Spanyolország / Baleár-szigetek Beutazási feltételek és Információk

Schuster Travel | 2024-03-18 | Beutazási feltételek - Ország információk

A Baleár szigetcsoport Spanyolország partjainál, a Földközi-tenger medencéjében, Valencia magasságában található, négy nagyobb, és több kisebb szigetből áll. Kedvező az időjárása, a nyári hőségben is hűs szellő lengedez. Mindegyik sziget sajátos, kicsit különbözik a többitől, így változatos élményben lehet részünk, ha mindegyiket felkeressük. 

Spanyolország / Baleár-szigetek Beutazási feltételek és Információk

A Baleár szigetcsoport Spanyolország partjainál, a Földközi-tenger medencéjében, Valencia magasságában található, négy nagyobb, és több kisebb szigetből áll. Kedvező az időjárása, a nyári hőségben is hűs szellő lengedez. Mindegyik sziget sajátos, kicsit különbözik a többitől, így változatos élményben lehet részünk, ha mindegyiket felkeressük. A szigeteken a spanyol mellett a katalán is hivatalos nyelv, így mindkét nyelven szerepelnek a kiírások.

Mallorca– a legnagyobb a szigetek között és a legismertebb is, ezért a legtöbb turista ezt a szigetet keresi fel. Európában itt az egyik legtisztább a tenger vize. Kifejezetten zöld és virágos sziget. Tengerpartjának hossza több, mint 550 km, legmagasabb pontja pedig az 1445 méteres Puig Major. Természeti szépségei, olajfa ligetei, városai, falvai, homokos tengerpartja ideális helyszín a nyári szabadság eltöltésére. A főváros Mallorca városa pedig nyüzsgő helyszín, csodaszép katedrálissal és számtalan étteremmel, üzlettel, kávézóval. Mallorca a napozáson és fürdésen kívül még rengeteg mindent kínál, például túrázás lenyűgöző szépségű helyekre, biciklizés, golf, természetjárás, mélytengeri merülés, sziklamászás, kiváló éjszakai élet, változatos szórakozási lehetőségek, és persze a remek mediterrán gasztronómiai élvezetek. Barátságos, biztonságos, hangulatos sziget, a tisztaság, a virágok, szép fák és strandok jellemzőek.

Menorca – Mallorcától kb. 40 km-re található. Csendesebb, nyugodtabb ritmusú sziget, inkább családoknak ajánlott, és itt nem fogunk óriási szállodákat találni. Parti része változatos, rengeteg strand közül válogathatunk, érintetlen területeket is találhatunk. Viszont elég erős szelek szoktak fújni, erre fel kell készülni. Kitűnő túraútvonalak is vannak, az egész szigetet körbe lehet így járni (Cami de Cavalls = Lovagok útja). A sziget legmagasabb pontja a Monte Toro, a maga 358 méterével, melyet érdemes megmászni, csodálatos a panoráma innen. Mahó/Maó a sziget fővárosa a keleti parton van. Ez a legvárosiasabb település, itt van a reptér is, és egy nagy, természetes kikötő. Érdemes felkeresni Ciutadella városkát egy kis időutazásra, és meglátogatni a 14. századi gótikus templomot. A város közelében van a sziget egyik történelmi látványossága: a Vaskorszakból fennmaradt temetkezési kamra, mely felkerült az UNESCO Világörökségi listájára.

Ibiza– a csoport harmadik tagja, inkább a fiatalok által kedvelt sziget, ahol sorozatosak a bulik, a partik, éjjel zajlik az igazi élet. Minden világhírű DJ fellépett itt már. A világ party-szigete. Leghíresebb szórakozó helyei: Amnesia (a legrégebbi), Eden (a legnagyobb, 5000 fő befogadására alkalmas), Es Paradis, Ocean Beach Ibiza, Pacha (a kikötőben-3000 fő). De ezeken kívül még számtalan klub, diszkó várja a szórakozni vágyókat. Érdemes előre megvásárolni a belépő jegyet, több helyen így nem kell sorba állni. Jegyek elővételben – ITT. Az oldalon hónapok szerinti bontásban a programot is meg lehet tekinteni. A szigeten busz is közlekedik a buli helyszínek között. Ennek ellenére csendesebb, családok számára is teljes mértékben megfelelő nyaralóhelyeket, szép természeti kincseket, valamint csodás homokos strandokat is kínál. Ez a sziget is szerepel az UNESCO listáján, biodiverzitásával és kultúrájával. És mint mindegyik sziget, itt is bőséges a választás a sportokat illetően: a búvárkodás mellett golfpálya is várja az érdeklődőket. De érdemes felkeresni a sziget fővárosát Ibizát (katalánul Eivissa) és felsétálni az Óváros kis utcácskáin a katedrálisig.

Formentera– a Baleár-szigetek legkisebb tagja, Ibizától 6 km-re délre. Európa utolsó paradicsoma, köszönhető ez annak is, hogy csak hajóval lehet ide eljutni Ibizáról. Annak ellenére, hogy ide is kezd beszivárogni a turizmus, még vadregényes nyaralásban lehet részünk. És ne lepődjünk meg, ha mindenhol félmeztelen (monokini) vagy teljesen meztelen (naturista) fürdőzőkkel találkozunk. A szigeten egymást érik a szebbnél szebb strandok, eldugott öblök. Érdemes felkeresni a sziget egy vagy több világítótornyát, valamint a még mai működő szélmalmot.

 

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

  • Magánútlevél – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
  • Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!) – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
  • Személyi igazolvány – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
  • Ideiglenes személyi igazolvány – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie

Megjegyzés: A fent ismertetett utazási tanácsok a spanyol szigetekre is érvényesek – mind a turisztikai célú tartózkodás, mind a letelepedés tekintetében – hiszen közigazgatásilag a szigetek és a szárazföldi területek között nincsen eltérés.

Vízum: turista célú beutazás esetén nem szükséges

Kiskorúak beutazása: a spanyol rendőrség tájékoztatása szerint ajánlatos, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a spanyolországi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint egy világnyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával. Nyilatkozat minta

Vám: megegyezik az uniós szabályozással 

https://www.agenciatributaria.es/AEAT.internet/Inicio/La_Agencia_Tributaria/Aduanas_e_Impuestos_Especiales/_Presentacion/La_Aduana_espanola/La_Aduana_espanola.shtml

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

A 10.000 eurót meghaladó készpénzt vagy készpénz helyettesítő eszközt a határon be kell jelenteni.

 

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

COVID-19: a COVID-19 járvány vonatkozásában Spanyolország minden beutazási korlátozást megszüntetett. Ajánlott/kötelező a maszkviselés azonban az egészségügyi intézményekben, kórházakban, illetve tünetek észlelése esetén. 

Spanyolország COVID-tájékoztatással (beutazási feltételekkel) foglalkozó oldalának linkje: https://www.sanidad.gob.es/areas/alertasEmergenciasSanitarias/alertasActuales/nCov/home.htm

Az Egészségügyi Minisztérium információs telefonszámai tartományi lebontásban: 

https://www.sanidad.gob.es/areas/alertasEmergenciasSanitarias/alertasActuales/nCov/telefonos.htm

Általános tájékoztató: https://www.spain.info/en/travel-tips/general-healthcare/

Oltások: nincs sem kötelező, sem javasolt

Betegségek: a térségben előforduló megbetegedések lehetnek: Diftéria-tetanusz,

Gyógyszerek:a napi rendszerességgel szedett gyógyszereket mindig vigyék magukkal, mert Spanyolországba nehéz és költséges lenne a beszerzésük. Ezen túl útipatikát is érdemes összekészíteni: láz- és fájdalomcsillapító, gyomorfertőtlenítő, leégésre krém, stb.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Spanyolországban a közegészségügyi helyzet megfelelő, járványoktól nem kell tartani. A csapvíz a szigeteken fogyasztása nem javasolt.

Egészségbiztosítási kártyaSpanyolországban az Európai Egészségbiztosítási Kártyával a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe az egészségügyi szolgáltatások. Az európai egészségbiztosítási kártyával a szolgáltatásokat csak az egészségbiztosítás illetékes spanyol szervével szerződésben álló szolgáltatótól lehet - az egyenlő elbánás elvének megfelelően - igénybe venni. A szerződés nélküli magánszolgáltató által nyújtott ellátás költségeit a beteg saját maga fizeti. Bővebb információ: 

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/egeszsegugyi_ellatas_kulfoldon/eu_ellatas_az_egt_allamokban/spanyolorszag_egt_ellatas | Betegség külföldi utazás idején

Vészhelyzet esetén nincs idő olyan kórházat keresni, mely szerződésben áll az OEP-el, ezért mindenképpen fontos megkötni a baleset-, betegség-, és poggyászbiztosítást is! Továbbá a kártya nem fedezi az esetleges hazaszállítás költségét sem!

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: nincs

Utazás hossza: Budapestről közvetlen járat van Palma de Mallorca-ba, illetve Pozsony és Bécs is indít direkt járatokat. A repülési idő kb. 3 óra.

Pénznem: Euro. A nemzetközileg ismert bankkártyákat az ország egész területén elfogadják. ATM-ek is rendelkezésre állnak, de a készpénzfelvételért költséget számítanak fel.

Nyelv: katalán, spanyol. A turisták által látogatott területeken elterjedt az angol nyelv használata. A katalán önálló nyelv, és a katalánoknak nagy a nemzeti önérzetük is, így semmiképpen ne nevezzük őket spanyoloknak, vagy a nyelvüket egy spanyol nyelvjárásnak!
Éghajlat: mediterrán éghajlat, nyáron magas a napos órák száma és minimális a csapadékmennyiség, a tél pedig enyhe.

Utazás, közlekedés, vezetés:

Gépkocsi: nem szükséges a nemzetközi jogosítvány. A magyar, kártya formátumú jogosítvány Spanyolországban is használható, amennyiben mind a kategória (korlátozások nélkül), mind a kártya érvényes. Spanyolországban a gépjárművekben kötelező tartozék a fényvisszaverő mellény, melyből utasonként egy darabot kell a gépkocsiban tartani. Használata a közúton a gépkocsit elhagyó utasoknak is kötelező. Az autóban történő mobiltelefon-használat büntetési tétele 300 euró. A jogosítvány nélküli közlekedés bűncselekménynek számít, ezt 3-6 havi szabadságvesztéssel, avagy 900 euróig terjedő pénzbüntetéssel, vagy közmunkával sújthatják.

Kocsibérlés: mindenképpen ajánlott előre lefoglalni itthonról, mert lehet, hogy a helyszínen már nem lesz szabad autó vagy pedig csak nagyon drágán.

Gyorshajtás, ittas vezetés: a sebességhatár lakott területen 60 km/h-val, lakott területen kívül 80 km/h-val való átlépése már bűncselekmény, szabadságvesztéssel is büntethető. Spanyolországban 0,5 g/l véralkoholszintig megengedett a vezetés. (Kezdő, valamint hivatásos vezetőknél az érték alacsonyabb.) A közlekedési rendőrök több módon is használják a traffipaxot, a bírságok magasak, és külföldieknek a helyszínen kell fizetni, ellenkező esetben lefoglalják a járművet.

Kerüljék a tilosban való parkolást és mindig fizessék ki a parkolási díjat, mert az autót elszállítják és körülményes a visszaszerzése.

Repülő: Palma de Mallorcába a Wizzair és a Ryanair is üzemeltet közvetlen járatot, míg a többi szigetre csak átszállással tudunk eljutni.

Autóbusz: mindegyik szigeten vannak helyi buszjáratok.

Ünnepnapok: a spanyolok szeretnek élni és szórakozni, így egész évben mindig találunk valamilyen ünnepet, fesztivált, amit érdemes beiktatni spanyolországi látogatásunk alkalmával.

Vallás, viselkedési kultúra, öltözködés: római katolikus vallású az egész ország, és számukra történelmileg is nagyon fontos a vallás gyakorlása, ezért a templomokba tilos fedetlen vállal és lábbal (rövidnadrág) belépni! A Földközi-tengernél könnyű, természetes anyagból készült ruha, estére egy pulóver ajánlott. Napszemüveg, naptej, kalap, sapka szintén elengedhetetlen. A városok látogatására mindenképpen kényelmes cipő, átlagos öltözet.

A spanyol ember számára nagyon fontos a szieszta, ezt a nyári forró hónapokban meg is lehet érteni. Így az élet délben megáll, az üzletek bezárnak, és csak délután nyitnak ki újra.

Áram: 220 V, megegyezik a magyar szabvánnyal

Telefon: a rooming lehetőségről érdeklődjön mobilszolgáltatójánál!

Dohányzás: Spanyolország az egyik legszigorúbb törvényt hozta a dohányzás ellen. Azon túl, hogy tilos a dohányzás a nyilvános helyeken, munkahelyeken, játszótereken, közlekedési járműveken, éttermekben, bárokban és kórházak közelében, tilos már dohányozni az egyes tengerpartokon is! Barcelona vezette be elsőként a füstmentes (és csikkmentes) strandokat, és az ország számos pontján követik ezt a példát. Tehát aki rá akar gyújtani a strandon az előbb tájékozódjon, mivel a bírság nagyon komoly összeg is lehet!

Vásárlás: olíva olaj, bor, jamon (sonka), chorizo (kolbász), kerámia, flamenco kiegészítők (ruhák, kendők, csipkék), bőrből készült tárgyak, valamint a spanyol divatmárkák (Zara, Desigual, Mango, Bershka) termékei. Érdemes ellátogatni a helyi piacokra is.

Üzletek, éttermek nyitva tartása: az üzletek általában 9,30 – 14,00 és 17,00 – 20,00 óra között tartanak nyitva. A szieszta idejére bezárnak. Ez alól a nagy bevásárlóközpontok kivételt képeznek, azok folyamatos nyitva tartással este 21-22 óráig is nyitva vannak.

Ebédelni 13 – 16 óra között tudnak az éttermekben, míg vacsorát este 8 óra után szolgálnak fel.

ÁFA, Borravaló: az éttermekben az árak nem minden esetben tartalmazzák az ÁFÁ-t (IVA), de a kiszolgálási díjat igen. Ezért mindig ellenőrizzék az étlapot, mi van az árban és mi az extra költség. A borravaló elfogadott, mértéke általában 10 %.

Gasztronómia: a Baleár-szigeteken igyekeznek a helyben megtermelt alapanyagokat (zöldségek, gyümölcsök) és természetesen a tengerből származó halakat és herkentyűket felhasználni. Néhány helyi specialitás: Sobrasada (kolbász), Pa amb oli (kenyér olíva olajjal é feltétekkel), Ensaimada (feltekert péksütemény, lehet sós vagy édes)

Egyéb tipikusan spanyol ételek, italok:

Paella – eredetileg Valenciából származik, de ma már az egész országban elterjedt. Többféle hús felhasználásával készülhet (csirke, nyúl, tenger gyümölcsei) serpenyőben, de ami mindegyikben megvan az a rizs, sáfrány, olívaolaj, zöldségek, és az alapja a fokhagymás sofrito

Patatas bravas– őshonos étel, jellemzően fehér burgonyából áll, amelyet 2 centiméter széles kockákra vágtak, majd olajban kisütöttek és melegen, fűszeres "brava" szósszal tálalják.

Gazpacho– híres spanyol (andalúziai), hidegen tálalt, paradicsom alapú zöldségleves. Fontos összetevői: Paradicsom, paprika, uborka, hagyma, és nem kell főzni, csak össze turmixolni az alapanyagokat.

Jamon– lehet „iberico” vagy a hegyvidékek sonkája, a „serrano”

Tortilla Espanola –a spanyol omlett vagy spanyol tortilla egy hagyományos spanyol étel, a spanyol konyha elengedhetetlen része. Ez egy tojásból és burgonyából készült omlett, opcionálisan hagymával is. Gyakran szobahőmérsékleten tálalják tapasként

Cocido (más néven:escudella, olla, pote) – főtt egytálétel, a spanyol konyha egyik legelterjedtebb, nemzeti ételeként is számontartott, hagyományos ételcsoportja. Legfontosabb alapanyaga a hús, hüvelyesek és különféle egyéb zöldségfélék. Sok változata ismert.

Chorizo– a spanyol, főként az asztúriai konyha egyik jellegzetes kolbászterméke, amely nagyon hasonlít a magyar füstölt kolbászhoz

Tapas– a spanyol gasztronómia egyik jellegzetessége. A legtöbb bárban és étteremben a szeszes italok mellé szolgálják fel. A tapas rendkívül sokféle, tulajdonképpen bármiből lehet tapas, amit kis adagokra fel lehet osztani: apró szendvics, kolbászkák, sonka stb. Az itt élők gyakran beülnek kedvenc bárjukba, és borozgatás mellett egy-egy falatnyi tapast rágcsálnak.

Almuerzo– nevezhetjük tízórainak, melyet 10-11 óra körül fogyasztanak, hogy kibírják a kései ebédig

Borok– Spanyolországban kiváló borokat fogyaszthatunk, inkább vörös, mint fehér bor a jellemző.

Sherry  (spanyolul: jerez) a spanyolországi Jerez város környékén termő fehér szőlőből készülő likőrbor. A „sherry” szó a Jerez anglicizált megfelelője, így az EU-ban a sherry is védett földrajzi eredetű termék. Hasonló neve ellenére nem tévesztendő össze a cherry brandy-ként ismert meggylikőrökkel vagy a – gyakran cherry fantázianéven forgalmazott – meggyes likőrborokkal; ezekkel ellentétben a sherryt nem ízesítik.

Sangria– vörösbor alap, sok-sok gyümölccsel ízesítve

 

Biztonság

Spanyolországban a közbiztonság semmivel sem rosszabb, mint más nyugat-európai országban, ugyanakkor a turistákra szakosodott bűnözői csoportok aktív jelenléte miatt indokolt a józan óvatosság. A népszerű tengerparti turisztikai célpontokban a legfőbb problémát a turisták vagyontárgyai ellen elkövetett bűncselekmények (pl.: zsebtolvajlások) jelentik. Az utóbbi időben megemelkedett a személy elleni erőszakkal elkövetett lopások, rablások száma. Jellemző elkövetési módszerek:

  • éttermekben az asztalra kitett tárcák vagy a szék mellé, mögé, alá helyezett táskák figyelemeltereléssel történő észrevétlen elvitele,
  • autóbérlés során, még bekamerázott helyen sem riadnak vissza az ablakok betörésétől és a kesztyűtartóban vagy a csomagtartóban, tehát láthatatlan helyen hagyott értékek, bőröndök, okmányok elvitelétől,
  • autóúton/autópályán bevált módszerrel - „gumis trükkel” - állítják le a gyanútlan autósokat; (azt jelzik, hogy baj van a hátsó kerékkel). Céljuk az utasokat kiszállítani és hátra csalni az autó mögé, amíg egy másik társuk elviszi az első ülésen hagyott értékeket.
  • Parkoló autó ablakának betörésével abban található értékek eltulajdonítása.

Kérjük, külföldre utazáshoz csak a legszükségesebb okirataikat hozzák magukkal: úti okmány (személyi igazolvány vagy útlevél), EU-s egészségbiztosítási kártya, bankkártya, esetleg vezetői engedély, amennyiben autóbérlés feltétlen szükséges. A fontos okmányokat ne tartsák egy helyen, különösen ne tartsák egy táskában! Fentiekre tekintettel mindenképpen elővigyázatosság és körültekintés szükséges a nyaralás teljes időtartama alatt.

A vagyon elleni bűncselekmények (főként zsebtolvajlások) gyakorisága miatt a Spanyolországba beutazók számára javasoljuk, hogy útiokmányaik adatoldalát, repülőjegyüket, beszállókártyájukat elektronikus formátumban (fénykép) tárolják el mobiltelefonjaikban és saját e-mailfiókjukban, illetve hozzák magukkal az útiokmány papír alapú másolatát is.

Spanyolországban több rendőri testület működik: a városi, elsősorban közlekedésrendészet, a Guardia Urbana; a helyi rendőri szervezet - pl. Katalóniában a Mossos d'Esquadra, Baszkföldön az Ertzaintza -; a határőrizetet is végző Policía Nacional; illetőleg a dobozszerű sapkájáról felismerhető csendőrség, a Guardia Civil. Amennyiben a turista kapcsolatba kerül a rendőri szervek valamelyikével érdeklődje meg, hogy melyik testületről van szó. Ez megkönnyíti az esetleges utólagos eljárásokat, mint a hivatalos jegyzőkönyv-másolat beszerzése a biztosító számára.

A segélyhívás megkönnyítésére továbbá letölthető a Spanyolország nagy részében (jelenleg Madridban, Kasztília és León, Cantabria tartományban, Katalóniában, valamint Melillában és a Baleár-szigeteken) működő „My112” elnevezésű mobilalkalmazás (https://play.google.com/store/apps/details? id=com.telefonica.my112&hl=es, illetve https://itunes.apple.com/es/app/my112/id804779618?mt=8) is, amely használatakor automatikusan tájékoztatást ad a rendvédelmi szerveknek a hívó hollétéről (mind), továbbá vészhelyzet esetén fogadja az ezen szervek által kiadott riasztást.

A spanyol kormány a 2015. júniusi franciaországi és tunéziai merényleteket követően 4-es fokozatúra emelte a terror-fenyegetettségi szintet, amelyet azóta is fenntartanak (a mindenkori terrorfenyegetettségi szintet a 

https://www.interior.gob.es/opencms/es/prensa/nivel-alerta-terrorista honlapon teszi közzé a spanyol belügyminisztérium).

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Spanyolország - Főkonzulátus, Barcelona

Cím: Av. Diagonal 477. 8° Planta – 08036 Barcelona Barcelona – Spanyolország

E-mail: mission.bcn@mfa.gov.hu/ consulate.bcn@mfa.gov.hu/ trade.bcn@mfa.gov.hu

Telefon: +34934051950

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36

Fax: +34 93-419-46-08

Honlap: barcelona.mfa.gov.hu

Facebook: https://www.facebook.com/HunConsulateGeneral.Barcelona

Konzuli kerület: Katalóniai Autonóm Közösség, Valenciai Autonóm Közösség, Baleár-Szigeteki Autonóm Közösség: Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera, Andorrai Hercegség

 

Spanyolország - Konzuli hivatal, Madrid

Spanyolország - Magyarország Madridi Nagykövetségének Irodája, Málaga

Spanyolország - Tiszteletbeli konzul, Bilbao

Spanyolország - Tiszteletbeli főkonzul, Gijón

Spanyolország - Tiszteletbeli konzul, Palma de Mallorca

Spanyolország - Tiszteletbeli főkonzul, Tenerife

Spanyolország - Tiszteletbeli főkonzul, Valencia

Spanyolország - Nagykövetség, Madrid

 

Spanyolország Budapesti Nagykövetsége

 

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazást!

Vissza a hírekhez