Portugália Beutazási feltételek és információk

Schuster Travel | 2024-01-06 | Beutazási feltételek - Ország információk

Portugália Magyarországgal csaknem azonos területű és lélekszámú európai ország, mely az Ibériai-félsziget délnyugati részén található. Az európai földrész legnyugatabbra fekvő országa. A területéhez tartoznak az Atlanti-óceánban fekvő Azori-szigetek és Madeira. Portugália főleg az építészete, kultúrája, a kellemes klímája, tengerparti strandjai, természeti látnivalói és zarándokhelyei miatt látogatott.

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Tekintettel arra, hogy az Azori-szigetek és a Madeira-szigetek is Portugália részét képezik, a szigetekre történő beutazás és tartózkodás a Portugáliába történő beutazással azonos feltételek szerint történik.

Okmányok: magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

  • magánútlevél: az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
  • ideiglenes útlevél(Csak konzul állít ki!): További információk az alábbi oldalon
  • személyi igazolvány: az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
  • ideiglenes személyi igazolvány: az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie

Vízum: Magyar állampolgárok részére vízum beszerzése NEM szükséges.

Vám: https://www.ana.pt/en/lis/passenger-guide/plan-your-trip/customs

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

 

Azori-szigetek: minden sziget más szabályokat alkalmaz, az alábbi linken lehet részletesen tájékozódni a szigetekre történő beutazás, vagy a szigetek közötti átutazásokról: https://www.visitazores.com/en/restrictions

Madeirai Autonóm Tartomány: Madeirára nincsen beutazással kapcsolatos korlátozás. (Az utasok lisszaboni átszállás esetén a portugáliai beutazási szabályoknak kell, hogy megfeleljenek.)

További információ a www.visitmadeira.pt oldalon található.

Magyarország és Madeira között közvetlen járat is van.

Kérjük fokozottan vigyázzanak úti okmányaikra, mivel Madeirán és az Azori-szigeteken nincs konzulátus, így az okmányok pótlása több napot is igénybe vehet.

Szárazföldi határátlépés: a portugál-spanyol határ átlépésekor a légi úton történő érkezés szabályait kell figyelembe venni.

Kiskorúak beutazása: Portugália előírja a hozzájáruló nyilatkozat meglétét arra az esetre, ha a kiskorú nem a szülői jogokat gyakorló szülővel utazik együtt. Amennyiben a kiskorú Portugáliából utazik el szülő nélkül, úgy közjegyző, ügyvéd és anyakönyvvezető által készített okiratban kell az engedélyezést rögzíteni. Portugálián kívül a magánokiratba foglalt engedélyt a portugál konzuli tisztviselő hitelesíti, avagy a közjegyző/ügyvéd által készített közokiratot felülhitelesíti. További információ az alábbi oldalon található: 

https://www.sef.pt/en/pages/conteudo-detalhe.aspx?nID=30

A magyarországi portugál nagykövetség elérhetősége:
https://budapeste.embaixadaportugal.mne.gov.pt/hu/nagyk%C3%B6vets%C3%A9g/kapcsolat

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Ajánlott az Európai Biztosítási Kártya kiváltása is!

Covid

Oltás, gyógyultsági igazolvány, és teszt nélkül be lehet utazni az országba.

Az egészségügyi intézménybe és idősek otthonába látogatóknak maszkot kell viselni.

Gyakran ismételt beutazással kapcsolatos kérdésekre az alábbi linken kaphat választ: https://imigrante.sef.pt/en/covid-19/faqs

Az Azori-szigetek: teszt, oltás, és gyógyultsági igazolvány nélkül be lehet utazni.

További információ a www.visitazores.com oldalon található.

A Madeirai Autonóm Tartomány: Madeirára nincsen beutazással kapcsolatos korlátozás. (Az utasok lisszaboni átszállás esetén a portugáliai beutazási szabályoknak kell, hogy megfeleljenek.)

További információ a www.visitmadeira.pt oldalon található.

Oltások:

  • kötelező: nincs
  • javasolt: Hepatitis A, Hepatitis B , Hastífusz, Diftéria-tetanusz, Kullancs-encephalitis 

Betegségek: A térségben előforduló megbetegedések lehetnek: Kullancsencephalitis, Hepatitis B, Hepatitis A, Diftéria-tetanusz

Gyógyszerek: a rendszeresen szedett gyógyszereken kívül ajánlott bélfertőtlenítőt, lázcsillapítót, magas faktorszámú naptejet vinni az úti patikában

Egyéb tanácsok: Csapvíz fogyasztása nem ajánlott.

Közegészségügyi helyzet: Portugáliában az állami korházi körülmények általában megfelelőek, de számos magán klinika is elérhető szerte az országban (pl. CUF).

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: szárazföld és Madeira: -1 óra, Azori-szigetek: -2 óra

Utazás hossza: Lisszabon kb. 3,5 óra, Madeira közvetlen járattal valamivel több, mint 5 óra, az Azori-szigetek min. 1 átszállással is több, mint 10 óra

Pénznem: euró (EUR). A legelterjedtebb bankkártyákat mindenhol elfogadják.

Nyelv: portugál, de az angolt sok helyen értik, ill. beszélik

Éghajlat: óceáni, télen nem süllyed 15 fok alá, nyáron pedig ritkán emelkedik 30 fok fölé. De nagy különbségek vannak az egyes országrészek között. Madeirán és az Azori-szigeteken nagyon magas a páratartalom, így rendkívül dús növényzettel találkozhatunk mindkét területen.

Lisszabonban nem ritka a 30 fok körüli hőmérséklet tavasztól kora őszig. Porto és az északi területek hűvösebbek és több a csapadék is. A hegyekben, az ország belsejében inkább mérsékelt égövi időjárásról beszélhetünk: forró nyár, hideg tél. A legideálisabb időszak a látogatásra a tavaszi vagy az őszi hónapok.

Utazás, közlekedés, vezetés: Portugália szárazföldi részén jó az úthálózat, érvényes magyar vezetői engedélyekkel lehet gépjárművet vezetni. A közlekedési szabályok betartása esetlegesebb, mint hazánkban (pl.: a jobb kéz szabály létezik, de betartása nem 100%), a baleseti statisztika kedvezőtlenebb, mint Magyarországon.

Portugáliában kétféle autópálya fizetési rendszer van:

1.) Fizető kapuk: ebben az esetben csak akkor lehet lehajtani a pályáról amennyiben a vonatkozó útszakaszra megállapított díjat a gépkocsivezető megfizette.

2.) Kamerás autópályák: előre megvásárolt vagy bérelt eszközök segítségével történik a díjfizetés. Amennyiben a gépkocsi nem rendelkezik ilyen berendezéssel, a bírság az útdíj tízszerese, de minimum 25 €.

A díj meg nem fizetése szabálysértésnek minősül és bírság kiszabására kerül sor. A 25/2006. június 30-i törvény értelmében, amennyiben nem lehet azonosítani a jármű vezetőjét, az érintett hatóság a gépjármű nyilvántartási hatóság közreműködésével megkeresi a gépkocsi tulajdonosát és ajánlott, tértivevényes levélben felszólítja az úthasználati díj, valamint az adminisztratív költségek megfizetésére. Amennyiben a gépkocsi tulajdonosa nem fizeti meg a költségeket a megadott határidőig, az eljárást átadják az adóhatóságnak és a szabálysértést köztartozásnak minősítik át. Ebben az esetben az adóhatóság végrehajtási eljárást kezdeményez, mely kiterjed az EU tagállamok területére is.

A vasúti közlekedés jól szervezett, nagysebességű vonat (Alfa Pendular) is közlekedik a Porto-Lisszabon-Faro vonalon.

Lisszabonban és Portóban metrót is találunk, valamint a környékbeli látnivalók felkeresésére igénybe vehetik a kitűnő elővárosi vasúthálózatot is.

Közvetlen légi járatok: a Wizz Air és a Ryanair indít közvetlen járatokat. Bővebb információ:

 

Ügyintézés: A helyi hatóságoknál való ügyintézés kapcsán általában elegendő az angol nyelvtudás is. Az ügyintézők nagyon készségesek, azonban a hazai viszonyokhoz képest eltérő lehet a hivatali nyitva tartás.

Vallás, viselkedési kultúra: a portugálok katolikus vallásúak, így a templomokban figyeljenek a megfelelő viselkedésre és öltözékre!

Öltözködés: Portugália laza ország, így az öltözködésnél a kényelem a legfontosabb. Évszaknak megfelelő öltözék, de esőkabát, vagy vékonyabb kiskabát mindig legyen a csomagban. A kirándulásokra túra- vagy edzőcipő ajánlott.

Áram: 230 V, C és F típusú konnektorok

Telefon: használhatók mindhárom mobilszolgáltató készülékei, de ne felejtsék el aktiválni a rooming szolgáltatást

Árak, borravaló: hasonló árak, mint Magyarországon. Borravaló: kb. 10%-t szokás adni az éttermekben és taxiknak.

Gasztronómia: Portugália tengeri ország, így a különböző halak, és a tenger gyümölcsi a mindennapi étkezés alapanyagát adják. A legismertebb helyi specialitás a bacalhau (tőkehal), melyet számtalan formában készítenek el, de a legismertebb a sózott, szárított változat. Érdemes felkeresni bármelyik városban is járnak, a piacot, ahol külön részlegen kínálják a tengerből fogott friss halakat, rákokat, kagylókat. A hódításoknak és a gyarmatosításnak köszönhetően Portugáliában nagyon elterjedtek a keletről érkezett különféle fűszerek, így az ételeik is jóval fűszeresebbek, mint a szomszédos Spanyolországban.  Kóstolják meg a Patel de Nata helyi édességet is, mely sült tésztakosárka krémmel töltve, illetve nem maradhat el egy pohár portói bor sem az étkezés végén.

 

Biztonság: A közbiztonság Portugáliában alapvetően jó, de a nagyobb forgalmú, turisták által látogatott helyeken gyakori a zsebtolvajlás vagy lopás.

A tömegközlekedési eszközökön (elsősorban a lisszaboni metrón) előfordulhat, hogy a turisták ún. „bandamódszerrel”, elkövetett lopás/rablás áldozataivá válnak. A „bandamódszer” abban áll, hogy egy 5-10 fős csoport szorosan odaáll a kiszemelt külföldi mellé, lökdösődnek, s míg egy-két bandatag szokatlan viselkedéssel eltereli a turista figyelmét, a többiek kirabolják. Javasoljuk, hogy értékeiket ne vigyék magukkal, használják a szállodákban ajánlott széfeket. Parkoló kocsiban ne hagyjanak semmilyen értéktárgyat és vezetés közben is célszerű az ajtókat zárva tartani.

Portugáliában gyakran tulajdonítják el a turisták értéktárgyait a zsebtolvajok tömegközlekedési eszközökön, látványosságoknál, éttermek és kávézók teraszain, ezenfelül bérelt autók feltöréséről is gyakran érkezik bejelentés. Kérjük FOKOZOTTAN FIGYELJENEK ÉRTÉKTÁRGYAIKRA, az okmányaikat tartsák biztonságos helyen, készítsenek róla másolatot! 

A Madeirán és az Azori-szigeteken elveszett okmányok pótlása több munkanapot is igénybe vehet. 

Az Azori-szigetek: a szigeteken gyakoriak a földrengések, az aktuális hírekért keresse fel az Azori-szigetek Információs és Szeizmo-vulkanikus Megfigyelési Központjának weboldalát: http://www.ivar.azores.gov.pt/civisa/Paginas/homeCIVISA.aspx

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazását!

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Portugália - Konzuli Hivatal, Lisszabon

Cím  Calcada de Santo Amaro 85. Alcantara - 1349-042 Lisbon – Portugália

E-mail: mission.lis@mfa.gov.hu

Telefon: +351213645928és +351213630395

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36

Honlap: lisszabon.mfa.gov.hu

Konzuli kerület

Portugália, Zöld-foki Köztársaság, Bissau-Guinea

 

Portugália - Tiszteletbeli konzul, Funchal, Madeira

Tiszteletbeli konzul: Pedro França FERREIRA

Cím: Rua Dr. Pita 2 Moradia F - 9000-089 Funchal – Portugália

E-mail: pedroferreira@netmadeira.com

Telefon: +351912733477és +351962733477

 

Portugália - Tiszteletbeli konzul, Ponta Delgada

Tiszteletbeli konzul: Camilo MONIZ

Cím: Edificio Rua José do Canto nº 6ª bloco B - 9500-076 Ponta Delgada - Azori-szigetek– Portugália

E-mail cím: consulhungriacores@gmail.com

Telefon: +351296709050

 

Portugália - Tiszteletbeli konzul, Porto

Portugália - Tiszteletbeli konzul, Tavira

Portugália - Nagykövetség, Lisszabon

 

LÁTNIVALÓK

Lisszabon és környéke:

Cascais és Estoril: Lisszabon tengerparti nyaralóhelyei nyilvános, homokos strandokkal, ahova Lisszabonból az elővárosi vasúttal kb. 20 perc alatt eljuthatnak. A francia Riviéra hangulatát idézi meg a két kis város, Estoril kaszinójáról is híres, míg Cascais elegáns üzletei csábítanak vásárlásra.

Sintra: kb. 25 km-re fekszik a fővárostól és Királyi palotájáról híres

Mafra: Sintrától még további 10 km-re helyezkedik el és kolostorát érdemes meglátogatni

Queluz: a portugál Versailles

Algarve: Portugália legdélebbi tartománya, mediterrán klímával, ahol a sziklás és homokos partszakaszok váltják egymást 150 km hosszúságban. Számtalan öböl csak a víz felől közelíthető meg, így a legismertebb természeti képződmény, az egyedülálló Benagil barlang is. A partok mentén hangulatos halászfalvak, modern szállodák sorakoznak.

Madeira: „az örök tavasz szigete”, ahogy nevezni szokták, az Atlanti-óceánban, Portugália partjaitól kb. 900 km-re található. Klímája teljesen egyedi. Északon szubtrópusi, délen mediterrán, keleten, a Szent-Lőrinc félszigeten sivatagi. A meredek hegyoldalban számtalan banánültetvény látható, melyeket a mai napig gyalog közelítenek meg, kézzel művelnek. A szigeten rengeteg szelíd gesztenyefa van, az őshonos cukornádból készül a helyi fehér rum, és persze kitűnő a Madeira bor is. A sziget fővárosának, Funchal-nak a reptere kiérdemelte az építészeti „Oscar”-díjat.

Azori-szigetek: a Portugáliához tartozó vulkanikus szigetcsoport az Atlanti-óceánban található 1500 km távolságra Lisszabontól. Páratlan természeti szépségek, egyedülálló növény- és állatvilág jellemzi az egymástól is nagyon különböző szigeteket. Van, melyeket kompjárat köt össze, de van olyan is, melyet csak repülővel lehet elérni. Adminisztratív központja a Faial szigetén épült Horta, legnagyobb városa a São Miguel szigetén található Ponta Delgada. A 9 lakott sziget 3 csoportban helyezkedik el:

  • nyugaton: Corvo és Flores,
  • középen: Faial, Pico, São Jorge, Graciosa és Terceira
  • keleten: São Miguel, és Santa Maria.

Ezeken kívül van még néhány kis, lakatlan sziget vagy inkább szirt; ezek az úgynevezett hangyácskák.

Az 1976-os portugál alkotmány az Azori-szigetek jogi státuszát – a Madeira-szigetekével megegyezően – autonóm körzetként határozza meg.

Vissza a hírekhez