Omán Beutazási feltételek és információk

Schuster Travel | 2024-01-04 | Beutazási feltételek - Ország információk

Ha olyan autentikus arab országot keres, ahol nincsenek felhőkarcolók, nem dicsekszenek gazdagságukkal, még nem jellemző a tömegturizmus, akkor Omán az ideális választás! Az ország őrzi ősi kultúráját, ápolja hagyományait, a helyiek segítőkészek, kedvesek és tárt karokkal fogadják az idelátogatókat.

Magyarországról a téli hónapokban charter járatok indulnak Salalah tengerparti üdülőhelyére, melynek finomhomokos tengerpartját magas hegyek és tömjénfák ölelik körbe.

Az Ománi Szultanátus Magyarországnál háromszor nagyobb ország az Arab-félsziget délkeleti peremén, és a térség egyik legfejlettebb és egyik legszabadosabb állama.

A tengerparti nyaralás mellett számtalan kalandos program közül választhat az utazó.

Az Ománi Szultánság kormányzati döntéseinek értelmében az országban hozott összes, a COVID-19 járvánnyal összefüggésben hozott intézkedés hatályon kívül helyezésre került. Ennek megfelelően sem az oltás felvétele, sem a PCR-teszt nem feltétele a továbbiakban a beutazásnak (akár szárazföldi, akár légi úton)BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél,melynek a kilépéstől számítva minimum 6 hónapig kell érvényesnek lennie

Vízum:  Magyar állampolgárok oda-visszaútra szóló repülőjegy (amennyiben szárazföldi határon történik a határátlépés, nem szükséges), szállásfoglalás és egészségügyi biztosítás birtokában 14 napos időtartamra vízummentesen utazhatnak az országba. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak az Ománi Szultánság bécsi nagykövetségéhez.

Tranzitálás:  A 24 órán belüli tranzitálás korlátozás nélkül lehetséges a maszkati nemzetközi repülőtéren. A légitársaságok szabályozásával kapcsolatban kérjük, keressék az illetékes légitársaságot.
Biztosítás: Fontos! Az utasbiztosítást utazás előtt feltétlenül nyomtassák ki és a kézipoggyászban legyen, mert az országba történő belépéskor ellenőrizhetik!
Kiskorúak beutazása: Szülő kíséretében. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak az Ománi Szultánság bécsi nagykövetségéhez.

Vám: https://www.customs.gov.om/portal/en/esw

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Drónbevitele: engedélyköteles, valamint magáncélú használata tilos. Kereskedelmi célú használat esetén külön engedélyért szükséges folyamodni. Drón engedély nélküli használata akár 1 éves börtönbüntetést és 10 000 OMR büntetést vonhat maga után. További információ az engedélyezésről: https://www.customs.gov.om/dgcportal/permit-to-import-aerial-drones

További információ: https://drone-laws.com/drone-laws-in-the-sultanate-of-oman/#Drone_authorization

 

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid

Az Ománi Szultánság kormányzati döntéseinek értelmében az országban hozott összes, a COVID-19 járvánnyal összefüggésben hozott intézkedés hatályon kívül helyezésre került. Ennek megfelelően sem az oltás felvétele, sem a PCR-teszt nem feltétele a továbbiakban a beutazásnak (akár szárazföldi, akár légi úton)

Oltások:

  • kötelező oltás: nincs
  • kötelező oltás, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik: Sárgaláz elleni védőoltás
  • javasolt oltások:Hastífusz, Hepatitis A, Hepatitis B

Betegségek: a térségben előforduló megbetegedések lehetnek: Veszettség, Diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, Meningitis, Tífusz, Hepatitis B, Hepatitis A

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi ellátás színvonalas, fertőző betegségektől nem kell tartani. Csak palackozott víz fogyasztása ajánlott!

Biztosítás: Az Ománba utazók mindenképpen kössenek utazási egészségbiztosítást (a kötvényszámot, a segélyhívó központ számát, valamint a szerződött ománi kórház adatait tartsák maguknál), mert az egészségügyi ellátás a külföldiek számára térítésköteles és az előzetes számla kifizetéséig nem látják el a beteget (a kiemelten sürgős esetek kivételével). Ajánlott a biztosítási kötvényt nyomtatott formában is vinni és kérésre bemutatni.

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás:télen + 3 óra

Utazás hossza: charterjárattal 6-7 óra 

Időszámítás: a hivatalos időszámítás az országban a Hijri, de általában a Gergely naptár szerinti időszámítást is feltüntetik

Pénznem: Ománi Riál (OMR). 1 Riál = 1.000 Baisa. 1 EUR = kb 0,42 OMR.  1 OMR = kb. 905 HUF (2123-11-23). Az országban, szállodákban, nagyobb forgalmú helyeken USD-t is elfogadnak. Az ománi riál szabadon átváltható, pénzváltásra a repülőtéren, a bankokban, a szállodákban és az arra kijelölt pénzváltó helyeken van lehetőség. Ezek listája: Oman UAE Exchange (több, mint 10 helyen az országban), Travelex Oman, Al Ansari Exchange-Emirates Cooperative Society, Al Jadeed Exchange Corporate Office, Musandam Exchange, Hamdan Exchange és az Asia Express Exchange. Az USD mellett az EUR is beváltható, készpénzes fizetésre OMR-ben, USD-ben vagy esetleg Euro-ban van lehetőség. Pénzváltásnál szükség van az útlevélre is. Az országban elterjedt a hitelkártyák használata, leginkább a Visa és a Mastercard az elfogadott. Ajánlott a reptéren váltani, mert ott általában nem számolnak fel váltási költséget.

Nyelv: hivatalos nyelv az arab, de nagyon elterjedt az angol nyelv használata

Éghajlat: az ország területe nagy részének klímája a téli hónapokban enyhe, nyáron forró. Télen a hideg éjszakák ellenére a hőmérséklet napközben megközelítheti a 25°C-t, nyáron a déli órákban a hőmérséklet 45-50°C közötti. A páratartalom minden évszakban igen magas, ezért a hőérzet jelentősen magasabb. Ettől, az északi, hegyvidéki területek (legmagasabb csúcsa ≈ 3.000 m) klímája minden évszakban jelentősen eltérő.

Utazás, közlekedés, vezetés:  a közlekedés biztonságos, azonban a sivatagi kirándulásokat érdemes nem egyénileg, hanem szervezett csoportban, de mindenképpen a megfelelő felszereléssel (helyismerettel rendelkező vezető, GPS, elegendő mennyiségű üzemanyag és ivóvíz) tervezni. Ománban nincs vasút, a városok között buszokkal vagy repülővel lehet közlekedni. A buszok menetrendjében a Mwasalat applikáció segít eligazodni. A buszokon csak készpénzzel lehet fizetni a viteldíjat. Az országon belül (valamint a fővárosban is) leginkább saját gépjárművel, taxival, iránytaxival, bérsofőrrel és bérelt autóval lehet közlekedni. Az ország úthálózata kiváló, de JOBBOLDALI közlekedési rend van. Az EU logóval ellátott magyar, kártyaformátumú vezetői engedélyt, illetve a nemzetközi vezetői engedélyt korlátozás nélkül elfogadják. A parkolás sok helyen fizetős, a bérelt autók rendszáma piros.Indulás előtt érdemes letölteni Omán térképét a Google Maps segítségével az offline használathoz.

Reptéri információ:

Ünnepnapok: munkaszüneti napok: péntek-szombat. Ramadán és a Hajj (zarándoklat) alatt az üzleti élet, az ügyintézés lelassul. Az ezeket követő 3 napos Eid ünnep alatt általánosan zárva tartanak az üzletek és a hivatalok

Nyitvatartási idők: Állami intézmények: 7:30 -14:30 Magánszektor: délelőtt: 8:00 -12.00, délután: 16:00 - 19:00 Bankok: 8:00 -14:00

Általános segélyhívószám az országban: 9999.

Vallás, viselkedési kultúra, öltözködés:  az egyetlen ország a világon, amelynek ibádi muszlim többségű a lakossága. A böjti hónap, a Ramadán idején a böjti időszakban (hajnaltól kora estig) nyilvános helyen nem ajánlott az étel, az ital fogyasztása, és a dohányzás.

Az Ománba utazó magyar állampolgároknak figyelmet kell fordítaniuk a muszlim öltözködési és viselkedési szokások tiszteletben tartására. Fürdőruha, bikini használata elfogadott a kevésbé látogatott tengerpartok, illetve szállodai úszómedencék esetében (monokini, nudizmus tiltott), de minden egyéb helyszínen póló és lábakat takaró nadrág, vagy háromnegyedes szoknya viselete kívánatos. Mecsetekbe csak fedett vállal, hajjal és térdet takaró öltözékben lehet belépni. Szintén diszkrét figyelemmel kell eljárni a bazár, illetve olyan egyéb helyek látogatásakor, ahol vegyes nemzetiségű közönség fordul meg. Ugyanakkor a nagyobb bevásárlóközpontokban, amelyeket a külföldiek is előnyben részesítenek, elfogadott a "lazább", európai típusú öltözet viselete.

Áram: 220/240 V., de eltérő típusú konnektort használnak, ezért átalakító szükséges. A szállodákban korlátozott számban USB csatlakozó és európai szabvány is található.

Telefon: Ománban működnek a magyar mobiltelefonok, azonban az európai rooming itt nem érvényes, ezért mind az indított, mind a fogadott hívások jelentős összegbe kerülnek. A tarifákról érdeklődjön mobilszolgáltatójánál! Ománban van lehetőség (reptéren vagy városokban) helyi SIM-kártya vásárlására, ehhez ne felejtsen el egy független okos telefont vinni! Mindkét helyi szolgáltató, az Omantel és az Ooredoo is kínál alkalmanként akár kedvezményes csomagot is turistáknak.

Internet: Ománban szigorú internet cenzúra van, ezért a VoIP (hangalapú) szolgáltatások sok esetben nem működnek sem a helyi lakosoknak, sem a turistáknak. Ilyen pl.: Whatsapp, Skype, Messenger, FaceTime. Ezt ki lehet kerülni VPN (Virtual Private Network=privát virtuális hálózat) használatával, melyeket az App Store vagy Google Play áruházakban talál, és általában 30 napos ingyenes próbalehetőséget adnak. Ajánlott valamelyik applikációt még itthon, Magyarországon letölteni a biztonság kedvéért indulás előtt, melyet aztán ha kell, használni tudnak Ománban: ExpressVPN / NordVPN / ProtonVPN / CyberGhost / Surfshark. Fontos megjegyezni, hogy mindenki saját felelősségére használja ezeket a szolgáltatásokat.

További információk:

https://hu.wizcase.com/.../teljeskoru-vpn-utmutato.../

https://vpncentral.com/vpn-not-working-in-oman/

https://www.vpnunlimited.com/help/countries/oman-vpn

Alkohol: az országban alkohol csak meghatározott helyeken szerezhető be és fogyasztható, de 15:00 és 18:00 óra között alkohol értékesítése, valamint felszolgálása a szállodákban sem engedélyezett.

Vásárlás: Hamisítatlan keleti bazár hangulata van az Al Husn piacnak (szuk), ahol tömjént, hagyományos kézműves termékeket vásárolhatnak ajándékba. Itt, a piacon természetesen kipróbálhatják alkudozó képességüket.

Gasztronómia: az ománi konyha a keleti arab gasztronómia része, de hatással voltak rá más nemzetek konyhái, pl.: a pakisztáni, iráni, indiai, afrikai is. Omán évszázadokon át hatalmas forgalmat bonyolított le a fűszerkereskedelemmel, ennél fogva fűszeres, gyógynövényes és fűszeres pácolással (ún. marinálással) készült ételek igen gazdag választékát találjuk itt. A legtöbb étel alapja ugyanakkor a bárány-, baromfi- és halhús, valamint rizs. A sertéshúsnak a behozatala és fogyasztása szigorúan tilos. Egy-egy vidéknek megvannak a maga jellegzetességei Ománban, de mindenütt gyakoriak a levesek, úgy a csirke- és bárányhúsleves, valamint a zöldségleves (pl. füstölt padlizsánleves). A fűszerek közül az indiai curry nagyon elterjedt Ománban is. A kávé nemzeti ital, míg a tea a vendéglátás elmaradhatatlan kelléke.

A szállodában a vacsorához a férfiaknak hosszúnadrág viselése kötelező.

Salalah

Salalah fehér finomszemcsés, hosszan elnyúló, homokos partja karibi hangulatot áraszt arab környezetben.

A régió kulturális és gazdasági központja az ország második legnagyobb városa. Salalah területe már az ókorban a tömjénkereskedelem egyik központja volt, a szakértők egyöntetűen állítják, hogy a Dhofar régió déli részén növő tömjénfák adják a világ legjobb tömjéngyantáját. Érdemes megnézni a védett tömjénfa ligetet a Wadi Dawkah nemzeti parkban, és megkóstolni a tömjénmézet. A városhoz közeli Al Baleed régészeti parkban még tömjénmúzeumot is találunk a régmúlt romjai és a tengerészeti történelmet bemutató kiállítás mellett.

Salalah középkorban kiépült óvárosa és bazársora ma is az ódon, több évszázados pompájában várja a látogatókat.

Biztonság: Omán biztonsági besorolása a IV. biztonsági besorolási kategória, azaz az alacsony biztonsági kockázatot rejtő, látogatható országok és térségek kategóriájába tartozik.

Terrorizmus: Nem tartozik a terrorista szervezetek célországai közé, terrorfenyegetettséggel nem kell számolni.

Természeti, egyéb katasztrófák: A téli, esős időszakban fokozottan számolni kell a hirtelen árvízveszéllyel.

Bűnözés: Az országban, a vagyoni értékek tekintetében a közbiztonság alapvetően jó. A közúti balesetek meglehetősen gyakoriak, autóvezetésnél erre célszerű felkészülni és fokozott figyelmet fordítani.

A Royal Oman Police weboldala: https://www.rop.gov.om/english/index.html

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Omán - Konzuli Hivatal, Muscat (Maszkat)

Cím: Al Rawaq Building 2nd floor Office no. 209 Way No: 207 Building 10 Street 7 Block 205

Plot 20 Al Qurum 1272 Muscat – Omán

E-mail cím: consular.mct@mfa.gov.hu

Telefonszám: +96822507467vagy +96822507468

További telefonszámok: +968 2250 7469

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-1-458-3500

Fax: +968 2257 9930

Omán - Nagykövetség, Muscat (Maszkat)

Vissza a hírekhez