Írország Beutazási feltételek és információk

Schuster Travel | 2024-01-05 | Beutazási feltételek - Ország információk

Írország, vagy más néven a „Smaragd-sziget” regénybe illő tájaival, zöld legelőivel, ősi mítoszaival, gazdag, több ezer éves történelmével, irodalmi életével, hangulatos városaival, látnivalók végeláthatatlan sorával várja az idelátogató vendégeket. A szellem, az elme inspirálódása mellett ne felejtkezzünk el a gasztronómia különlegességeiről sem, valamint a híres Guinness sörről és az ír whiskey-ről sem!

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

  • Magánútlevél – érvényessége: az utazás utolsó napjáig
  • Személyi igazolvány – érvényessége: az utazás utolsó napjáig

Vízum: nem szükséges

Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül): ha kétség merül fel a kiskorú utazásának körülményeivel kapcsolatban, az ír bevándorlási hivatal felveszi a kapcsolatot az ír gyámhivatallal. Tájékoztató jelleggel javasoljuk, hogy a kiskorúnál az alábbi dokumentumok legyenek (angol fordítással ellátva):

  • a gyermek érvényes útlevele vagy személyazonosító igazolványa;
  • a gyermek háromnyelvű születési anyakönyvi kivonata;
  • a szülők hozzájáruló nyilatkozata a kiskorú utazásához, mely tartalmazza az utazás célját, körülményeit (cím, telefon), a kiskorú, a kísérő és a szülő(k) adatait, a meglátogatni kívánt személy vagy intézmény (iskola, tanfolyamszervező) adatait, elérhetőségét;
  • elvált, vagy külön élő szülők gyermeke esetén jogerős bírósági, gyámhatósági végzés a gyermek elhelyezéséről, a szülői felügyeleti jog gyakorlásáról.

Mindenképpen javasoljuk az ír bevándorlási hivatal tájékoztatójának tanulmányozását ezen a linken a kiskorú(ak) útjának előkészítéséhez.

Vám: www.revenue.ie/en/index.html; a Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

 

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid

Hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: 

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

Hasznos linkek:

Uniós oldal

Gov.ie oldala

Citizensinformation oldala

Általános, összefoglaló tájékoztatást adó oldal itt érhető el.

Az országban jelenleg érvényben lévő korlátozásokról, szabályokról itt tájékozódhat.

A COVID-dal kapcsolatos helyi információk itt érhetők el (tünetek leírása, oltások felvétele, oltások jellemzői, oltásra regisztráció).

https://www.gov.ie/en/publication/77952-government-advice-on-international-travel/

https://www.gov.ie/en/campaigns/c36c85-covid-19-coronavirus/?referrer=http://www.gov.ie/en/publication/2dc71-level-5/

 

Oltások

  • kötelező: nincs
  • javasolt: Hepatitis A, Hepatitis B, Diftéria-tetanusz, Kullancs-encephalitis

Betegségek: a térségben előforduló megbetegedések lehetnek: Diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, Hepatitis B, Hepatitis A

Közegészség, egészségügyi helyzet: Írországban az általános egészségügyi feltételek jók. Fertőző betegségek közül az Európában megszokott influenza fordul elő. 2018-ban jelentősen megnőtt a kanyaró megbetegedések száma, különösen Észak-Dublinban és a középnyugati régióban. Az EU tagállamokból érkező turisták sürgősségi ellátásra ingyenesen jogosultak, amennyiben rendelkeznek Európai Egészségbiztosítási Kártyával (legfeljebb egyszeri 60 eurós díj kerül felszámításra). További információk

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás:  - 1 óra (télen-nyáron)

Utazás hossza: valamivel több, mint 3 óra Budapestről közvetlen járattal Dublinba

Pénznem: EURO. 1 EUR = kb. 380 HUF (2023.11.10). A Visa, Maestro és Mastercard kártyákat mindenhol elfogadják. ATM-k rendelkezésre állnak.

Nyelv: angol, ír (gael)

Éghajlat: jóllehet Írország északi fekvésű, klímája mégis enyhe óceáni, a Golf-áramlatnak köszönhetően. A téli és a nyári időjárás között nincs nagy ingadozás, a tél enyhe és csapadékos, a nyár hűvös. Télen ritkán süllyed a hőmérő -5-7 C° alá, nyáron pedig a maximális hőmérséklet 25-26 C° körül van. Viszont eső, akár kiadós is, bármely évszakban előfordulhat.

Utazás, közlekedés, vezetés: Írországban lehet vezetni érvényes magyar vezetői engedéllyel. Baloldali közlekedés van, a távolságokat és a sebességkorlátozást a táblákon metrikus rendszerben adják meg. Ha valaki turistaként érkezik autóval az országba, európai biztosítási zöldkártyával kell rendelkeznie, amely tanúsítja, hogy a magyar biztosítása Írországban is érvényes. Írországban történő vezetés előtt javasolt áttekinteni az alábbi honlapot. A baloldali menetirányra tekintettel fokozott figyelmességgel vezessenek az ország útjain. Az alacsonyabb besorolású utak nagyon keskenyek és kacskaringósak; ezeken fokozott óvatosság indokolt.

Útdíj: Írországban 11 útdíj köteles út van. Ezek közül tíz úton hagyományos sorompók működnek, az útdíjat a kapunál készpénzben szükséges megfizetni. A főváros körüli M50-es úton nem működnek sorompók, az útdíjat elektronikus rendszeren keresztül kell megfizetni. Az e-toll rendszerről részletes tájékoztató található ezen a honlapon: https://www.eflow.ie/faqs/the-m50-toll-road/

Tömegközlekedéssel kapcsolatos információt az alábbi oldalon találhatók:

https://www.dublinpublictransport.ie

Hazatérést megelőzően a dublini repülőtéren a megnövekedett utasforgalom miatt, kérjük, hogy időben, legalább indulás előtt 2,5 órával érkezzenek ki a repülőtérre.

Egyéb hasznos információk:

Dublin Airport elérhetőségei: +353 1 944 1111  https://www.dublinairport.com/

Dublin Airport rendőrség elérhetősége: +353 1 944 4300 sürgős esetben +353 1 944 4666

Öltözködés: tekintettel arra, hogy Írországban nagyon változékony az idő, egy napon belül akár többször is fordulhat hűvösebbre vagy melegebbre, ajánlott rétegesen öltözni, és megfelelő vízálló cipőt, bakancsot vinni és természetesen esőkabátot. Az ernyő a szél miatt nem mindig jó megoldás.

Áram: 230 V, G-típusú csatlakozók vannak nagyrészt, átalakító szükséges.

Telefon: a magyar készülékek használhatók az egész országban, a rooming lehetőségekről érdeklődjön szolgáltatójánál!

Internet: szinte mindenhol van wi-fi, internet-kávézók, bárok, szállodák, néhol ingyenesen, máshol fizetősek.

Dohányzás: tilos a dohányzás a nyilvános helyeken, éttermekben, bárokban. Csak az arra kijelölt helyeken lehet dohányozni.

Árak, borravaló: Nyugat-Európában szokásos árakat találnak Írországban is. Borravaló mértéke: általában 10 %. De ellenőrizze az éttermi számlát, mert több helyen már felszámolják a szervízdíjat.

Gasztronómia: a hagyományos ír ételek egyszerűek és laktatóak. Nem hiányozhat az asztalról a „szódakenyér”, melyet különböző ízesítéssel készítenek. Húsok közül előszeretettel fogyasztanak marha- vagy bárányhúst, és ezeket zöldségekkel, burgonyával gazdagon, egytálételként fogyasztják. Szigetország lévén halak és a tenger gyümölcsei is szerepelnek az étlapon. Érdemes kipróbálni a híres ír reggelit, mely igencsak bőséges. Tipikus ételük továbbá a „Shepherd's Pie”, azaz Pásztorpite (de a skót származású ételben a tésztát Írországban kicserélték a könnyebben elérhető burgonyára), a boxty (az ír tócsni), és édességként kóstolják meg a Barmbrack süteményt. És természetesen a híres fekete sör, a Guinness vagy az ír whiskey sem maradhat el a kóstolásból. A whiskeyt itt háromszor desztillálják, ezért más, selymesebb az íze, mint a skót változaté. Dublinban számtalan (kb.900) pub, kocsma üzemel, így nem okoz problémát, ha az eső elől menekülve be kell ülni egy pohár italra valahová. A leghíresebb kocsma a „The Temple Bar”, melynek a U2 együttes tagjai a tulajdonosai. Számtalan ír kocsmában élő zene fogja a vendégeket.

Ha „ír kávét” rendelnek, jó, ha tudják, hogy annak az alapja egy erős feketekávé, nyakon öntve whiskey-vel, barna cukrot adnak hozzá, és a tetejére tejszínhab kerül.

Biztonság: Írország biztonsági besorolását tekintve a zöld kategóriába tartozik. A biztonsági kockázatai, általános szabályrendszere, jellemző viszonyai, közszolgáltatásai hasonlóak a Magyarországon megszokotthoz.

Terrorizmus: az ír hatóságoknak nincs információja Írországot fenyegető terrorista akcióról.

Bűnözés: az ország általános biztonsági környezete jónak mondható, megfelel a nyugat-európai átlagnak. A nagyvárosok bizonyos negyedeiben (különösen Észak-Dublin egyes részein) a szervezett bűnözési tevékenység és a bandabűnözés fokozottan érzékelhető, előfordulhatnak erőszakos és vagyon elleni bűncselekmények. Minden nagyvároshoz hasonlóan itt is javasolt az elővigyázatosság. Bajba jutott turisták segítségért fordulhatnak az ITAS nevű szervezethez is.

Vészhelyzet esetén:A „999” számot kell hívni. Itt a rendőrség, a mentők és a tűzoltóság is elérhető. Az ír rendőrség honlapját az alábbi oldalon érhetik el. Közlekedési baleset esetén azonnal rendőrt kell hívni és vele rögzíttetni az eset körülményeit.

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Írország - Konzuli hivatal, Dublin

Cím: 2 Fitzwilliam Place – Dublin 2 – D02 K227 – Írország

E-mail: konz.dub@mfa.gov.hu

Telefon: +35316613091vagy +35316613092vagy +35316613087

Központi ügyelet, Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: +36-80-36-80-36

Fax: +353 1-661 2880

Honlap: dublin.mfa.gov.hu

 

Írország - Nagykövetség, Dublin

Vissza a hírekhez