Spanyolország / Kontinens (Szárazföld) Beutazási feltételek és Információk

Schuster Travel | 2024-03-20 | Beutazási feltételek - Ország információk

Spanyolország elhelyezkedésének, változatos domborzatának köszönhetően minden évszakban tud látnivalót kínálni az idelátogatóknak. Több mint 3000 km-es partszakasza ideális helyszín egy nyári fürdőzésre. Vallási, történelmi, kulturális és művészeti öröksége pedig kimeríthetetlen forrása a városlátogatásoknak.

Spanyolország / Kontinens (Szárazföld) Beutazási feltételek és Információk

Frissítve: 2024-03-19

Spanyolország elhelyezkedésének, változatos domborzatának köszönhetően minden évszakban tud látnivalót kínálni az idelátogatóknak. Több mint 3000 km-es partszakasza ideális helyszín egy nyári fürdőzésre. Vallási, történelmi, kulturális és művészeti öröksége pedig kimeríthetetlen forrása a városlátogatásoknak.

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

  • Magánútlevél – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
  • Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!) – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
  • Személyi igazolvány – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
  • Ideiglenes személyi igazolvány – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie

Belépés Gibraltár területére: magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak a Gibraltár brit tengerentúli területre. A határátkelés történhet a hazautazás napjáig érvényes magyar útlevél vagy a hazautazás napjáig érvényes személyi igazolvány használatával is. Lásd: www.gibraltarairport.gi/content/documentation-requirements | További hasznos információ

Vízum: turista célú beutazás esetén nem szükséges

Kiskorúak beutazása: a spanyol rendőrség tájékoztatása szerint ajánlatos, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a spanyolországi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint egy világnyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával. Nyilatkozat minta

Vám: megegyezik az uniós szabályozással 

https://www.agenciatributaria.es/AEAT.internet/Inicio/La_Agencia_Tributaria/Aduanas_e_Impuestos_Especiales/_Presentacion/La_Aduana_espanola/La_Aduana_espanola.shtml

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

A 10.000 eurót meghaladó készpénzt vagy készpénz helyettesítő eszközt a határon be kell jelenteni.

Ha Gibraltárba szeretnének kirándulni, számítsanak arra, hogy főként kilépéskor, szigorú vámellenőrzés van, mivel a brit felségterületen számos vámmentes cikket lehet vásárolni.

 

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

COVID-19: a COVID-19 járvány vonatkozásában Spanyolország minden beutazási korlátozást megszüntetett. Ajánlott/kötelező a maszkviselés azonban az egészségügyi intézményekben, kórházakban, illetve tünetek észlelése esetén. 

Spanyolország COVID-tájékoztatással (beutazási feltételekkel) foglalkozó oldalának linkje: https://www.sanidad.gob.es/areas/alertasEmergenciasSanitarias/alertasActuales/nCov/home.htm

Az Egészségügyi Minisztérium információs telefonszámai tartományi lebontásban: 

https://www.sanidad.gob.es/areas/alertasEmergenciasSanitarias/alertasActuales/nCov/telefonos.htm

Általános tájékoztató: https://www.spain.info/en/travel-tips/general-healthcare/

Oltások: nincs sem kötelező, sem javasolt

Betegségek: a térségben előforduló megbetegedések lehetnek: Diftéria-tetanusz,

Gyógyszerek: a napi rendszerességgel szedett gyógyszereket mindig vigyék magukkal, mert Spanyolországba nehéz és költséges lenne a beszerzésük. Ezen túl útipatikát is érdemes összekészíteni: láz- és fájdalomcsillapító, gyomorfertőtlenítő, leégésre krém, stb.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Spanyolországban a közegészségügyi helyzet megfelelő, járványoktól nem kell tartani. A csapvíz fogyasztása kizárólag a nagyvárosokban javasolt.

Egészségbiztosítási kártyaSpanyolországban az Európai Egészségbiztosítási Kártyával a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe az egészségügyi szolgáltatások. Az európai egészségbiztosítási kártyával a szolgáltatásokat csak az egészségbiztosítás illetékes spanyol szervével szerződésben álló szolgáltatótól lehet - az egyenlő elbánás elvének megfelelően - igénybe venni. A szerződés nélküli magánszolgáltató által nyújtott ellátás költségeit a beteg saját maga fizeti. Bővebb információ: 

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/egeszsegugyi_ellatas_kulfoldon/eu_ellatas_az_egt_allamokban/spanyolorszag_egt_ellatas | Betegség külföldi utazás idején

Vészhelyzet esetén nincs idő olyan kórházat keresni, mely szerződésben áll az OEP-el, ezért mindenképpen fontos megkötni a baleset-, betegség-, és poggyászbiztosítást is! Továbbá a kártya nem fedezi az esetleges hazaszállítás költségét sem!

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: nincs

Utazás hossza: Budapestről közvetlen járat van Spanyolország több városába is, a repülési idő – átszállások nélkül – a távolság függvényében 2,5 – 5,5 óra.

Pénznem: Euro. A nemzetközileg ismert bankkártyákat az ország egész területén elfogadják. ATM-ek is rendelkezésre állnak, de a készpénzfelvételért költséget számítanak fel.

Nyelv: spanyol, katalán, baszk, gall. A turisták által látogatott területeken elterjedt az angol nyelv használata. A katalán önálló nyelv, és a katalánoknak nagy a nemzeti önérzetük is, így semmiképpen ne nevezzük őket spanyoloknak, vagy a nyelvüket egy spanyol nyelvjárásnak!
Éghajlat: mediterrán éghajlatú, a keleti és a déli partszakaszokon magas a napos órák száma és minimális a csapadékmennyiség, a tél pedig enyhe. A kontinentális vonásokkal bíró belterületeken nagyobb a hőmérsékletingadozás, a nyár rendszerint forró, a tél viszont meglehetősen hideg lehet. Az északi partszakaszra az óceáni éghajlat a jellemző, mérsékeltebb nyárral és csapadékosabb téllel.

Utazás, közlekedés, vezetés:

Gépkocsi: kevés az autópályák száma Spanyolországban a földrajzi adottságok miatt, és itt útdíjat kell fizetni, kapurendszer van, vagy a belépéskor, vagy az út elhagyásakor kell a díjat megfizetni. A normál utak jó minőségűek, minden turisztikai hely könnyen elérhető. A spanyolok dinamikusan vezetnek, de a szabályokat betartják, a gyalogosnak elsőbbsége van. A gépjárművel utazóknak nem szükséges a nemzetközi jogosítvány. A magyar, kártya formátumú jogosítvány Spanyolországban is használható, amennyiben mind a kategória (korlátozások nélkül), mind a kártya érvényes. Ha személyautóval érkezik, kérjük, utazás előtt szíveskedjen ellenőrizni, hogy a gépjármű összes hivatalos dokumentuma (forgalmi engedély, nemzetközi GFB-t igazoló zöld kártya) rendelkezésre álljon. Spanyolországban a gépjárművekben kötelező tartozék a fényvisszaverő mellény, melyből utasonként egy darabot kell a gépkocsiban tartani. Használata a közúton a gépkocsit elhagyó utasoknak is kötelező. Hiányában a bírság mértéke elérheti a 90-100 eurót. Az autóban történő mobiltelefon-használat büntetési tétele 300 euró. A jogosítvány nélküli közlekedés bűncselekménynek számít, ezt 3-6 havi szabadságvesztéssel, avagy 900 euróig terjedő pénzbüntetéssel, vagy közmunkával sújthatják.

A tehergépjármű- és buszvezetők figyelmét felhívjuk arra, hogy a Spanyolország területén tartózkodó szállítójárműveket fokozottan ellenőrzik, különös tekintettel a szállításhoz szükséges dokumentumokra és a pihenőidő betartására. Ellenőrzésre kerül a tachográf is, amelyet szabálytalanság esetén a rendőrök magukkal visznek. A büntetés a legkisebb szabálytalanság esetén is több ezer euróra rúghat, amelyet ki kell fizetni, és addig a jármű nem haladhat tovább. Ezért különös figyelmet kell fordítani a tachográf pontos és korrekt vezetésének betartására.

Gyorshajtás, ittas vezetés: a sebességhatár lakott területen 60 km/h-val, lakott területen kívül 80 km/h-val való átlépése már bűncselekmény, szabadságvesztéssel is büntethető. Spanyolországban 0,5 g/l véralkoholszintig megengedett a vezetés. (Kezdő, valamint hivatásos vezetőknél az érték alacsonyabb.) A közlekedési rendőrök több módon is használják a traffipaxot, a bírságok magasak, és külföldieknek a helyszínen kell fizetni, ellenkező esetben lefoglalják a járművet.

Parkolás mozgáskorlátozottak számáraKizárólag az európai uniós szabványnak megfelelően kiállított parkolási igazolvánnyal lehet használni a kifejezetten a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyeket.

Kerüljék a tilosban való parkolást és mindig fizessék ki a parkolási díjat, mert az autót elszállítják és körülményes a visszaszerzése.

Vonat: állami tulajdonban van éskiterjedt a vasúti hálózat az országban, Madrid a központ, és onnan futnak minden irányba a vonalak, melyek egymással is összeköttetésben vannak. Spanyolország rendelkezik nagysebességű vonallal is, mely Madridot a déli országrésszel köti össze. A spanyol vonatok kényelmesek, tiszták és viszonylag sűrűn közlekednek, így mindenképpen jó választás az utazásra.

Costa Brava települései és Barcelona között is érdemes a vasutat választani, mivel Barcelona központjába érkezik, viszont nem minden érhető el vonattal, így buszra kell átszállni (pl. Lloret de Mar vagy Tossa de Mar). További információ a vonatokról: www.renfe.es

Ünnepnapok: a spanyolok szeretnek élni és szórakozni, így egész évben mindig találunk valamilyen ünnepet, fesztivált, amit érdemes beiktatni spanyolországi látogatásunk alkalmával. A teljesség igénye nélkül pár fontosabb esemény:

  • Január / San Sebastian / Tamborrada ünnepe
  • Február – Március / egész ország, de legfőképp Cadiz / Farsang – Karnevál
  • Március közepe / Valencia / Las Fallas Fesztivál (télbúcsúztató – tavaszköszöntő ünnep)
  • Április / Sevilla / Tavaszköszöntő ünnep
  • Június / Haro / Borfesztivál (utcai borharc, egymást locsolják borral)
  • Június / San Sebastian / Szent Iván éj ünnepe a tengerparton
  • Július / Pamplona / Bikafuttatás – a leghíresebb, de a legveszélyesebb is
  • Augusztus / Bunol / La Tomatina (a „paradicsomdobálás” fesztiválja)
  • Szeptember / Barcelona / La Mercé – a város védőszentjének tiszteletére
  • Október / Zaragoza / Fiestas di Pilar – a város védőszentjének tiszteletére

Vallás, viselkedési kultúra, öltözködés: római katolikus vallású az egész ország, és számukra történelmileg is nagyon fontos a vallás gyakorlása, ezért a templomokba tilos fedetlen vállal és lábbal (rövidnadrág) belépni! Ha a Földközi-tenger partján nyaralnak, akkor könnyű, természetes anyagból készült ruha, estére egy pulóver ajánlott. Napszemüveg, naptej, kalap, sapka szintén elengedhetetlen. Észak-Spanyolország óceáni éghajlata miatt hűvösebb, ennek megfelelően réteges öltözködés javasolt, valamint vízhatlan cipő és esőkabát. A városok látogatására mindenképpen kényelmes cipő, átlagos öltözet.

A spanyol ember számára nagyon fontos a szieszta, ezt a nyári forró hónapokban meg is lehet érteni. Így az élet délben megáll, az üzletek bezárnak, és csak délután nyitnak ki újra.

Áram: 220 V, megegyezik a magyar szabvánnyal

Telefon: a rooming lehetőségről érdeklődjön mobilszolgáltatójánál!

Dohányzás: Spanyolország az egyik legszigorúbb törvényt hozta a dohányzás ellen. Azon túl, hogy tilos a dohányzás a nyilvános helyeken, munkahelyeken, játszótereken, közlekedési járműveken, éttermekben, bárokban és kórházak közelében, tilos már dohányozni az egyes tengerpartokon is! Barcelona vezette be elsőként a füstmentes (és csikkmentes) strandokat, és az ország számos pontján követik ezt a példát. Tehát aki rá akar gyújtani a strandon az előbb tájékozódjon, mivel a bírság nagyon komoly összeg is lehet!

Vásárlás: olíva olaj, bor, jamon (sonka), chorizo (kolbász), kerámia, flamenco kiegészítők (ruhák, kendők, csipkék), bőrből készült tárgyak, valamint a spanyol divatmárkák (Zara, Desigual, Mango, Bershka) termékei. Spanyol üzlethálózat az El Corte Ingles, szinte minden nagyvárosban megtaláljuk az üzletüket. Érdemes ellátogatni a helyi piacokra is. Nemcsak építészeti remekművek, hanem „élő” helyszínek is, a spanyolok a mindennapi bevásárlásaikat itt végzik, nem csak turista látványosság.

Üzletek, éttermek nyitva tartása: az üzletek általában 9,30 – 14,00 és 17,00 – 20,00 óra között tartanak nyitva. A szieszta idejére bezárnak. Ez alól a nagy bevásárlóközpontok kivételt képeznek, azok folyamatos nyitva tartással este 21-22 óráig is nyitva vannak.

Ebédelni 13 – 16 óra között tudnak az éttermekben, míg vacsorát este 8 óra után szolgálnak fel.

ÁFA, Borravaló: az éttermekben az árak nem minden esetben tartalmazzák az ÁFÁ-t (IVA), de a kiszolgálási díjat igen. Ezért mindig ellenőrizzék az étlapot, mi van az árban és mi az extra költség. A borravaló elfogadott, mértéke általában 10 %.

GASZTRONÓMIA: tapasok, tenger gyümölcsei, ízes vörösborok – leegyszerűsítve ez a spanyol konyha. Ennél azért sokkal összetettebb a kép, mivel igazi, egységes spanyol konyháról nem beszélhetünk, minden tájegységnek megvan a saját jellegzetes étele, melyet a környezet, az éghajlat jelentősen befolyásolt. A történelem is nagy hatással volt a nemzeti konyhára, mivel az étkezésükkel is egyfajta ellenállást tanúsítottak a mór uralom ellen, előszeretettel fogyasztottak sertésből készült ételeket. A muszlim vallásban nem elfogadott a disznóhús fogyasztása. Az Amerikából visszatérő hódítok Spanyolországba hozták be először a tengerentúlról hozott zöldségeket, melyek aztán egész Európában elterjedtek. Ilyen volt a burgonya, a paprika, a paradicsom, vagy a bab. Nagyon fontos alapanyag az olívaolaj, mely az egész mediterrán térségre jellemző, de Spanyolország a világ egyik legnagyobb exportőre ennek a terméknek. Bizonyított, hogy ennek az olajnak a fogyasztása kedvezően hat az emberi szervezetre. Sok mindenhez használják alapanyagként a sofritot, mely tipikus a mediterrán konyhákban. Ez apróra vágott, aromás összetevőkből áll és olajon lassú tűzön pirítják vagy párolják. Spanyolországban a fokhagymás sofrito a jellemző. Szintén világhírű a sonka (jamón), vagy a chorizo kolbász. A spanyolok előszeretettel fogyasztanak sajtokat (tehén-, juh-, vagy kecsketejből készülnek). Egy drága, de egészséges fűszer is a spanyol konyha alapja, a sáfrány. Mint általában a mediterrán térségben, így Spanyolországban sincs nagy kultusza a levesnek, helyette inkább előételeket fogyasztanak. Tengeri ország lévén a hal és a tenger gyümölcsei nem hiányozhatnak az étlapokról és a családok asztaláról. Számtalan féle és különböző módon elkészített ételek közül válogathatunk. Desszertként főképp gyümölcsöt fogyasztanak, a sütemények és torták az ünnepek édességei.

Tipikus spanyol ételek:

Paella – eredetileg Valenciából származik, de ma már az egész országban elterjedt. Többféle hús felhasználásával készülhet (csirke, nyúl, tenger gyümölcsei) serpenyőben, de ami mindegyikben megvan az a rizs, sáfrány, olívaolaj, zöldségek, és az alapja a fokhagymás sofrito

Patatas bravas– őshonos étel, jellemzően fehér burgonyából áll, amelyet 2 centiméter széles kockákra vágtak, majd olajban kisütöttek és melegen, fűszeres "brava" szósszal tálalják.

Gazpacho– híres spanyol (andalúziai), hidegen tálalt, paradicsom alapú zöldségleves. Fontos összetevői: Paradicsom, paprika, uborka, hagyma, és nem kell főzni, csak össze turmixolni az alapanyagokat.

Jamon– lehet „iberico” vagy a hegyvidékek sonkája, a „serrano”

Tortilla Espanola –a spanyol omlett vagy spanyol tortilla egy hagyományos spanyol étel, a spanyol konyha elengedhetetlen része. Ez egy tojásból és burgonyából készült omlett, opcionálisan hagymával is. Gyakran szobahőmérsékleten tálalják tapasként

Cocido (más néven:escudella, olla, pote) – főtt egytálétel, a spanyol konyha egyik legelterjedtebb, nemzeti ételeként is számontartott, hagyományos ételcsoportja. Legfontosabb alapanyaga a hús, hüvelyesek és különféle egyéb zöldségfélék. Sok változata ismert.

Chorizo– a spanyol, főként az asztúriai konyha egyik jellegzetes kolbászterméke, amely nagyon hasonlít a magyar füstölt kolbászhoz

Tapas– a spanyol gasztronómia egyik jellegzetessége. A legtöbb bárban és étteremben a szeszes italok mellé szolgálják fel. A tapas rendkívül sokféle, tulajdonképpen bármiből lehet tapas, amit kis adagokra fel lehet osztani: apró szendvics, kolbászkák, sonka stb. Az itt élők gyakran beülnek kedvenc bárjukba, és borozgatás mellett egy-egy falatnyi tapast rágcsálnak.

Pulpo a la gallega(más néven: Polbo á feira) – tipikus galíciai étel, polip karikákra vágott főtt burgonya ágyon, füstölt paprikával, olíva olajjal és tengeri sóval megszórva.

Almuerzo– nevezhetjük tízórainak, melyet 10-11 óra körül fogyasztanak, hogy kibírják a kései ebédig

Italok

Borok– Spanyolországban kiváló borokat fogyaszthatunk, inkább vörös, mint fehér bor a jellemző.

Sherry  (spanyolul: jerez) a spanyolországi Jerez város környékén termő fehér szőlőből készülő likőrbor. A „sherry” szó a Jerez anglicizált megfelelője, így az EU-ban a sherry is védett földrajzi eredetű termék. Hasonló neve ellenére nem tévesztendő össze a cherry brandy-ként ismert meggylikőrökkel vagy a – gyakran cherry fantázianéven forgalmazott – meggyes likőrborokkal; ezekkel ellentétben a sherryt nem ízesítik.

Sangria– vörösbor alap, sok-sok gyümölccsel ízesítve

Cider– főleg Galícia tartományban fogyasztják, almából készült szeszes ital

 

SPANYOLORSZÁG KONTINENS (SZÁRAZFÖLD) TENGERPARTJAINAK ÉS LÁTNIVALÓINAK LEÍRÁSA - ITT

 

Biztonság

Spanyolországban a közbiztonság semmivel sem rosszabb, mint más nyugat-európai országban, ugyanakkor a turistákra szakosodott bűnözői csoportok aktív jelenléte miatt indokolt a józan óvatosság. Madridban, Barcelonában és a népszerű tengerparti turisztikai célpontokban a legfőbb problémát a turisták vagyontárgyai ellen elkövetett bűncselekmények (pl.: zsebtolvajlások) jelentik. Az utóbbi időben megemelkedett a személy elleni erőszakkal elkövetett lopások, rablások száma. Jellemző elkövetési módszerek:

  • metróban és a nevezetességek környékén a hátizsákokból pénztárca, mobiltelefon eltulajdonítása,
  • éttermekben az asztalra kitett tárcák vagy a szék mellé, mögé, alá helyezett táskák figyelemeltereléssel történő észrevétlen elvitele,
  • autóbérlés során, még bekamerázott helyen sem riadnak vissza az ablakok betörésétől és a kesztyűtartóban vagy a csomagtartóban, tehát láthatatlan helyen hagyott értékek, bőröndök, okmányok elvitelétől,
  • autóúton/autópályán bevált módszerrel - „gumis trükkel” - állítják le a gyanútlan autósokat; (azt jelzik, hogy baj van a hátsó kerékkel). Céljuk az utasokat kiszállítani és hátra csalni az autó mögé, amíg egy másik társuk elviszi az első ülésen hagyott értékeket.
  • Parkoló autó ablakának betörésével abban található értékek eltulajdonítása.

Kérjük, külföldre utazáshoz csak a legszükségesebb okirataikat hozzák magukkal: úti okmány (személyi igazolvány vagy útlevél), EU-s egészségbiztosítási kártya, bankkártya, esetleg vezetői engedély, amennyiben autóbérlés feltétlen szükséges. A fontos okmányokat ne tartsák egy helyen, különösen ne tartsák egy táskában! Fentiekre tekintettel mindenképpen elővigyázatosság és körültekintés szükséges a nyaralás teljes időtartama alatt.

A vagyon elleni bűncselekmények (főként zsebtolvajlások) gyakorisága miatt a Spanyolországba beutazók számára javasoljuk, hogy útiokmányaik adatoldalát, repülőjegyüket, beszállókártyájukat elektronikus formátumban (fénykép) tárolják el mobiltelefonjaikban és saját e-mailfiókjukban, illetve hozzák magukkal az útiokmány papír alapú másolatát is.

Spanyolországban több rendőri testület működik: a városi, elsősorban közlekedésrendészet, a Guardia Urbana; a helyi rendőri szervezet - pl. Katalóniában a Mossos d'Esquadra, Baszkföldön az Ertzaintza -; a határőrizetet is végző Policía Nacional; illetőleg a dobozszerű sapkájáról felismerhető csendőrség, a Guardia Civil. Amennyiben a turista kapcsolatba kerül a rendőri szervek valamelyikével érdeklődje meg, hogy melyik testületről van szó. Ez megkönnyíti az esetleges utólagos eljárásokat, mint a hivatalos jegyzőkönyv-másolat beszerzése a biztosító számára.

Barcelona (és egész Katalónia) területéről a 112-es egységes segélyhívó számra (rendőrség, mentők, tűzoltóság, katasztrófavédelem) indított segélyhívásokat magyar nyelven is fogadják, ilyen igényű jelzés esetén vészhelyzetben a telefonközpont munkatársa kapcsol tolmácsot.

A segélyhívás megkönnyítésére továbbá letölthető a Spanyolország nagy részében (jelenleg Madridban, Kasztília és León, Cantabria tartományban, Katalóniában, valamint Melillában és a Baleár-szigeteken) működő „My112” elnevezésű mobilalkalmazás (https://play.google.com/store/apps/details? id=com.telefonica.my112&hl=es, illetve https://itunes.apple.com/es/app/my112/id804779618?mt=8) is, amely használatakor automatikusan tájékoztatást ad a rendvédelmi szerveknek a hívó hollétéről (mind), továbbá vészhelyzet esetén fogadja az ezen szervek által kiadott riasztást.

A spanyol kormány a 2015. júniusi franciaországi és tunéziai merényleteket követően 4-es fokozatúra emelte a terror-fenyegetettségi szintet, amelyet azóta is fenntartanak (a mindenkori terrorfenyegetettségi szintet a 

https://www.interior.gob.es/opencms/es/prensa/nivel-alerta-terrorista honlapon teszi közzé a spanyol belügyminisztérium).

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Spanyolország - Konzuli hivatal, Madrid

Cím: Calle Ángel de Diego Roldán 21. – 28016 Madrid Madrid – Spanyolország

E-mail: consulate.mad@mfa.gov.hu

Telefon: +34914139850vagy  +34914134137

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36

Fax: (+34) 91-416-44-54

Honlap: madrid.mfa.gov.hu

Konzuli kerület: Egész Spanyolország beleértve a Kanári-szigeteket: Gran Canaria, Tenerife, Fuerte ventura, Lanzarote, La Palma, El Hierro, La Gomera.
Kivéve a barcelonai főkonzulátus konzuli kerületét (Katalóniai Autonóm Közösség, Valenciai Autonóm Közösség, Baleár-Szigeteki Autonóm Közösség, Andorrai Hercegség)

 

Spanyolország - Főkonzulátus, Barcelona

Cím: Av. Diagonal 477. 8° Planta – 08036 Barcelona Barcelona – Spanyolország

E-mail: mission.bcn@mfa.gov.hu/ consulate.bcn@mfa.gov.hu/ trade.bcn@mfa.gov.hu

Telefon: +34934051950

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36

Fax: +34 93-419-46-08

Honlap: barcelona.mfa.gov.hu

Facebook: https://www.facebook.com/HunConsulateGeneral.Barcelona

Konzuli kerület: Katalóniai Autonóm Közösség, Valenciai Autonóm Közösség, Baleári-Szigeteki Autonóm Közösség: Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera, Andorrai Hercegség

 

Spanyolország - Magyarország Madridi Nagykövetségének Irodája, Málaga

Felügyelő külképviselet: Spanyolország - Nagykövetség, Madrid

Cím: c/Huéscar 2 3G – 29007 Málaga Málaga – Spanyolország

E-mail: consulate.mal@mfa.gov.hu

Telefon: +34951271672

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
(kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között)
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36

Honlap: A málagai konzulátus weblapja a madridi nagykövetség oldalán érhető el

Konzuli kerület: Andalúzia Autonóm Közösség teljes közigazgatási területe.

 

Spanyolország - Tiszteletbeli konzul, Bilbao

Spanyolország - Tiszteletbeli főkonzul, Gijón

Spanyolország - Tiszteletbeli konzul, Palma de Mallorca

Spanyolország - Tiszteletbeli főkonzul, Tenerife

Spanyolország - Tiszteletbeli főkonzul, Valencia

Spanyolország - Nagykövetség, Madrid

 

Spanyolország Budapesti Nagykövetsége

 

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazást!

Vissza a hírekhez