Thaiföld Beutazási feltételek és információk

Schuster Travel | 2024-01-07 | Beutazási feltételek - Ország információk

Thaiföld Délkelet-Ázsiában, az Indokínai-félszigeten fekszik, az egyik legkeresettebb úti cél, a világ minden tájáról özönlenek a turisták. Gazdag történelme, kultúrája, gyönyörű tengerpartjai, számtalan látnivalója, élővilága, keleties bája vonzza a látogatókat.

Thaiföld ezerarcú országában összeolvad a Távol-Kelet minden színe és izgalma. Évezredes kultúrát őrző buddhista szentélyek, ősi kolostorok, pazarul díszített templomok, meseszerű paloták, óriás Buddha-szobrok, csendes halászfalvak, pezsgő életű fürdőhelyek és az éjjel-nappal lüktető gigantikus metropolisz, Bangkok adnak ízelítőt az ott élők világából.

2023. január 13-tól kezdődően a thaiföldi hatóságok minden korábbi, a koronavírus-járvány terjedésével összefüggő korlátozó intézkedést megszüntettek. Az országba történő belépéshez többé nem szükséges oltási igazolvány, az utazást megelőző PCR- (Polymerase Chain Reaction), vagy ATK- (Antigen Test Kit) tesztre, és ilyen teszteket az érkezéskor sem szükséges végezni.

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Beutazási feltételek: magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

  • Magánútlevél: az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Thaiföldre történő beutazást követően
  • Ideiglenes útlevél: csak hazautazásra

Vízum: Magyar állampolgár mindenféle korlátozás nélkül beléphet az országba, valamint a thai kormány döntése értelmében 30 napig tartózkodhatnak vízummentesen Thaiföldön.

A thai kormány által 2023. április 1-jén elfogadott új szabályozás értelmében magyar állampolgár a korábbi 45 nap helyett 30 napig tartózkodhat vízummentesen Thaiföldön. A törvény szerint a turisták összesen 60, vagy 90 napig lehetnek az ország területén az alábbiak szerint:

  • Legfeljebb 60 napos tartózkodás esetén: magyar állampolgár az érkezést követően 30 napig tartózkodhat vízummentesen Thaiföldön, majd lehetőség van a Thaiföldi Bevándorlási Hivatalban a turista vízum meghosszabbítására további 30 nappal.
  • Legfeljebb 90 napos tartózkodás esetén: amennyiben magyar állampolgár a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségén vagy az úgynevezett e-vízum rendszeren keresztül igényel 60 napos turista vízumot, az országba történő belépést követően további 30 nappal meghosszabbítható a vízum a Thaiföldi Bevándorlási Hivatalban.

A thaiföldi idegenrendészet elérhetősége: https://www.immigration.go.th/en/  Tel: 1178 / 02-2871310

  • 2022. november 1-től a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségén keresztül igényelhető az úgynevezett e-vízum, melynek keretében online kérelmezhető a thaiföldi vízum, illetve az online fizetésre is lehetőség van a kérelmezés során. Amennyiben elfogadásra kerül a vízumkérelem, egy automatikus e-mailt fog kapni ezzel kapcsolatban a kérelmező. Lehetséges, hogy a magyarországi vagy a thaiföldi repülőtéren a hatóságok fogják kérni a megerősítő e-mailt, így javasoljuk, hogy azt az utazást megelőzően nyomtassák ki. E-vízum kérelmezéssel kapcsolatos további információk: https://thaievisa.go.th
  • Légi úton történő belépés esetén, amennyiben megalapozott a gyanú, hogy a külföldi állampolgár vízummentességét tartós thaiföldi tartózkodásra próbálja felhasználni, az idegenrendészeti hatóság figyelmezteti a megfelelő vízum beszerzésének szükségességére.
  • A thaiföldi beutazás általános feltételeiről, valamint a vízumeljárás aktuális díjairól a Thaiföldi Királyság Külügyminisztériumának honlapján olvashat bővebben. Konkrét kérdésekben javasoljuk megkeresni a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségét.
  • A nem turista célú, illetve 30 napot meghaladó beutazások továbbra is vízumkötelesek.
  • Thaiföldre történő belépéskor mindenki győződjön meg arról, hogy az útlevélkezelő elhelyezte-e a beléptető pecsétet az útlevelében, ezt ugyanis az országból való távozáskor az illetékes hatóság ellenőrzi, és beléptető pecsét hiányában az utast - annak ellenére, hogy a mulasztást a thaiföldi hatóságok követték el - idegenrendészeti őrizetbe vehetik, és bírósági eljárást követően kitoloncolhatják az országból. A beléptető pecséten szereplő dátum határozza meg, hogy az utas meddig tartózkodhat jogszerűen Thaiföldön.
  • A thaiföldi idegenrendészeti szervek rendkívüli szigorral járnak el a Thaiföldön nem jogszerűen tartózkodó külföldi állampolgárokkal szemben. A büntetés pénzbírság és kiutasítás lehet, a hazautazás (repülőjegy) költségeit pedig a külföldi állampolgárnak kell állnia. Fizetésképtelenség esetén a büntetést börtönben kell letölteni.
  • Amennyiben a külföldi állampolgár nem rendelkezik érvényes repülőjeggyel, mindaddig idegenrendészeti őrizetben marad, amíg saját maga vagy hozzátartozói megveszik számára a hazaútra szóló jegyet.
  • A Konzuli Szolgálat felhívja a magyar állampolgárok figyelmét, hogy tartózkodásuk, vízumuk meghosszabbításakor kizárólag az illetékes thaiföldi idegenrendészeti szervekhez forduljanak (Royal Thai Immigration Bureau).
  • Thaiföldi vízumokra és tartózkodási engedélyekre vonatkozó naprakész és hivatalos tájékoztatást itt találhatnak: www.thaiembassy.org/budapest/en/homewww.mfa.go.th/main/en/services/4908/15398-Issuance-of-Visa.html.

Tranzitálási szabályok: a tranzitálási korlátozások 2022. július 1-el megszűntek, ugyanakkor az utazásuk tervezésekor folyamatosan ellenőrizzék az aktuális szabályokat az alábbi linkeken.

Részletes információ: https://www.caat.or.th/en/archives/56377

https://www.caat.or.th/wp-content/uploads/2021/03/Guidelines-for-International-Flight-Operations-in-case-of-Transit-Transfer-Flights_en.pdf

Kiskorúak beutazása: Thaiföld nem támaszt feltételeket kiskorúak szülői kíséret nélküli, vagy csak az egyik szülő kíséretében történő beutazásához. Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni.

További naprakész információ angolul: https://www.airportthai.co.th/en/children-traveling-without-parents/

Vám: Naprakész információ: https://en.customs.go.th/és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Drónok használata: A kamerával felszerelt távoli vezérlésű, fegyvertelen repülőgépek (drónok) használata Thaiföldön engedélyhez kötött tevékenység. Az engedélyt még a használat megkezdése előtt kötelező beszerezni az illetékes Thaiföldi Polgári Légi-közlekedési Hatóságtól (Civil Aviation Authority of Thailand, CAAT). A vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése esetén a kiszabható büntetés egy év szabadságvesztés, legfeljebb 40.000 THB (kb. 320.000 HUF) pénzbüntetés, vagy mindkettő. Az elbírálási idő 15 nap, és az engedély a kiállítás napjától számított két évig érvényes az adott eszközre. A vonatkozó szabályozás, letölthető formanyomtatványok, további tájékoztatás angol nyelven a következő honlapon érhetőek el: https://www.caat.or.th/en/archives/27220

További kérdésekkel javasoljuk, hogy forduljanak az illetékes hatósághoz (Economic Regulation Department, +66 2568 8815, +66 63 205 8819, atreg@caat.or.thtl.erd@caat.or.th). Bővebb tájékoztatást külképviseleti oldalunkon talál.

További részletes információk:

https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/thaifold

https://bangkok.mfa.gov.hu/page/beutazas-thaifoeldre

 

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid

2023. január 13-tól kezdődően a thaiföldi hatóságok minden korábbi, a koronavírus-járvány terjedésével összefüggő korlátozó intézkedést megszüntettek. Az országba történő belépéshez többé nem szükséges oltási igazolvány, az utazást megelőző PCR- (Polymerase Chain Reaction), vagy ATK- (Antigen Test Kit) tesztre, és ilyen teszteket az érkezéskor sem szükséges végezni.

Oltások:

  • kötelező: nincs
  • kötelező oltás, ha fertőzöttországból érkezik/országon át utazik: Sárgaláz ellen
  • javasolt: Hastífusz, Hepatitis A, Hepatitis B, Torokgyík-szamárköhögés-tetanusz (Di-Per-Te), Veszettség: bizonyos rizikófaktorok megléte esetén, Malária elleni gyógyszer

Betegségek: Az országban az alábbi betegségekkel kell kiemelten számolni: Hastífusz, Hepatitis A, Hepatitis B, Járványos gyermekbénulás (Poliomyelitis anterior acuta), Tetanus (Merevgörcs), Veszettség

Malária előfordulása: a déli, turisták által látogatott helyen nincs, de az ország középső és északi részén gyóyszerrezisztens trópusi malária megtalálható

Közegészségügy: Az orvosi ellátás a fővárosban és a turisztikai központokban jó, viszont ebből következőleg rendkívül költséges is. A megfelelő biztosítással nem rendelkező külföldieket nem látják el, illetőleg később addig nem engedik el, amíg meg nem fizetik a kezelési költségeket.

Egyéb tanácsok: Tájékoztatjuk a Thaiföldre utazókat, különösen a légúti betegségben szenvedőket (asztma, allergia, stb.), gyermekeket, időskorúakat, kismamákat, hogy a Bangkokban és környékén, valamint az északi Chiang Maiban a kialakult súlyos légszennyezettség miatt fel kell készülniük az esetleges egészségügyi problémákra. Javasoljuk, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a hivatalos légszennyezettségi adatok közzétételét (pl.: https://aqicn.org/city/bangkok/). Javasoljuk továbbá a Thaiföld nagyvárosaiba látogatóknak (PM2.5-re is védelmet biztosító) légszűrő maszk FOLYAMATOS viselését. Mint Ázsiában általában, Thaiföldön is célszerű az alapvető higiéniás elővigyázatosság és körültekintés. A csapvíz, valamint az ismeretlen eredetű jégkockák fogyasztását kerülni kell. A felnőtt lakosság 1.3% -a (mintegy 520.000 ember) HIV fertőzött.

Gyógyszerek: a gyógyszerkezelés alatt álló személyek Thaiföldre való zavartalan belépése csak abban az esetben lehetséges, ha a betegségükről készült orvosi igazolással, a gyógyszerek receptjeivel, valamint azok hiteles angol - ideális esetben thai nyelvű - fordításával a behozatal tényét a vámvizsgálatnál előre bejelentik.

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: +5 óra nyáron és +6 óra télen. Az arra érzékenyek „jetlag”-ben szenvedhetnek.

Utazás hossza: kb. 8000 km a távolság. Magyarországról nincs közvetlen járat, így minimum 1 átszállás szükséges. A teljes utazás hossza elérheti a 14-18 órát, csatlakozástól függően.

Pénznem: Thai Baht (THB) 1 THB = kb. 10 HUF. Az ismertebb bank- és hitelkártyákat (Mastercard, Visa, American Express) elfogadják mind a szállodákban mind pedig az üzletekben. Javasoljuk amerikai dollár vagy euro kivitelét és egyszerre csak kisebb összegeket átváltani a helyszínen baht-ra.

Nyelv: thai, kínai, angol, maláj, khmer

Éghajlat: Utazásra a novembertől februárig terjedő időszak a legideálisabb, amikor a hőmérséklet 30°C körül mozog. Nyáron a túlságosan magas hőmérséklet és páratartalom miatt (februártól júniusig tartó időszak) kellemetlen lehet a városnézés (40°C, 80% páratartalom). A tenger hőmérséklete egész évben 27 – 29°C fok között van. Az ország egyes régiói persze időjárásban is eltérnek egymástól. Phuket és Koh Samui esetében például igen eltérő lehet az esős napok száma azonos évszakban. Általános igazság, hogy az ország északi felén jobban elkülönülnek az évszakok, míg délen szinte mindig meleg van.

Thaiföld a földrengésveszélyes indonéz szigetvilág közelében helyezkedik el. Az Indiai-óceánon, vagy az indonéziai Szumátra térségében előforduló földrengések és az azok generálta szökőárak Thaiföld nyugati tengerpartjait és tengeri üdülőit veszélyeztethetik. A monszun időszakban a heves esőzések hatására nem ritkák az áradások. Az aktuális helyzetről a Thai Meteorológiai Intézet honlapján találhat információt: www.tmd.go.th/en

Közlekedés: Thaiföldön nemzetközi vagy thaiföldi hatóság által kiállított vezetői engedéllyel lehet csak részt venni a közlekedésben. Thaiföldön elfogadják a Magyarországon kiállított nemzetközi jogosítványt (tekintettel arra, hogy mindkét ország részese az 1949. évi genfi közúti közlekedésről szóló egyezménynek, amely a magyar vezetői engedéllyel együtt érvényes. Azonban a központi hatóságok is elismerik, hogy a helyi rendőri korrupció következtében sajnos a gyakorlatban nem mindig érvényesülnek a vonatkozó jogszabályok, de főszabály szerint minden esetben érvényes a Magyarországon kiállított nemzetközi jogosítvány is. Amennyiben valaki nem rendelkezik nemzetközi jogosítvánnyal, két lehetőség közül választhat, amelyre vonatkozóan további információt külképviseleti honlapunkon talál.

A bérelt gépjárművek és motorkerékpárok sok esetben nincsenek biztosítva, aminek következtében a bérlő köteles kifizetni az ellopott jármű értékét, valamint a bérelt járműben, illetőleg az azzal okozott kárt. Ragaszkodjanak a biztosítási igazolás kiadásához. Foglalóként, vagy megőrzésre az útleveleket semmilyen körülmények között ne adják át (pl. szállodában, vagy motorkerékpár, jet-ski bérlése esetén), mivel könnyen megeshet, hogy az átadott úti okmánnyal visszaélnek, azt baleset esetén a kártérítési követelés rendezéséig visszatartják, így javasoljuk útlevél-másolatok használatát. Minden esetben győződjenek meg a bérelt jármű használatra alkalmas állapotáról, megfelelő forgalmi engedélyéről és kötelező biztosításáról. Javasoljuk, hogy átvételkor készítsenek a járműről fényképeket a visszavételkori viták elkerülése érdekében.

Felhívjuk a motorkerékpár bérlését tervezők figyelmét, hogy Thaiföldön igen gyakoriak a közúti balesetek, a motorvezetés - különösen a nagyvárosok Európában megszokottól eltérő ritmusú forgalmában - fokozott elővigyázatosságot és rutint igényel. Motorkerékpár bérlésre és használatra vonatkozó helyi szabályozás ugyanolyan szigorú, mint a hazai. Kizárólag arra jogosító vezetői engedély birtokában bérelhető motorkerékpár. Kötelező a bukósisak viselése városon belül és kívül is a sofőrnek és az utasnak egyaránt. Ezek hiányában esetleges baleset esetén a biztosító elállhat fizetési kötelezettségétől.

Repterek elérhetősége:

Suvarnabhumi Airport:

999 Moo 1, Nong Prue Subdistrict, Bang Phli District, Samut Prakan Province 10540 / Telefon: +66 2132 1888

Don Mueang International Airport:

222 Vibhavadi Rangsit Road, Sanambin Subdistrict, Don Mueang District, Bangkok 10210 / Telefonszám: +66 2535 1192, +66 2535 1254

Phuket International Airport:

222 Moo 6, Mai Khaw Subdistrict, Talang District, Phuket Province 83110 / Telefonszám: +66 0 7635 1801, +66 0 7635 2302

Vallási és viselkedési kultúra: Az ország uralkodó vallása a buddhizmus, nyitott, toleráns vallás, de kiemelten érzékeny az emberi méltóságra, a visszafogott viselkedésre. Buddhista turista látványosságok felkeresése alkalmával fokozottan ügyeljenek a megfelelő öltözködésre (váll, térd fedve, zárt lábbeli, amit a templomokba lépve le kell venni). Súlyos börtönbüntetés terhe mellett tilos minden, a király személyét, a monarchiát vagy a buddhizmust és értékeit sértő, kigúnyoló, megalázó vagy más, felségsértőnek minősíthető cselekmény.

Áram: 220 V, de A és B típusú 2, illetve amerikai szabvány szerinti 3 ágas konnektorok vannak. Átalakító szükséges.

Dohányzás / Elektromos cigarettára vonatkozó szabályozás: az e-cigaretta thaiföldi szabályozásáról bővebben a külképviselet oldalán

Kannabisz használata Thaiföldön: Thaiföld 2022. júniustól legálissá tette a marihuána termesztését és birtoklását, azonban a kábítószer rekreációs célú használata továbbra is illegális. A kannabiszt kizárólag orvosi felhasználásra engedélyezik, és a nyilvános helyeken való fogyasztás továbbra is három hónapos elzárást, illetve pénzbírságot von maga után. Nem legálisak továbbá azok a termékek sem, amelyek több mint 0,2%-ban tartalmaznak tetrahidrokannabinolt (THC), vagyis azt a hatóanyagot, amely a kender pszichoaktív hatásáért felelős.

Árak: alapból olcsóbb az ország, de a turisztikai központokban magyar árszínvonallal találkozunk. Alapszabály: alkudni kell!

Gasztronómia: A thai ételek készítésénél előszeretettel használják a chili paprika különböző fajtáit. A további ízeket a citromlé, citromfű, a friss koriander, bazsalikom, gyömbér, fekete bors, fokhagyma, tamarind, galanga gyökér, kókusztej adja. Az ételek többsége friss alapanyagokból készül: zöldségből, halból, szárnyasokból, sertéshúsból. A tengerpart vidékén pedig a tenger gyümölcseiből is. Só helyett gyakran szardellából készült hallevet, szószt, vagy rákkrémet használnak. Rizst szinte a legtöbb étkezéshez esznek.

 

Látnivalók

Bangkok: a thai fővárost, Ázsia Velencéjének is szokták nevezni, mivel számtalan csatorna, kis folyó hálózza be. Érdemes ellátogatni pl. Damnoen Saduak úszó piacára, hogy betekintést nyerjenek abból a vízi életből, ami évszázadok óta jellemző a vidékre. De nem hagyhatják ki a Királyi Palotát, a Smaragd Buddha és az Arany Buddha templomokat, a történelmi látnivalókat sem. Látogassanak el egy lepkefarmra, ahol megleshetik a híres thai selyem készítésének rejtelmeit. Érdemes kirándulni a Bangkoktól északra fekvő Ajutthaja történelmi városába, melynek templom együttese lenyűgöző.

Észak-Thaiföld: vadregényes vidék, a túrázás kedvelőinek ajánljuk, a hegyek közt élő különböző népviseletet hordó etnikai kisebbségi törzsekkel. Legfőbb városai: Chiang Mai, CHiang Rai, Mae Hong Son

Phuket: Thaiföld legnagyobb szigete, mely szálláshelyek bőséges választékával várja a turistákat. Széles körű fürdőzési lehetőségeivel és számtalan tengerparti fakultatív programjával Patong Beach az egyik legkeresettebb üdülőhely, mely az azúrkék tengerpartján és a varázslatos trópusi hegyein túl az éjszakai életet kedvelők számára is jó választás.

Legjobb strandok

Phuket/ Patong Beach: a legnagyobb strand a szigeten, és a legnépszerűbb egész Thaiföldön

Krabi / Railey Beach: gyakorlatilag csak hajóval közelíthető meg a partszakasz, mintha egy lakatlan sziget lenne

Hua Hin/ Hua Hin Beach: a Sziám öböl partján lévő strand rendkívül népszerű a helyiek és a turisták körében egyaránt. Számos kikapcsolódási lehetőséget kínál, a víz csak lassan mélyül ezért a kisgyermekes családok számára tökéletes

Koh Chang/ White Sand Beach: kizárólag túrázóknak: A sziget nyugati oldalán elterülő strandot pálmafák és kókuszpálmák díszítik, hátterükben lankás hegyekkel. Ko Chang inkább a hátizsákos utazók célpontja, gyönyörű, de nem a luxusról híres.

Koh Pha Ngan  / Haad Rin: szépséges part: A valóban gyönyörű partszakasz elsősorban a teliholdas éjszakákon rendezett Full Moon Party! –jairól híres.

Biztonság: Thaiföld biztonsági besorolása a III. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott óvatossággal látogatható országok listáján található. Az ország déli részén, valamint a kambodzsai és mianmari határ mentén esetenként előfordulnak fegyveres bandák által elkövetett atrocitások, erőszakos cselekmények.

Turista rendőrség elérhetősége:

Website: https://www.touristpolice.go.th/contact-us

Tel: 1155/ 02-2873101

email: touristpolice@police.go.th

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Thaiföld - Konzuli hivatal, Bangkok

Cím: Park Ventures Ecoplex 14th Floor (Unit Nos. 1401 1411-1412) Thanon Witthayu (Wireless Road) Lumpini Pathumwan – Bangkok 10330 Thaiföld

E-mail: consulate.bgk@mfa.gov.hu

Telefon: +6621189600

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
(kizárólag munkaidőn kívül - 16:30 és 8:00 között)
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36

Fax: +66 (0)2 117 4901

Honlap: https://bangkok.mfa.gov.hu

 

Thaiföld – Tiszteletbeli konzul, Chiang Mai

Thaiföld – Tiszteletbeli konzul, Phuket

Thaiföld – Nagykövetség, Bangkok

Vissza a hírekhez