Zöld-foki Köztársaság Beutazási feltételek és információk

Schuster Travel | 2024-01-05 | Beutazási feltételek - Ország információk

A szigeteken fellendülőben van a turizmus, így még bőven találunk érintetlen területeket, felfedezni való vulkanikus képződményeket, sós tavakat és sóbányákat, hangulatos halászfalvakat. A helyiek kedvessége, a melankónikus portugál fado és a lüktető latin ritmusok keveredése adja meg a semmihez fogható hangulatot, amiért érdemes ide, a Zöld-foki szigetek egyikére látogatni. A kisebb-nagyobb szigetek mindegyike más élményt kínál, érdemes utazásunk során többet is felkeresni.

 
BEUTAZÁSI FELTÉTELEK
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:
magánútlevél: Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Zöld-foki Köztársaságba történő beutazást követően
 
Vízum turista célú beutazás esetén: rövidtávú tartózkodás esetén nem kell vízum, (30 nap)
Regisztráció: A Zöld-foki Köztársaság által 2019. január 1-én bevezetett EASE – Efficient, Automatic and Safe Entry of Travellers rendszer egy online elektronikus platform, amelynek célja a Zöld-foki Köztársaságba történő utazások előzetes bejelentése, regisztrálása. A regisztrációt az utazás előtt minimum 5 nappal kell kezdeményezni. a www.ease.gov.cv honlapon. (A regisztráció alapvető utazási adatok megadását jelenti, mint például az útlevél adatai, indulási és érkezési adatok, járatszám, szállás stb.)
A regisztráció során, a belföldi járatokon 150 CVE fizetendő, a nemzetközi járatokat illetőleg 3400 CVE (hozzávetőlegesen 31 EUR) a „repülőtéri biztonsági adó” összege, amely az online regisztráció során kerül levonásra, vagy kivételes esetekben az érkezéskor – akár készpénzes, akár bankkártyás fizetéssel.
A kötelező regisztráció alól mentesülnek az alábbi személyi körök:
két év alatti gyermekek
katonai, kormányzati vagy egyéb nem kereskedelmi járaton érkező hivatalos delegáció utasai
azok az utasok, akik olyan repülőn érkeztek, amely technikai, meteorológiai vagy bármilyen előre nem látható bizonyított ok miatt kénytelen visszatérni a reptérre
Átutazó utasok
Zöld-foki Köztársaság állampolgárai, azok házastársai és 18 év alatti gyermekei
Zöld-foki Köztársaságban regisztrált külföldi állampolgárok
További információk érdekében javasoljuk, forduljanak a Zöld-foki Köztársaság Berlinben működő nagykövetséghez www.embassy-capeverde.de vagy a párizsi, brüsszeli, madridi, római, lisszaboni és a luxemburgi nagykövetségéhez.
 
Kiskorúak beutazása: A Zöld-foki szigetek előírja a hozzájáruló nyilatkozat meglétét arra az esetre, ha a kiskorú nem a szülői jogokat gyakorló felnőttekkel utazik együtt. További információk érdekében javasoljuk, forduljanak a Zöld-foki Köztársaság Berlinben működő nagykövetséghez, vagy a párizsi, brüsszeli, madridi, római, lisszaboni és a luxemburgi nagykövetségén lehet bővebb felvilágosítást kérni.
 
Vám: A vámmal kapcsolatos információt a Zöld-foki Vámhatóság (Alfândega) talál: https://www.mf.gov.cv/web/dnre
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója
 
EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK
Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!
Covid
2022.szeptember 15-től visszavontak minden Covidra vonatkozó szigorítást
Egészségügyi regisztráció: a nemzetközi utazásról szóló űrlap, https://covid19.cv online módon történő kitöltése is szükséges az utazás megkezdése előtt, amelyet a Szociális,- és Egészségügyi Minisztérium igényel.
Oltások
  • kötelező: nincs
  • kötelező oltás, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik: Sárgaláz
  • javasolt: Hastífusz, Hepatitis A, Hepatitis B, Sárgaláz
Betegségek: Hastífusz, Hepatitis A, Hepatitis B, sárgaláz
Közegészségügyi helyzet: a szigeteken dengue-láz, malária is előfordulhat. Javasoljuk, hogy az országba látogató turisták csak palackozott vizet fogyasszanak, jég nélkül. Kerüljék a nyers ételek, zöldségek és a gyümölcsök fogyasztását, csak jól átsütött húsokat, tojást fogyasszanak. Ajánlott bélfertőtlenítő gyógyszert, magas védőfaktoros naptejet, szúnyogriasztó krémet is magukkal hozni.
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK
Időeltolódás: nyáron -2 óra, télen -3 óra.
Utazás hossza: charterjárattal 6-7 óra, menetrendszerinti járattal átszállástól függ
Pénznem: Zöld-foki Escudo (CVE). 1 CVE = kb. 3,5 HUF. Helyi valuta be- és kivitele tilos! Eurót javasolunk vinni, azt jobban váltják a dollárnál. ATM-k csak a városok bankjaiban állnak rendelkezésre, hitelkártyák közül a Visát fogadják el inkább.
Nyelv: portugál, kreol, de a turisták által látogatott helyeken angol, német vagy francia nyelven is értenek
Éghajlat: meleg, száraz, óceáni. Az éves középhőmérséklet 20°C, a tenger vize 20-25°C között váltakozik, fürdőzésre egész évben alkalmas. Két évszakot lehet megkülönböztetni: november és július között száraz és enyhébb (hűvösebb), augusztus és október között melegebb és kissé csapadékosabb.
Utazás, közlekedés, vezetés: a szigeteket helyi repülőgépjáratok és kompok kötik össze, a közúthálózat fejletlen. 
A jelentősebb városokban a helyi tömegközlekedéshez elsősorban taxit vehetnek igénybe
Gépkocsi bérléséhez minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte szükséges, valamint nemzetközi jogosítvány. A közlekedési szabályok nagyon egyszerűek. Bérelhetnek továbbá a szigeteken quadot, négykerék meghajtású pick-upot vagy scootert.
Nemzetközi repülőterek: Sal (sziget) és Praia.
Öltözködés: könnyű, természetes anyagból (pamut, lenvászon) készült ruházat javasolt, sapka vagy kalap, napszemüveg, naptej sem hiányozhat. Legyen a csomagban rovar- és szúnyogriasztó is. Kényelmes, nyitott lábbeli, de a túrázáshoz zárt, erősebb cipő ajánlott.
Áram: 220 V. Európai szabvány szerinti konnektorok
Mobiltelefon: A szigeten minden szolgáltató hálózata elérhető, de nagyon drága.
Árak, borravaló: Mit érdemes vásárolni? A helyiek által készített kézműves termékeket, dobot, szobrokat, maszkokat. Több darab vásárlása esetén kérhetnek árengedményt. Ne vásároljanak a tengerparton hamisítványokat áruló árusoktól, csak üzletben! Borravaló mértéke a szokásos 10 %.
Gasztronómia: néhány jellegzetes étel és ital: Pastel com diablo dentro: friss tonhal tésztába csomagolva, jól átsütve, Cachupa: többféle babból, kukoricából, különféle húsokból készített ragu, Espetada: nyárson sült fűszeres hús, Buzio: tengeri csigaféle sütve, előételként fogyasztják, Polvo Grelhado: grillezett polip, melyet fokhagymás vajjal kínálnak, Lagosta Grelhada: grillezett homár, szintén vajjal, fokhagymával és citromlével tálalják, Queijada: helyi édesség, édes sajtos tészta, kókuszreszelékkel megszórva.
Gyümölcsök közül a papaja, az ananász és a banán a legnépszerűbb. Italok közül kóstolják meg az alábbikat: Grogue: cukornád pálinka, Ponch: rumból, limonádéból és mézből készült ital
 
Zöld-foki Köztársaság – Látnivalók
A Zöld-foki Köztársaság hivatalosan 10 fő szigetből és 5 kisebb szigetből áll.
Sao Tiago – központi sziget
Itt található a főváros, Praia is. A főváros nem a szigetek legszebbik városa (ez a kitüntető cím Mindelo-t illeti), de nagyon kellemes hely, belvárosa egy sziklás fennsíkra épült, melynek neve Platô. A város két strandja a központtól nyugatra található. Praia-tól 10 kilométerre nyugatra fekszik Cidade Velha (Öreg Város), amely a legrégibb portugálok által épített város a szigeteken. Nagyszerű panorámában lehet részünk, ha felkapaszkodunk Fort Real da Sao Felipe-ig. Praiai-tól 20 kilométerre található a legközelebbi zöldellő földműves telep, Sao Domingos. Itt van néhány üzlet, ahol kaphatók a helyi kézműipar remekei. Sao Tiago északi végében fekszik a sziget második legnagyobb települése, Tarrafal, mely strandjairól híres. Ide menetrendszerinti busszal juthatunk el a fővárosból.
Sal: a sík, sivatagos sziget az európai utasok egyik kedvelt állomása. Számukra Santa Maria a legalkalmasabb célpont. Az egyéni utazók a sziget központját, Espargos-t keressék fel, itt könnyen találhatnak éttermet és panziót maguknak. Ezen a szigeten van a nemzetközi repülőtér is, Sal és Praia közötti naponta közlekedik repülőjárat, de hetente kétszer hajó is indul innen. A lapos sziget vulkanikus eredetű. Nevét onnan kapta, hogy a szigeten található vulkán kráterében különleges sókirtályokat találtak a felfedezők. Pedra da Lume salt pits: a kis kráterbe szivárgó tengervíz sójából alakultak ki a különleges formájú kristályok, különleges mély-rózsaszín színükkel páratlan látványt nyújtanak. Buracona Pools: a tengerparti bazaltba különleges medencéket alakított ki a tenger, melyekben egyedülálló flóra és fauna alakult ki. Palmeiras: bájos halászfalu ősi emlékekkel és festői piaccal. Sal szigetének egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága a Buracona Blue Eye nevű természeti csoda, amely egy kék színű természetes medence a sziklák között.
Sao Vicente
Sao Vicente a Zöld-foki szigetek második legfontosabb szigete. Itt van a szigetek legpezsgőbb életű városa, Mindelo. Mindelo rendelkezik a legmélyebb vizű kikötővel, számos bár és szórakozóhely van itt, és az éttermek is vetekszenek a Praia-iakkal. Festői gyarmati házai nagyrészt kétemeletesek, erkélyekkel és redőnyös ablakokkal.
Santo Antao
Santo Antao a legszebb szigetek egyike, ez a legzöldebb sziget, egyike azon kevés szigetnek, ahol sok fa található. A sziget egyik települése sem különösebben érdekes, de dombos és dús növényzetű belső területei nagyszerű terepet jelentenek a túrázóknak. Ugyancsak kiváló kiránduló-hely Brava, amely a legkisebb a Zöldfoki szigetek lakatlan szigetei közül.
Boa Vista
Boa Vista az ország harmadik legnagyobb szigete. Vulkáni kúpok és sivatag jellemzi.
Legmagasabb pontja a 387 m magas Monte Estancia. Fehér homokos strandok és türkizkék tenger jellemzik, népszerű a turisták körében. Gazdag az élővilága, bálnákkal, delfinekkel és teknősökkel találkozhatunk a környező vizekben. Klímája az egész év során alkalmas üdülésre.
Fogo: a szigetvilág egyetlen ma is működő vulkánja nyúlik 3000 magasságba.  
Búvárkodás, szörf, kite-szörf
Ezen a területen egész évben passzát szelek fújnak, ezért a szörfösök keresett célja is. De a búvárkodás szerelmesei is élvezhetik a víz alatti látnivalókat, a barlangok csöndes és nyugodt zugait, a különféle virágok és más vízi élőlények világát. A szabad vizeken élnek nagy teknősök is, amelyekkel félelem nélkül lehet játszani. Annak ellenére, hogy a szigetek földrajzilag Afrikához tartoznak, inkább európaiak, mely a portugál kolonizációnak köszönhető. 
Zöld-foki Köztársaság - Történelem
Portugál felfedezők találtak rá a lakatlan szigetcsoportra a 15 században. Ebben az időszakban kezdődött a szigetek benépesedése, először a Tiago szigeten. Idővel fontos megállóponttá vált a Dél-Amerikába tartó hajók számára. A szigetek éghajlata és domborzata nem igazán tette alkalmassá őket mezőgazdaság és ipar kialakítására, s ez lassította a szigetek fejlődését. A nagyon alacsony csapadékmennyiség miatt csak alapvető zöldségeket, gyümölcsöket, kevés kávét, cukornádat tudnak termelni. 1975-ben vált függetlenné Portugáliától.
 
Biztonság: A Zöld-foki Köztársaság biztonsági besorolása a III. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott óvatossággal látogatható országok listájára került.
A közbiztonság a Zöld-foki Köztársaságban elfogadható, afrikai viszonylatban általánosan jónak minősíthető, de előfordulhat zsebtolvajlás a nagyobb forgalmú, turisták által látogatott helyeken (Cidade de Praia, Mindelo, Sal szigete, Boavista) illetve akár fegyveres támadás is. A pénzen és az értéktárgyakon kívül az útlevelek megszerzése is cél, ezért az értékeket, okmányokat érdemes biztonságos helyen (pl. szállodai széfben) tárolni. A turistáknak kerülniük kell este a kivilágítatlan, kis forgalmú helyeket. Elutazáskor, a repülőtereken semmiképpen ne fogadjanak el harmadik személytől származó csomagot szállítás céljából.
 
KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK
Portugália - Konzuli Hivatal, Lisszabon
Cím: Calcada de Santo Amaro 85. Alcantara - 1349-042 Lisbon – Portugália
E-mail: mission.lis@mfa.gov.hu
Telefon: +351213645928 vagy +351213630395
Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36
Honlap: lisszabon.mfa.gov.hu
Konzuli kerület: Portugália, Zöld-foki Köztársaság, Bissau-Guinea

Vissza a hírekhez