Tunézia Beutazási feltételek és Információk

Schuster Travel | 2024-02-18 | Beutazási feltételek - Ország információk

Tunézia a Földközi-tenger „virágoskertje” Észak-Afrika partvidékén fekszik. Kitűnő ár-érték arányban kínál szállodákat a homokos tengerparti részen, ahonnan számtalan kirándulási lehetőség közül választhatnak Utasaink. Ha a történelem érdekli, akkor Kartágó maradványait tekintheti meg, vagy a Bardo Múzeumot, ha sci-fi rajongó, akkor a Star Wars forgatási helyszíneinek felkeresése lehet ideális program. De egy tevegelés vagy dzsip-túra a Szaharában szintén felejthetetlen élményt ad. És ehhez jön az arab világ varázsa és a helyi konyha ízei.

Tunézia Beutazási feltételek és Információk

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

magánútlevél – az útlevélnek még 3 hónapig kell érvényesnek lennie a Tunéziából történő kiutazástól számítva

Vízum: magyar állampolgárok érvényes útlevél birtokában maximum 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak Tunéziában. A túltartózkodást a hatóságok pénzbírsággal büntetik, aminek megfizetése az ország elhagyásának feltétele.

A Tunéziába gépkocsival érkezőknek belépéskor biztosítást kell kötniük, mert a magyarországi felelősségbiztosítás nem érvényes. Nagyon fontos szabály, hogy az országba történő belépéskor a gépkocsi adatait rávezetik az útlevélre, a gépjármű tulajdonosát csak a gépjárművel együtt engedik ki az országból.

Üzleti célú beutazás: üzleti beutazási szándék esetén kérjük, hogy minden esetben vegyék fel a kapcsolatot a budapesti Tunéziai Nagykövetséggel, valamint a tuniszi magyar külgazdasági attaséval, a mission.tun@mfa.gov.hucímen.

Kiskorúak beutaztatása:

1. Amennyiben a kiskorú gyermekek mindkét szülője magyar állampolgár, és mindketten elkísérik a gyerekeiket külföldre, értelemszerűen nincs szükség szülői beleegyező nyilatkozatra a tunéziai hatóságok felé.

2. Amennyiben a vér szerinti apa tunéziai állampolgár, Tunéziában él, és a magyar állampolgárságú anya a kiskorú gyerekkel egyedül utazik Tunéziába, majd az országot el kívánja hagyni, mindenképpen ajánlatos, hogy rendelkezzen a belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek tunéziai állampolgárságú édesapja egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint egy világnyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek apjának, illetve törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.

Vám: a személygépjárművel Tunéziába utazóknak vámelőjegyzésbe kell vetetniük határátlépéskor a gépkocsijukat. Kilépéskor be kell mutatni a gépkocsit valamint a vámelőjegyzés során megkapott vámokmányokat a tunéziai vámszerveknek. Ellenkező esetben súlyos bírságot róhatnak ki, aminek kifizetéséig a gépkocsi és az érintett külföldi állampolgár nem hagyhatja el Tunézia területét.

Baleset esetén a külföldi rendszámú gépjárművet, amennyiben az súlyosan megrongálódott vagy totálkárossá tört, be kell vontatni a legközelebbi vámiroda telephelyére, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel az autóroncsról. Ezen dokumentum birtokában hagyhatja csak el az érintett külföldi állampolgár Tunéziát. További információk a Tunéziában érvényes vámszabályokról illetve eljárásrendről: www.douane.gov.tn

Devizaszabályok: a dinár behozatala és kivitele tilos. Külföldi valuta és bankkártya minden különös megszorítás nélkül behozható. Az 5000,- dinár értéket (kb. 1500 EUR) meghaladó külföldi készpénzt a megfelelő űrlap segítségével be kell jelenteni a belépéskor. A belépéskor bejelentettet meghaladó külföldi fizetőeszköz nem vihető ki az országból. Külföldi valuta beváltható a kikötőkben, reptereken, szállodákban található pénzváltó irodákban vagy bankban a Tunéziai Bank árfolyamán. Érdemes mindig megőrizni a bizonylatot.

Drónok behozatalának és használatának tilalma: Tunéziában minden drón katonai eszköznek minősül, így az országba való behozatala tilos. (A drónok behozatalához, használatához jelenleg a Belügyminisztérium, a Védelmi Minisztérium és a Közlekedésügyi Minisztérium együttes előzetes egyedi engedélyének megszerzésére van szükség. Az engedély megkérését célszerű a tervezett behozatal előtt legalább egy hónappal elindítani.) Az engedély nélkül behozott drónokat a repülőtéren elkobozhatják, azok visszaszolgáltatásában a konzul sem tud segíteni. (A tilalomról részletes információkat (francia nyelven) itt találhatnak: https://www.businessnews.com.tn/tunisie--pourquoi-les-drones-sont-interdits,540,126602,3)

Droggal összefüggő bűncselekmények: Tunéziában a droggal kapcsolatos bűncselekmények nagyon súlyos törvényi és bírói megítélés alá esnek. Drog fogyasztása esetén 1-2 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki, birtoklással, behozatallal és terjesztéssel összefüggő bűncselekmény esetén pedig akár 10-20 év börtönbüntetés is kiszabható az érintett személyekre.

További információk a Tunéziában érvényes vámszabályokról, illetve eljárásrendről: www.douane.gov.tn

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

 

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid:Tunézia eltörölt minden Coviddal kapcsolatos korlátozást, nincs kötelező regisztrálás sem!

Oltások:

  • kötelező: nincs
  • kötelező oltás, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik: sárgaláz elleni oltás

  • javasolt: Tífusz, Hepatitis A, Hepatitis B

A térségben előforduló megbetegedések lehetnek: Veszettség, Hepatitis A, Tífusz, Diftéria-tetanusz, Hepatitis B

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az ország népességének egészségügyi helyzete kielégítő, a turisták által látogatott régiókban az általános közegészségügyi helyzet jónak minősíthető. Tunézia rendelkezik a régió egyik legjobban kiépített és felszerelt egészségügyi hálózatával.

Tunézia egészségügyi szolgáltatásokkal közepesen ellátott ország, a magán-egészségügyi szolgáltatások európai színvonalúak. A gyógyszertár-hálózat széleskörű, általában minden készítmény elérhető és recept nélkül hozzáférhető, ugyanakkor a külföldről importált készítmények körében egyre gyakrabban tapasztalható hiány. Javasoljuk, hogy alapgyógyszerekből a beutazó nyaralók hozzanak magukkal végszükség esetére, valamint rendelkezzenek olyan biztosítással, mely kiterjed kisebb egészségügyi ellátásra is.

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Utazás hossza: Budapestről charterjárattal 2 óra 20 perc a menetidő

Pénznem: Tunéziai Dinár (TND). 1 EUR kb. 3,4 TND. A dinár váltópénze a millim (1 dinár= 1000 millim, aminek megfelelően az árak is mindenhol három tizedesig vannak kiírva). Érdemes USD-t vagy EUR-t vinni és a helyszínen átváltani szükség szerint. Őrizzék meg a váltás igazolását, mert hazautazásnál csak az igazolással lehet a pénz egy részét visszaváltani.

A nemzetközi bankkártyák elfogadottsága – a kisebb üzletek kivételével – általános. Készpénz váltás sok helyen lehetséges (EUR, USD), valamint számos ATM áll rendelkezésre készpénzfelvételre. A tunéziai készpénzfelvétel várható költségeiről javasoljuk, hogy a magyarországi bankjuknál előzetesen szíveskedjenek tájékozódni. Magyar bankkártyáról történő készpénzfelvétel esetén a tunéziai bankok 12 TND plusz költséget vonnak le a magyarországi költségeken túl.

Nyelv: arab, francia

Éghajlat: mediterrán, a nyári hónapokban a hőmérséklet a 46 Celsius fokot is meghaladhatja, a déli régiókban akár az 50 Celsius fokot is.

Utazás, közlekedés, vezetés:

Repülővel történő beutazás: a fővárosi Tunis-Carthage Nemzetközi Repülőtér elérhetőségei: https://www.tunis-airport.com.

A Konzuli Hivatal felhívja a figyelmet, hogy nyári időszakban a megnövekedett utasforgalom miatt jelentős késésekkel lehet számolni valamennyi légitársaság esetében, ami érintheti az átszállással érkező utasok átszállási idejét. Az utazás előtt a repülőjáratokkal kapcsolatban közvetlenül az adott légitársaságnál szíveskedjenek tájékozódni.

Hajóval történő beutazás esetén több európai konzuli hivatal arról számolt be, hogy a tengeri úton érkező utasaikat megállították, vagy adott esetben a belépést megtagadták és az utasokat vissza is küldték Olaszországba. A tapasztalatok szerint a belépés megtagadása minden esetben a szállodafoglalás hiánya, vagy ki nem fizetett szállodafoglalás, vagy visszaútra szóló hajójegy hiánya volt („nem igazolt beutazási cél”). A korábbi években értesültünk olyan esetről, melynél a visszautasított utastól már a hajóra szállást is megtagadták Olaszországban a nem igazolt beutazási célra vagy feltételekre hivatkozva. A fentiek alapján javasoljuk, hogy hajóval csak rendkívül indokolt esetben, teljes utazási dokumentációval tervezzenek utazást Olaszországból Tunéziába.

Személyautóval fontos, hogy a helyi közlekedési morál miatt fokozottan, óvatosan és körültekintően vezessenek. Az autópályák fizetősek. A Tunéziába gépkocsival érkezőknek belépéskor biztosítást kell kötniük, mert a magyarországi felelősségbiztosítás nem érvényes. Csak saját névre szóló, rendezett gépkocsi papírokkal javasoljuk a beutazást.

A közúti jelzőtáblák arab és francia nyelvűek. Az általános nemzetközi közlekedési szabályok érvényesek. A városon belüli sebességhatár 50 km/h, lakott területen kívül 90 km/h, és autópályán 110 km/h.

Ünnepnapok: tekintve, hogy muszlim országról van szó, az ünnepek is a vallási eseményekhez kötődnek. A legfontosabb a Ramadán, mely mozgó ünnep és kb. 1 hónapig tart, és ez idő alatt a hithű muzulmánok napkeltétől napnyugtáig nem vehetnek magukhoz élelmet, italt, nem dohányozhatnak, és nem élhetnek nemi életet. Napnyugtakor azonban mindenki siet haza és egész éjjel bepótolják a napközben kimaradt dolgokat.

Vallás, viselkedési kultúra, öltözködés: kérjük, hogy a fogadó ország vallását, kapcsolódó szokásokat tartsák tiszteletben, különös tekintettel a Ramadánra, az egy hónapos böjti időszakra, amikor a muszlimok napkeltétől-napnyugtáig böjtölnek. Kérjük, ezen időszak alatt ne zavarják meg a hívőket, nyilvános helyeken (szállodán kívül) ne dohányozzanak, fedetlen testtel ne mutatkozzanak, ne egyenek és igyanak. A Ramadán 2024-ben március 09. és április 08. között esedékes.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Tunéziában az ügyintézés személyes jelenlétet igényel, jellemzően körülményes és hosszadalmas, ajánlott arab nyelven beszélő helyi tolmácsot igénybe venni.

Áram: 230 V, E-típusú csatlakozó (klasszikus vagy francia aljzat)

Árak, borravaló: Tunézia európai szemmel nézve a kifejezetten olcsó országok közé tartozik, ami a helyi éttermeket, szolgáltatásokat illeti. Különösen kedvező árú a tömegközlekedés, a helyi albérlet és üzemanyag. Az élelmiszerek árai a magyarországi árakhoz hasonló. Az országban termesztett déligyümölcsök ára szintén nagyon kedvező.  Az egyes országrészek között nagy árkülönbségek figyelhetők meg, a tengerparti üdülőövezetekben és a fővárosban az árak magasabbak. A borravaló teljesen elfogadott, bevett szokás, olyan szinten, hogy nem a jól végzett munka elismerése, honorálása, hanem azért adják előre, hogy megfelelő szolgáltatást kapjanak.

Turisztikai adó: a helyszínen, minden szállodában kötelező fizetni a 12 év feletti utasok részére az idegenforgalmi adót, melynek mértéke független a nyaralás hosszától (7-14 nap). Az összeg a szálláshely minősítésétől függ. Jelenleg ez 14 TND/fő a 3*-os szálloda esetén, míg a 4* és 5*-os szállodákban 21,- TND/fő az adó mértéke. Ezt csak tunéziai dínárban lehet megfizetni.

Gasztronómia: A tunéziai konyha elég zsíros és fűszeres. A nomád életmódot folytató családok húsban gazdag ételeket fogyasztanak. Kedvelt alapanyagok a hüvelyesek és a különböző magvak. Az ételek sokféleségét a változatos fűszerezés adja, melyeket friss és szárított növények használatával érnek el. Számos formában tálalják a tojást, így készítik sütve, főzve kemény és lágy állapotban egyaránt. Ünnepi ételük a minna, amelyet bárányvelőből, tojásból és csirkehúsból készítenek. Nagy népszerűségnek örvend a rizs és a legkülönbözőbb – legtöbbször házikészítésű – tésztafélék. Az egész Észak-Afrikára jellemző étel a kuszkusz, itt is megtalálható, melyet gőz felett főtt búzadarából készítenek és paradicsommártással összekeverve, zöldséggel, bárány, baromfi- vagy halhússal tálalják. Az étlapok elengedhetetlen része a halakból készült finomságok, valamint a tenger gyümölcsei, mint a krevettek vagy a polipok. Szintén klasszikus étel a brik tojással, tonhallal, őrölt hússal vagy hagymával és burgonyával töltött derelye levelestésztából.  

A tunéziai specialitások közé tartozik a salade tunisienne (zöldségsaláta) és a marguez (bárányból készült apró virslik).

Az édességek készítéséhez mézet vagy sűrű szirupot használnak, amit az erős illatú narancsvirág-vízzel ízesítenek. Emellett desszertként általában friss gyümölcsöket kínálnak. 

Tunéziában – talán az egykori francia fennhatóságnak is köszönhetően – igen széles a borválaszték. Az erősebb italok közül meg kell említeni a  datolyalikőrt és az erős fügepálinkát. Sörből a leggyakoribb a Celtia.

További tanácsok:

  • Soha ne igyunk vizet a csapból!
  • Mindig alkudjunk, ha az utcán vásárolunk!
  • Ne együnk az utcán árult ételekből!
  • Fedetlen vállal ne menjünk a mecsetbe!
  • Mindig legyen nálunk egy kis aprópénz. Mindenért, mindenhol baksist kérnek!
  • Az arany tárgy az utcai árusnál általában csak aranynak látszik!
  • Ne fogadjunk el ajándék virágot, mert rögtön pénzt kérnek érte.
  • Ne fotózzunk kormányépületet (amin nemzeti lobogó található), mert elveszik és megsemmisítik a filmtekercset, videoszalagot.
  • Sötétedés után ne sétáljunk egyedül az óvárosban.
  • Soha ne engedjük, hogy egy helyi lakos elkísérjen minket vásárolni, mert jutalékot kérnek tőlünk!
  • Ne lepődjünk meg, ha a magyarul köszöntenek minket az árusok, vagy pár érdekes magyar szóval kedveskednek. Ugyanis a tunéziaiak nagyon jó nyelvérzékkel vannak megáldva, és hallás után megjegyzik a szavakat!

Biztonság

Tunézia biztonsági besorolása a biztonsági kockázatot rejtő, fokozott óvatossággal látogatható országok listáján található.

A tengerparti turisztikai üdülőkörzetek eddig is hatékony védelmét tovább erősítették a hatóságok, ezekben a körzetekben a nyugalom jelenleg is biztosított. Kerüljék azonban a nem szervezett, egyéni sivatagi túrákon való részvételt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium javasolja, hogy az országba utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, ott tartózkodásuk során kerüljék a tömegrendezvényeket, csoportosulásokat.

A 2023. októberi izraeli események miatt spontán és szervezett, palesztin párti tüntetések fordulhatnak elő a fővárosban és a nagyobb városok központjaiban, ezért a tömegrendezvényeket, tüntetéseket mindenképp kerüljék el.

További részletes információk: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/tunezia

Bűnözés: A Külügyi Szolgálat felhívja a figyelmet, hogy a külföldi állampolgárok sérelmére elkövetett bűncselekmények száma alacsony, a turisztikai zónákat megfelelően biztosítják, ugyanakkor javasoljuk az üdülés során az óvatosságot és éberséget. Az elmúlt években a szokásosnál több, turisták sérelmére elkövetett, szexuális jellegű támadást jelentettek a turisták által népszerű Sidi Bou Said városrészből.

Ha lopás történik, úgy feltétlenül kérjék meg a szállodát, hogy hívjon rendőrt, vagy menjenek be az idegenvezetővel a helyi rendőrőrsre, és készíttessenek „attestation de vol” nyilatkozatot (rendőrségi jegyzőkönyvet), amelyben valamennyi ellopott értéktárgyat fel kell tüntetni. A magyarországi biztosító társaságok számára ez elengedhetetlen. A rendőrségnek kötelessége az igazolás kiadása. Útlevél eltulajdonítása/elvesztése esetén a hazautazáshoz feltétlenül szükségük lesz „ideiglenes útlevélre”, amit Tuniszban a Magyar Nagykövetség állít ki. Ehhez személyesen kell megjelenni 2 db fényképpel. Felhívjuk továbbá a figyelmüket, hogy értékeiket (készpénzt, ékszert, telefont) még a bezárt szállodai szobákban is kockázatos bent hagyni, ugyanis fennáll a lopás veszélye. Lopás esetén minden esetben jelezzenek az idegenvezetőnél, a szálloda vezetőségénél és ragaszkodjanak az eset rendőrségi bejelentéséhez.

Házasságipar: Különösen uniós tagságunk óta megnőtt a fiatal tunéziai férfiak - általában szállodai alkalmazottak és a bazárokban működő árusok – érdeklődése az európai hölgyek iránt, ám a kapcsolatok kialakítása az esetek jelentős többségében érdekházasság kötésére irányul. A kapcsolatfelvétel egyre jellemzőbb módja az internetes ismerkedés, pénzküldésre való felhívás. A közelmúltban jellemzővé vált „a fiatal tunéziai hölgy környékez meg idősebb európai urat” változata is a házasságiparnak.

A Tunéziára (is) oly jellemző „házasságipar” egyre jelentősebb méreteket ölt, a beadott tartózkodási kérelmek mintegy 90%-át ún. vegyes-házaspárok, vagy házasságra készülő „vegyes-párok” tunéziai tagjai nyújtják be. A bejegyzésekből kitűnik az is, hogy a „magyar feleség” vagy "magyar férj" csak egy lehetőség a sok közül – a „konzultációk” azt is egyértelművé teszik, hogy az „érdekeltek” egymás között ajánlgatják a különböző Schengen-államokban ismeretség terén adódó lehetőségeket. Bizonyos jelek arra utalnak, hogy Magyarországon is szervezett formákat ölt az internetes „házasságközvetítés”.

Sok esetben tunéziai fiatalok a schengeni övezetben tevékenykedő magyar hölgyek és urak ismeretségét is keresik, vagy külföldön működő magyar (általában „munkaközvetítéssel” is foglalkozó) cégeken keresztül igyekeznek beutazási engedélyekhez jutni.

A fennálló kockázatok miatt nyomatékkal kérjük a tunéziai házasságkötésre készülő, magyar állampolgárokat egyénileg tervezett tunéziai látogatásaik és kapcsolatépítéseik körültekintő mérlegelésére. (Bővebb információ a jelenségről: https://wmn.hu/kult/57900-mi-mindent-lehet-megtenni-egy-szerelemehes-onbizalom-hianyos-novel--megneztuk-a-dragam-en-szeretlek-cimu-dokumentumfilmet)

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Tunézia - Konzuli hivatal, Tunisz

Cím: 12 rue Achtart Nord Hilton Cite Mahrajene, 1082 Tunis, Tunézia

E-mail: mission.tun@mfa.gov.hu

Telefon: +21671780544

Központi ügyelet, Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: +36-80-36-80-36

Fax: +216-71-781-264

Honlap: https://tunisz.mfa.gov.hu/

 

Tunézia - Tiszteletbeli konzul, Djerba

Tiszteletbeli konzul: Khaled Ben Jemaa

Felügyelő külképviselet: Tunézia - Nagykövetség, Tunisz

Cím: Mahboubine, 4165 Djerba, Tunézia

E-mail: khaled.benjemaa@planet.tn

Telefon: +21671781344vagy +21698336487

Fax: +216-71-785-161

 

Tunézia - Nagykövetség, Tunisz

Vissza a hírekhez