Kenya Beutazási feltételek és információk

Schuster Travel | 2024-01-06 | Beutazási feltételek - Ország információk

Ha meghalljuk azt a szót, hogy Afrika, és egy idilli képet kellene róla festenünk, akkor a Kilimandzsáró  hegy és hófödte csúcsa lehetne a háttér, előtte pedig a végtelen szavanna tele vadállatokkal: zebrák, gnúk, elefántok, zsiráfok, oroszlánok, orrszarvúak és flamingók, hogy csak néhányat említsünk. Ez nem csak egy képeslap, hanem Kenyában valósággá válik. Számtalan nemzeti parkjával és tudatos öko-politikájával Kenya próbálja megmenteni az utókor számára ezt a páratlan természeti csodát. Az egész ország maga egy nagy nemzeti park, melyben számtalan törzs él, a legismertebbek a maszájok és a kikujuk.

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

magánútlevél: a vízum kiadásakor legalább még 6 hónapig kell érvényesnek lennie.

Vízum: Kenya 2024. január 1-től eltörölte a külföldi állampolgárokra vonatkozó vízumkötelezettséget és bevezette az elektronikus utazási engedélyt (ETA - Electronic Travel Authorisation). Az ETA a következő oldalon igényelhető: https://www.etakenya.go.ke/en

ETA nélkül az utazás nem kezdhető meg, a repülőtársaságok szigorúan ellenőrzik felszállás előtt annak meglétét.

A kenyai hatóságok figyelmeztetése szerint több hamis weboldal is létezik, ezért körültekintően ellenőrizzék a webcímek végződését! Minden olyan, magát kormányzati oldalnak kiadó online felület, mely co.ke betűkkel végződik hamis. AzETA kiadására kizárólagosan használt honlap végződése csak go.ke lehet.

Kiskorúak beutazása: Törvényes képviselő nélkül utazó gyermekek esetében közjegyző által hitelesített angol nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozat ajánlott. Utazás előtt részletesen tájékozódjon az aktuális szabályozásról a Kenyai Köztársaság Bécsben található Konzuli Hivatalánál.

Vám: részletes információ itt található:

https://kra.go.ke/helping-tax-payers/faqs/customs-and-border-control

https://infotradekenya.go.ke/Contacts/48?l=en

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

KIUTAZÁSI FELTÉTELEK:  az országból való kiutazáskor az utazóknak a cél- és tranzitország utazási és egészségügyi beutazási feltételeinek kell megfelelniük. Ezen felül egyes légitársaságok továbbra is kérhetnek RDT és PCR tesztet.

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid

2023 május 9-től Kenya eltörölte a belépési feltételekhez kapcsolódó követelményeket, úgymint az oltottság igazolását és a PCR tesztet. A továbbiakban ezeket nem ellenőrzik belépéskor. Influenzaszerű tüneteket mutató utazóknak azonban ki kell tölteniük egy online regisztrációs formanyomtatványt: https://ears.health.go.ke/airline_registration/, valamint saját költségre el kell végezniük egy rapid antigén tesztet. Amennyiben a rapid teszt pozitív lesz, saját költségre egy PCR tesztet is el kell végezni. A súlyos tüneteket mutató utazók az enyhe, közepesen súlyos és súlyos betegségekre vonatkozó általános karantén követelményeknek megfelelően tölthetik a karantén időszakot.

További információkért keressék fel a Kenya Civil Aviation Authority és a Kenyai Egészségügyi Minisztérium weboldalát.

Oltások:

Betegségek: a térségben előforduló megbetegedések lehetnek: Hepatitis B, Sárgaláz, Veszettség, Diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, Malária, Hepatitis A, Meningitis, Diftéria, tetanus, polio, pertussis, Tífusz

Repülő-orvosi Szolgálat: Utazás előtt javasoljuk, hogy a Kenyába utazó turisták vegyék fel a kapcsolatot a kenyai “Flying Doctors Service”-szel (honlap: www.amref.org, tel: +254 20 6993000 Fax: +254 20 609518), amely esetleges baleset vagy hirtelen betegség esetén komoly és gyors segítséget tud nyújtani a legtávolabbi helyeken is a bajbajutottaknak. A betegekhez a nap 24 órájában kiszállnak, a legközelebbi leszállópályán megszervezik a felvételt és a beteget gondos orvosi ellátás mellett a legközelebbi, megfelelően felszerelt kórházba viszik.

Gyógyszerek: ajánlott kis úti patika vitele a naponta szedett gyógyszerekkel valamint legyen benne fájdalom és lázcsillapító, hasmenés elleni tabletta, sebfertőtlenítő és ragtapasz

Egyéb tanácsok: Azon személyek egészségügyi szűrésére, akik a fertőzött területek valamelyikéről Kenyába utaznak be, kiemelt figyelmet fordítanak, amennyiben rendhagyó tünetekkel fordulnának az egészségügyi intézmények valamelyikéhez. A tünetek között szerepel a láz, fejfájás, hasi fájdalom, hányás, hasmenés, izomfájdalom, vérzés különböző testnyílásokon. Kérjük a Kenyába utazó, illetve itt tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy ezen tünetek együttes fennállása esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz!

A kenyai hatóságok szigorúan szűrik a sárgaláz előfordulása szempontjából kockázatos országokból érkezőket. Lásd: https://www.kaa.go.ke/arriving/?v=be7f575c3bc9 Javasoljuk, hogy az országba érkező magyar állampolgárok vegyék fel a sárgaláz elleni oltást. Az ezt igazoló oltási könyvet szerezzék be, és tartsák maguknál kenyai utazásuk alatt. A legelterjedtebb fertőző betegség, amivel az itt élő külföldiek szembesülnek, a különböző ételfertőzéses, hasmenéses megbetegedések, amelyek ugyan rendszeresek, azonban jellemzően nem életveszélyesek. Javasoljuk, hogy csak palackos vizet igyanak, jég nélkül kérjék az italukat (csapvízből készítik a jeget!), alaposan megfőzött ételt egyenek, zöldséget-gyümölcsöt csak mosás után egyenek. Kolera védőoltás ajánlott.

A kenyai magánkórházak megfelelő színvonalúak, az állami ellátórendszer szakmailag felkészült, de a szolgáltatások minősége jelentősen elmarad a magyar színvonaltól. Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Mombasa tartomány több részén (kiemelve: Mvita, Likoni, Kisauni, Changamwe területeket) a nyári hónapokban gyakorta megjelenik a dengue-láz. A dengue-vírust szúnyogok terjesztik. A dengue-láz tünetei többek között láz, fejfájás, a kanyaróhoz hasonló bőrkiütések megjelenése, valamint az izom- és ízületi fájdalmak. A dengue-láz ritka esetben életveszélyes is lehet. A megelőzés főként az azt terjesztő szúnyogok csípéseinek elkerülésére (például szúnyogháló, szúnyogriasztó szerek) használatára korlátozódik. A térségben utazó magyar állampolgároknak javasoljuk, hogy éjszaka szúnyoghálóval felszerelt ágyban aludjanak, illetve folyamatosan használjanak szúnyogriasztó szereket. Láz, bőrkiütések megjelenése esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz! A dengue-láz azonosítására használatos tesztekkel a mombasai Agha Khan, Al faruk-Jocham és a Seyid-Fatima kórházak rendelkeznek.

A HIV/AIDS fertőzés veszélye a turisták által látogatott városi szórakozóhelyek környékén magas. Az AIDS-ben fertőzöttek száma a felnőtt lakosság 6,3 százaléka.

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: nyáron + 1 óra télen +2 óra. Mivel az Egyenlítőn fekszik az ország, így a nap reggel 6 órakor kel és este 6-kor nyugszik.

Utazás hossza: Budapest – Nairobi tiszta repülési idő 7-8 óra + átszállási idő

Pénznem: Kenyai Shilling (KES). 1 KES = kb. 2,5 HUF. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szállodákban fizetésnél, illetve pénzváltásnál általában nem fogadják el a 2000, néha a 2006 előtti 100 USD bankjegyeket, így ha azt hoznak magukkal, figyeljenek arra, hogy minél újabb széria legyen. Bankkártyát a nagyobb üzletekben, éttermekben fogadnak el. A nemzeti parkokban a belépő a legtöbb esetben csak bankkártyával fizethető!

Hivatalos nyelv: szuahéli, angol

Éghajlat: esős évszakok: március és május között, valamint októbertől decemberig. Nairobi 1700 méteren fekszik, klímája egész évben kellemes. Az Egyenlítő közelsége 06.30-as napfelkeltét és 18.30-as sötétedést eredményez egész évben.

Utazás, közlekedés, vezetés: Az országban bal oldali közlekedés van érvényben, ennek megfelelően jobb kormányos gépjárművek közlekednek az utakon. Kenyában alapszabályként járművezetés csak kenyai jogosítvánnyal történhet. Kenyai jogosítvány nemzetközi vezetői engedély bemutatásával is igényelhető, a kérelem elbírálásának átfutási ideje változó, két héttől két hónapig terjedő intervallum közé esik.

A gépjármű vezetési szokások jelentősen eltérnek az Európában megszokottól. Nairobiban és a nagyobb városokban mindennaposak a közlekedési dugók és a személyi sérüléssel járó balesetek. Csak a helyi közlekedési gyakorlat alapos megismerése után javasoljuk a gépjárművezetést. Az országon belüli közlekedést megbízható utazási iroda által szervezett busszal, belföldi repülőjárattal javasoljuk. A Nairobi - Mombasa felújított vasútközlekedés szintén biztonságos.

A kenyai belső légi forgalom megfelelő minőségben nyújt szolgáltatásokat. A Kenya Airways és más fapados légitársaságok (JamboJet, Flight 544, Silverstone) számos útvonalon biztonságosan repülnek az országban. Jelentős késések előfordulhatnak. Ilyen esetekben a légitársaságok nem adnak megfelelő információt, előfordul, hogy nem gondoskodnak az utasok tovább utazásáról. A fapados légitársaságok SMS-ben, illetve e-mailen is tájékoztatják a késésekről, törlésekről az utasokat.

A nagyobb városokban nem javasoljuk helyi tömegközlekedési eszközök használatát (matatut, kisbuszt). Ezek használata nem biztonságos, a járművek többnyire rossz műszaki állapotúak.

A kenyai rendőrség már a legkisebb közlekedési vétségek esetén is különös szigorúsággal jár el a külföldi állampolgárokkal szemben. Ezért javasoljuk, a közlekedési szabályok maradéktalan betartását az ország egész területén. A biztonsági övek használatát még a taxikkal való utazások során is ellenőrzik, illetve szigorúan büntetik a gépjárművezetés közbeni telefonálást. Jellemzőek a rendőri túlkapások, az illegálisan kiszabott magas büntetések és a fenyegetések is.

Viselkedési kultúra: a kenyai emberek számára nagyon fontos a köszönés, így akkor is köszönéssel forduljanak hozzájuk, ha csak egy információt szeretnének kérdezni. Illik a tányéron mindig egy kis ételt hagyni, ezzel jelezve, hogy jól laktunk. Ha helyiekkel étkeznek és ők kézzel esznek, önök is kövessék ezt nyugodtan. Viszont ügyeljenek, hogy csak jobb kézzel érjenek a tányérhoz, és ha a másikat kínálják, azt is jobb kézzel tegyék, mert a bal kéz tisztátalannak számít. Kenyából – a természet védelme érdekében - mindenfajta műanyag zacskót kitiltottak, tehát csomagolás közben figyeljünk, hogy semmit ne tegyünk se egyszer használatos, se újrazárható (ún. zip lock) zacskóba.

Öltözködés: pamut anyagból készült ruházat ajánlott, de a hajnali és esti időszakra 1-1 melegebb pulóver és nadrág is szükséges. Praktikus a karokat és lábakat eltakaró ruházat a bogarak miatt. Ezen okból kerüljék a fekete és kék színű ruházatot, inkább bézs, barna, zöld öltözéket válasszanak. Kalap vagy sapka, napszemüveg, naptej, ajakbalzsam sem hiányozhat, valamint szúnyogriasztó szer. A napi kirándulásokhoz erős, zárt cipő, hátizsák szükséges.  A városokban a hölgyek részére ajánlott a vállat és térdet eltakaró ruházat viselése. A tengerparton megengedett a fürdőruha, de kerüljék a monokinit!

Áram: 230 V, de angol szabvány szerint 3-ágú dugalj. Átalakító szükséges

Telefonálás, internet: a szállodák halljában nagyrészt ingyenes a wi-fi, van a hol a szobákban is, ezt mindig érdeklődje meg! A nemzeti parkokban lassú az internet vagy egyáltalán nincs! Lehetőség van helyi SIM kártyát is venni internethasználattal, de csak kártyafüggetlen telefonokkal működik. De vigyázat, ha a helyi kártyát használják, nem tudják Önöket a megszokott számon hívni. Kártyás készülékekkel nem működik a rooming.

Fényképezés: vegyük figyelembe, hogy a helyiek szerint, ha valaki lefényképezi őket, azzal ellopja a lelküket. Fontos, hogy fényképezés előtt mindig kérjen engedélyt! Néhány törzs pénzt kérhet a fotózásért (pl.maszájok) Szafarik alkalmával tilos fotózás miatt elhagyni a járművet! Tilos kikötőket, hidakat, katonai objektumokat, katonákat, rendőröket fényképezni!

Dohányzás: Nairobiban, Mombasában és Nakuruban a közterületeken és a középületekben egyaránt betiltották a dohányzást. A tilalom ellenére dohányzókat őrizetbe veszik, és eljárás alá vonják, komoly pénzbírságot vetnek ki rájuk.

Árak, borravaló: Kenyában elterjedt az alkudozás, egy bizonyos pontig. Tengerparti árusnál soha ne vegyenek semmi, gyenge minőségű az áru. Még véletlenül se vegyenek elefántcsontból vagy bőrből készült tárgyakat! Éttermekben, sok esetben a szervizdíjon felül további adókat is fel szoktak számolni. Szafarikon szinte kötelező a borravaló, az adott utazási iroda ennek mértékét külön részletezi is a programja leírásában.

Műanyag zacskó használatának, gyártásának és importálásának tilalma: 2017. augusztus 28-tól a kenyai kormányzat a Környezetvédelmi Szabályozási és Koordinálási Törvény (EMCA) hatályánál fogva bevezette valamennyi kereskedelmi és háztartásbeli felhasználásra gyártott műanyag zacskó használatának, gyártásának és importálásának tilalmát. Javasoljuk a Kenyába utazó és a Kenyában tartózkodó magyar állampolgárok számára, hogy bevásárlásaik alkalmával részesítsék előnyben az újrahasznosítható vászonszatyrokat, kosarakat stb. és mellőzzék a műanyag bevásárlószatyrok használatát.

Egyéb információ:

Biztonság: A Külgazdasági és Külügyminisztérium Kenya dél-szudáni, etiópiai és szomáliai határvidékét, Nairobi nyomornegyedeit, és a kenyai partszakasz északi megyéit, és nagyvárosait (Mombasa, Malindi) - az I. Nem javasolt utazási célországok és térségek - kategóriába sorolta. Ezen térségekben továbbra is terrorista támadások célpontjai lehetnek a bevásárlóközpontok, nyitott teraszok, éttermek, keresztény templomok, sportközpontok valamint az éjszakai szórakozóhelyek.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Kenya Turkana, Marsabit, Moyale, Tana-folyó, Samburu és Laikipia régióit a II. kiemelt biztonsági kockázatot rejtő, csak halaszthatatlan utazásra javasolt térségek kategóriába helyezte az itt előforduló gyakori fegyveres konfliktusok, emberrablás és terrorcselekmények miatt. Az ország egyéb részei a III-as fokozott óvatossággal látogatható térségek közé tartozik. 

Terrorizmus: Az al-Shabaabhoz köthető terrorista csoportok rendszeres tevékenysége miatt nem javasoljuk a Szomáliával határos területekre való utazást. A Szomáliával határos nemzetközi vizeken gyakoriak a hajók elleni kalóztámadások és a fegyveres rablások, ezért nem javasoljuk az utazást olyan útvonalon, amely Szomália melletti vizeken (Ádeni-öböl, valamint Szomália keleti partszakasza) keresztülvezet.

Bűnözés: A január-május közötti turisztikai főszezonban jellemzőek a buszvégállomásokon, repülőtereken elkövetett bűncselekmények. A zseblopások, a csomagok eltulajdonítása, az autófeltörések kiemelten Nairobi és Mombasa környékén gyakori jelenségek. A külföldiek nem elsődleges célpontjai a bűnöző csoportoknak, de elmúlt években számos külföldi állampolgár lett bűncselekmény áldozata Kenyában. A legtöbb bűncselekményt Nairobi nyomornegyedeinek közelében és a belvárosban követik el. A támadásokat általában kisebb csoportokban és motorbiciklikről hajtják végre. A bűnelkövetők gyalogosokat és gépjárműveket is megállítanak, majd fegyverrel kényszerítik a turistákat az értékeik (óra, ékszer, pénz, telefon, laptop) átadására. A városba látogató magyar állampolgároknak azt tanácsoljuk, hogy egy ilyen jellegű utcai támadás esetén ellenállás nélkül adják át értékeiket, mert az elkövetők a legkisebb ellenállás estén is azonnal használják fegyvereiket.

További részletes tájékozódás céljából javasoljuk a Kenyai Turisztikai Hivatal megkeresését: Kenya Tourism Federation: + 254 20 800100

További naprakész információk: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/kenya

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Kenya - Konzuli hivatal, Nairobi

Cím: Kabarsiran Gardens Lavington Kenya P.O.Box 000 – Nairobi 61146 - Kenya

E-mail: mission.nai@mfa.gov.hu

Telefon: +254738905187

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
(kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között)
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36

Honlap: nairobi.mfa.gov.hu

Konzuli kerület

Kenya, Kongói Demokratikus Köztársaság, Comore-szigetek, Tanzánia, Uganda, Ruanda, Burundi, Seychelles-szigetek, Szomália

 

Kenya - Tiszteletbeli konzul, Mombasa

Cím: Souther Cross Safari Centre near Nyali Bridge – Mombasa 90653 - Kenya

E-mail: mike@southerncrosssafaris.com

Telefon: +254720600200és +254734122022

Telefon, mobil - csak magyar állampolgároknak: +254-733-608-767

Fax: +254-41-471-257 és +254-41-473-533

Tiszteletbeli konzul: Mike James Kirkland

 

Kenya - Nagykövetség, Nairobi

Vissza a hírekhez