Törökország Beutazási feltételek és információk

Schuster Travel | 2024-01-07 | Beutazási feltételek - Ország információk

Törökország kulturális és történelmi öröksége felbecsülhetetlen, az ókori civilizációk egyik bölcsője. Az özönvíz után Noé bárkája itt ért partot az Ararát hegyen, az ókori világ 7 csodája közül kettő található az országban, hogy csak kiragadjunk párat a megszámlálhatatlan emlék közül. A Bizánci és Oszmán Birodalom központja, híd Európa és Ázsia között

Mint történelme, úgy domborzata is igen változatos, ennek következtében éghajlatában is óriási a különbség. Gleccserek, mediterrán öblök, sivatagok mind-mind megtalálhatók területén. De a turisták körében a legkedveltebb a tengerek partvidéke, azok közül is a Földközi-tenger partszakaszai.

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

  • Magánútlevél: Az útlevélnek még legalább 180 napig kell érvényesnek lennie a Törökországba történő belépést követően
  • Ideiglenes útlevél:de kizárólag vízummal! További információt az alábbi oldalon talál.
  • Személyi igazolvány:csak turisztikai és tranzit célú utazás esetén! A személyi igazolványnak még legalább 180 napig kell érvényesnek lennie a Törökországba történő belépést követően

Felhívjuk a Törökországba utazók figyelmét, hogy amennyiben sem útlevelük, sem személyazonosító igazolványuk érvényessége nem felel meg a fenti szabálynak, és emiatt visszafordítják, a török idegenrendészeti eljárásba beavatkozni külképviseleteinknek nincs illetékessége. Akkor sem tud a külképviselet segíteni, ha az útlevél vagy személyazonosító igazolvány sérült, például törött, vagy meg van repedve, és az okmányt a török hatóságok nem fogadják el beléptetésre.

Kérjük, hogy utazás előtt ellenőrizzék okmányaik állapotát és érvényességi idejét, külföldi tartózkodásuk idején pedig kiemelten ügyeljenek úti okmányaikra, ugyanis azok elvesztése esetén hazatérésre jogosító ideiglenes magánútlevelet kizárólag Ankarában vagy Isztambulban van mód kiállítani.

Tájékoztatjuk a személyi igazolvánnyal utazó magyar állampolgárokat, hogy a határátlépéskor egy külön papíron kapni fognak egy belépési igazolást, amelyet a török hatóság beléptető bélyegzővel lepecsétel. Ezt a dokumentumot kérjük, hogy őrizzék meg és a kilépésig legyenek szívesek maguknál tartani.

Felhívjuk a figyelmüket, hogy az országba történő belépéshez használt úti okmányt a hatóságok egy elektronikus rendszerben rögzítik, a belépés időpontja nem csupán az útlevélben, illetve személyigazolvánnyal történő belépés esetén a külön nyomtatványon elhelyezett beléptető bélyegzőn szerepel. A hatóságok az elektronikus rendszerben rögzítettek alapján állapítják meg a vízummentes tartózkodásra jogosító 90 napos határidőt. Vízummentesen bármely 6 hónapon belül legfeljebb 90 napot lehet tartózkodni, az útlevéllel és a személyi igazolvánnyal való tartózkodási napok száma összeadódik, együttesen számítandó.

Vízum:

Turista célú beutazás esetén: vízum beszerzése nem szükséges.

A vízummentes tartózkodás időtartama összevonva is legfeljebb 90 nap lehet 180 napon belül. A vízummentes beutazás turista és üzleti célú belépésre vonatkozik (üzleti tárgyalások folytatása, konferencia- és vásárlátogatás). Turistaként - tehát vízummentesen - léphetnek be a sport vagy kulturális eseményeken történő szereplés céljával utazók is.

Felhívjuk a Törökországba utazók figyelmét, hogy a munkavégzési célú tartózkodás vízumköteles, ez vonatkozik az autóbusz sofőrökre is (pl. turista csoportokat szállító autóbuszok vezetőire).

Vízumköteles beutazás esetén: vízumkérelem a Török Köztársaság budapesti nagykövetségén nyújtható be.

Tranzitálás: Törökországi tranzitálás esetén karantén-, illetve PCR-tesztkötelezettség nincs, a célország beutazási feltételei az irányadóak.

Kiskorúak beutazása: bár a jogszabályok nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló (k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló (k) aláírását. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy eleve angolul elkészíteni. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A vegyes házasságból született magyar-török kettős állampolgár kiskorú esetén, amennyiben török útlevéllel utazik, vagy nevéből sejthető, hogy török állampolgár is – a török hatóságok kérik a másik szülő török közjegyző előtt török nyelven tett hozzájáruló nyilatkozatát a kiskorú kilépéséhez

Vám: http://english.gtb.gov.tr

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

A törökországi tartózkodási szabályokról részletesen tájékozódhatnak a török Bevándorlásügyi Főigazgatóság hivatalos holnapján:

https://en.goc.gov.tr/residence-permit-types

 

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid

A török hatóságok tájékoztatása szerint 2022. június 1-től kezdve Törökországba ismét korlátozás-, és karanténmentes a belépés, regisztrálni sem kell. 

Helyi járványügyi szabályok: 2022. május 29-től a maszkviselés kizárólag az egészségügyi intézményekben kötelező.

A törökországi járványügyi helyzettel kapcsolatos aktuális információk a török Egészségügyi Minisztérium hivatalos weboldalain érhetők el:

Oltások

bizonyos területeken vagy fokozottabban veszélyeztetett utazóknak

Betegségek: az alábbi betegségekkel kell kiemelten számolni: Hastífusz, Hepatitis A, Hepatitis B, Tetanus (Merevgörcs), Veszettség

Közegészség, egészségügyi helyzet: A mintegy 1500 török kórház egyharmada magánkórház (özel hastanesi). Ezen kórházak színvonala a legmagasabb, ugyanakkor a szolgáltatásaik díjszabása is jelentősen magasabb, mint az állami kórházaké.

Egyéb: Tanácsoljuk, hogy a törökországi tartózkodás során mindvégig csak palackozott vizet fogyasszanak. Csapvíz fogyasztását nem ajánljuk.

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: +1 óra

Pénznem: Török Líra (TRY, TL) 1 TRY = kb.13 HUF (2023-08-21-i adat) Az EUR és az USD mindenhol elfogadott. Az országba bevihető külföldi, illetve helyi valuta mennyisége nem korlátozott, de nagyobb összegű készpénz bevitele esetén írásos nyilatkozattétel javasolt. A legtöbb nemzetközi hitelkártyát elfogadják a nagyvárosokban és az üdülőhelyeken, a kisebb településeken készpénz használata javasolt.

Nyelv: török, de a nyaralóhelyeken beszélik az angol, német és orosz nyelveket is

Éghajlat: Az Égei- és a Földközi-tenger partját mérsékelt mediterrán időjárás jellemzi, a nyár száraz és forró, a tél enyhe. A Fekete-tenger térsége éghajlata mérsékelt óceáni jellegű. A márvány-tengeri térség és Isztambul időjárása a mérsékelt mediterrán és a mérsékelt óceáni időjárás átmenete. Anatólia központi és keleti részein a hegyvidékek miatt a telek viszonylag erősek, bizonyos térségekben akár 120 napig is megmarad a hótakaró. Az időjárásra való tekintettel a Földközi-tenger térségében (pl. Antalya, Alanya) a szezon áprilistól kezdődik, és október végéig tart. A főszezon június-október

Közlekedés: Érvényes „nemzeti” jogosítvánnyal lehet közlekedni az ország területén. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Fontos tudni, hogy a Törökországba gépkocsival érkező külföldi útlevelében regisztrálják a gépjármű beléptetését. A regisztrálás a tulajdonos vagy a jármű vezetőjének útlevelébe történik. Annak az útlevélnek a tulajdonosa, akinek az úti okmányába a gépjárművet bejegyezték, csak a gépkocsival, vagy más esetben a vámhatóságok külön engedélyével hagyhatja el az ország területét.

A Törökországba autóval érkezőknek kötelező, Törökországra is érvényes biztosítással kell rendelkezniük. Amennyiben a forgalmi engedélyben szereplő személy nem utazik az autóban, ajánlott legalább egy angol nyelvű, közjegyző által hitelesített meghatalmazással alátámasztani, hogy az autó vezetője jogosult a gépjárművet használni. Törökországban az általános sebességhatárok: 50 km/h város, 90 km/h főút, 120 km/h autópálya. A Törökországban található, több mint 3500 km hosszú autópálya-hálózat, valamint Isztambulban az Európát és Ázsiát összekötő hidak használata díjköteles, melynek megkönnyítése érdekében a török kormány 2012 szeptemberében új technológiai rendszert vezetett be. Az ún. HGS matricákat a postahivatalokban (PTT), bankokban és benzinkutakon is meg lehet vásárolni. A HGS kártyának minimum 50 TRY felhasználható autópálya- vagy hídhasználati díjjal kell rendelkeznie, mely feltölthető a postahivatalokban vagy benzinkutakon.

Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy az útdíjat nem lehet készpénzben vagy hitelkártyával kiegyenlíteni, már az autópályára történő felhajtáskor rendelkezni kell a gépjármű típusának megfelelő kártyával. Abban az esetben, ha kártya nélkül veszik igénybe a fizetős autópálya-szakaszokat és hidakat, az esetet követő 15 napon belül bármelyik postahivatalban megvásárolhatják a matricát, így elkerülhető a büntetés. A kártya vásárlásához szükséges a gépjármű forgalmi engedélye.

2022. március 15-étől a kiegyenlítettlen autópálya-használati díjjal, illetve közlekedési szabályok megsértéséért kiszabott bírsággal rendelkező, külföldi rendszámú gépjárműveket a török hatóságok – mind a Törökországba való be- és kilépéskor – a közúti határátkelőhelyek vámterületein feltartóztatják, és kizárólag a bírságok rendezését követően engedik továbbhaladni. Az esetleges bírságokat és rendezetlen autópálya-használati díjakat a közúti határátkelőhelyek vámterületein, bankkártyával lehet kiegyenlíteni.

Vallás, viselkedési kultúra, öltözködés: Törökország szinte teljes mértékben muszlim vallású, így ajánlott hölgyek esetében a visszafogottabb öltözködés, és kerüljék a monokinit.

A Ramadán időszaka fontos a hithű muszlimok számára. Ez egy mozgó ünnep. A Ramadán hónapja alatt napkelte és napnyugta között tilos ételt, italt magukhoz venni, valamint tilos a dohányzás és a nemi élet is. Alig várják a napnyugtát és akkor igyekeznek behozni a nappali böjtöt, hatalmas lakomákat rendeznek.

Török fürdő(hamam): a törökök 150 éves uralma alatt nálunk is sok török fürdőt építettek, ezekből néhány a mai napig fennmaradt. De ha már Törökországban járnak, akkor feltétlenül ajánlott egy eredeti hamam meglátogatása. Fontos tudni, hogy külön részleg van a nők és a férfiak számára. Részletek: https://turkinfo.hu/kultura/hagyomanyok/torok-furdo-vagyis-hamam-2/

Áram: 220 V, a magyar szabvány dugóaljak nagyrészt használhatók

Árak, borravaló: Törökországban szinte kötelező alkudozni a bazárokban, árusoknál. Számukra a színpadias jelenetek a vásárlás részét képezik. A szokásos ajándéktárgyak mellett azonban jó minőségű árukat is találunk.(bőr, arany, fűszerek, kézzel szőtt szőnyegek) A borravaló mértéke 10-15 %, kivéve, ha az éttermi számla már tartalmazza.

Gasztronómia: a tiltott sertéshús helyett a marha- és borjú-, a bárány- és birkahús, a bor helyett pedig a sör (Efes) és az ánizspálinka (raki) fogyasztását részesítik előnyben. Mindenhez erős fűszereket használnak, amely eleinte szokatlan lehet. Főbb nemzeti ételeik a sis kebab, a döner kebab, köfte, piláf, ezek mindegyike a görög gyros-hoz hasonlít. Mogyorós, diós, mandulás, pisztáciás, mézes-cukros édességeik arabos jellegűek, nekünk sokszor túl édesnek tűnnek.

Internetes csalások: Rendszeresen érkezik bejelentés magyar állampolgároktól olyan esetekben, amikor e-mailben vagy valamilyen közösségi oldalon kapnak megkeresést egy „Törökországban bajba jutott személytől”, akinek különböző indokok miatt segítségre, leginkább pénzre van szüksége (mert kórházba került, ellopták a bankkártyáját, elveszítette az útlevelét, külföldi katona vagy titkos ügynök és a hazatéréséhez kér segítséget stb.). Más esetben egy törökországi bank, futárszolgálat, szerencsejáték-szervező vállalat nevében írnak magyar állampolgároknak e-mailben arról, hogy egy nagyobb nyeremény, örökség, hozomány stb. átutalása érdekében bizonyos összegű pénzt (pl. adó, vámfizetési kötelezettség miatt) utaljanak át törökországi bankszámlára, esetleg Western Union-on keresztül egy magánszemély részére. A történet mindig más és más, de ami egyezik, hogy a magyar állampolgárok az illetővel soha sem találkoztak személyesen, és a megkereső fél előbb vagy utóbb pénzt igyekszik kicsalni a címzettektől.

A közelmúltban több olyan csalárd szándékú e-mailről, megkeresésről kaptunk tájékoztatást, amely Törökországban elhunyt távoli rokon nagy összegű örökségét ígérte. A megkeresések mögött szintén pénzügyi csalás szándéka áll, az e-mail címek nem valós intézményekhez tartoznak.Nyomatékosan kérjük, hogy bankszámlaszámot, banki vagy üzleti információt semmiképp ne osszanak meg ismeretlen, külföldről érkező kérésekre, e megkeresések kapcsán ne utaljanak semmilyen pénzösszeget Törökországba, illetve ilyen, vagy hasonló kétes nyeremények, örökségek reményében kérjük, ne utazzanak Törökországba. 

A Konzuli Szolgálat nem rendelkezik jogszabályi felhatalmazással arra vonatkozóan, hogy a magyar állampolgár károsult nevében más állam – így Törökország – hatósága előtt büntetőeljárást kezdeményezzen (feljelentést tegyen), vagy magyar állampolgárt ilyen eljárásban képviseljen.

Biztonság: Törökország biztonsági besorolása a III. biztonsági besorolási kategória (sárga), azaz a fokozott óvatossággal látogatható országok listáján található, a Délkelet-Törökország szíriai, iraki és iráni határral szomszédos határövezet kivételével, amely a II. biztonsági besorolási kategóriában (narancssárga), kiemelt biztonsági kockázatot rejtő térségként szerepel. 

Az elmúlt évek során Törökország különböző térségeiben számos alkalommal kritikus biztonsági helyzet alakult ki, továbbá a nagyvárosokat is érintő, súlyos következményekkel járó terrorcselekményekre is sor került, legutóbb 2022. november 13-án Isztambul belvárosának forgalmas sétálóutcáján. A török rendvédelmi szervek elsősorban Törökország Szíriával, Irakkal és Iránnal határos déli, délkeleti tartományaiban, továbbá Isztambul és Ankara mellett számos további nagyvárosban is aktív tevékenységet folytatnak a terrorista elemek felkutatására, végeznek rajtaütéseket a PKK tagjai, illetve az Iszlám Állam harcosai ellen. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium ismételten felhívja a térségbe utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy Törökország déli, délkeleti határövezetére vonatkozóan fokozott óvatosságot tanúsítsanak! 

Ezekben a térségekben gyakoriak a hatóságokkal való összetűzések, számos helyen katonai biztonsági zónákat alakítottak ki, hosszabb-rövidebb időre kijárási tilalmat rendeltek el, megtörténnek terrormerényletek. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata az esetleges török területekre történő átlövésekre, illetve a határ mentén előforduló fegyveres összecsapásokra tekintettel – életük és testi épségük megóvása érdekében – azt javasolja, hogy magyar állampolgárok csak a feltétlenül szükséges, halaszthatatlannak tekinthető esetekben utazzanak a szír, iraki és iráni határövezetbe. 

Felhívjuk továbbá a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Törökország földrengés által kiemelten érintett térségben fekszik. A 2023. februári földrengések Kahramanmaras és Hatay (Antalya) epicentrummal, az elmúlt 100 év legsúlyosabb törökországi katasztrófájához vezettek. A fentieknek megfelelően kérjük, hogy fokozott figyelemmel járjanak el, és földrengés esetén kísérjék figyelemmel és kövessék a helyi hatóságok felhívásait, utazásuk előtt tájékozódjanak a török katasztrófavédelmi hatóság földrengéssel kapcsolatos, török nyelvű honlapjain (link, további link). 

Földrengés esetén követendő magatartásról további információkat az alábbi angol nyelvű honlapon találnak: https://www.ready.gov/earthquakes.

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Törökország - Főkonzulátus, Isztambul

Cím: POLAT OFIS B Blok Imrahor Cad. Yankı Sokak No: 27 Gürsel Mah. Kağıthane

34400 Istanbul/Törökország

E-mail cím: mission.ist@mfa.gov.huvagy consulate.ist@mfa.gov.hu

Telefonszám: +902123142140

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):

(kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között)

Magyarországról: 06-80-36-80-36

Külföldről: 0036-80-36-80-36

Fax: +90 212 314 2141

Honlap:isztambul.mfa.gov.hu

 

Törökország - Konzuli hivatal, Ankara

Törökország - Tiszteletbeli konzul, Adana

Törökország - Tiszteletbeli konzul, Antalya

Törökország - Tiszteletbeli konzul, Izmir

Törökország - Tiszteletbeli konzul, Izmit

Törökország - Tiszteletbeli konzul, Kayseri

Törökország - Tiszteletbeli konzul, Kütahya

Törökország - Tiszteletbeli konzul, Tekirdag

Törökország - Tiszteletbeli konzul, Trabzon

Törökország - Nagykövetség, Ankara

Vissza a hírekhez