Malajzia Beutazási feltételek és információk

Schuster Travel | 2024-01-06 | Beutazási feltételek - Ország információk

Malajzia, mely Thaiföld és Indonézia között fekszik 2 nagyobb és számtalan kisebb szigeten, Délkelet-Ázsia egyik legváltozatosabb országa, mind geológiailag, mind pedig lakóit tekintve. Rengeteg látnivalóval kápráztatja el az idelátogatókat. Kirándulhatunk a Cameron felföldön, ahol a világ legősibb dzsungele található különleges flórával és faunával, barangolhatunk Kuala Lumpur utcáin, gyönyörködhetünk a panorámában a Petronas tornyokat összekötő hídról, vagy megtekinthetjük a számtalan maláj, hindi, kínai kulturális örökség épületeit, napozhatunk Langkawi homokos tengerpartján. Az ország sokáig angol fennhatóság alatt volt, fejlett infrastruktúrával rendelkezik.

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Beutazási feltételek: magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: magánútlevél, melynek az országból való kilépéstől számítva még 6 hónapig kell érvényesnek lennie.

ideiglenes útlevél (Csak konzul állít ki!)amennyiben a Malajziából történő tervezett elutazás dátumától még legalább 6 hónapig érvényes.

Vízum:

  • Vízum turista célú beutazás esetén: Magyar állampolgárok legfeljebb 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak Malajzia területén. A belépés további feltétele a visszautazás napjától további 6 hónapig érvényes útlevél, a malajziai tartózkodás anyagi fedezetének igazolása, a vissza/tovább utazásra szóló repülőjegy és a határátkelőhelyeken elérhető ún. Arrival/Departure Card (Imm.26) nyomtatvány kitöltése.
  • Vízum egyéb célú beutazás esetén: 90 napot meghaladó tartózkodás esetén a vízumkérelem benyújtásában a malajziai Bevándorlási Hivatal az illetékes.

90 napot meghaladó tartózkodás esetére vonatkozó vízumügyintézéshez szükséges információkkal kapcsolatban Malajzia Budapesti Nagykövetségén tájékozódhat.

1026 Budapest, Pasaréti út 29. ; Tel: 488-0810

mwbdpest@t-online.huhttp://www.kln.gov.my/web/hun_budapest/requirement_foreigner

Malajziai Bevándorlási Hivatal (Immigration Department): https://www.imi.gov.my/

Tranzit: a repülőtéri tranzitzónát nem elhagyva 24 órán belül lehet tranzitálni malajziai nemzetközi repülőtereken, azaz akkor, ha az utazónak nem szükséges a határrendészet útlevél ellenőrzésén átjutnia bármilyen okból (pl. csomagfelvétel és –feladás, légitársaság-váltás, vagy repülőtér-váltás esetén). A Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtér 1-es és 2-es terminálja a valóságban két különböző repülőtér, amelyeket nem köt össze tranzitzóna. Amennyiben a tranzitáláshoz szükséges az országba történő határrendészeti beléptetés, akkor az utazóra a fentiek szerint általános beutazási feltételek vonatkoznak. Kiskorú utazókra azonos tranzitálási feltételek érvényesek. További tájékoztatás a tranzitálási lehetőségekről: 

https://airports.malaysiaairports.com.my/transit/flight-transfers

Kiskorúak beutazása: bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat beszerzését, tekintettel arra, hogy azt adott esetben már kiutazásnál a hazai hatóságok is kérhetik. A nyilatkozatot célszerű magyar és angol nyelven is elkészíteni. A nyilatkozat tartalmát illetően a Magyar Rendőrség hivatalos honlapján tájékozódhat:

http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo/kiskoruak-kiutazasa

Vám: az afrikai sertéspestis (African Swine Fever) miatt átmeneti és a sertéshúsból készült húsipari termékek magánpoggyászban (akár személyes fogyasztásra) behozott körére is kiterjedő általános behozatali tilalom van érvényben Malajziában.

Malajziában a deviza kivitel és behozatal szabályozásáról szóló törvény értelmében a készpénzre illetve utazási csekkre vonatkozó összeghatár nincs, de 10.000 USD-t meghaladó összeg esetén írásbeli engedélyt kell beszerezni. A nyilatkozattétel elmulasztása szintén bűncselekménynek minősül, mely szankcionálásáról a fent említett vámtörvény rendelkezik.

Kábítószerek birtoklása, fogyasztása, kereskedelme: Mindhárom súlyos bűncselekmény. Néhány grammnál nagyobb mennyiség birtoklásáért is már halálbüntetés járhat, mivel az a malajziai jogszabályok alapján kereskedelmi mennyiségnek számít.

Malajziai Vámügyi Hivatal: www.customs.gov.my 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

https://kualalumpur.mfa.gov.hu/hun/page/beutazas-malajziaba

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid

Főszabály szerint a magyar állampolgárok külön belépési engedély, oltási igazolás, teszt- és karantén-kötelezettség nélkül utazhatnak be Malajziába minden beutazási cél tekintetében, beleértve a turizmust is. Magyar állampolgárok életkortól függetlenül bármely országból, így Magyarországról is azonos feltételek mellett utazhatnak be Malajziába, azonban az országba érkezéskor a koronavírus-megbetegedés tüneteit mutató személyekre kivételes szabályok vonatkozhatnak. Az országba való belépés előtt a lázas vagy egyéb tüneteket mutató személyeket életkortól függetlenül RTK-antigén tesztelést is magában foglaló egészségügyi vizsgálat alá vethetik, amit a beutazó tűrni köteles. Pozitív teszteredmény esetén a helyi hatóságok kötelező karantént rendelhetnek el.

További tájékoztatás a pozitív teszteredmény esetén érvényes malajziai eljárásrendről: 

https://mysejahtera.moh.gov.my/en/covid-19/covid-19-positive-cases-sop

Malajziába történő beutazás általános szabályairól további tájékoztatás: 

https://mysejahtera.moh.gov.my/en

Egyéb hasznos információ:

Az előzetes regisztráció nem kötelező, azonban minden utazónak javasolt már az indulást megelőzően, de legkésőbb az országba érkezés után közvetlenül felhasználóként regisztrálni a MySejahtera mobilalkalmazáson keresztül. A 18 éven aluli kiskorúakat szintén javasolt regisztrálni, de a kiskorú hozzátartozókat a szülők vagy törvényes képviselők alkalmazásán keresztül is lehet regisztrálni. A regisztrációval kapcsolatos technikai problémák esetén az alkalmazás üzemeltetője tud segítséget nyújtani: https://mysejahtera.moh.gov.my/en. Az alkalmazás letölthető az alábbi elérhetőségeken:

Amennyiben az országba érkezéskor, vagy az országban tartózkodás alatt az utazó tüneteket mutat, és az elvégzett teszt koronavírus-fertőzést mutat, akkor a fertőzött személy számára a MySejahtera mobilalkalmazáson keresztül 7 napos kötelező karantént rendelhetnek el. Amennyiben a fertőzött személy a karantén 4., 5. vagy 6. napján már nem mutat tüneteket, akkor egy egészségügyi szolgáltató által végzett RTK-Ag antigén teszt negatív eredménye alapján a karantént feloldják. A karantént a 7. napon vizsgálat nélkül is feloldják a MySejahtera mobilalkalmazáson keresztül, ha az érintett személy nem mutat tüneteket. Az esetlegesen elrendelt karantént az utazó a saját szállásán tölti el, annak minden költsége az utazót terheli. Súlyos megbetegedés esetén a hatóság elrendelheti a karantén kijelölt egészségügyi intézményben, kórházban való letöltését is. Az esetlegesen elrendelt karantén-kötelezettség alól nincs lehetőség felmentést kérni. Malajziai Egészségügyi Minisztérium: https://covid-19.moh.gov.myhttps://mysafetravel.gov.my

A légitársaságok a cél- vagy tranzitország beutazási feltételeinél is szigorúbb járványügyi szabályok betartását követelhetik meg utasaiktól.

További, részletesebb információval az alábbi linkek és elérhetőségek szolgálnak:

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

A korábban alkalmazott járványügyi korlátozások jelentős részét megszüntették, így engedélyezett az országon belüli utazás, a közösségi programok, a közösségi hitélet, a sportolás, a szolgáltatások igénybevétele, és üzemelhetnek az idegenforgalmi-, vendéglátó- és szórakozóhelyek. A maszkviselési kötelezettséget az ország egészében feloldották, de a helyi hatóságok tömegközlekedési eszközökön, taxikban, illetve meghatározott zárt terekben, így egészségügyi és szociális intézményekben továbbra is javasolják a maszk viselését.

Állami kórházak és tesztközpontok: https://data.moh.gov.my/healthcare-facilities

Oltások:

  • kötelező: nincs
  • kötelező oltás, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik: sárgaláz elleni védőoltás
  • javasolt:Hastífusz, Hepatitis A, Hepatitis B, Torokgyík-szamárköhögés-tetanusz (Di-Per-Te) + malária elleni gyógyszer

Betegségek: az országban az alábbi betegségekkel kell kiemelten számolni: Hastífusz, Hepatitis A, Hepatitis B, Tetanusz (Merevgörcs), Veszettség, Malária előfordulása Sabah tartomány (Borneo)

Az ország erősen veszélyeztetett a Dengue-láz tekintetében. Az influenza-szerű tüneteket mutató és egy szúnyogfajta által terjesztett vírusos Dengue-láz megbetegedések száma évről-évre növekszik. Az aktuális Dengue-járványügyi helyzetről a WHO honlapján tájékozódhat, illetve a malajziai Egészségügyi Minisztérium iDengue nevű mobiltelefonos alkalmazásából aktuális információkat kaphat.

Egyéb információk:a turisták által leginkább látogatott övezetekben (Kuala Lumpur, Melaka, Penang, Langkawi, tengerpartok, szigetek) a hatóságok fokozott erőfeszítéseinek köszönhetően megfelelőek a higiénés viszonyok. A csapvíz fogyasztása az egész országban nem javasolt.

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: nyáron +6 óra, télen+7 óra

Utazás hossza: tiszta repülési idő kb. 15 óra, de több átszállással kell számolni, ami jelentősen megnöveli az utazást

Pénznem: maláj ringgit (MYR). 1 MYR = kb. 78 HUF (2023.09.). Amerikai dollárt és eurót érdemes vinni, és sok helyen elfogadják a hitelkártyát is, főképp Visa és American Express.  ATM több helyen rendelkezésre áll.

Hivatalos nyelv: maláj, de sokan beszélik az angolt, további nyelvek: kínai, hindi, tamil
Éghajlat: trópusi éghajlat jellemzi, egyenletesen magas hőmérséklettel, minden évszakban bőséges csapadékkal. A délelőtt napos, száraz, a délután esős. A relatív légnedvesség az egész év folyamán magas (75-85 százalék), az éghajlat ezáltal fülledt. A fennsíkokon hűvösebb, elviselhetőbb klíma uralkodik. November és március között az ország félszigeti részének (Maláj-félsziget) a keleti partvidékén vannak heves monszunesők. A nyugati partvidéken április és október között van a monszun időszak, ugyanakkor nagyobb trópusi esőzések egész évben bármikor előfordulhatnak.

Utazás, közlekedés, vezetés: a fejlett autópark és úthálózat ellenére a közlekedés biztonsága alacsony, a közlekedési balesetek száma magas. A közlekedési kultúra, különösen az elsőbbségadás gyakorlata eltér a Magyarországon megszokottól, a gyalogosoknak általában sehol nem adnak elsőbbséget. Gépjármű vezetéséhez, ill. -bérléshez nemzetközi jogosítvány szükséges, és bal oldali a közlekedés. A taxik leszólítása éjszaka nem javasolt. Elterjedt és gazdaságos a Grab mobiltelefonos alkalmazás használata taxizáshoz.

A MAS (Malaysian Airline System) a belföldi közlekedésben a legjelentősebb légitársaság. A félsziget gyors, gazdaságos és kiterjedt buszhálózattal rendelkezik. A vonat szintén kényelmes és gazdaságos megoldást jelent, de csupán két vonalon közlekedik. Nincs vízi összeköttetés a sziget és a félsziget között, így ezt a távolságot repülővel kell leküzdenünk.

Ünnepnapok: munkaszüneti nap: péntek. Nemzeti nap: augusztus 31. A legtöbb ünnep a Ramadánhoz kapcsolódik. A Ramadán végén három napos ünnep zajlik: Hari Raya Puasa. Ez a legfontosabb maláj ünnep. A Hari Raya Haji a sikeres mekkai zarándoklat ünnepe és két napig tart. Januárban vagy februárban a Kínai Újévet vidám, táncos parádéval üdvözlik. A legdrámaibb hindu fesztivál a január végén tartandó Thaipusam.

Vallási és viselkedési kultúra: Malajzia legnagyobb vallási felekezete az iszlám, a lakosság 60%-a muszlim, az állam hivatalos vallása az iszlám, de az alkotmány garantálja a vallásszabadságot, és több különböző felekezetű (buddhista, hindu, taoista, keresztény) közösség él az országban. A turista látványosságként is funkcionáló vallási helyek csak zárt öltözetben látogathatók. Mindenhol fokozottan ügyelni kell a kihívó, erőszakos vagy megbotránkozást keltő, illetve hitéleti meggyőződést sértő magatartás kerülésére és az esetlegesen kialakuló konfliktushelyzetek békés kezelésére. A hittérítés (mint a vallási köznyugalom megsértésére irányuló cselekmény) büntetőjogilag tiltott tevékenységnek számít Malajziában, büntetési tétele 2-től 5 évig terjedő szabadságvesztés is lehet. A bűncselekményt már az megvalósítja, aki valamilyen hitet, vallást hirdető jelképeket, brosúrákat, füzeteket stb. terjeszt vagy oszt ki Malajziában.

Etikett: a malájok a jobb kezüket használják az étkezések alkalmával (a bal tisztátalannak számít), a bal kezet maguk mellett tartják. Személyek fényképezése előtt mindig kérjen engedélyt! A mecsetekbe vagy hindu templomokba való belépés előtt mindig le kell venni a cipőt. (Vigyen egy kis zoknit magával, ha nem szeretne mezítláb lenni)

Öltözködés: az ország klímája miatt a vékony, természetes anyagból (pamut, lenvászon) készült ruházat ajánlott, azonban a templomokban és mecsetekben póló, illetve a lábakat takaró nadrág, illetve hosszú szoknya viselete kívánatos. Sok maláj nő az iszlám szabályai szerint öltözködik, a férfiak általában fekete kalapot viselnek.

Áram: 220/240 V, 50 Hz, nem európai szabvány, adapter szükséges

Árak, borravaló: az árak kedvezőbbek, mint Európában, és az áruk minősége is megfelelő. Kedveltek a batikolt textíliák, az ezüstből készült ékszerek, és a bambuszból készült tárgyak. Malajziában nem szokás a borravaló az éttermekben, viszont ha szervezett kiránduláson vesznek részt, az idegenvezetőnek illik adni.

Gasztronómia: választhatunk a kínai, az indiai, az indonéz és a nyugati konyha remekeiből. A tipikus maláj konyha sok fűszert, chilit és szóját használ. Tilos a sertéshús fogyasztása, így az étlapokról is hiányzik. Tipikus fűszernövények: a fokhagyma, a gyömbér, a kurkuma, a citromfű, a koriander. A malajziaiak szeretnek enni. Reggelire általában ún. „nazi lemak”-ot fogyasztanak, amely egy banánlevélbe csomagolt kókusztejben főtt rizs chiliszósszal, tojással és szárított hallal. Ebédre rizst esznek valamilyen hússal, valamint zöldséggel. A vacsora pedig az ebédhez hasonló. A satay (húsos kebab fűszeres mogyorószószban) maláj találmány, és szinte mindenhol megtaláljuk. A gyümölcsök szerelmesei is kedvükre csemegézhetnek a déligyümölcs választékból.

Biztonság: Malajzia közbiztonsági helyzete, biztonsági kockázatai, általános szabályrendszere, jellemző viszonyai, közszolgáltatásai hasonlóak a Magyarországon megszokotthoz.

Biztosítás: A Konzuli Osztály felhívja minden Malajziába utazó magyar állampolgár figyelmét arra, hogy a külföldön tartózkodás teljes idejére érvényes utasbiztosítással rendelkezzenek, amely fedezi a bármilyen baleset vagy megbetegedés miatt szükségessé váló orvosi ellátás és kapcsolódó szolgáltatások költségeit, beleértve a koronavírus-megbetegedés kezelésének költségeit is.  Érvényes biztosítás hiányában az utas (vagy hozzátartozója) saját maga köteles megfizetni minden felmerülő vagy kilátásba helyezett orvosi ellátás és kapcsolódó szolgáltatás (pl. mentés, szállítás) költségeit. A Konzuli Szolgálat (konzul, külképviselet, Külgazdasági és Külügyminisztérium) semmilyen módon és semmilyen körülmények között nem fizeti meg ezeket, illetve nem vállal kezességet ezekre a felmerülő vagy kilátásba helyezett orvosi és egyéb egészségügyi költségekre.

Terrorizmus tekintettel terrorista, ill. iszlám radikális csoportok jelenlétére az országban, a terrorfenyegetettség valós. Terrortámadás esetén vagy rendkívüli helyzetben kövessék a helyi hatóságok utasításait és a média híradásait. Ha rendkívüli esemény (terrorcselekmény, bűncselekmény, baleset, természeti katasztrófa) magyar állampolgárságú érintettjéről, áldozatáról van tudomásuk, értesítsék a külképviseletet a megadott elérhetőségeken.

Természeti és egyéb katasztrófák: november és március között az ország félszigeti részének (Maláj-félsziget) keleti partvidékén vannak heves monszunesők, amelyek miatt járhatatlanná válhatnak a főutak, ezért az érintett területeket ilyenkor lezárhatják a turisták előtt is. A nyugati partvidéken április és október között van a monszunidőszak, ezen belül is jellemzően szeptember-októberben alakulhatnak ki a legnagyobb esők, amikor is időszakos és részleges áradásokkal és lezárásokkal lehet számolni. A fentiek ellenére az év bármely szakában kialakulhatnak árvizekkel vagy földcsuszamlásokkal járó heves esőzések az ország egész területén.

Bűnözés: A közbiztonság általában nem rosszabb az európai átlagnál, ugyanakkor különösen a turisták ellen elkövetett vagyon elleni bűncselekmények (lopások, zsebtolvajlás, rablás, autófeltörés) gyakoriak.

A zsebtolvajlások, utcai rablások miatt javasoljuk, hogy utazás előtt készítsenek fénymásolatot úti okmányuk arcképes adatoldaláról, és szálláshelyüket csak ezekkel a másolatokkal, illetve csak az adott úthoz feltétlenül szükséges készpénzzel hagyják el, eredeti úti okmányaikat, egyéb értékeiket helyezzék letétbe szállodai értékmegőrzőben. (A szállodai szobákban hagyott okmányokért, értéktárgyakért a szállodák nem vállalnak felelősséget.)

Malajzia nagyvárosaiban gyakori bűncselekmény az ún. motoros rablás, amikor motorosok az úttesten vagy a járdán közlekedő, illetve a zebránál várakozó gyalogos mellett elhaladva annak válltáskáját, mobiltelefonját, egyéb értéktárgyát megragadják és elrabolják. Javasoljuk, hogy gyalogosan is közlekedjenek különös körültekintéssel.

Ha autót vezetnek, vagy abban utaznak, akkor még utazás közben se tároljanak védtelen és kívülről látható helyen táskát, egyéb értéktárgyat, mivel előfordulhat, hogy lámpánál vagy dugóban várakozva egy vagy több motoros betöri az ablakot és elrabolja azokat.

Elterjedt bűncselekmény a hitelkártya hamisítás, a bank-automaták manipulálása, valamint az internetes csalás (vásárlás)

Általános segélyhívó (Rendőrség/Mentőszolgálat/Tűzoltóság): 999 (a 112-es segélyhívó csak mobilhálózatról hívható)

Turista Rendőrség telefonszáma: 03-2149 6590, 03-2149 6593

Naprakész információk: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/malajzia

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Malajzia - Konzuli hivatal, Kuala Lumpur

Cím: Level 11 Wisma Goldhill 67 Jalan Chulan - 50200 Kuala Lumpur – Malajzia

E-mail: consulate.kul@mfa.gov.hu

Telefon: +60320201072és +60320201073

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):

(kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között)
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36

Fax: + 603-2022-1837

Honlap: kualalumpur.mfa.gov.hu

Konzuli kerület: Malajzia

 

Malajzia - Tiszteletbeli konzul, Penang

Tiszteletbeli konzul: Chua Wei Kee

Cím: 1 4 E Gate Lebuh Tunku Kudin2 Gelugor - 11700 Penang - Malajzia

E-mail: secretaryconsulhungary.pg@gmail.com

Telefonszám: +60133088588

 

Malajzia - Nagykövetség, Kuala Lumpur

Malajzia Budapesti Nagykövetsége

Vissza a hírekhez