet belföldi repülőjáratokat.

Vallás: hindu, muzulmán, szikh, buddhista

Viselkedési kultúra: az Indiába érkezőnek a helyi viszonyokkal és a hétköznapokkal való találkozásra, az életmódbeli, a kulturális különbségekre érdemes előre, tudatosan készülnie. Az évezredek során kialakult hagyományok magatartási szabályok, társadalmi szokások alapvetően eltérnek a nyugati kultúrkör hasonló szabályaitól és hagyományaitól. Ezek sokszor megtévesztően egzotikusnak tűnnek, a valóságban viszont számos veszélyt, kellemetlenséget rejthetnek.

Különös figyelemmel kell lenni arra, hogy az indiai társadalomban a nők megítélése mereven konzervatív és patriarchális.

Indiában a társadalmi helyzetnek évezredeken át nagy jelentősége volt és ma is meghatározó eleme a mindennapi életnek. A tilalmak ellenére erőteljesen jelen van az évezredes kasztrendszer. Emellett a régi társadalmi-kulturális együttélés elemei, a vallási ellentétek, babonák, hagyományok sok esetben meghatározzák az indiaiak viselkedését. Ennek egyik fontos eleme, hogy az indiaiak nem mondanak nyíltan nemet, nem mondják ki, ha valamit nem tudnak, nem értenek. A külföldieknek erős nehézséget okoznak az ilyen kommunikációs helyzetek, illetve, a külföldi sok esetben úgy érzi, nem kap választ a kérdésére, vagy helyeslésként érzékeli, ha a partner nem mond ellent. Ajánlott mindig figyelni arra, hogy a hagyományos udvariasság azt kívánja az indiai partnertől, hogy lehetőleg olyan választ adjanak a feltett kérdésre, amit szerintük beszélgetőpartnerük elvár.

Indiában nagyon fontos a szóbeli kommunikáció, szeretnek beszélni, beszélgetni. Érdeklődésük sok esetben tolakodónak tűnő kíváncsiság, személyeskedés, de ez megfelel az indiai szokásoknak. Az utazó maga dönti el kivel érdemes barátkoznia, beszélgetnie és kivel nem. Javasolt tartózkodással és fenntartással fogadni bármiféle ajánlatot, meghívást, amire ismeretlennel való szóba elegyedés esetén sor kerülhet.

Öltözködés: a meleg és párás klíma miatt csak laza, természetes alapanyagú ruházatot javaslunk, kényelmes túracipővel. Illendő viselet kötelező a templomok, kegyhelyek, szentélyek látogatásához (általában mezítláb, térdet-vállat fedve ajánlatos). A templomok látogatásakor a cipőt mindig le kell venni, de a padlózat nem túl tiszta, így ajánlott több „egyszerhasználatos” zoknit is vinni, annak viselése megengedett.

Fényképezés, filmezés: nagyon sok helyen tilos (repterek, hidak, erőművek, ipari létesítmények stb.). Emlék- és kegyhelyeken külön jegyet kell váltani, ha fényképezni vagy filmezni szeretnének.

Telefon: mobiltelefon vihető, de nincs mindenhol lefedettség.

Áram: 220-230 V, C, D, M típusú csatlakozók. Átalakító szükséges.

Dohányzás / E-cigaretta tilalma Indiában: Eltérően az EU-s szabályozástól, India 2019. szeptemberétől betiltotta az e-cigaretták használatát. A belépés során ezen készülékeket elkobozhatják az utazóktól.

Árak, borravaló: vásárláskor kötelező alkudni. Amennyiben taxit vagy egyéb járművet vesznek igénybe, indulás előtt mindig állapodjanak meg a viteldíjban. Borravaló elvárt, éttermekben általában 10 %.

Gasztronómia: amilyen nagy ország India, annyira eltérő a konyhája is. Általánosságban jellemző, hogy csípős fűszereket használnak. Ha Önök nem szeretik a túl erős ételeket, akkor ezt jelezzék előre rendeléskor. (Not too spicy, please!) Az indiai konyha szezonális, az évszaknak megfelelő zöldségeket használják fel. Az étkezések elképzelhetetlenek a tipikus indiai lepénykenyér nélkül, melynek több neve is van: „roti” vagy „chapati” vagy „naan”. Az indiaiak többsége nem fogyaszt húst, de ha mégis megteszik, akkor leginkább csirke kerül az asztalra. Tekintve, hogy a hinduk szemében a tehén szent állat, így marhahús nem szerepel az étlapon. Mint ahogy a muzulmán lakta vidéken hiányzik a disznóhús a kínálatból. Az indiai konyha egyik legfontosabb alapanyaga a joghurt és egyéb tejtermék. Kóstolják meg a rózsavizet is.

Biztonság: India a fokozott óvatossággal látogatható országok és térségek közé tartozik, azonban az ország egyes területeinek felkeresését NEM javasoljuk, ezek továbbra is az I. (piros) és a II. (narancssárga) biztonsági kategóriába tartoznak. Az 1958.évi külföldiekről szóló indiai szövetségi törvény szerint az Indiai Köztársaság több területére külföldi állampolgárok csak előzetes engedéllyel léphetnek be. Az említett jogszabály számos olyan területet is nevesít, ahova külföldi állampolgárok egyáltalán nem léphetnek be. Belépési engedély a budapesti Indiai Nagykövetségen keresztül kérhető. Bővebb információért látogasson el ide:

https://www.mha.gov.in/PDF_Other/AnnexVII_01022018.pdf

https://www.mha.gov.in/sites/default/files/FAQs-onPAPandRAP.pdf

Részletes tájékoztatás a nem ajánlott területekről: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/india

Terrorveszély: India a terrorveszélynek fokozottan kitett ország. Az elmúlt néhány évben közforgalmú helyeken rendszeresen fordultak elő merényletek. A támadásoknak leginkább a nagyvárosok a célpontjai, de vannak egyes, a szélsőséges mozgalmak által ellenőrzött vidéki területek, ahová nem ajánlatos a beutazás. A városokban, főként a forgalmasabb pontokon ajánlott a körültekintő magatartás, óvatosság. Felhívjuk a figyelmet, hogy a közforgalmú helyekre való belépéskor (metró, áruházak, szállodák és középületek) minden esetben biztonsági ellenőrzésre kerül sor. A politikai jellegű gyűléseket, pártközpontokat ajánlatos elkerülni. 

Biztonsági tanácsok hölgyek, kisgyermekkel érkezők számára: Az országot rendkívül tagolt etnikum, nyelvi és vallási összetétel jellemzi, az indiai társadalomban a nők megítélése továbbra is jellemzően konzervatív és patriarchális.

A nők és gyermekek elleni erőszak az indiai társadalmi viszonyok között nem ritka jelenség. Az idelátogató turisták az indiai társadalomban jelen levő kulturális feszültségről nem feltétlen rendelkeznek alaposabb ismeretekkel, nem feltételezik, hogy maguk is célpontjaivá válhatnak, mivel az országról és lakóiról kialakult idealizált képpel mindez nem találkozik. Kifejezetten kockázatosnak tartjuk egyedülálló nőként vagy női csoportban való utazást; javasoljuk ezt rendkívül komolyan mérlegelni. Férfiakkal együtt utazó nők is minden esetben fordítsanak különös gondot közös szálláshelyük megválasztására, annak alapvető biztonsági felszereltségére (jól záródó ajtó, biztonsági lánc, kukucskáló ablak). Kerüljék el a forgalomtól távolabb eső helyeket, tömegközlekedést ne vegyenek igénybe, helyi, ún. autoriksa taxiba ne üljenek be és bármiféle szolgáltatási ajánlatot, ismeretlenek által kínált ételt, italt utasítsanak vissza, továbbá sötétedés után ne hagyják el szálláshelyüket. Semmilyen körülmények között ne vállalkozzanak az „indiai valóság” megismerésével járó nagyvárosi vagy vidéki, a turista látványosságoktól távolabb eső helyek felkeresésére. Mindig tartsanak maguknál mobiltelefont és mentsék el a helyi rendőrség segélyhívószámát. Tanúsítsanak kellő óvatosságot, körültekintést nyilvános helyek felkeresésekor.

Felhívjuk a hölgyek figyelmét arra, hogy

  • a delhi metró szerelvényeken külön kocsi áll a rendelkezésükre,
  • illetve az újdelhi repülőtér 3-as terminálja olyan taxis céggel is kapcsolatban áll, melyet kizárólag hölgyek vehetnek igénybe és a vállalkozás csak női sofőröket alkalmaz.
  • A cég neve: Sakha Cabs
  • A cég elérhetőségei: +91 9999 193 004 or +91 9278 708 888

Segélyvonal bajba jutott nők számára: 00-91-7827-170-170

Külföldiek sérelmére elkövetett csalások / a leggyakoribb módszerek: A megérkező turistának utazási ügynök, illetve taxisofőr siet a segítségére arról igyekezve meggyőzni, hogy az előre lefoglalt szállása már nem működik (leégett, nem biztonságos vagy éppen nem megközelíthető, stb.). Ezt követően a hiszékeny turistát az utazási ügynökkel, illetve a taxisofőrrel kapcsolatban álló utazási irodába, illetve szállodába viszik ahol hasonló szolgáltatást, lényegesen magasabb árért kínálnak. Gyakori eset, hogy az utazási ügynök, illetve taxisofőr előzetes figyelmeztetés nélkül nem a megadott szállodai címre, hanem utazási irodába, illetve vidéki szállodába viszi a gyanútlan külföldit. Minden esetben javasolt ragaszkodni az otthonról lefoglalt szálláshoz, az ilyen jellegű tanácsadást ne fogadják el.

Vonaton, autóbuszon idegenektől teát, vagy más italt és ételt ne fogadjunk el, mert előfordulhat azok kábítószerrel történő "kezelése", így adva lehetőséget a kínálónak arra, hogy a kiszolgáltatott utas pénzét, útiholmiját eltulajdonítsa.
Taxit kizárólag olyan szolgáltatótól vegyen igénybe, amelynek saját kirendeltsége van a repülőtéren. Az újdelhi repülőtérrel szerződésben álló taxis cégek felsorolása elérhetőséggel itt érhető el:

https://www.newdelhiairport.in/to-and-from-airport-details?cabs

Fontos telefonszámok: A következő, ingyenesen, a nap 24 órájában hívható telefonszámon, több nyelven adnak tájékoztatást a segítséget igénylő turisták számára: 1800111363, rövidített szám: 1363

Általános segélyhívószám: 112

További fontosabb hívószámokról itt található összesítés: https://indianhelpline.com/

Hegymászók figyelmébe: A hegyi mentés 3000 méter felett nem működik, a légi úton történő mentés lehetősége korlátozott, ezért nem tanácsoljuk a nepálihoz hasonló hegymászó expedíciókon, hegyi túrákon való részvételt Indiában. A hegymászással kapcsolatos balesetek esetében hegyi mentésre csak kiképzett reguláris egységek vehetők igénybe, magán kezdeményezés útján indított mentőakciók lebonyolítása adott tagállami, súlyosabb esetben szövetségi szintű egyeztetés hiányában nem indítható el.

Az Indiai Hegymászásért Alapítvány elérhetősége:

Drónok használata:

A drónok használatát indiai szövetségi szinten a polgári légügyi minisztérium szabályozza.

A polgári légügyi minisztérium honlapja:

https://www.dgca.gov.in/digigov-portal/?page=jsp/dgca/InventoryList/headerblock/drones/RPAS.html

A drónok használatának jogszabályi háttere:

https://egazette.gov.in/(S(2h5azzgo1suqlgoajcrxygai))/default.aspx

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

India - Konzuli hivatal, Újdelhi

Cím: 2/50 M Niti Marg Chanakyapuri – New Delhi 110-021 – Delhi – India

E-mail: consulate.del@mfa.gov.hu

Telefonszám munkaidőben: +911126881135

Központi ügyelet, Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: +36-80-36-80-36

Fax: +91 11 2688-6749

Honlap: delhi.mfa.gov.hu

 

India - Főkonzulátus, Mumbai

India - Tiszteletbeli konzul, Chandigarh

India - Tiszteletbeli konzul, Chennai

India - Nagykövetség, Újdelhi

 

További információk:

https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/india

https://mumbai.mfa.gov.hu/hun/page/beutazasi-szabalyok

Vissza a hírekhez