Készpénzfelvétel külföldön? Megoldható, de nem minden áron

Schuster Travel | 2024-02-27 | Hírek

Külföldön előfordulhat, hogy készpénzt kell felvenni, mert kevés pénzt vittünk ki vagy elfogyott és sokszor lehet szükség készpénzre a széles körű kártyaelfogadás ellenére is. Könnyen megkopaszthatják az embert a külföldi pénzautomaták. 

Készpénzfelvétel külföldön? Megoldható, de nem minden áron

Külföldön előfordulhat, hogy készpénzt kell felvenni, mert kevés pénzt vittünk ki vagy elfogyott és sokszor lehet szükség készpénzre a széles körű kártyaelfogadás ellenére is. Könnyen megkopaszthatják az embert a külföldi pénzautomaták. Szerencsére van olcsó megoldás is, de a külföldi készpénzfelvétel tele van taposóaknákkal, úgyhogy érdemes résen lenni, ajánlja a BiztosDöntés.hu szakmai anyaga.

A bankoknál a külföldi készpénzfelvétel mindig a legdrágább művelet, tehát külföldön, hacsak egy mód van rá, vásárolni kártyával érdemes, mert az ingyenes és illetékmentes. A 0,6 százalékos pénzügyi tranzakciós illetékkel együtt jellemzően mintegy 2-5 százalékos banki díjért lehet manapság készpénzt felvenni.

Jó tudni, hogy

100 ezer forintnak megfelelő valuta felvétele külföldi ATM-ből a CIB Banknál közel 4 000 forintba, az Erste Banknál több mint 5 000 forintba, a Gránit Banknál 950 forintba, a K&H Banknál mintegy 4 500 forintba, a MagNet Banknál kevesebb, mint 3 000 forintba, az MBH Banknál bő 2 500 forintba, az OTP Banknál, a Raiffeisen Banknál és az UniCredit Banknál pedig egyaránt több, mint 4 500 forintba kerül.

Mi az a DCC készpénzfelvételkor?

Ha külföldön járva forintba átszámítva látjuk egy ATM kijelzőjén a külföldi valuta összegét a készpénzfelvétel előtt, éppúgy mintha Magyarországon járnánk, az nem biztos, hogy jó hír. Az átváltás árfolyamát valószínűleg 1 forint = 0,002577 euró formulás kijelzéssel, azaz az idehaza megszokott forintárfolyammal ellentétesen jelzi ki a gép.

Ez is a mesterterv része, ugyanis az árfolyam így ugyanis bizonyára senkinek sem lesz ismerős, ezért könnyen elfogadja. Aki pedig elfogadja, azt alaposan megkopasztják a hagyományos, megszokott devizaváltási folyamat árfolyamához képest.

– mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

A külföldön forintban kijelzett árfolyam egy ATM berendezésen vagy POS terminálon egész biztosan kedvezőtlenebb árfolyamot jelez a hagyományos átváltáshoz képest. Ez a DCC-nek, azaz dinamikus devizakonverziónak nevezett művelet ugyanis rejtett többletköltséggel jár.

Ezért célszerű minden olyan esetben, amikor külföldön, forintban látható az árfolyam, elutasítani azt a készülék kijelzőjén, vagy nyomógombjai segítségével és helyette a hagyományos átváltást választani.

A DCC esetén, forintban kijelzett összeg egyetlen előnye, hogy a számlakivonaton biztosan a kijelzett összeg szerepel majd forintban, éppúgy, mintha Magyarországon lennénk.

Hogy lehet olcsón megúszni a külföldi ATM készpénzfelvételt?

Szerencsére van néhány trükk, amellyel olcsóbbá lehet tenni a külföldi tranzakciókat.

A CIB Banknál a CIB anyabankja, az Intesa Sanpaolo bankcsoport külföldi ATM-jeiből, Visa Inspire kártyával teljesen ingyenes a készpénzfelvétel. Ez a lehetőség többek közt Horvátország, Olaszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna területén érhető el.

Az OTP Bank ugyanígy nem számít fel semmilyen díjai a külföldi ATM hálózatában 9 országban. Az országok közé tartozik többek közt Bulgária, Horvátország, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovénia és Ukrajna is.

Ennél a két banknál a pénzügyi tranzakciós illetéknek megfelelő banki díjat sem kell megfizetni a készpénzfelvétel után.

Az Erste Bank kártyásai belföldi saját ATM díjjal használhatják az Erste Csoport külföldi ATM-jeit is. Ilyen automaták Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Romániában Szerbiában és Szlovákiában találhatók.

Az UniCredit Banknál ugyanígy némi kedvezmény jár a bank saját automatáinak használatára külföldön is. Ez a kedvezmény 0,072 százalék, plusz 676 forint. 100 000 forint felvételénél ez közel 750 forint kedvezményt jelent a bő 4 500 forintos díjból, 100 000 forintnak megfelelő összegű valuta felvételekor. A kedvezményes díj többek közt Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Németország, Olaszország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia és Törökország területén lévő UniCredit ATM-eken vehető igénybe.

Minden banknál érvényes ugyanakkor az Európai Unió által előírt kedvezmény. Ez pedig az, hogy ha eurót veszünk ki az ATM-ből az Európai Gazdasági Térség (EGT) területén, akkor azért a bank nem számíthat fel többet, mint a belföldi, idegen ATM-ből történő készpénzfelvétel díja. Az EGT az Európai Unió államaiból áll, továbbá ide tartozik még Izland, Liechtenstein és Norvégia is.

Aki tudja, hogy Magyarországon más bank ATM-jéből mennyibe kerül a készpénzfelvétel díja, az könnyen megállapíthatja ennek a kedvezménynek a mértékét, ha összeveti a cikk elején olvasható külföldi ATM díjazással. De fontos tudni, hogy a kedvezmény kizárólag az euróban történt készpénzfelvételre vonatkozik, amely természetesen forintszámláról is megvalósítható.

 

Forrás: https://turizmusonline.hu/cikkek/kulfold/keszpenzfelvetel-kulfoldon-megoldhato-de-nem-minden-aron.html

További fontos linkek:

https://biztosdontes.hu/

https://biztosdontes.hu/utmutatok/bankszamlak

https://biztosdontes.hu/keszpenzfelvetel-dija

Vissza a hírekhez