Jamaica Beutazási feltételek és információk

Schuster Travel | 2024-01-05 | Beutazási feltételek - Ország információk

Jamaica a harmadik legnagyobb (240 km hosszú, kb. 80 km széles) karibi sziget, a Nagy-Antillák szigetcsoport része. A raggae zene őshazája, melynek legismertebb közvetítője Bob Marley volt. A trópusi éghajlat a csodás tengerpartok, a raszta életérzés, a jamaicai hangulat számtalan turistát vonz évről évre. A sziget továbbá kedvelt helye a szörfösöknek, búvároknak, golfosoknak.

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél: Az útlevélnek a tervezett tartózkodás végétől számított további, minimum három hónapig érvényesnek kell lennie

Ideiglenes útlevél: További információt az alábbi linken talál

További feltétel: érvényes oda-vissza repülőjegy, valamint igazolt szállásfoglalás

Regisztráció: beutazási- és vámnyilatkozatot kell kitölteni, melyet a repülőgépen is kitölthetnek vagy érkezéskor a reptéren, még útlevélkezelés előtt

Vízum: 30 napot meg nem haladó tervezett tartózkodás esetén nem szükséges

Egyéb célú beutazás esetén: Vízumkérelem benyújtásában Jamaica berlini külképviselete illetékes 

https://www.jamaican-embassy-berlin.de/

Beutazási illeték: 20,- USD, amennyiben a repülőjegy nem tartalmazza ezt a költséget. Érdeklődjön utazási irodájánál vagy légitársaságánál! 2 év alatti gyermekekre nem vonatkozik. Hajóval érkezők számára 2,- USD ez a költség.

Kiskorúak beutazása: Törvényes képviselő nélkül utazó kiskorú gyermek közjegyző előtt tett, angol nyelvre lefordított és diplomáciai felülhitelesítéssel ellátott szülői nyilatkozat birtokában utazhat be Jamaicába.

Vám: A vám-illetékekkel kapcsolatos kérdésekkel közvetlenül Jamaica berlini Nagykövetségéhez lehet fordulni, valamint javasoljuk a tájékozódást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója alapján.

Tilos az országba bevinni: friss virág, növény, méz, gyümölcs, hús, zöldség, kávé, fegyver, robbanóanyag, kábítószer (a marihuánát is beleértve).

Egészségügyi feltétel: Azoknak a beutazóknak, akik a beutazásukat megelőzően olyan országokban jártak, ahol előfordulhat a sárgaláz-fertőzés, a belépéskor fel kell mutatniuk az oltási bizonyítványukat, ami igazolja, hogy a beutazást megelőzően minimum 10 nappal sárgaláz elleni védőoltásban részesültek. Az oltási könyv felmutatásának a hiánya az országba való belépés megtagadását vonhatja maga után.

KIUTAZÁSI FELTÉTELEK

Kiutazási illeték: 35,- USD – de sok esetben a repülőjegy ára már tartalmazza ezt a költséget. Érdeklődjön utazási irodájánál vagy légitársaságánál! 2 év alatti gyermekekre nem vonatkozik. Hajóval utazók számára 2,- USD ez a költség.

 

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid

Az országban nincsenek hatályban a járvánnyal összefüggő utazási korlátozások, az általános idegenrendészeti beutazási feltételek teljesítése esetén szabadon be lehet utazni, a belépésnek nem feltétele negatív teszt, oltási igazolvány vagy egyéb a Covid-19 járvánnyal összefüggő orvosi vagy egyéb hatósági igazolás.

Aktuális információ:  https://www.visitjamaica.com/plan-your-trip/good-to-know/entry-requirements

Oltások

  • kötelező oltás:nincs (nemzetközi oltási igazolvány nem szükséges)
  • kötelező oltás, ha fertőzött országbólérkezik/országon át utazik: Sárgaláz elleni védőoltás
  • javasolt oltások:Hastífusz, Hepatitis A, Hepatitis B, Torokgyík-szamárköhögés-tetanusz (Di-Per-Te)

Dengue-láz és Zika-vírus: A Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés is gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Ezekről a vírusfertőzésekről az NNK és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhat bővebb információkat. Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak. A zika-vírusról bővebb tájékoztatást az alábbi linken olvashatnak.

Betegségek: A térségben előforduló megbetegedések lehetnek: Hastífusz, Hepatitis A, Hepatitis B, Tetanus (Merevgörcs), Veszettség

Gyógyszerek: Érdemes itthonról vinni gyógyszereket, szúnyogriasztót.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Külföldiként az esetleges orvosi ellátásért minden esetben fizetni kell, emiatt célszerű biztosítást kötnünk az utazás megkezdése előtt. Azt is ellenőrizzük előre, hogy az adott biztosítást valóban elfogadják-e Jamaicában, és az milyen ellátási keretet adhat számunkra.

Általános tanácsok utazás alatt

  • Javasolt víz nélkül használható kézfertőtlenítő gélt vinni.
  • Csak palackozott vizet szabad inni!
  • Csak kellően átsült, megfőtt ételek fogyasztása javasolt, lehetőleg a szálloda éttermében, ahol biztosak lehetünk benne, hogy frissen készült, amit rendeltünk.
  • Nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztása kerülendő, kivéve, ha hámozható.
  • Ha valamilyen betegséget észlel hazaérkezés után, mielőbb keressen fel szakorvost!

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: télen - 6 óra

Pénznem: jamaicai dollár (JMD), 1 JMD = kb. 2 HUF. Az amerikai dollár általánosan elfogadott, viszont csak a 2001 után kiadott címletek. ATM elszórtan található. Pénzváltás bankokban, hivatalos pénzváltóknál ajánlott. Kerüljék az utcai fekete váltókat!

Hivatalos nyelv: angol, de erős jamaicai akcentussal beszélik

Éghajlat: trópusi. Egész évben meleg van: 20 - 32°C. A karibi térségben a hurrikánszezon általában június elejétől november végéig tart, azonban a jelzett időszakon kívül is képződhetnek – esetenként pusztító erejű – viharok. Kérjük, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a hurrikánnal kapcsolatos híradásokat, a hatóságok előrejelzéseit, figyelmeztetéseit és az elhangzó utasításokat – saját testi épségük és fizikai biztonságuk érdekében – maradéktalanul hajtsák végre. Az amerikai National Hurricane Center honlapja naprakész információkat közöl a térség időjárási viszonyairól.

Utazás, közlekedés, vezetés: Jamaicában utasforgalomra kialakított vasúthálózat nem működik, a helyi közlekedés legnagyobb része autóbusszal és taxival történik. A tömegközlekedésre szánt autóbuszok zsúfoltak, gyakori rajtuk a zseblopás. Emiatt a buszokon fokozottan ügyeljünk értékeinkre! Ha a taxival való közlekedést választjuk, érdemes a szálloda által hívott taxit igénybe venni. (A regisztrált taxik rendszáma piros alapon fehér, mindenképp csak ilyenbe szálljunk be!). Autóbérlés esetén figyelembe kell venni, hogy műszaki hiba vagy defekt esetén a városokban problémás, vidéken pedig még nehézkesebb a szervizeltetést gyorsan megoldani. Az országban a “balra hajts” szabály van érvényben, az utak állapota sok helyütt nagyon rossz. Éjszaka lehetőleg ne vezessünk!

Öltözködés: a trópusokra alkalmas szellős, természetes anyagból készült ruházat (pamut, lenvászon), sapka vagy kalap, napszemüveg és magas faktorszámú naptej ajánlott.

Áram: 110 V / 50 Hz, A és B típusú amerikai konnektorok vannak. Átalakító szükséges. Előfordulhatnak áramkimaradások, melyeket a szállodák saját áramfejlesztővel küszöbölnek ki.

Árak, borravaló: utcai árusoknál és piacokon lehet alkudozni. Amennyiben a számlában már benne foglaltatik a kiszolgálási díj, úgy ott nem szükséges borravalót adni. Egyéb esetekben 10 % az elvárt mérték.

Gasztronómia: a jamaicai karibi konyha több nemzeti konyha keveredéséből alakult ki. Jellemzőek benne az afrikai, indiai és európai hatások is. A rizs, a sok zöldség, a csirkehús, a hal, a tenger gyümölcsi mind mind megtalálhatók a napi étrendben. Ami egyedivé teszi az a fűszerezés.

Az angol gyarmatosításból köszönhető hagyomány a tea fogyasztása, de itt is megfigyelhető a helyi specialitás, miszerint tej helyett rumot használnak az ízesítéséhez.

Tipikus mezőgazdasági növény a cukornád, melyből világhírű rumot állítanak elő a szigeten, Captain Morgan néven forgalmazzák. A rum mellett a helyiek szívesen isznak sört is. Minden más szesz ára magas.

A „raszta” életérzés összefonódott a marihuána (ganja) fogyasztásával, de ennek termesztése törvénybe ütközik, így a rendőrség szigorúan fellép ellene. És kerüljék a marihuánából vagy egyéb hallucinogén gombákból főzött teákat, melyeket szerte az országban kínálják a turistáknak!

A sziget híres a kávétermesztéséről. Az ország belsejében található hegyekben a klíma ideális az arabika jellegű kávécserjének. A legdrágább, de egyben legismertebb kávéfajta a „Blue Mountain”, vagy más néven „Typica” Így mindenképpen érdemes helyben is megkóstolni ezt a kávét.

 

Legfőbb látnivalók

Kingston: Az ország fővárosa. Itt található a Bob Marley Múzeum, ami volt otthonában állít emléket a művésznek

Montego Bay

Negril: Az ország legnagyobb tengerparti üdülőhelye

Dunn's River-vízesés (Ocho Rios)

 

Biztonság: Jamaica biztonsági besorolása a IV-es biztonsági besorolási kategória (zöld), azaz biztonságos ország.

A jamaikai tartózkodás akkor lesz felhőtlenül élvezhető, ha értékeinkre vigyázunk (pl. gépkocsiban vagy autóbuszban ne hagyjuk őrizetlenül okmányainkat vagy egyéb értékeinket) és, ha betartjuk a megelőzés és megfontoltság diktálta alapvető szabályokat.

Az országban előforduló erőszakos bűncselekmények legnagyobb részét jól körülhatárolható területeken (nagyobb városok bizonyos részein, pl. a kingstoni downtownban, a rendőrség által jól ismert negyedekben) követik el. A hírhedten rossz környékeket kerülni kell. A szervezett utazás keretében érkezőknek érdemes az utazási iroda csoportjának programját követniük.

Okmányok elvesztése vagy bármilyen személyes és tárgyi érdeksérelem esetén értesítsék a Jamaicában működő tiszteletbeli konzulátust!

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Jamaika - Tiszteletbeli konzul, Kingston

Tiszteletbeli konzul: Bakon László

Cím: Villa 15, Cherry Hill Villas 1 Cherry Hill Drive, 8, Jamaica West Indies – Kingston – Jamaica

E-mail: jamhonconsul@gmail.com

Telefonszám: +18769298041

Mobil: +1 876-382-5079

Felügyeletet ellátó Konzulátus: Kuba

Kuba - Konzuli hivatal, Havanna

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazásunkat!

Vissza a hírekhez