Mexikó Beutazási feltételek és információk

Schuster Travel | 2024-01-06 | Beutazási feltételek - Ország információk

Mexikó és azon belül a Yucatán félsziget minden turista álma. Itt minden érdeklődési körrel rendelkező utas megtalálja a szórakozását. Akit a történelem érdekel, az kirándulhat a maják, aztékok és más ősi népek által épített monumentális, még romjaiban is lenyűgöző építészeti alkotásaihoz. A természetimádók ellátogathatnak a régió több, mint 6000 cenote-jének valamelyikéhez. Gyermekkel érdemes felkeresni egy Élményparkot. A víz, illetve a víz alatti élet szerelmeseinek is számtalan szórakozási lehetőséget nyújt a térség. Ha pedig csak egyszerűen élvezni szeretné a napsütést, a meleget, a vizet, akkor a hosszan elnyúló, fehér homokos partszakasz kínál igazi feltöltődést. Ideális a hely azoknak, akik nyugalmat keresnek, de azoknak is, akik az éjszakai élet bulijaiba vetnék be magukat.

Mexikó Latin-Amerika legészakibb országa. Sokféle éghajlattal találkozhatunk a területén, hiszen a tengerszint feletti magasság a kontinens belsejében a több ezer métert is eléri.

A kontinens belsejének nagy részét a Mexikói-fennsík foglalja el, és az ország területén működő tűzhányók is találhatók. A változatos, sokszínű földrajzi domborzat következtében többféle éghajlat jellemző, a sivatagitól a szavannáig, a tengerpartokon pedig trópusi.

Cancún a Yucatán-félsziget legismertebb üdülőhelye. Itt a turista inkább érezheti magát Floridában, mint Mexikóban. A 23 km hosszúságú strandját gyönyörű fehér homok, kristálytiszta víz jellemzi. És ameddig a szem ellát, hosszan elnyúlva szállodák, resortok sorakoznak.

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

  • Magánútlevél: Elvárt érvényessége:a tartózkodás teljes idejére
  • Ideiglenes útlevél

A mexikói hatóságok egyre több külföldit fordítanak vissza a határról. Az intézkedéseket az általános idegenrendészeti jogszabályok alkalmazásával indokolják, pl. utazási cél, szállás nem megfelelő igazolása, pénzeszközök hiánya, stb. A beléptetés megtagadása esetén az utasnak a repülőtéren kijelölt szálláson kell tartózkodni a visszaúti járat indulásáig. A várakozás idejére a mexikói hatóságok elveszik az utas mobiltelefonját, és azt csak a visszainduláskor adják vissza.

Új jelenség, hogy a mexikói idegenrendészeti hatóság munkatársai a repülőtereken a belépést az általános szabályban szereplő maximum 180 napnál jóval rövidebb időtartamra, akár csak néhány napra engedélyezik. Az engedélyezett időtartamot a repülőn kitöltött nyomtatványra (Forma Migratoria Multiple), vagy egyes repülőtereken, pl.: Mexikóváros és Cancún, már az útlevélbe elhelyezett pecsétre jegyzik fel, és a külföldinek az utolsó napon el kell hagynia az országot. Az időtartam utólagos meghosszabbítására nincs lehetőség, ezért javasoljuk, hogy még az ügyintézőtől való távozás előtt ellenőrizzék, hogy hány nap szerepel az okmányon vagy a pecséten!

Vízum:

  • Turista célú beutazás esetén: magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak be Mexikóba turistaként. A turistaként való tartózkodás feltételei: érvényes útlevél a tartózkodás teljes idejére, maximum 180 napig tartó tartózkodás 1 éven belül, vissza vagy tovább utazásra szóló repülőjegy. A beutazáskor a határon úgynevezett migrációs kártyát (FMM-t) kell kitölteni, amit az országba lépéskor lepecsételnek. Kilépéskor ezt a kártyát fel kell mutatni. Elvesztése pénzbüntetéssel jár és a kiutazáskor ismételt kitöltése kötelező. További információ Mexikó Budapesti Nagykövetségén.
  • Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízumkérelem benyújtásában Mexikó Budapesti Nagykövetsége illetékes.

Kiskorúak beutaztatása: Azoknak a 18 év alatti külföldieknek, akik egyedül vagy egy harmadik, nagykorú kísérő személlyel érkeznek Mexikóba turistaként vagy legfeljebb 180 napig tartó rövid tanulmányútra, az országba való be- és kilépéshez nincs szükségük engedélyre vagy írásos szülői vagy nevelői hozzájárulásra. Ez alól kivételt képez, ha a kiskorú mexikói, vagy kettős állampolgársággal és/vagy mexikói tartózkodási engedéllyel rendelkezik. Ezen kiskorúak esetében az érvényes útlevél felmutatásán kívül szükséges egy közjegyző előtt hitelesített dokumentum, amelyben mindkét szülő vagy nevelő engedélyezi számukra a Mexikóból való kilépést. A dokumentumnak tartalmaznia kell a kiskorú utazásának módját, az úti célt és az utazás időpontját. Abban az esetben, ha a fenti iratot külföldön állítják ki, a dokumentumot Apostille hitelesítéssel, valamint spanyol nyelvű fordítással kell ellátni. Bővebb információkért keressék fel az alábbi linket, illetőleg forduljanak Mexikó budapesti nagykövetségéhez.

Vám: Amennyiben valaki be- vagy kilépéskor 10.000 USA dollár értéket meghaladó értéket tart magánál valutában vagy értékpapírban, még ha tranzitátutazó is, köteles azt a helyi vámhatóságoknál a reptéren vagy a határátkelőhelyen bejelenteni. Az országból TILOS kivinni kaktuszt, régészeti értékeket, aranyat (nem ékszer formában), illetve korallt.

https://www.sat.gob.mx/home

A nem kereskedelmi célú élelmiszer-behozatal szabályainak betartását a határátkelőkön, kikötőkben és repülőtereken a vámszervek, a Nemzeti Élelmiszer-Egészségügyi és Minőségi Szolgálat (SENASICA) és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (SADER) munkatársai ellenőrzik (pl. a mexikóvárosi nemzetközi repülőtéren rendszeresen keresőkutyákkal ellenőrzik az érkező poggyászt).

Mexikóba tilos nyers hús, friss sajt, friss, nyers gyümölcs, virág és zöldség, házi készítésű élelmiszer, vetőmag és egyéb szaporítóanyag, föld, rákfélék behozatala. Egyéb élelmiszereknél célszerű, ha azokat bontatlan csomagolásban hozzák be, és csomagoláson olvashatóan, lehetőleg spanyolul vagy más világnyelven szerepelnek az összetételre, fogyaszthatósági időre és származási helyre vonatkozó adatok.

További információ az alábbi honlapokon érhető el:

A SADER-SENASICA kirendeltsége a mexikóvárosi nemzetközi repülőtéren: 

https://www.aicm.com.mx/dependencias/sader-senasica (spanyolul);

Összefoglaló a Mexikóban nem behozható élelmiszerekről: 

https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/738455/Productos_prohibidos_ENG.pdf

KIUTAZÁSI FELTÉTELEK

A beutazáskor a határon úgynevezett migrációs kártyát (FMM-t) kell kitölteni, amit az országba lépéskor lepecsételnek. Kilépéskor ezt a kártyát fel kell mutatni. Elvesztése pénzbüntetéssel jár és a kiutazáskor ismételt kitöltése kötelező.

TURISZTIKAI ADÓ

2021.április 1-től a Quintana Roc tartomány (Cancun, Bacalar, Tulum, Holbox, Playa del Carmen, Riviera Maya, Puerto Morelos, Grand Costa Maya, Isla Mujeres) kötelező turisztikai adót vezetett be, melyet 4 éves kortól kell megfizetni. Köznapi elnevezése: Visitax. Maximum tartózkodás 180 nap, de az adót csak egyszeri alkalommal kell leróni. Az adó mértéke: 29,80 USD/fő.

https://quintanarootax.com/

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt! Mexikó vonatkozásában kiemelten fontos, hogy a biztosítás teljes körű legyen, mindenre nyújtson fedezetet!

Covid

Mexikóban nincsenek hatályban a járvánnyal összefüggő utazási korlátozások, a belépésnek nem feltétele negatív teszt, oltási igazolvány vagy egyéb Covid-19-el összefüggő orvosi vagy egyéb hatósági igazolás.
Helyi járványügyi szabályok:

Mexikó szövetségi állam, 31 tagállam és a főváros alkotja. Szövetségi szinten nincsenek kötelező járványvédelmi korlátozások (maszkviselés, kijárási tilalom, stb.), de a tagállamok, sőt a tagállamokon belül az egyes önkormányzatok széleskörű autonómiát élveznek, így saját hatáskörben rendelhetnek el korlátozásokat.  Jelenleg nincs járványügyi korlátozás az ország népszerű turisztikai célpontjain. 
Az aktuális járványadatok a https://coronavirus.gob.mx/ honlapon és az egészségügyi minisztérium https://www.gob.mx/salud honlapján tekinthetők meg.

Kötelező oltás: nincs

Ajánlott oltások: Hastífusz, Hepatitis A, Hepatitis B, Torokgyík-szamárköhögés-tetanusz (Di-Per-Te)

Ajánlott gyógyszer: malária ellen

Betegségek: a térségben előforduló megbetegedések lehetnek: Veszettség, Malária, Hepatitis B, Tífusz, Hepatitis A, Diftéria-tetanusz

Zika vírus: Mexikóban jellemző a honi eredetű Zikavírus-fertőzés veszélye. Tegyenek meg minden óvintézkedést a szúnyogcsípések elkerülése végett (szúnyogrisztó). Várandós anyák, illetve terhességet tervező nők minden esetben kérjék ki kezelőorvosuk véleményét.  www.oek.hu/oek.web

A csapvíz fogyasztása sehol sem ajánlott az országban! Fogmosáshoz is palackozott vizet használjanak!

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: Yucatán félsziget: télen -7 óra.  „Jetlag” hatásra hazaérkezés után lehet számítani.

Utazás hossza: átszállástól függően kb. 12-16 óra

Pénznem: Mexikói Peso (MXN) 1 MXN = kb. 20 HUF. 1 USD = kb.19 MXN. Ajánlott itthonról amerikai dollárt vinni és kint a nagyobb városok bankjaiban átváltani, vagy ott kártyáról pesot felvenni.  Pénzváltási lehetőség van a repülőtéren és a szállodákban is, de kedvezőtlenebb az árfolyam. Bankkártyák közül a Visa és Mastercard az elfogadott.

Hivatalos nyelv: spanyol, de az üdülőhelyeken megértik az angolt és esetleg más nyelveket is (német, francia, olasz)

Éghajlat: A két óceán partján és azok közelében - leszámítva a Csendes-óceán északnyugati partvidékét, amely félsivatagos terület - trópusi az éghajlat, száraz (október-május) és esős évszakkal (május-október). A karibi partvidéken nagyjából az esős évszakkal esik egybe a hurrikánszezon. Az ország belsejében lévő hegyvidéken és fennsíkon mérsékelt az éghajlat.

Utazás, közlekedés, vezetés: Mexikóban turista státuszú látogató esetén (autóbérléshez is) elfogadják a magyar vezetői engedélyt, azonban a nemzetközi jogosítvány kiváltása javasolt. Aki már tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az kiválthatja a mexikói jogosítványt.

Bérelt kocsikban mindig zárt ajtókkal utazzanak. Soha ne hagyjanak a kocsiban értékeket, úti okmányokat. Baleset esetén, hívják fel a nagykövetséget, illetve a régióban található legközelebbi magyar tiszteletbeli konzult. Országúton ne álljanak meg másoknak segíteni. Előfordul, hogy balesetnek álcázott eseményhez állítják meg a gyanútlan vezetőt és közben kirabolják, sőt a kocsiját is elvihetik. Fegyveres rablás esetén ne tanúsítsanak ellenállást, fegyelmezetten adják át a kocsit és az egyéb értékeiket. Amennyiben rablás áldozataivá válnak, vagy okmányaikat elviszik, minden esetben ragaszkodjanak a rendőrségi jegyzőkönyv felvételéhez, amit a legközelebbi rendőrőrsön tehetnek meg. Okmányaik elvesztéséről maximum 3 munkanapon belül tájékoztassák a magyar nagykövetség konzuli szolgálatát. Útlevelük pótlására haladéktalanul tegyék meg a szükséges lépéseket a legközelebbi külképviseleten. Az ország területén érvényes úti okmányok nélkül nem tartózkodhatnak és az országot sem tudják elhagyni.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés általában lassú és bürokratikus. Legyünk türelmesek, ne reklamáljunk. Különösen ne emeljük fel hangunkat az ügyintézővel. Leginkább csak spanyol nyelvtudással lehet boldogulni. A közhivatalokban esetlegesen megtapasztalt rossz bánásmód, nem szakszerű ügyintézés, hatáskörrel történő visszaélés, korrupcióra utaló magatartás bejelentése, közalkalmazottak által nyújtott szolgáltatások elleni panasz írásban rögzíthető a következő linken.

Vallás, viselkedési kultúra: Mexikó lakosságának túlnyomó többsége mélyen hívő katolikus vallású. A templomok látogatásakor ezt vegyük figyelembe! A mexikói halott-kultusz különösen október-november hónapokban van látványosan jelen az utcákon, üzletekben, vendéglátó egységekben. Bármennyire is furcsa a látogató számára, nem vicc és nevetség tárgya.

Öltözködés: A városokban kerüljék a fürdőruhában, a strandra való öltözéket! Tengerparton a szellős, természetese anyagból készült ruházat a megfelelő, de a hűvösebb estére érdemes 1-1 melegebb nadrágot és pulóvert is becsomagolni.

Áram: 110 V, amerikai típusú konnektor. Adapter szükséges.

Alkohol: Tilos és büntethető a közterületen történő alkoholfogyasztás.

Árak, borravaló: Az árak az itthonihoz képest hasonlóak vagy olcsóbbak, helytől függően. Fix árak a szupermarketekben vannak, a piacokon és utcai árusoknál lehet alkudozni, de mértékkel. Borravaló étteremben 10 %, amennyiben nincs a számla végösszegében feltüntetve. Szállodában 10-20 pesot illik adni a londinernek.

Gasztronómia: a mexikói konyha alapvetően nagyon csípős, számtalan féle chilit ismernek és használnak főzéskor. Nem ritka, hogy még édességekbe is tesznek. Mindenki ismeri a már nálunk is kapható tortillát, és ismerősen hangzik a nachos, taco, burrito elnevezés is. A nemzeti konyha fő alapanyagai: bab és kukorica. A guacamole (avokádókrém) sem hiányozhat az asztalról. Mexikó nemzeti itala a tequila, melyet a helybéliek só és citrom nélkül, kortyolgatva fogyasztanak. A minőségi ital csak agavéból készül és csak nagyon kevés cukrot adnak hozzá

Biztonság: Az ország biztonsági besorolása az III. biztonsági besorolási kategóriában van, azaz a fokozott óvatossággal látogatható országok és térségek listáján található.

A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején. Általánosságban elmondható, hogy az ország bizonyos részein: Yucatán-félsziget üdülőhelyei, Riviera Nayarit, Puerto Escondido, Oaxaca, Chiapas és Baja California Sur államokban, valamint Mexikóvárosban az elővigyázatosság elegendő és főként vagyon elleni bűncselekmények megelőzésére van szükség.

Terrorizmus: Mexikó is felkerült a szélsőséges iszlám terrorszervezet, az ISIS listájára. Az európai terrortámadások óta a hatóságok nagyobb figyelmet szentelnek a reptéri ellenőrzéseknek, a bőröndök tartalmának átvizsgálására.

Bűnözés: Mexikóban az utóbbi években jelentősen romlott a közbiztonság, szinte az egész ország területén fokozódó biztonsági kockázatokkal kell számolni. A turisták által leginkább látogatott helyeken egyre gyakoribb a sérelmükre elkövetett lopás, rablás. Lehetőség szerint csak annyi készpénzt tartson egy turista magánál, amennyit elkölteni szándékozik. Az elmúlt időben többször előfordult, hogy turisták értékeit lezárt autójukból lopták el, ezért javasoljuk a személyes okmányokat - mindenekelőtt az útlevelet - és a bankkártyákat a szálláson kívül tartózkodás esetén mindig magunknál tartani pl.: övtáskában vagy zárható zsebben.  

Ha teheti, a szálloda által hívott vagy ajánlott taxi szolgáltatását, illetve Uber-szolgáltatást vegyen igénybe, és ne az utcán intsen le taxit, amelynek sofőrje összejátszhat a különböző szervezett bandákkal vagy maga is kirabolhatja az utast.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazását!

 

KÜLKÉPVISELET / KONZULÁTUS

Konzuli hivatal, Mexikóváros

Cím: Av. Montes Auvernia 310, Lomas de Chapultepec, Ciudad de México / 11000 Mexikóváros, CDMX
E-mail cím: consulate.mex@mfa.gov.hu

Telefonszám: +525555961822és +525555960523

Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
(kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között)
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36

Honlap: mexikovaros.mfa.gov.hu

 

Tiszteletbeli konzul, Cancún

Tiszteletbeli konzul: Roberto Díaz Abraham

Cím: Cerrada las Golondrinas No. 24. Col Doctores Alfredo V. Bonfil. Esquina con Prolongación Bonfil.
77560 Cancún, Q.R.

E-mail cím: roberto@rodamuseo.com.mx

Telefonszám: +529988454637

Fax: +52-848-83-10

Elérhető külképviseletek

Mexikó - Konzuli hivatal, Mexikóváros

Mexikó - Tiszteletbeli konzul, Cancún

Mexikó - Tiszteletbeli konzul, Chihuahua

Mexikó - Tiszteletbeli konzul, Guadalajara

Mexikó - Tiszteletbeli konzul, Monterrey

Mexikó - Nagykövetség, Mexikóváros

Vissza a hírekhez