Maldív-szigetek Beutazási feltételek és információk

Schuster Travel | 2024-01-06 | Beutazási feltételek - Ország információk

A Maldiv-szigetek a világ egyik legszebb nyaralóhelye a maga 87 külföldi turistáknak fenntartott „resort-szigettel”. Indiától és Srí Lankától délnyugatra helyezkedik el, csodálatos földrajzi környezetben. Ideális nászutasoknak, vagy azok számára, akik teljes nyugalomra vágynak. Itt nincs nyüzsgő éjszakai élet, de van fehér homokos tengerpart, korallok, kristálytiszta víz, pálmafák. Ideális úti cél azoknak is, akik a tél elől menekülnének a nyárba.

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

  • Magánútlevél: Az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a belépéskor. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
  • Ideiglenes útlevél (csak konzul állít ki): Az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a belépéskor, az útlevélnek tartalmaznia kell az MRZ kódot a gépi leolvasáshoz, érvényes visszaútra szóló repülőjegy és szállásfoglalás bemutatása is feltétel.

 

A beutazóknak az alábbi követelményeknek kell - kötelező módon - megfelelniük érkezéskor:

  • Az országba történő beléptetéskor legalább a tervezett visszautazást követő hat hónapig érvényes útlevél
  • Az érkezéstől számított legfeljebb 30 napon belüli érvényességű-, visszautazásra szóló érvényes repülőjegy
  • Visszaigazolt szállásfoglalás
  • Elegendő pénzügyi fedezet (a maldív hatóságok beléptetéskor ellenőrizhetik a megfelelő anyagi fedezet rendelkezésre állását, ilyenkor bankkártya vagy készpénz felmutatása elegendő szokott lenni)
  • Amennyiben sárgaláz által sújtott területről, országból történik a beutazás a Maldív-szigetekre (még ha csak tranzit országról van is szó!) a helyi hatóságok kérhetik a sárgaláz elleni védőoltás felvételét igazoló kétnyelvű nemzetközi oltási könyvet (International Certificate of Vaccination). Ennek hiányában a belépést akár meg is tagadhatják!

 

Vízum: Maldív-szigetekre beutazó magyar állampolgároknak, valamennyi beutazási forma (turisztikai, üzleti, tanulmányi stb.) esetén vízummal kell rendelkezniük. További információt ezen a linkentalál, illetve Maldív-szigetek Brüsszeli Nagykövetség honlapján.

Vízumkérelmet az érkezéskor a maléi nemzetközi repülőtéren lehet benyújtani. A helyben kiállított vízum érvényességi ideje legfeljebb 30 nap, ami a Maldív-szigeteken való tartózkodás során meghosszabbítható. A vízum érvényességi idejének lejártakor az országot el kell hagyni, a túltartózkodást a maldív hatóságok kiutasítással vagy kitoloncolással büntetik.

Kiutazás az országból: Az elutazás előtti 96 órában mindenki számára kötelező az Utazási Egészségügyi Nyilatkozat kitöltése és feltöltése az Imuga kormányzati weboldalra: https://imuga.immigration.gov.mv/

Külföldiek 25 USD reptér-fejlesztési hozzájárulási díjat kötelesek fizetni kiutazáskor az Ibrahim Nasir Nemzetközi Repülőtéren.A diplomáciai mentességet élvezőknek, a tranzit utasoknak és a két éven aluliaknak nem kell megfizetniük a díjat.

Kiskorúak beutazása: Ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében, de a szülei nélkül utazik, akkor a szülők részéről hozzájáruló nyilatkozat szükséges. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló szülők, az utazó kiskorú és a kísérő személy személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájárulók aláírását. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. A nyilatkozathoz célszerű csatolni a szülők útlevelének másolatát.

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid

A közegészségügyi vészhelyzet a Covid-19 pandémiával kapcsolatban 2022. március 13-án visszavonásra került.

Az országba történő belépéshez nem szükséges az oltási igazolvány bemutatása, az utazást megelőző PCR- (Polymerase Chain Reaction), vagy ATK- (Antigen Test Kit) teszt, és az említett teszteket az érkezéskor sem szükséges végezni.

Az országba való beutazás előtti 96 órában mindenki számára kötelező az Utazási Egészségügyi Nyilatkozat kitöltése és feltöltése az Imuga kormányzati weboldalra: https://imuga.immigration.gov.mv

Az egészségügyi nyilatkozatban személyes adatokat, a repülőjárat és ülés számát, korábbi utazási adatokat, valamint az egészségre és az oltottságra vonatkozó információkat kérnek.

Oltás: nincs kötelező védőoltás, de javasolt a hepatitis A, B és Torokgyík-szamárköhögés-tetanusz (Di-Per-Te) elleni védőoltás. Malária nem jellemző, de Dengue-láz előfordulhat.

Dengue-láz: http://www.oek.hu/oek.web?nid=263&pid=1

Megelőzés: védőoltás nincs. A szúnyog csípésétől kell óvakodni: A bőrt szúnyogriasztóval kell befújni. A zárt helyiséget rovarriasztóval, az alvóhelyet impregnált szúnyoghálóval kell védeni

Kezelés:paracetamol tartalmú gyógyszerrel a fájdalom ellen. Tilos Aspirin, Ibuprofén tartalmú gyógyszerek szedése!

 

Egészségügyi tanácsok az utazás alatt:

  • Javasolt víz nélkül használható kézfertőtlenítő gélt vinni.
  • Csak palackozott vizet szabad inni, csapvízzel még a fogmosás sem célszerű!
  • Csak kellően átsült, megfőtt ételek fogyasztása javasolt, lehetőleg a szálloda éttermében, ahol biztosak lehetünk benne, hogy frissen készült, amit rendeltünk.
  • Nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztása kerülendő, kivéve, ha hámozható.

Gyógyszer:házipatika vitele ajánlott: napégés utáni krém, láz- és fájdalomcsillapító, hasmenés/hányás elleni szerek, ragtapasz, fertőtlenítő, görcsoldó. És természetesen napvédő krém, a fejre pedig sapka, kalap, valamint szúnyogriasztó

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: télen + 4 óra.

Repülőút hossza: az út átszállások nélkül kb. 10 óra

Pénznem: maldív rúfia (MVR). A „resort-szigeteken” dollárral és euróval is fizethetünk, illetve elfogadják a legelterjedtebb bankkártyákat is. (Mastercard, Visa, American Express)

Nyelv: a hivatalos nyelv a divehi, a s”resort-szigeteken” nagyrészt angolul, kisebb részt németül beszélnek

Éghajlat: trópusi éghajlat, napi átlaghőmérséklete: 30-32 °C, míg a víz kellemes 27-28 °C A forróságot a hűsítő szellők teszik elviselhetőbbé. A Maldív-szigetek trópusi ország, ennek megfelelően könnyen alakulhatnak ki szélsőséges időjárási helyzetek (heves esőzés, ciklonok, stb.). A Maldív-szigetek alacsony tengerszint feletti magassága miatt a cunamiknak (tengeri szökőárak) kitett ország, így javasoljuk mindig figyelni a kiépített cunami-riadó szolgálat híradásait.

Közlekedés: A helyiek által lakott szigetek, amelyek elkülönülnek a külföldieknek fenntartott 87, ún. „resort island”-októl, általában előzetes engedély alapján kereshetők fel. Kivételt képez a Malé-sziget, ahol a főváros ill. a Malé-atoll, ahol a nemzetközi repülőtér és számos „resort island” található. A szigetek közti utazás hajókkal, ill. hidroplánokkal történi, figyelembe kell azonban venni, hogy ezen szolgáltatások többsége csak naplementéig vehető igénybe.

Munkaszüneti napok: péntek és szombat

Öltözködés:a „resort-szigetekre”: lenge pamut vagy lenvászon ruházat, strandcipő – a korallok miatt, kalap, napszemüveg, magas faktorú naptej. Az iszlám helyi lakosság által lakott területeken nőknek kendő a fejre, valamint fedjék el vállukat, karjukat, ill. ajánlatos hogy hosszú (a bokát is fedő) szoknyát, vagy nadrágot viseljenek. Férfiaknak sem ajánlott a rövidnadrág.

A nudizmus ill. a „topless” viselet szigorúan tilos a Maldív-szigeteken, beleértve a resort-okat is!

Vallással, öltözködéssel, viselkedéssel kapcsolatos tudnivalók:

  • A Maldív-szigetek alkotmánya értelmében muszlim ország, így fordítsunk figyelmet az ebből adódó körülményekre, különösen a ramadán idején. Az iszlámon kívüli minden egyéb vallás látványos népszerűsítése, jelképeinek kihelyezése törvénybe ütköző cselekmény.
  • Szigorúan tilos az országba bevinni robbanóanyagokat, lőfegyvereket, lőszert, pornográfiát, bármilyen az iszlám tanításaival ellentétes anyagot (pl. a Biblia), disznóhúst vagy ebből készült élelmiszert, valamint bármilyen szeszesitalt.
  • Alkoholos italokcsak a resort-okban kaphatók, azok területéről kivinni azonban tilos.
  • A kábítószer birtoklás, fogyasztás, a vele való kereskedelem minden formája törvénybe ütköző cselekmény, mely akár életfogytiglani börtönbüntetést is vonhat maga után. A maldív kábítószer ellenes törvények nemzetközi összehasonlításban is az egyik legszigorúbbak.
  • Tilos az országból teknőcpáncélt vagy korallokat kivinni.
  • Az azonos neműek közti intimebb viszony, ill. az erre való ajánlattétel illegális, akár hosszabb börtönbüntetéssel is sújtható.

Áram: európai konnektorok a jellemzők, de előfordulhat 3-pontos konnektor is. Ez esetben a szállodák adnak átalakítót, de elosztót érdemes itthonról vinni

Borravaló: éttermek, bárok esetében, ha nincs a számlában, úgy 10 % körül az elvárt, továbbá a szállodában is ajánlott (hordár, személyzet)

Közegészségügy, egészségügyi helyzet: Az ország földrajzi sajátosságai miatt (26 atoll tartozik hozzá, melyek összesen 1192 szigetből épülnek fel, ebből kb. 200 lakott, 87 pedig turistáknak fenntartott ún. „resort island”) a közegészségügyi ellátó hálózat meglehetősen szegény. Az országban összesen két kórház van, mindkettő a fővárosban, Malé-ban és ezeknek sincs intenzív részlegük (ADK Hospital és Indira Gandhi Memorial Hospital (IGMH)).

Biztonság:

  • A Maldív-szigetek biztonsági besorolása általánosságban IV. kategória, alacsony biztonsági kockázatot rejtő, látogatható terület, azonban fővárosa, Malé a III-as biztonsági besorolási kategóriába tartozik, fokozott óvatossággal látogatható terület.
  • Különösen a fővárosban, Maléban előfordulhatnak politikai indíttatású utcai megmozdulások. Ezek akár erőszakba, összecsapásba is torkollhatnak, így mindennemű utcai megmozdulást kiemelten javaslunk elkerülni.
  • Vigyázzon értékeire és egyéb személyes tárgyaira, különösen, ha Maléba utazik. Használjon széfet a szigetek resortjaiban. Az exkluzív üdülőszigetektől távol a bandákkal kapcsolatos erőszak, késelés előfordulhat, elsősorban a fővárosban, Maléban és Hulhumale-ben. Fokozott elővigyázatosság javasolt az üdülőszigeteken kívüli területekre való utazás esetében.
  • Bár a Maldív-szigetek vizein eddig nem jelentett problémát az Indiai-óceánon igen elterjedt kalózkodás, a partoktól távolodva, különösen a nemzetközi vizeken ennek megnő a kockázata, így a tengeri utazás kizárólag az ország szigetei közt, szervezett formában ajánlott.

 

KÜLKÉPVISELET / KONZULÁTUS

  • Az országban nincs magyar külképviselet.
  • Az akkreditált magyar nagykövetség Újdelhiben (India) található, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vehet igénybe.
  • Probléma esetén javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot Male’-ban a tiszteletbeli konzulunkkal vagy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével, akik a szigetországban jelen vannak.

Maldív-szigetek Nagykövetsége, Berlin

Maldív-szigetek Tiszteletbeli Főkonzulátusa, Bécs

Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Újdelhi

Vissza a hírekhez