Olaszország Beutazási feltételek és Információk

Sczuster Travel | 2024-02-20 | Beutazási feltételek - Ország információk

Itália – ki ne álmodozott volna legalább egyszer, hogy de jó lenne a tengerpartján fürödni, vagy télen a hegyei között síelni, vagy éppen valamelyik kulturális helyszínt felkeresni városlátogatás céljából! Olaszország igazi „négy évszakos” úti cél.

Olaszország Beutazási feltételek és Információk

2023. 10. 20.

Olaszország 2023. október 21. napjától határellenőrzést vezet be Szlovéniával közös határszakaszán és a többi szárazföldi határátkelő ponton is fokozott ellenőrzésekre kell számítani.

-------------------------------------------------------------------------
2023. 10. 20.
A nemzetközi helyzetre tekintettel Olaszország megerősítette a rendőri és katonai jelenlétet a közintézményeknél, kiemelt turista látványosságoknál. 

Javasoljuk, hogy olaszországi tartózkodásuk során fokozott figyelemmel és körültekintéssel közlekedjenek, lehetőség szerint kerüljék a tömeget és a csoportos megmozdulásokat, tüntetéseket.

További információ: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/olaszorszag

Készült: 2024-02-20

Olaszország földrajzi elhelyezkedését illetően nagyon szerencsés helyzetben van, mivel a Földközi-tenger medencéjében hosszan elnyúló területén („A csizma”) északon magas hegyek (Dolomitok) határolják, partszakasza többezer kilométer, és megszámlálhatatlan történelmi, építészeti látványosságot kínál a világ minden tájáról odaözönlő turistának. Több sziget is tartozik hozzá, mint pl. Capri, Szardínia vagy éppen Szicília. Ma már az eljutás sem ütközik akadályba, több városba is van közvetlen repülőjárat, illetve charterekkel is el lehet jutni egyes helyszínekre a nyári időszakban.

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

  • Magánútlevél – a visszautazás időpontjáig kell, hogy érvényes legyen
  • Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!) – a visszautazás időpontjáig kell, hogy érvényes legyen
  • Személyi igazolvány (kártyaformájú) – a visszautazás időpontjáig kell, hogy érvényes legyen

Vízum: turista célú beutazás esetén nem szükséges

Kiskorúak beutaztatása: Olaszországba nem törvényes képviselővel utazó 18 éven aluli személy esetében az olasz hatóságok kérhetik annak igazolását, hogy a kiskorú a szülők tudtával és beleegyezésével utazik, célszerű ezért az utazás előtt közjegyző előtt szülői beleegyező nyilatkozatot tenni és azt legalább angol, de lehetőség szerint inkább olasz nyelvre lefordíttatni. A nyilatkozatban – a kiskorú és szülei azonosítására alkalmas adatok pontos feltüntetésén túl – javasoljuk feltüntetni az utazás időtartamát, az utazás főbb állomásait, továbbá a szülők elérhetőségeit. Amennyiben a fentiekre nincs lehetőségük, úgy a következő szülői hozzájáruló nyilatkozat minta használatát javasoljuk:

https://konzinfo.mfa.gov.hu/sites/default/files/inline-files/hozzajarulonyilatkozat_kiskoruutazas.pdf

Vám: Olaszország is az EU tagja, ígyaz uniós vámtörvényeket alkalmazza

https://www.adm.gov.it/portale/dogane

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Olasz határ átlépése nagy mennyiségű készpénzzel: 9.999 euró összegig bejelentés nélkül is szabályszerű, 10.000 eurótól előzetes bejelentéshez kötött. Szabálysértés esetén a 10.000 eurós értékhatár feletti összeg részben lefoglalható, emellett a hatóságok pénzbírságot is megállapítanak. Az egyazon tárolóban elhelyezett pénzösszeg a tulajdonosok számától függetlenül egységnek tekintendő.

https://www.adm.gov.it/portale/en/dogane/operatore/modulistica/trasferimento-di-denaro-contante

 

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

COVID: Az Olaszországba történő utazás járványügyi korlátozások nélkül lehetséges.

Maszk használata ajánlott zárt helyiségekbe történő belépéskor. A szájat és orrot elfedő maszk használata nagyobb tömegeket vonzó, frekventált turisztikai helyszíneken, tömegközlekedési eszközökön erősen javasolt!

Oltások:

  • kötelező: nincs
  • javasolt: Hepatitis A, Hepatitis B, Hastífusz, Diftéria-tetanusz, Kullancs-encephalitis 

Betegségek: a térségben előforduló megbetegedések lehetnek: Hepatitis B, Hepatitis A, Diftéria-tetanusz, Kullancsencephalitis

Egészségügyi vészhelyzet: Ha olaszországi tartózkodása alatt sürgős orvosi beavatkozást igénylő egészségügyi problémája adódik, hívja a 112-es segélyhívószámot angol vagy olasz nyelven és csak amennyiben semmilyen módon nincs lehetősége idegennyelvű segítséget kérni, akkor forduljon a konzuli tájékoztatási és vészhelyzeti ügyeleti vonalhoz a +36-1-458-3500 hívószámon.

Közegészség, egészségügyi helyzet: a közegészségügyi helyzet jó, az egészségügyi ellátás színvonala az európai sztenderdeknek megfelel. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya bemutatásával a sürgős, illetve orvosilag indokolt alapellátás vehető csak igénybe Olaszországban, ezért utazás előtt ajánlott utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Egyéb tanácsok: az ország északi részein a csapvíz iható, de maguk az olaszok is inkább palackozott vizet fogyasztanak.

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: nincs

Utazás hossza: eltérő, mivel az ország az észak-dél tengely mentén fekszik, így az adott város távolságától függ, de 1,5-2 óra általában

Pénznem: Euro. A legelterjedtebb bank- és hitelkártyák (Visa, Mastercard) szinte széles körben elfogadottak, az American Express kártya viszont nem. Készpénzfelvételhez ATM-ek mindenhol rendelkezésre állnak.

Nyelv: olasz, de a turista központokban angol, német, francia nyelven is beszélnek

Éghajlat: tájegységenként nagyon eltérő. Az északi hegyekben és az Appeninekben nyáron hűvösebb van, télen általában bőséges a hó, síelésre alkalmas. A tengerpartokon, főleg a déli országrészben nyáron nagyon meleg van, de a kellemes szellő elviselhetőbbé teszi a hőmérsékletet.

Utazás, közlekedés, vezetés:

AUTÓ: Olaszország – európai szinten is kiemelkedő minőségű és mennyiségű – kb. 6300 km hosszú autópályával rendelkezik, melyekért kétféle módon kell fizetni. Az egyik, általában a városok körgyűrűjére jellemző átalány, azaz fix összeg, a másik mód pedig a megtett távolság után kalkulálja az útdíjat. A költséget rendezhetjük készpénzzel vagy kártyával. (Jó tanács: mindig legyen készpénz is kéznél, mert több helyen a kártya leolvasása akadályba ütközik) További információ:  https://www.autostrade.it/it/home

Műszaki probléma esetén: az olasz autóklub (Automobile Club d’Italia - ACI) magyar mobiltelefonos előfizetésről is ingyenesen hívható számán tudnak segítséget kérni a nap 24 órájában: 800-116-800. A szolgáltatás az autópályák mellé telepített SOS oszlopokon keresztül is kérhető és angol nyelvű ügyintézésre is van lehetőség. ACI honlapja: www.aci.it

Téli szezonra vonatkozó információk gépkocsik esetében: az olasz autópályán és egyes közutakon november 15-től április 15-ig kötelező a téli, vagy a négyévszakos gumiabroncs használata. Az abroncsnak rendelkeznie kell az M+S jelzéssel az oldalfalán. Az elvárt abroncs hiányában kötelező a megfelelő méretű hólánc megléte. A télen elfogadott gumiabroncsokat leghamarabb október 15-én szabad felszerelni, és legkésőbb május 15-ig lehet a járművön hagyni. A megfelelő abroncs vagy hólánc meglétét az olasz hatóságok bármikor ellenőrizhetik, hiány esetén pénzbeli bírságot szabhatnak ki.

Olaszországban közlekedve érdemes fokozottan odafigyelni a közlekedési szabályok betartására, különös tekintettel a forgalomcsillapított övezetekbe történő behajtásra, illetve a sebességkorlátozásokra. A sebességtúllépést az olasz hatóságok mobil és telepített eszközökkel ellenőrzik.

Az olasz közlekedési rendszabályok (Codice della Strada - CdS) szigorúan büntetik a gyorshajtást, a sebességtúllépés mértékétől függően lépcsőzetesen.

Autóbérlés esetén kérjük, vigyázzanak arra, hogy a bérelt gépkocsiknak általában nincs behajtási engedélye a történelmi városok belső területeire, melyek forgalmi korlátozás alatt állnak (ZTL. Varco). Amennyiben a bérelt gépkocsival ide behajtanak, akkor a büntetést utóbb, a kölcsönző-cégen keresztül behajtják. A büntetés – többszöri behajtás esetén – több száz euró is lehet.

Autóbérlés Szicíliában: a városban működő kisebb, kevésbé ismert, de általában kedvező árú autóbérlést ígérő cégek esetében az alábbiakra kell figyelni: a bérléshez a helyszínen rendelkezni kell a vezető nevére szóló, dombornyomásos hitelkártyával. Ezen a hitelkártyán kell lenni elegendő pénznek a biztosítási depozit (950-1000 euró), illetve az üzemanyagra előre lekért (150 euró körüli) depozitra. Kármentes közlekedés, illetve tele tankkal visszahozott autó esetén ezeket az összegeket a bérbeadó cég az autó leadását követően néhány napon belül felszabadítja a számlán. A hitelkártyán olyan napi limitnek kell lenni, ami mindkét fenti tétel zárolását biztosítja (javasoljuk, hogy ezt az egyéb, aznapi hitelkártyás fizetéseknél is tartsák szem előtt). A napi limit meglétét érdemes az utazást megelőzően ellenőriztetni, és ha szükséges, az utazás időtartamára módosíttatni a bankkártyát kibocsátó banknál. Készpénzes fizetésre egyáltalán nincs lehetőség.

További részletes információ: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/olaszorszag

VONAT: az ország vonathálózata is kiváló, többszáz járat segíti a városok közti közlekedést. Bővebb információ a 2 társaság honlapján: http://www.trenitalia.com/http://www.italotreno.it/enREPÜLŐ:Budapestről több olasz várossal van közvetlen légi összeköttetés. Valamint a nyári szezonban charterjáratok is indulnak.

VÁROSI KÖZLEKEDÉS: több városban van metró (pl.:Róma, Milánó, Nápoly, Torino), ezenkívül pedig városi és külvárosi buszjáratok, illetve Velencében a vaporetto szolgálja a tömegközlekedést. Természetesen taxik is rendelkezésre állnak.

Munkabeszüntetések: Olaszországban gyakoriak a sztrájkok, amelyek elsősorban a tömegközlekedést, a közúti-, a vasúti- és a légi személyszállítást érintik. Az utazás megkezdése előtt mindenképpen célszerű tájékozódni az aktuális helyzetről az infrastruktúráért és közlekedésért felelős minisztérium honlapján, illetve a hírügynökségek oldalain. http://scioperi.mit.gov.it/mit2/public/scioperi

Vallás, viselkedési kultúra, öltözködés: az olaszok 97 %-a római katolikus, így a templomok látogatásánál kérjük, tartsák be az öltözködési előírásokat! Rövidnadrág, fedetlen váll nem elfogadott!  A tengerparton könnyű, természetes anyagokból készült ruházat, naptej, kalap/sapka, napszemüveg elengedhetetlen. Városlátogatáskor kényelmes edzőcipő ajánlott.

Áram: 230 V, csatlakozóaljzat: C, F, L – átalakító szükséges, de egyre több helyen már európai szabványú dugaljakra cserélik a régi típusú konnektorokat

Mobiltelefon: a hazai mobiltelefonok működnek Olaszországban, érdeklődjenek szolgáltatójuknál a rooming lehetőségéről!

Internet: sok helyen van nyilvános wifi, illetve a szállodákban is van lehetőség internetezésre általában a közös helyiségekben, vagy magasabb kategóriájú szállodák esetén a szobákban is. Változó, hogy ezért a szolgáltatásért kell-e külön fizetni, vagy az árban benne van-e már.

Dohányzás: Olaszországban is tilos zárt helyiségekben dohányozni, tovább kórházak, iskolák környékén, vagy olyan személyautóban, melyben gyermek is utazik. A cigarettacsikk eldobása is büntetést von maga után. Egyes tengerparti szakaszokon is megtiltották a dohányzást.

Üzletek nyitva tartása: Olaszországban a déli időszakban az üzletek bezárnak, kivételek ez alól a turista központok. Cserébe viszont sokszor este 8-ig is nyitva tartanak, szintén kivételek a tengerparti nyaralóhelyek, ahol a turista forgalom nagy, ott késő estig is nyitva tartanak.

Gasztronómia: talán nem kell bemutatni az olasz konyhát, mely méltán világhíres. Ki ne evett volna már pizzát, hiszen számtalan olasz étterem található hazánkban is. De azért más mikor az ember a feje feletti citromfáról veszi le az étkezéshez a citromot, vagy amikor szabadtéri kemencében, parázson sütik friss alapanyagokból a pizzát. De természetesen az olasz gasztronómia nem csak pizzából áll!  Az olasz konyha nagyon egészséges köszönhetően a sok halnak és tenger gyümölcsének. Persze ha utána egy tiramisu vagy egy olasz fagylalt (gelato) zárja az étkezést, úgy már rögtön bepótoltuk a kalóriákat. Nem maradhat el a jó bor (könnyű, asztali borok) sem az étkezésekkor, majd egy igazi espresso esetleg némi grappával (pálinka) vagy  konyakkal „korrigálva” (caffé corretto). Van saját gyártású sörük is, a legismertebb a Peroni. De hosszú lenne felsorolni minden aperitívet, digestivo-t (emésztést segítő ital), borfajtát.

Fontos megemlíteni, hogy az olaszok nem főzik úgy szét a tésztát, mint a magyarok, hanem „al dente” szeretik az első fogásként fogyasztott tésztákat, ami a magyar ízlésnek kissé keménynek tűnik, mivel csakis „00”-ás, durum lisztből készítik.

SZICÍLIAI KÜLÖNLEGESSÉGEK:

arancini – rizsgolyó (vagy körte formájú), közepén valamilyen töltelék (hús, zöldség, stb), bepanírozva, olajban kisütve – tipikus „street food”, utcai gyors étel

pasta/pizza „alla Norma” – paradicsom, sült padlizsán, olasz sós túró és bazsalikom

cassata – torta, melyben minden földi jó megtalálható a mandulától a kandírozott gyümölcsig

cannolo– a szicíliai cukrászat csúcsa: henger alakú sült tészta, töltve friss túrókrémmel, a végein pisztáciával/csokival/narancshéjjal díszítve

granita– azaz jégkása, sokféle ízesítéssel, de a legüdítőbb a nyári melegben a citromos

caponata – helyi egytál étel, olyan lecsó-féle, a „szegények eledele”, melyben mindenképpen van: sült padlizsán, paradicsom, capri bogyó, olajbogyó, zeller, hagyma, só, cukor, ecet – és ennek számtalan variációja

pasta di mandorle – mandula paszta, melyből rengeteg édesség készül. Sok cukrászda ablakában lehet látni élethű gyümölcsöket, zöldségeket, melyek mind mandulából készültek. Ebből érdemes haza is hozni, mert nem olvad el a nyári melegben. Lehet olyan pasztát is kapni, amiből mandula italt lehet készíteni, mely lehűtve nagyon frissítő

Turizmus

Strandok: Olaszország szerte nagyon jól kiépített partszakasz van strandszervízzel. A szállodáknak saját részük van általában, és változó, hogy a napernyő/székek használata benne van-e az árban, vagy azért extra fizetni kell. Ezt ellenőrizzék szállásfoglaláskor az adott szálláshelynél! Ezekre a partszakaszokon saját felszerelés (nyugágy, ernyő) használata nem megengedett.

Saját medence: némelyik szálláshely saját medencével is rendelkezik. Ez esetben vigyenek úszósapkát, mert előfordul, hogy a szálloda előírja annak viseletét

Idegenforgalmi adó: Az idegenforgalmi adó mértékét az önkormányzatok határozzák meg és általában igazodik az igénybe vett szálláshely színvonalához. Általában 1-5 EUR/fő/nap.

Síelés, téli sportok, hegymászás: Olaszországban a lavinaveszélyről szóló hírekről (bolletino delle valanghe) az alábbi helyeken tájékozódhat:

Associazione Interregionale Neve e Valanghe Vicolo dell'Adige 18, 38100 Trento Tel.+39 0461 230305 Fax +39 0461 232225 Web: www.aineva.it

Hegyi mentés: alpinista és barlangász-balesetek esetén az alábbi szervezet segítségét kérje:

Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico Web: www.cnsas.it Telefon: 0039-02-29530433, Fax: 0039-02-29530364.

 

Biztonság

A biztonsági kockázatai, általános szabályrendszere hasonlóak a Magyarországon megszokotthoz.

Fokozottan javasolt mindenre kiterjedő utasbiztosítás (baleset-, poggyászbiztosítás) megkötése. Ha utazása során extrém sportokat űz, búvárkodik vagy hegyet mászik, speciális biztosításra lehet szüksége.

Turizmus Olaszországban: Olaszországot egész évben nagyszámú turista keresi fel, tengerparti nyaralás, kulturális programok céljából. A külföldi turisták az elmúlt időszakban a tapasztalatok szerint még gyakrabban eshetnek autófeltörések, lopások áldozatául. Kiemelten javasoljuk, hogy értéket, okmányt ne hagyjanak őrizetlen gépjárműben, személyi okmányaikat biztonságos helyen, lehetőség szerint széfben tárolják és készítsenek róluk fénymásolatot, vagy fényképet mobiltelefonnal.

Amennyiben útlevéllel és személyazonosító igazolvánnyal is rendelkeznek, a két útiokmányt célszerű eltérő helyen őrizni. Tömegközlekedési eszközökön és forgalmas közterületeken (üzletekben, pályaudvarok, metróállomások környékén) kiemelten ügyeljenek értékeikre.

Terrorizmus:a terrorizmus veszélye Olaszországot is fenyegeti, az ország célpont lehet a terrorizmusellenes szerepvállalása, illetve a Vatikán jelenléte miatt. A terrortámadások szempontjából kiemelt célpontok lehetnek nagyvárosok turista látványosságai, műemlékei (pl. Colosseum, Vatikán és környéke), illetve a repülőterek és a tömegközlekedési eszközök. Az olasz rendvédelmi hatóságok és a hadsereg is részt vesz a közterületek biztosításában.

Utazás, közlekedés biztonsága: a milánói és római metró vonalakon az utóbbi időben jelentősen megnövekedett zsebtolvajlásos esetek száma. Különösen a szerelvényekre történő fel- és leszálláskor, valamint jegyváltáskor érdemes a táskákra, értékekre figyelni. Javasoljuk, hogy az utazáshoz használt okmányukat ne a pénztárcában, hanem lehetőség szerint külön, a ruházat vagy a táska zárható, nehezen hozzáférhető zsebében tárolják.

Az országba tömegközlekedési eszközzel (repülő, vonat, autóbusz) érkezők figyelmét felhívjuk arra, hogy csak szükséges dokumentumaikat hozzák magukkal, azokról több példányban is fénymásolatot készítve tegyék azokat csomagjaikba. A személygépkocsival érkezők figyelmét fokozottan felhívjuk az autófeltöréses lopásokra, amelyekre akár úgy is sor kerülhet, hogy az utasok az autóban alszanak. A saját gépjárművel utazók figyelmét felhívjuk arra, hogy kizárólag érvényes jogosítvány, érvényes forgalmi engedély, zöld kártya (kötelező biztosítás) és érvényes személyi okmány (útlevél, vagy személyi igazolvány) birtokában lépjék át a határt. Figyeljenek arra, hogy a nagyvárosok belső kerületeibe (Centro Storico) csak engedéllyel rendelkezők hajthatnak be, a kijelölt területek engedély nélküli használata bírság kiszabását vonja maga után. A forgalomtól elzárt területeket ZTL vagy VARCO feliratú táblák jelzik. Érdemes tehát a gépjárművet ilyen esetben a belvárostól távolabb, őrzött parkolóban hagyni.

Javasoljuk továbbá, hogy készpénzt, dokumentumokat, elektronikus eszközöket soha ne hagyjanak a gépkocsiban. Személyes okmányok, tárgyak eltulajdonítása esetén a károsult a rendőrségen (Polizia, Carabinieri) felvett jegyzőkönyv alapján tud a Konzulátusoktól segítséget kérni, illetve a Biztosítóhoz fordulni kártérítési igényével.

Természeti katasztrófák: Olaszországban aránylag gyakoriak a földrengések, esős időszakban földcsuszamlások, sárlavinák is előfordulhatnak. Dél-Olaszország partvidéke tengeri szökőár, úgynevezett cunami által veszélyeztetett térség. Amennyiben meghallja a cunami-szirénát, vagy a tenger abnormális visszahúzódására lesz figyelmes, azonnal távolodjon el a parttól és figyelmeztesse a veszélyre a környezetében lévőket is.
A nyári forró és csapadékhiányos időszakokban gyakoriak az erdőtüzek, emiatt előfordulhatnak közúti elterelések, útlezárások.
Bűnözés: Az elmúlt évekhez képest megsokszorozódott a nagyvárosokban és a zsúfolt tengerpartokon a turisták kárára elkövetett lopások száma. Javasoljuk, hogy a nagyvárosokban, a turistalátványosságok és a pályaudvarok környékén fokozottan figyeljenek értékeikre. Zsúfolt tömegközlekedési eszközökre a felszállás nem javasolt.

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Olaszország - Konzuli hivatal, Róma

Cím: Via Messina 15. – 00198 Róma RM – Olaszország

E-mail: consulate.rom@mfa.gov.hu

Telefon: +390644249939

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-1-458-3500

Fax: +39 06 4576 5351

Honlap: roma.mfa.gov.hu

Konzuli kerület

Toscana, Marche, Umbria, Lazio, Abruzzo, Molise, Campania, Puglia, Basilicata, Calabria, Sicilia, Sardegna tartományok valamint a San Marinói Köztársaság

 

Olaszország - Főkonzulátus, Milánó

Cím: Via Fieno 3 – IV. emelet – 20123 Milánó MI – Olaszország

E-mail: consulate.mil@mfa.gov.hu

Telefon: +3902726009

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-1-458-3500

Honlap: milano.mfa.gov.hu

Konzuli kerület

Észak-Olaszország (Lombardia, Piemonte, Valle d'Aosta, Liguria, Trentino-Alto Adige, Veneto, Emilia Romagna és Friuli-Venezia Giulia)

 

Olaszország - Tiszteletbeli konzul, Bologna

Olaszország - Tiszteletbeli konzul, Cagliari

Olaszország - Tiszteletbeli főkonzul, Firenze

Olaszország - Tiszteletbeli konzul, Genova

Olaszország - Tiszteletbeli konzul, Nápoly

Olaszország - Tiszteletbeli konzul, Torino

Olaszország - Tiszteletbeli főkonzul, Velence

Olaszország - Tiszteletbeli főkonzul, Verona

Olaszország - Nagykövetség, Róma

 

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazást!

Vissza a hírekhez