Sri Lanka Beutazási feltételek és információk

Schuster Travel | 2024-01-07 | Beutazási feltételek - Ország információk

 

Sri Lanka ideális célpont, ha szeretné felfedezni a szigetország több, mint 2500 éves történelmét, természeti szépségeit, kulturális sokszínűségét, gyönyörű tengerpartjait.

2022-ben a korábbi politikai és gazdasági válság hatásai enyhültek az országban.

Az alapvető szolgáltatások elérhetők az országban. A Srí Lanka-i nemzetközi repülőterek légi forgalma zavartalanul működik.

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél: Az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a belépéskor. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.

Vízum: a Srí Lankára turista vagy üzleti célból érkező magyar állampolgárok 30 napra érvényes vízumot (Ára: kb.50,- USD) igényelhetnek kizárólag az Elektronikus Utazási Felhatalmazási Rendszerben (ETA) a következő weboldalon www.eta.gov.lk/slvisa/

Információk: https://www.eta.gov.lk/slvisa/visainfo/center.jsp?locale=en_US

A belépéshez továbbá szükséges az „arrival card” melyet utazás előtt 3 nappal lehet online kitölteni vagy érkezéskor a repülőtéren igényelni.

Online kitöltés elérhetősége: https://eservices.immigration.gov.lk/emb/eEmbarkation/'#/home-page

Az ETA rendszerben történt bejelentkezést követően kapott hivatkozási számmal tudják majd felvenni a vízumot a colombói nemzetközi repülőtéren. Belépéskor a vízumfelvétel a magyar állampolgárok számára csak a colombói nemzetközi repülőtéren lehetséges. A nemzetközi repülőtéri tranzitálás vízummentes.

  • A rövid távú vízumok meghosszabbítását a colombói bevándorlási hivatal (Department of Immigration and Emigration Tel: 0094-11-5329000, 0094-11-5329444) végzi.
  • Hosszabb távú tervezett tartózkodás esetén is rövid távú vízumot kell kérvényezni és már Srí Lanká-n beadni a tartózkodási engedély iránti kérelmet a Bevándorlási Hivatalhoz.

Beutazási követelmények:

  • Online vízum: www.eta.gov.lk/slvisa/
  • Az útlevélnek a belépéstől számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie
  • Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
  • Érvényes repülőjegy a visszautazásra
  • A tartózkodásra elegendő anyagi fedezet igazolása (készpénz vagy bankkártya bemutatása elegendő)
  • Fontos: a korábban kötelező egészségügyi nyilatkozat kitöltése már nem kötelező
  • A vízum 12 éves kor alatti gyerekek számára ingyenes
  • Minden turista számára kötelező a COVID-19 biztosítás (12,- USD), egy hónapos érvényességgel és 75.000,- USD fedezettel (2 év alatti gyermekeknek is kötelező) – NEM KELL!

Vám: tilos az országba kábítószert bevinni. A kábítószerrel való visszaélés minden formáját, így a birtoklást is szigorúan büntetik, akár egészen kis mennyiségek birtoklásáért is börtönbüntetés járhat.

Kiskorúak beutazása: ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, a szülő/szülők tegyen/tegyenek nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a kiskorú külföldre utazásához hozzájárulnak. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. A nyilatkozathoz célszerű csatolni a szülő/szülők útlevelének másolatát, melyen a szülő aláírása a nyilatkozaton szereplő aláírással megegyező és összevethető.

KIUTAZÁSI FELTÉTELEK

Nem szükséges kiutazáskor az antigén gyorsteszt vagy COVID-19 RT-PCR teszt elvégzése

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt! Extrém sportok űzése esetén javasolt olyan biztosítás megkötése, amely kiterjed az extrém sport gyakorlása következtében bekövetkezett esetleges biztosítási eseményekre is. Javasolt magasabb értékhatárú biztosítás kötése, mert a kórházi számlák (színvonalas kórházban történt kezelés esetén) kifejezetten magasak lehetnek.

Covid-19

A Srí Lankára való belépéshez minden COVID-19 követelményt feloldottak, ugyanakkor a belépési követelmények rövid időn belül megváltozhatnak, és a kormányzati webhelyek nem mindig naprakészek. Kövesse a helyi hatóságok utasításait.

2022. december 7-től eltörölték az oltási igazolás, illetve a negatív RT-PCR teszt kötelező bemutatását érkezéskor. A korábban kötelező egészségügyi nyilatkozat kitöltése sem kötelező már.

Az oltási státusztól függetlenül tesztkötelezettséget és karanténkötelezettséget a hatóságok csak akkor írnak elő, ha a beérkező utasnál az érkezéskor a koronavírus-fertőzés tüneteit azonosítják. A karantén minden költségét a külföldi állampolgár viseli.

Javasolt védőoltások (kötelező védőoltás nincs):Malária, Veszettség, Meningitis, Diftéria-tetanusz, Tífusz, Gyermekbénulás, Hepatitis B, Hepatitis A

Részletes információ: https://oltokozpont.hu/hu/oltas/utazas/sri-lanka

Kanyaró: 2023.májusában kanyarójárvány tört ki Srí Lankán, ezért az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatása szerint nem javasolják az alábbi érintett személyek Srí Lankára történő utazását.

  • Az 1969 előtt született, kanyarón át nem esett immunhiányos állapotú személyeknek (daganatos betegség miatt kezeltek, transzplantáltak, biológia terápiás kezelés alatt álló személyek, amennyiben védettségük nem tisztázott);
  • Várandósok számára, akik nem rendelkeznek két védőoltással;
  • 15 hónaposnál fiatalabbak, akiknél már nincs idő a védőoltás beadására (legalább 1 hónap az utazás előtt).

Részletes információ: https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/jarvany_archivum/kanyaro/tajekoztatokanyarorol.html

Dengue-láz

https://www.epid.gov.lk/dengue-could-be-a-silent-killer

http://www.oek.hu/oek.web?nid=263&pid=1

A dengue-láz ma már az egész szigetre kiterjedő, egész évben fenyegető veszély Srí Lankán.

Megelőzés: védőoltás nincs. A szúnyog csípésétől kell óvakodni: A bőrt szúnyogriasztóval kell befújni. A zárt helyiséget rovarriasztóval, az alvóhelyet impregnált szúnyoghálóval kell védeni. Kezelés: paracetamol tartalmú gyógyszerrel a fájdalom ellen. Tilos Aspirin, Ibuprofén tartalmú gyógyszerek szedése!

Egészségügyi tanácsok az utazás alatt:

  • Javasolt víz nélkül használható kézfertőtlenítő gélt vinni.
  • Csak palackozott vizet szabad inni, csapvízzel még a fogmosás sem célszerű!
  • Csak kellően átsült, megfőtt ételek fogyasztása javasolt, lehetőleg a szálloda éttermében, ahol biztosak lehetünk benne, hogy frissen készült, amit rendeltünk.
  • Nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztása kerülendő, kivéve, ha hámozható.

Egészségügyi információk: https://www.epid.gov.lk/home#

Közegészség, egészségügyi helyzet: A sürgősségi orvosi kezelés Srí Lanká-n a főbb városokon kívül nem könnyen hozzáférhető, és elképzelhető, hogy baleset esetén Colombóba kell utazni kezelésre. Az orvosi ellátás nem minden esetben felel meg az európai elvárásoknak. A magánkórházak rendkívül drágák, a hazaszállítás körülményes és szintén drága. Megfelelő egészségügyi és balesetbiztosítás kötése ezért különösen ajánlott.

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK:

Időeltolódás: +5 óra

Hivatalos nyelv: szingaléz, tamil, angol

Pénznem: Srí Lanka-i rúpia (LKR). 1 LKR = kb. 2 HUF

Fizetés: USD-t vagy EUR-t érdemes vinni, kis részét ajánlott érkezéskor a hivatalos reptéri pénzváltóknál átváltani kisebb címletekre. A leggyakoribb - külföldi látogatókat is érintő - bűnözés a bankkártyával történő visszaélés. Ezért célszerű a készpénzes fizetést választani. A nagyobb bankfiókokban és a szállodákban találhatók ATM-ek - ezeknél ajánlott a pénzfelvétel. Utazás előtt feltétlenül érdeklődjön bankjánál kártyája Srí Lankán történő használatáról/korlátozásáról.

Éghajlat: trópusi, magas az átlaghőmérséklet és a páratartalom. A hőmérséklet és a csapadék eloszlása viszont a domborzatnak köszönhetően eltérő a tengerpart és a sziget belseje között. Jellemző a szigetre monszun, ezért javasolt az egész sziget bejárására a január – március közötti időszak.

Közlekedés, vezetés: a Magyarországon kiállított nemzetközi vezetői engedély elfogadott. Vezetni kívánóknak a nemzetközi jogosítványt érvényesíttetniük kell a helyi autóklubnál (Sri Lankan Automobile Association). A Konzuli Szolgálat ugyanakkor nem javasolja, hogy kiutazó turisták maguk vezessenek bármilyen gépjárművet. A balra hajts szabálya, a helyi utak rendkívül rossz állapota, a közlekedési szabályok kaotikus alkalmazása, az angol nyelvű útjelző táblák hiánya, és a helyi hivatásos sofőrök agresszív vezetési stílusa miatt erősen ajánlott sofőrrel együtt autót bérelni. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a motorkerékpár-bérlés esetén elszenvedett baleseteket a legtöbb Srí Lanká-ra köthető utazási balesetbiztosítás kizárja a térített események köréből.

Ünnepnapok: a szombat és a vasárnap munkaszüneti nap Srí Lankán, de az üzletek és éttermek általában nyitva vannak.

Vallási és viselkedési kultúra: Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a külföldieknek be kell tartaniuk a Srí Lanka-i szabályokat és rendelkezéseket, ezek megsértése börtönbüntetést vonhat maga után. Néhány ezek közül: a katonai, kormányzati építmények környékén tilos a fényképezés. Azonos neművel folytatott szexuális kapcsolat jogszabályba ütközik. Buddhista templomokba fedett fővel, sortban, miniszoknyában, ujjatlan pólóban tilos a belépés, a cipőt belépés előtt le kell venni. Buddha szoborral fényképezkedni tiszteletlenség, ami könnyen kivívhatja a helyiek erős, akár tettlegességig is fajuló nemtetszését.

A nudizmus és a monokini viselése nem javasolt, sértheti a helyieket. Általánosságban is kerülendő a kihívó öltözködés!

Áram: 230/240 V. Átalakító szükséges, mert a konnektorok típusa eltér a mienktől.

Dohányzás: a publikus helyeken tilos a dohányzás, a legtöbb helyen van erre kijelölt terület.

Alkohol: Alkoholt csak arra kijelölt alkoholboltokban lehet kapni, de minden városban több ilyen is akad. Az alkohol felszolgálása és eladása ünnepnapokon (telihold ünnep, nemzeti ünnepek) tilos. Sri Lanka nemzeti itala az arrack, azaz a kókuszvirág párlat. Helyi sör a Lion, mely 4,7 és 8,8 %-os alkoholtartalommal is kapható.

SIM kártya: SIM kártyát érkezéskor, a reptéren vagy bárhol a városokban lehet vásárolni. A reptéren minden szolgáltató (Dialog, Mobitel, Sri Lanka Telecom, Hutch) 30 napos turistacsomagot ajánlanak. Ennek tartalma 10-100 GB közötti adatforgalom, és különböző összegű nemzetközi hívás, helyi hívás és sms.

Borravaló: az éttermi és szállodai árak általában már tartalmazzák a 10% szervizdíjat

Biztonság: Fontos megemlíteni, hogy tüntetésekre, zavargásokra továbbra is lehet számítani. Kérjük, hogy kerüljék a politikai összejöveteleket vagy tüntetéseket, különös tekintettel a spontán szerveződő utcai gyűlésekre, demonstrációkra. Amennyiben az országban tartózkodnak, az útlevelüket, mint hivatalos személyazonosító okmányukat, minden esetben tartsák maguknál.

Srí-Lanka biztonsági besorolása a III. biztonsági kategória. A fokozott óvatossággal látogatható országok és térségek kategóriájába tartozik.

Konzulátus:

  • Az országban nincs magyar külképviselet
  • Az akkreditált magyar nagykövetség Újdelhiben (India) található, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vehet igénybe
  • Probléma esetén javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével, akik a szigetországban jelen vannak

India - Konzuli hivatal, Újdelhi

Konzuli Szolgálat tanácsai: https://konzinfo.mfa.gov.hu/minden-utazo-figyelmebe/utazas-elotti-teendok

Vissza a hírekhez