Srí Lanka: a test és lélek egyensúlya

Schuster | 2023.07.31. | Utazás

Egzotikus helyszín, 3000 éves gyógyászat, érintetlen őserdők, csodálatos vadvilág és végtelen óceánpart. Ezt kínálja minden látogató számára a mesés Srí Lanka! Az ország kitűnő úti cél, hiszen amellett, hogy egész évben kellemes az időjárás, izgalmas UNESCO világörökségi helyszínek és sor ezer éves történelmi múlt vár, méghozzá egy tökéletes szigeten! Srí Lankán egyszerre tapasztalhatjuk meg a nyaralás és kikapcsolódás minden örömét és fedezhetjük fel a szinte érintetlen kultúrát. Ám sokan mégsem ezért utaznak ide, hanem azért, hogy újra egyensúlyt találjanak a test és a lélek között...

Hasznos információk: Srí Lanka

Srí Lanka szigete egyelőre rejtve maradt a hatalmas turista invázió elől. Az Indiai-óceán északi részén található szigetet korábbi időkben Ceylon néven emlegették. Fővárosa Szrí Dzsajavardhanapura Kótté, ám legnagyobb és legismertebb városa Colombo.
Az egzotikus helyszín maga a paradicsom. Különleges adottságokkal rendelkezik, ugyanis rengeteg hatalmas pálmafákkal körbe ölelt homokos tengerpartja van. Ugyanakkor Srí Lanka nem egy hagyományos üdülősziget, sokkal több annál. A belső részei buja növényzetben és állatvilágban nagyon gazdagok. A szigeten járva gyakran találkozhatunk zöldellő rizsföldekkel és hatalmas teaültetvényekkel, valamint izgalmas trópusi esőerdőkkel is. A szigeten élőknek különösen fontos az élővilág megőrzése, így Srí Lanka több nemzeti parknak is otthont ad. Ezek közül a legismertebb az UNESCO által elismerten a világ természeti örökség részének nyilvánított a Sinharadzsa Erdő Természetvédelmi Terület.
 
 

A legizgalmasabb látnivalók Srí Lanka szigetén

Ha látnivalókról és különleges élményekről van szó, Srí Lanka a tökéletes választás! Itt biztosan nem fogunk egy percre sem unatkozni, hiszen olyan különleges helyszínek várnak ránk, mint az Anuradhapura, ahol Buddha megvilágosodott és a Pinnawelai Elefántárvaház, ahol rengeteg elefánt mindennapjainak lehetünk szemtanúi. 
A Sigiriya vagy másnéven Oroszlán-szikla a sziget egyik legismertebb helye. Amellett, hogy az UNESCO világörökségének része, sokan csak a világ nyolcadik csodájaként emlegetik ezt a lenyűgöző látványosságot. A Sigiriya nem más, mint egy hatalmas szikla tetejére épített erőd. A különleges helyszínen csodaszép épületek és zöld kert vár.
Szintén kihagyhatatlan látványosság Kandy, amely az ország második legnagyobb városa. Ez volt az utolsó ősi királyság fővárosa, amely otthont ad a világ egyik legszentebb buddhista templomának, a Fogtemplomnak. 
A természeti kincsek megcsodálására az egyik legjobb választás az ország leglátogatottabb nemzeti parkja, a Yala Nemzeti Park. Itt természetes környezetükben figyelhetünk meg olyan gyönyörű állatokat, mint  a leopárdok és az elefántok. 
Természetesen a sziget csodaszép tengerparti részeket is rejteget, amely közül Mirissa faluját és az Arugam-öblöt mindenképp érdemes felfedezni. Ez utóbbi nemcsak pihenésre, fürdésre és napozásra kitűnő választás, hanem szörfözésre is alkalmas. 
 
+TIPP: aki még nem járt vagy szívesen visszatérne a Maldív-szigetekre, azok mindössze másfél órás repülőút után élvezheti a paradicsomi környezet!
 
 

Srí Lanka az ayurveda hazája

Srí Lanka egyik legnagyobb különlegessége a szigeten kialakult több mint 3000 éves gyógyászat, az ayurveda. Ez a tudományág magában foglal többek között különböző gyógyászati és relaxációs kezeléseket, megtisztuló eljárásokat és masszázsokat is. Az ayurveda lényege, hogy segítsen helyreállítani a test és a lélek egyensúlyát.
Úgy tartják, hogy az egészséget az öt alapelem, a föld, a víz, a levegő, a fény és az éter határozza meg. Amikor ezek egyensúlya felbomlik vagy kedvezőtlen arányban eltolódik, kialakul a betegség. A Srí Lankán sok helyen végzett kezelések célja, hogy helyreállítsák ezt a felborult egyensúlyi állapotot. Sokan éppen emiatt utaznak a szigetre, ugyanis rengeteg szálláshely kínál kifejezetten ayurveda gyógykezeléseket. 
 
+ TIPP: aktuális beutazási információkról a Konzuli Szolgálat oldalán érdemes tájékozódni.
 

Vissza a hírekhez