Kuba Beutazási feltételek és információk

Schuster Travel | 2024-01-06 | Beutazási feltételek - Ország információk

Kuba az Antillák legnagyobb szigete, a Karib-tenger egyik ékköve. Neve hallatán, ami elsők közt eszünkbe jut róla az a salsa, a rum, a szivar, az oldtimer autók és persze a csodálatos tengerpartok látványa. Ahol a gyarmati múlt keveredik a modern korral, és ez az egyveleg teszi teljesen egyedivé az országot.

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

  • Magánútlevél: Az útlevélnek a belépéstől számított 6 hónapig még érvényesnek kell lennie
  • Ideiglenes útlevél (csak konzul állít ki)

Tranzitálás: Kubából az Egyesült Államokba történő utazás csak és kizárólag vízummal lehetséges. ESTA-val már nem. Regisztráció: az országba történő belépéshez az alábbi linken található regisztrációs űrlapot mindenképp ki kell tölteni elektronikusan, és a kapott QR kódot a reptéren be kell mutatni (kérhetik az indulási, illetve az érkezési ország repülőterein is). https://www.dviajeros.mitrans.gob.cu/inicio  A weboldal spanyol, angol, francia, orosz, olasz és német nyelven érhető el. Az űrlapot minden utazó részére ki kell tölteni, a kiskorú gyermek részére is! A QR kódot ajánlott nyomtatott formában is magukkal vinni, mert kérhetik ebben a formában is!

Vízum:

  • A Kubába utazó turisták 2022. november 1-jétől a korábbi 1 hónap helyett 3 hónapig tartózkodhatnak a szigeten, és lehetőség van a vízum helyben történő meghosszabbítására újabb 3 hónapra. 
  • A megvásárolható vízum ára nem emelkedik, de aki egy hónapon (azaz a korábbi vízum érvényességi idején) túl tartózkodik, annak a kilépéskor kiszámlázzák a részarányos különbözetet. A három hónap tartózkodás utáni hosszabbítást a Migrációs Hivatalban kell intézni.
  • Vízum beszerzése a Kubai Köztársaság budapesti Nagykövetségén lehetséges.
  • Kuba budapesti nagykövetségének tájékoztatása szerint mindazon utazóknak, akik az Egyesült Államokból, vagy az USA érintésével érkeznek a szigetországba, a turista célú belépésre jogosító ún. turistakártyát az USA-ban működő utazási irodákban vagy a légitársaságnál kell beszerezniük. A budapesti kubai nagykövetség nem állít ki turistakártyát azoknak a magyar állampolgároknak, akik az Egyesült Államokból szándékoznak Kubába beutazni.
  • Papír alapú (nem elektronikus) turistakártya szükséges. A kártyát az utazásszervező iroda szerzi be Magyarországon.

A turistakártyát nem szabad összehajtani, meggyűrni! Belépéskor a perforáció mentén a kártya első felét letépik és elveszik. A kártya második, lepecsételt felét meg kell őrizni a hazautazásig! A CSAK MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROKNAK vízumként szolgáló szigorú sorszámozással ellátott turistakártyát legkésőbb egy hónappal az indulás előtt szükséges igényelni, az utazási szolgáltatások megrendelésével egy időben. Kérjük, elegendő időt hagyjanak arra, hogy a kézzel kitöltött papír alapú kártya vissza is érkezzen Önökhöz még az utazás előtt.

Kiutazási feltételek: Az országból történő kilépés egyik feltétele a turista kártya bemutatása a repülőtéren! Kilépési illeték (kb. 25 CUC/fő)  

Kiskorúak beutazása: Törvényes képviselő nélkül utazó kiskorú gyermek közjegyző előtt tett, spanyol nyelvre lefordított és a Kubai Köztársaság magyarországi külképviselete által felülhitelesített szülői nyilatkozat birtokában utazhat be Kubába.

Vám:

  • A Kubai Köztársaságba a személyi használatú mobiltelefonokon kívül minden egyéb rádiofrekvenciás kommunikációs eszközt (műholdas telefon, URH rádió, stb.), valamint internet jelek megosztására, továbbítására, vagy erősítésére alkalmas eszközt (pl. wi-fi router, swich, stb.) csak a kubai Kommunikációs Minisztérium külön engedélyének a birtokában lehet behozni.
  • Szintén engedélyköteles a kedvtelésből tartott pilóta nélküli légieszközök (közkeletűbb nevén drónok) behozatala. Amennyiben ilyen eszközzel kíván beutazni Kubába, javasoljuk, hogy az import-szabályokról érdeklődjön a Kubai köztársaság budapesti külképviseletén.
  • A vámszabályokat illetően további tájékoztatást találhatnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatójaa Kubai Köztársaság nagykövetségének honlapján valamint a kubai Vámhivatal hivatalos honlapján.

 

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! A Kubába utazóknakkötelező a Baleset- betegség- poggyász biztosítást megkötése! A biztosítás meglétét belépéskor ellenőrizhetik.

Magyarország és a Kubai Köztársaság között érvényben van a sürgősségi orvosi ellátások ingyenességére vonatkozó nemzetközi szerződés, de ez nem terjed ki a magyar állampolgárok teljes körű orvosi ellátására.

Covid

Kubában 2022. április 04- től nincsenek hatályban a járvánnyal összefüggő utazási korlátozások, az országba az általános idegenrendészeti beutazási feltételek teljesítése esetén szabadon be lehet utazni, a belépésnek nem feltétele negatív teszt, oltási igazolvány vagy egyéb a Covid-19 járvánnyal összefüggő orvosi vagy egyéb hatósági igazolás. A maszk viselése csak az egészségügyi intézményekben, illetve azok számára kötelező, akik COVID-19 fertőzésre utaló tünetekkel rendelkeznek.

A beutazás aktualizált feltételeiről az alábbi oldalon található további információ: https://cubatravelservices.com/notice-for-travelers-covid-19

PCR teszteket a tartományi nagyvárosok nemzetközi klinikáin továbbra is elvégeztethető díjfizetés ellenében (30 USD). Havannában több klinikán is lehetséges PCR teszt elvégzése.

A havannai tesztelést végző intézmények:

Kötelező oltás: nincs

Javasolt oltások: Hastífusz, Hepatitis A, Hepatitis B, Torokgyík-szamárköhögés-tetanusz (Di-Per-Te)

Dengue-láz és Zika-vírus: a Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés is gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Ezekről a vírusfertőzésekről az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhat bővebb információkat. Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak. A zika-vírusról bővebb tájékoztatást az alábbi linken olvashatnak.

Úti patika: Kérjük utazás előtt mérlegeljék, milyen gyógyszerekre lehet esetlegesen szükségük, és megfelelő készlettel érkezzenek, mert a szigeten lévő gyógyszertárak gyakorlatilag üresek, a legegyszerűbb készítmény beszerzése is probléma.

Általános tanácsok utazás alatt

  • Javasolt víz nélkül használható kézfertőtlenítő gélt vinni.
  • Csak palackozott vizet szabad inni, csapvízzel még a fogmosás sem célszerű!
  • Csak kellően átsült, megfőtt ételek fogyasztása javasolt, lehetőleg a szálloda éttermében, ahol biztosak lehetünk benne, hogy frissen készült amit rendeltünk.
  • Nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztása kerülendő, kivéve ha hámozható.
  • Ha valamilyen betegséget észlel hazaérkezés után, mielőbb keressen fel szakorvost!
  • Megfelelő UV fényvédelem
  • Szúnyogok által terjesztett betegségek ellen (Malária, Dengue-láz, Zika-vírus): vigyenek magukkal szúnyogriasztót, szúnyoghálót, mert ezek nem szerezhetők be helyben
  • Hasmenés: elkerülése (palackozott, forralt víz, fertőtlenítés), gyógyszert vinni
  • Biztonságos szex, orvosi beavatkozások elkerülése (AIDS)
  • Édesvízben tilos fürödni

További tudnivalókat az országról a kubai külképviseletünk honlapján olvashat.

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: - 6 óra

Pénznem, fizetési eszközök

  • Kubai peso (CUP), mint készpénz, illetve az üzletekben MLC (Moneda Libremente Convertible), számlapénz. A repülőtereken és a hivatalos pénzváltóhelyeken lehetőség van 20, 200, 500 és 1000 névértéken (prepaid) „MLC-kártyák” megvásárlására (valutával vagy bankkártyával), amelyekkel boltokban, turisztikai létesítményekben lehet Kuba teljes területén fizetni a használat megkezdését követő két éven keresztül.
  • Az amerikai dollár (USD) használata 2021. június 21. ótatilos Kubában. A helyi pénzre (kubai peso, CUP) történő váltás történhet többek között kanadai dollárban, euroban, angol fontban, japán jenben, svájci frankban vagy mexikói pesoban. (A kubai pesoról történő pénzvisszaváltás nem lehetséges).
  • A bankkártyás fizetés és a pénzautomatából való pénzfelvétel gyakran lehetetlen, ezért javasoljuk a Kubába látogatóknak, hogy készpénzt, lehetőleg eurót vigyenek magukkal. A pénzváltás a CADECA állami pénzváltóknál ajánlott, ezek a turisták által látogatott helyeken és a nagyobb szállodákban egyaránt jelen vannak.
  • A kubai bankautomaták - a helyben forgalmazott bankkártyák mellett - csak a VISA típusú bankkártyát fogadják el, a MasterCard, a Cirrus Maestro, a Visa Electron kártyákat nem!
  • A hivatalos váltás a kubai állam által rögzített árfolyamon történik a hivatalos váltóhelyeken, miközben a feketepiacon akár ennek a háromszorosát is kínálhatják a valutáért. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy Kubában az illegális pénzváltás bűncselekmény, azt a hatóságok fokozottan üldözik.

Nyelv: spanyol, de a turisták által látogatott helyeken és a szállodákban megértik az angol, a francia, a német és olasz nyelveket is.

Éghajlat: Trópusi (száraz szavanna). A hőmérséklet-ingadozás mentes a szélsőségektől, a napi hőmérséklet általában 20 és 30 C fok között mozog. Az esős időszak májustól októberig, a hurrikánveszélyes időszak június elejétől november végéig tart. A térségbeli trópusi viharokról az alábbi linkeken lehet tájékozódni: www.nhc.noaa.govwww.met.inf.cu/asp/genesis.asp?TB0=PLANTILLAS&TB1=INICIAL

Ellátás: Az országban egyre nagyobb problémát jelentenek az ellátási nehézségek. Sokszor nehézségbe ütközik például különböző élelmiszerek a palackozott víz valamint az üzemanyag beszerezhetősége. Kérjük utazásuk tervezésekor ezt is mérlegeljék és tájékozódjanak az aktuális helyzetről (a követség munkatársaitól, internetről, Kubát megjárt magyaroktól)

Utazás, közlekedés, vezetés: az ország egész területén gondot okoz a tömegközlekedés hiánya, illetve annak elégtelen volta. Személygépkocsit vagy motorkerékpárt a repülőtéren, Havannában és más városokban több helyen, illetve a szállodákban is lehet bérelni. A szigetországban működő, gépjárműveket bérbeadó állami cégek olyan biztosítást köttetnek az ügyfelekkel, amely nem fedezi a gépjárműben keletkezett károkat, így ezek teljes költségét az ügyfelekre hárítják. A hatályos jogszabályok és a Kubában követett joggyakorlat szerint a balesetet okozó külföldi állampolgár mindaddig nem hagyhatja el az országot, amíg az ügy nem kerül lezárásra, és amíg a balesetben vétkesnek ítélt személy az okozott anyagi és nem anyagi jellegű károkat nem téríti meg. Bérelt gépjárművel történő vidéki utazás esetén éjszaka lehetőség szerint ne vezessenek; stopposokat ne vegyenek fel.

Reptéri információ:Jose Marti Nemzetközi Repülőtér Oldala

Öltözködés: könnyű, kényelmes, természetes anyagokból (pamut vagy lenvászon) készült ruházat. Az erős napsütés ellen: kalap vagy kendő, magas faktorszámú naptej, napszemüveg ajánlott.

Áram: 110 V / 60 Hz. A konnektorok különböző típusúak lehetnek: amerikai, európai vagy lapos villájú, stb. A magasabb kategóriájú szállodákban (4* és 5*) szokott lenni 220 V-os konnektor is. Ajánlott adapter beszerzése.

Dohányzás, szivar: tipikus kubai termék a szivar. Népszerűségéhez nagyban hozzájárult a sziget leghíresebb írója, Hemingway is. Mivel jelentős exportcikk, ezért a turisták általi kivitelt az alábbiak szerint szabályozzák:

2009. októberétől hatályba lépett a kubai vámhatóság 323/2009. számú határozata, amely a szivar Kubából történő kiviteléről rendelkezik. A határozat lényege a következő:

1. Az utasok kiutazáskor szóban kötelesek bevallani a kézipoggyászban és a feladott csomagban lévő szivarok számát.

2. A kivihető szivarok száma a következők szerint alakul:
      a) számla és zárjegyek, egyéb kellékek nélkül 20 szál;
      b) eredeti dobozban, lezárva, lepecsételve, a hivatalos hologramos zárjeggyel 50 szál;
      c) az arra jogosult árusítóhelyeken kapott számlával 50 szálat meghaladó mennyiség.

Alkohol: a tradicionális cukornád termelés mellékterméke a rum, melyet bor helyett is szívesen kortyolgatnak a helyiek.

Árak: Ajándéktárgyakat ajánlott üzletekben vagy esetleg a piacon venni, több darab vásárlása esetén alkudhatnak is. Viszont kerüljék az utcai árusokat, akik hamisítványokat árulnak.

Borravaló: korábban tiltott volt, most viszont a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő 10 % az ajánlott

Biztonság: az ország biztonsági besorolása az III. biztonsági besorolási kategóriában van, azaz a fokozott óvatossággal látogatható ország.

Felhívjuk az utazók figyelmét arra is, hogy a karibi térségben a hurrikánszezon június elejétől november végéig tart, azonban a jelzett időszakon kívül is képződhetnek – esetenként pusztító erejű – trópusi viharok. Kérjük a térségben tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel az időjárással kapcsolatos híradásokat, és a hatóságok előrejelzéseit, figyelmeztetéseit, valamint az elhangzó utasításokat – saját testi épségük és fizikai biztonságuk érdekében – maradéktalanul hajtsák végre. A közbiztonság elfogadható, átlagos (sőt, karibi viszonylatban kitűnőnek mondható), ugyanakkor felhívjuk a Kubába utazó turisták figyelmét arra, hogy értékeikre és úti okmányaikra fokozottan ügyeljenek. Lehetőleg már úgy érkezzenek az országba, hogy útlevelükről fénymásolattal rendelkeznek, a személyazonosság igazolására elegendő, ha a másolatot magunknál tartják. Semmi esetre se tartsanak egy helyen minden értéket és okmányt a városnézés és kirándulás alatt, lehetőleg csak kis mennyiségű pénzzel közlekedjenek. Ha minden elővigyázatosságunk ellenére a baj bekövetkezne, akkor a rendőrségen jegyzőkönyvet kell felvetetni az ellopott, elrabolt értéktárgyakról. A kubai hatóságok az útlevelüket elhagyó turistákkal szemben személyes szabadságot korlátozó intézkedést alkalmazhatnak. Ezért nyomatékosan javasoljuk, hogy az útlevél elvesztése esetén legelőször a magyar nagykövetséggel vegyék fel a kapcsolatot, majd ezt követően forduljanak a rendőrséhez.

 

KÜLKÉPVISELET / KONZULÁTUS

Kuba - Konzuli hivatal, Havanna

Calle G. No. 458.entre 19. y 21. Vedado Havanna – Havana – Kuba

E-mail: mission.hav@mfa.gov.hu

Telefonszámok: +5378333365és +5378333346

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
(kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között)
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36
https://havanna.mfa.gov.hu/page/utazasi-tanacsok

Kuba - Nagykövetség, Havanna

A Konzuli Osztály javaslata, hogy utazása előtt regisztráljon Konzuli védelemre!

 https://konzuliszolgalat.kormany.hu/regisztralja-kulfoldi-utazasat

Töltse le és utazzon a Konzinfo Utazom applikációval! Android Apple

Vissza a hírekhez