Seychelle-szigetek Beutazási feltételek és Információk

Schuster Travel | 2024-01-07 | Beutazási feltételek - Ország információk

Miért a Seychelle-szigetek? Mert az Indiai-Óceánban található szigetcsoport maga a földi mennyország, Vakítóan fehér homok, gyönyörű kék tenger, pálmafák, a világ legszebb tengerpartjai, természeti kincsek, őshonos növény- és állatvilág, korallzátonyok, gránitszigetek, óriásteknősök, víz alatti csodavilág – ez mind megtalálható ezen a fantasztikus helyen. Azoknak ajánljuk, akik elvonulnának a világ elől és nem igénylik a nyüzsgő éjszakai életet.

A Seychelle-szigetek szigetállam Afrika partjaitól keletre. 115 kisebb-nagyobb szigetből áll, Victoria a főváros, mely a világ legkisebb fővárosa.

2022 december 1- től Seychelles eltörölte a belépési feltételekhez kapcsolódó követelményeket, úgymint az oltottság igazolását, PCR tesztet. A továbbiakban ezeket nem ellenőrzik belépéskor. 

Az országba való belépéskor elképzelhető, hogy egyes utasokon véletlenszerű rutin orvosi vizsgálatot végeznek. 

 

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: Magánútlevél. Az útlevélnek érvényesnek kell lennie a tervezett tartózkodás időtartama alatt, illetve a haza érkezésig. Bizonyos légitársaságok megkövetelik az utazás időpontját hat hónappal meghaladó érvényességű útlevél bemutatását.

Vízum: Turista célú beutazás esetén: nem szükséges

A 30 napig érvényes ingyenes Visitor’s Permit érkezéskor a repülőtéren történő kiállításának feltételei:

  • Az utazás időtartamára érvényes útlevél
  • Visszautazásra szóló, érvényes repülőjegy
  • Visszaigazolt szállásfoglalás
  • Jogosultság a származási/tartózkodási hely szerinti országba történő belépésre
  • A tartózkodáshoz szükséges anyagi feltételek megléte (150 USD/nap)

További beutazási feltételek: a belépést megelőző 72 órában az utazóknak Utazási Engedélyért (Travel Authorization) kell folyamodniuk a Seychelle-szigetek Elektronikus Határrendszerében: https://seychelles.govtas.com/ A légitársaságok beszálláskor ellenőrzik az Utazási Engedély meglétét.

Kiskorúak beutazása: Törvényes képviselő nélkül utazó gyermekek esetében közjegyző által hitelesített angol nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozat ajánlott.

Vám: https://src.gov.sc/seychelles-tax-system/

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid

2022 december 1- től Seychelles eltörölte a belépési feltételekhez kapcsolódó követelményeket, úgymint az oltottság igazolását, PCR tesztet. A továbbiakban ezeket nem ellenőrzik belépéskor. 

Az országba való belépéskor elképzelhető, hogy egyes utasokon véletlenszerű rutin orvosi vizsgálatot végeznek. 

FIGYELEM! A belépéshez az utasoknak előzetesen on-line kell regisztrálniuk az alábbi oldalon. A belépés további feltétele teljes körű - Covid-19-re is kiterjedő - utas- és balesetbiztosítás megléte.

Probléma esetén kérjük lépjenek kapcsolatba az illetékes seychelle-i hatóságokkal a support@govtas.com e-mail címen vagy a weblapon állandóan elérhető on-line chat funkción keresztül.

Amennyiben valaki a szigeteken Covid-19 fertőzöttség tüneteit észleli, köteles a hotel menedzsmentjének, illetve a közegészségügyi hatóságoknak azt jelezni. Akinek pozitív lesz a PCR tesztje vagy kontakt személy, annak a helyi szabályok szerint önkéntes izolációba vagy karanténba kell vonulnia és az esetleges túltartózkodás költségeit saját magának kell viselnie.

Felhívjuk figyelmüket, hogy sok esetben a légitársaságok, illetve tranzitországok is hozhatnak rendelkezéseket, szabályokat, melyek akár szigorúbbak is lehetnek a fogadóállam beutazási feltételeinél, így azokról érdemes az utazás megkezdése előtt tájékozódni!

További információ az alábbi oldalakon érhető el: http://www.health.gov.sc/ és http://tourism.gov.sc

Oltások:

  • kötelező: nincs
  • kötelező oltás, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik: Sárgaláz elleni védőoltás
  • javasolt: Hepatitis A, Hepatitis B, Torokgyík-szamárköhögés-tetanusz (Di-Per-Te)

Betegségek: a térségben előforduló megbetegedések lehetnek: Tífusz, Hepatitis B, Diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, Hepatitis A, Dengue láz

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi ellátás minimális, a központi kórház Victórián található, ennek száma: + 248 4388000, a mentőt a 999-es számon lehet hívni.

Egyéb tanácsok: UV védelem: naptej, kalap vagy sapka, napszemüveg. Csak palackos víz fogyasztása ajánlott!

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: +3 óra nyáron és +2 óra télen. A viszonylag kis időeltolódásnak köszönhetően nem jellemző a ’jetlag”

Utazás hossza: a Seychelle-szigetek hazánktól kb. 7000 km-re fekszik. Nincs közvetlen járat, de egy átszállással (pl. Dubai, Doha, Isztambul) 10 órai (2x5 óra) tiszta repülési idővel megközelíthető. A teljes út hossza a csatlakozásoktól függ, de általában 12-15 órával lehet számolni.

Pénznem: Seychelle-i rúpia (SCR) 1 SCR = kb. 27 HUF. Érdemes itthonról amerikai dollárt vagy eurót vinni és a helyszínen beváltani helyi valutára váltani, vagy bankkártyáról készpénzt felvenni.

Nyelv: angol, francia, kreol

Éghajlat: a Seychelle-szigetek a ciklonmentes övezetbe tartozik, éghajlata mindig kellemesen meleg és kiegyenlített. A hőmérséklet ritkán esik 24 °C alá vagy emelkedik 32 °C fölé. Január és február a legcsapadékosabb hónapok. Az ideális időpont az ország meglátogatására attól függ, hogy milyen célból utazunk. Búvárkodáshoz a márciustól májusig és szeptembertől novemberig tartó időszak az ideális. Májustól októberig az intenzív délkeleti passzátszél kiváló körülményeket biztosít vitorlázáshoz és szörfözéshez. A turizmus csúcsidőszakai a december - januári és július - augusztusi hónapok.

Utazás, közlekedés, vezetés: Mahé környéke dombos terület nagyon szűk védőkorlát nélküli utakkal. Ezeken a területeken óvatosságot javaslunk. Mellékutak használatát és éjszakai vezetést nem javaslunk. Az ittas vezetés az egész szigetcsoporton jellemző, ezért messzemenő körültekintést javaslunk a gépjárművezetőknek. Amennyiben a bérelt gépjárművet hosszabb időre magára hagyják, az újbóli használat előtt ellenőrizzék a gépjármű technikai állapotát az indulás előtt. Angol közlekedési rend van, azaz jobbkormányosak az autók.

A Seychelle-i nemzetközi reptér honlapja: https://seychellesairports.sc/

Vallás, viselkedési kultúra, öltözködés: egész évben könnyű, természetes anyagból (pamut, lenvászon) készült ruházat ajánlott. Egyes, magasabb kategóriájú szállodálban az étkezések alkalmával férfiak számára hosszú nadrág az előírt. Naptej, sapka, kalap, napszemüveg feltétlenül szükséges. Kirándulások alkalmával erősebb cipő javasolt. A nudizmus tilos, a monokini helyenként engedélyezett.

A droghasználat és birtoklás súlyos következményekkel járhat. A homoszexualitás illegális.

Áram: 220 V, de angol szabványú 3-ágas a dugalj, így érdemes átalakítót és elosztót is vinni

Árak, borravaló: az árak nagyon változatosak, attól függően, hogy hol vásárolunk. Turista központokban természetesen magasabb, de ha találunk olyan piacot, ahol a helyiek vásárolnak, ott jóval kedvezőbbek az árak. A szigeteken nem jellemző az alkudozás, az éttermekben a borravaló pedig általában benne van már a számlában.

Gasztronómia: a legalapvetőbb élelmiszer a hal. Az ételekben keveredik az indiai, afrikai, angol, francia, spanyol és kínai ízvilág. Jelentősebb alapanyagok a gyömbér, citromfű, koriander, tamarindusz. Az utcai árusoknál állandóan lehet kapni friss halat és gyümölcsöt. A tengeri halászat bőséggel biztosít tengergyümölcsöket, rákokat és kagylókat. Az ezekből készült ételek gyakori kísérője a rizs. A halakat megfőzik, banánlevélbe csomagolva sütik, grillezik, besózzák vagy füstölik. A curry meghatározó fűszernövény. Több étel készül baromfihúsból, curry és kókusztej hozzáadásával.

Biztonság: a Seychelle-szigeteket a Külgazdasági és Külügyminisztérium a III-as fokozott óvatossággal látogatható országok kategóriájában tartja.

A szigetek alapvetően biztonságos helynek számítanak, ugyanakkor az elmúlt időszakban nőttek a turisták ellen elkövetett bűncselekmények száma. Jellemzően lopás, rablás és autófeltörések történtek. Ezért javasoljuk a távoli egzotikus országok esetében, általánosan javasolt szabályok betartását. Lehetőség szerint kerüljék a szigeteken való éjszakai sétákat, látogatásaik alatt mellőzzék készpénz tárolását. A szigeteken való tartózkodás alatt az értéket (készpénz, személyes és üzleti dokumentumok) elhelyezést széfben javasoljuk. Az útlevél adatoldaláról és a beléptető pecsétről javasoljuk fénymásolat elkészítést és a másolatok használatát a kirándulások, városnézések, üzleti tárgyalások alkalmával. Lehetőség szerint mobiltelefonjaikat tartsák maguknál, a legfontosabb helyi telefonszámokat (hotel, idegenvezető, tiszteletbeli konzul) mentsék el.

Szomália területeinek vizein, valamint a Szomáliával határos nemzetközi vizeken gyakoriak és folyamatosak a hajók elleni kalóztámadások és fegyveres rablások. A kalózok modern motorcsónakjaikkal akár a szárazföldtől 200 tengeri mérföldön túl is megtámadják a tengerjárókat. Erre tekintettel nem javasoljuk az utazást olyan útvonalon, amely Szomália tengerparti szakaszán (Ádeni-öböl, valamint Szomália keleti partszakasza) keresztül vezet. Egyedi, kis létszámú hajóutak tervezését turistáknak nem javasoljuk.

LÁTNIVALÓK, SZÓRAKOZÁSI LEHETŐSÉGEK:

Mahé – a legnagyobb sziget, itt van az ország fővárosa, Victoria is. A sziget belsejében hatalmas hegyeket, míg a tengerparton trópusi növényzetet találunk.

Victoria– a világ legkisebb fővárosa, mely európai mércével nézve csupán egy falu, melyet nemrégiben felújítottak, de azért még találhatunk egy-egy régebbi jellegzetes házat.

Praslin– Mahétól kb, 2,5 órai hajóútra fekvő sziget a gránittömbjeiről híres, mely majd minden fotón látható. Praslin nemzeti parkjaa Vallée de Mai, ahol a sziget jellegzetes növénye, a tengeri pálma (Coco-de-Mer) természetes környezetében fordul elő igen nagy számban (több ezer példány). Gyümölcse a világ legnagyobb termése, súlya elérheti akár a 18 kg-ot is. Különleges formája miatt szerelemgyümölcsnek is szokták nevezni. A park az Unesco világörökség része, belépőt kell fizetni és több útvonalon járható be.

La Digue– a hamisítatlan éden, mely Praslin szigetétől kb. 30 perc hajóval.

Aldabra atoll– a világ egyik legnagyobb korallképződménye, az Unesco világörökség része. Az aldabrai óriásteknősök számos szigetet népesítenek be, legnagyobb populációjuk az Aldabra-szigeten található.

Madárles– különleges élmény az Aride sziget (a legészakibb gránit sziget) legnagyobb tengeri madár kolóniájának a megfigyelése. Számtalan őshonos és egyéb madárfaj figyelhető meg természetes közegében.

Búvárkodás– a világ tíz legjobb búvárkodásra alkalmas helye közt van ez a terület. Akár csak snorkelezéssel is óriási élményben lehet részünk, rengeteg féle halat, korallt láthatunk. Ha pedig palackos merüléssel mélyebbre merészkedünk, akkor még érdekesebb világot fedezhetünk fel.

Curieuse– ez a sziget Praslintól kb. 1 km-re fekszik. Teknősfarmjáról ismert, itt szabadon élnek az állatok, nagyon szelídek, így akár meg is lehet simogatni és etetni is őket.

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Seychelles-szigetek - Tiszteletbeli konzul, Victoria

Tiszteletbeli konzul: Anna Butler-Payette

Cím: Kingsgate Travel Centre Mahe Seychelles – Victoria – Seychelle-szigetek 

E-mail: anna2@7south.net

Telefon: +2484292812

Mobil: +248-251-5661vagy +248-251-2345

Fax: +248-292-899

Felügyelő külképviselet: Kenya - Nagykövetség, Nairobi

 

Kenya - Konzuli hivatal, Nairobi

Vissza a hírekhez