Tanzánia – Zanzibár Beutazási feltételek és információk

Schuster Travel | 2024-01-07 | Beutazási feltételek - Ország információk

Afrika és azon belül Fekete-Afrika igen ellentmondásos része Földünknek. Vonz és taszít. Az ember képzeletében valahol nagyon romantikus helyet foglalnak el a szafarik, az érintetlen természet, a régmúlt időkben ragadt törzsi népek. Azt is mondják, hogy akit „megcsap” Afrika szele, az óhatatlanul beleszeret és ez az érzés nem is múlik el. A határok megnyitásával egyre kevesebb az a táj, amit emberi civilizáció ne fedezett volna fel, és ezt követően ne árasztanának el a turisták. Ezért érdemes még most elutazni Tanzániába és azon belül Zanzibárra, hogy a modern kor luxusát élvezve fedezhessük föl ezt a kevésbé ismert úticélt.

Zanzibár, Kelet-Afrika partjaitól mindössze 35 km-re fekvő „Fűszersziget” egyre népszerűbb úti cél a turisták körében. A fehér homokos tengerpartok, a természet, a végtelenül barátságos helyi lakosok és a fűszerek illata felejthetetlen élménnyé teszi az utazást. Zanzibár a világ egyik legnagyobb fűszer exportőre. Legismertebb fűszerei: vanília, szegfűszeg, bors, szerecsendió, kardamon, fahéj

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK:

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmánnyal utazhatnak be az országba: Magánútlevél: A vízum kiadásakor az útlevélnek legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie.

Vízum: turista, illetve egyéb célú beutazás esetén szükséges (Ára: kb.50,- USD)

  • Tanzániába belépéskor nemzetközi repülőtereken és kikötőkben is kiállítanak egyszeri beutazásra szóló vízumot, azonban a hosszú sorokat és várakozási időt elkerülendő (valamint csak USD-t fogadnak el a reptéren) javasoljuk előzetesen on-line igényelni a vízumot: https://visa.immigration.go.tz/
  • A szárazföldi Tanzánia és Zanzibár szigete közötti mozgás országon belüli utazásnak számít, így ehhez külön vízumra nincsen szükség.

Kiskorúak beutazása: Törvényes képviselő nélkül utazó gyermekek esetében közjegyző által hitelesített angol nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozat ajánlott. Utazás előtt részletesen tájékozódjon az aktuális szabályozásról a Tanzániai Egyesült Köztársaság Berlini Nagykövetségénél.

KIUTAZÁSI FELTÉTELEK: nincs korlátozás. Kilépéskor 25,- USD/fő illetéket kell fizetni. (departure tax) Ez csak Zanzibárra vonatkozik, Tanzánia szárazföldi részére nem!

 

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid-19

Tanzániába és Zanzibárra történő utazás során NEM SZÜKSÉGES a COVID 19 védőoltás, valamint PCR teszt SEM szükséges a belépéshez. Eltörölték az egészségügyi nyilatkozat kitöltését is.

Az országba való belépéskor a határőrök szúrópróbaszerűen és díjmentesen antigéntesztet végezhetnek az utazókon. Felhívjuk figyelmüket, hogy sok esetben a légitársaságok, illetve tranzit-országok is hozhatnak rendelkezéseket, szabályokat, melyek akár szigorúbbak is lehetnek a Tanzánia ki- és beutazási feltételeinél!

További információ itt érhető el: https://www.moh.go.tz/en

Oltás: A Zanzibárra utazóknak nincs kötelező oltás. Az európai utasoknak nem kötelező a sárgalázoltás, kivéve, ha olyan afrikai országból / országon keresztül érkeznek, ahol kötelező ez az oltás, még ha csak tranzitállomásként haladtak át azon az országon.

A térségben előforduló megbetegedések lehetnek: Sárgaláz, Hepatitis A, Malária, Tífusz, Meningitis, Diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, Hepatitis B, Veszettség

Dengue-láz: Megelőzés: védőoltás nincs. A szúnyog csípésétől kell óvakodni: A bőrt szúnyogriasztóval kell befújni. A zárt helyiséget rovarriasztóval, az alvóhelyet impregnált szúnyoghálóval kell védeni. Kezelés: paracetamol tartalmú gyógyszerrel a fájdalom ellen. Tilos Aspirin, Ibuprofén tartalmú gyógyszerek szedése!

Egészségügyi tanácsok az utazás alatt:

  • Javasolt víz nélkül használható kézfertőtlenítő gélt vinni.
  • Csak palackozott vizet szabad inni, csapvízzel még a fogmosás sem célszerű!
  • Csak kellően átsült, megfőtt ételek fogyasztása javasolt, lehetőleg a szálloda éttermében, ahol biztosak lehetünk benne, hogy frissen készült, amit rendeltünk.
  • Nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztása kerülendő, kivéve, ha hámozható.

További egészségügyi információk:

https://oltokozpont.hu/hu/oltas/utazas/tanzania

https://healthtravelznz.mohz.go.tz/traveller/#/home

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: télen +2 óra, nincs „jetlag”

Utazás hossza: A repülőút kb. 10 órát vesz igénybe a Budapestről induló charter járattal. Átszállással menetrend szerinti járattal kb. 12-15 óra.

Pénznem:Tanzánia / Zanzibár hivatalos fizető eszköze a shilling (1 TZS = kb. 0,14 Ft), de a turisták által látogatott helyeken az amerikai dollár is elfogadott fizetőeszköz.

Figyelem! Csak a 2009 után kibocsátott bankjegyeket fogadják el a bankokban és a pénzváltó helyeken. Vannak ATM-ek is, de nem megbízhatóak, előfordul, hogy nem működnek vagy nincsenek feltöltve, illetve limitálhatják a felvehető készpénz mennyiségét is. Ajánlott magyar bankban váltott amerikai dollárt vinni, majd Zanzibáron átváltani shillingre. Elfogadott bankkártyák: Visa, Mastercard

Hivatalos nyelv: angol, kelet-afrikai szuahéli

Éghajlat: trópusi (forró, párás), melyet a tengerparton a szellő tesz kellemesebbé. Utazásra ajánlott időszak: decembertől márciusig. Levegő hőmérséklete átlagosan 32 fok, az óceán vize 27-28 fokos.

Közlekedés: Csak regisztrált taxi társaságok szolgáltatásait javasoljuk igénybe venni, és mindig ellenőrizzék a sofőrök engedélyét. Kerülendő a távolsági buszok, a szárazföld és a sziget közötti kompjáratok használata azok műszaki állapotának hiányosságai és túlterheltségük miatt.

Hölgyeknek nem javasolt a kísérő nélküli utazás.

Vallás, öltözködés: állami vallások: keresztény, muszlim, törzsi vallások. Javasolt öltözködés nőknél: hosszú szoknya, fedett váll

Áram: 220/230 Volt, 50 Hz. Hárompontos konnektorok vannak (UK szabvány), ezért áramátalakítót, ill. elosztót szükséges vinni. Lehetnek a szigeten időnként áramkimaradások, de a szállodák nagy része saját áramfejlesztővel rendelkezik ezek kiküszöbölésére.

Árak: általában magasabbak, mint a hazai árak, sok termék esetén hasonlóak. Zanzibáron szinte mindenhol kötelező alkudni, így sok esetben jóval kedvezőbb árat tudunk elérni. Ajánlott helyi pénzzel fizetni, jobban járunk, mint ha dollárban fizetnénk.

Borravaló: elvárt mind a nagyobb városokban, mind a turisták által látogatott helyeken, szafarikon (idegenvezető, sofőr, személyzet)

Műanyag zacskók: Tanzánia 2019-ben betiltotta a műanyag zacskók használatát, mely érvényes a beutazó turistákra is, és ezt a belépéskor ellenőrizhetik. Ez alól kivétel a repülési biztonság által előírt műanyag csomagoló anyag.

Közbiztonság: az ország nagy része utazás és ott tartózkodás szempontjából a "III. biztonsági kockázatot rejtő, fokozott óvatossággal látogatható területek” kategóriájába tartozik.

Tanzániában az idegenforgalmi szezonban jellemzően megemelkedik a lopások, az emberrablások száma mind a szárazföldön, mind Zanzibáron. Az országban való tartózkodás alatt az értékeiket (készpénz, ékszer, személyes és üzleti dokumentumok) elhelyezést széfben javasoljuk.

Az útlevél adatoldaláról és a vízumról (beléptető pecsétről) javasoljuk fénymásolat elkészítését és a másolatok használatát a kirándulások, városnézések, üzleti tárgyalások alkalmával.

Az általános biztonság megfelelő, az emberek barátságosak, gyermekes családok részére is ajánlott. De javasoljuk, hogy néhány alapvető szabályt tartsanak be:

  • értékeinket a hotel széfjében helyezzék el
  • útközben vigyázzanak értékeikre a zsebtolvajok ellen
  • este egyedül ne sétáljanak
  • kerüljék az utcai zavargásokat, a tömeget

Fakultatív programok széles skálája várja az idelátogatókat

Zanzibár Tanzániához tartozik, de nem szükséges áthajózni a kontinensre ahhoz, hogy felejthetetlen élményekben legyen részünk. Érdemes Utazásszervező oldalunk prémium minőségű szálláshelyeinek programjaiból válogatni, így az ide utazók biztosak lehetnek a színvonalas, kalandos és élményekkel teli kikapcsolódásban.

Tanzániában rendkívül híresek a szervezett szafari túrák, melyek korlátozódhatnak kimondottan Zanzibár szigetére vagy a sziget körüli hajós szafarik is. Ilyenkor a hajó kiköt egy lakatlan szigeten, ahol különleges friss halételek kipróbálására, valamint delfinekkel való úszásra is van lehetőség.

Ajánljuk továbbá Tanzánia szárazföldi részén szervezett klasszikus szafarikat is a különböző nemzeti parkokban, melyeket a végén pár napos zanzibári tartózkodás tesz teljessé, és itt pihenhetik ki a szafari izgalmait és fáradalmait.

 

Külképviselet

Az országban hivatásos magyar külképviselet nem működik. Az akkreditált magyar külképviselet Nairobiban (Kenya) található, ezért a konzuli segítségnyújtás nehézségekbe ütközik.

Magyarország tanzániai tiszteletbeli konzula: Obedie Solomon KIMARO (beszél magyarul)

Cím: P.O. Box 31895, Dar-Es-Salaam / Tanzánia

Mobil: + 255 7 744 299753

Iroda: +255 222 700720

E-mail: oskimaro@gmail.com

 

Szükség esetén (pl. útlevél elvesztése) az országban működő EU-képviseletek közül javasolt a Finn Nagykövetséghez fordulni:

Telefon:+255222196565

Fax:+255222196573

E-mail: sanomat.dar@formin.fi

Honlap: www.finland.or.tz

Vissza a hírekhez