Spanyolország / Kontinens (Szárazföld) Látnivalói és Tengerpartjai

Schuster Travel | 2024-03-20 | Beutazási feltételek - Ország információk

Spanyolország közkedvelt a magyar turisták körében, jóllehet vannak olyan tájegységei az országnak, melyet méltatlanul kevés magyar utazó keres fel. Spanyolország 73 látnivalója került fel az UNESCO Világörökségi Listájára, ebből 50 a kulturális és természeti hely.

Spanyolország / Kontinens (Szárazföld) Látnivalói és Tengerpartjai

Spanyolország közkedvelt a magyar turisták körében, jóllehet vannak olyan tájegységei az országnak, melyet méltatlanul kevés magyar utazó keres fel. Spanyolország 73 látnivalója került fel az UNESCO Világörökségi Listájára, ebből 50 a kulturális és természeti hely.

ÉSZAK-SPANYOLORSZÁG:az ország észak-nyugati részén található, Franciaországgal és Portugáliával határos. Ide tartoznak: Galícia, Asztúria, Kantábria, Baszkföld tartományok. Ezeken a tájakon halad keresztül a Franciaország különböző pontjairól induló „El Camino”, azaz „Szent-Jakab út”, amelynek végállomása Santiago de Compostela. Ez Róma és a Szentföld után a harmadik legjelentősebb katolikus vallási zarándokhely. De ezenkívül is számtalan látnivaló van a vidék városaiban és településein: Bilbao (Vizcaya-híd), Oviedo, San Sebastian, Altamira (barlang rajzok), vagy a Herkules-torony, mely a legrégebbi világítótorony a római korból. A legideálisabb időpont a látogatásra a nyári időszak, mivel az óceáni éghajlat miatt hűvösebb, mint a Földközi-tenger partvidéke.

COSTA BRAVA– Katalóniában, Spanyolország észak-keleti sarkában található. Partvidéke közel 300 km hosszan nyúlik el, változatos falvakkal, városokkal tarkítva. Rengeteg kirándulási, és programlehetőséget kínál a fürdőzésen kívül. Strandjai viszonylag hű vízűek és gyorsan mélyülnek. A nagy, sok szolgáltatást nyújtó strandok mellett több nehezebben elérhető, rejtett, igazán természetes öböl is van. Ideális helyszín családi nyugodtabb nyaralásra, de fiataloknak is vannak bulizásra alkalmas helyszínei. A magyarok körében az egyik legkeresettebb úti cél. Nem elhanyagolható, hogy erről a partszakaszról vonattal vagy busszal könnyen el lehet jutni Barcelonába, mely látnivalókban gazdag programot kínál az építészet és kultúra iránt érdeklődő turistáknak.  Északról dél felé haladva a következő településeket tudjuk ajánlani (a teljesség igénye nélkül):

Cadaques – a francia határ közelében található. Salvador Dali szerint, aki itt élt és alkotott, a világ legszebb faluja, de rajta kívül sok más művészt is elvarázsolt ez a bájos település. Dali háza, mely Port Lligatban található (gyalogosan is megközelíthető Cadaques-ból), ma múzeumként várja a látogatókat.

Roses– a francia határtól kb. 30 km-re délre fekszik egy öbölben, és az egyetlen nyugati irányba néző település, így lenyűgözőek a naplementék, főleg az öböltől keletre emelkedő Puig Rom csúcsáról. Mediterrán hangulatú, családi üdülőhely, jó stranddal. A közelben több szórakozási lehetőség is van:

Aqua Brava aquapark – kb. 1 km-re található Rosastól / Empuriabrava – Velencére emlékeztető mesterséges csatornarendszer mentén találhatók a házak, saját kikötővel, így több ezer yacht és csónak „parkol” ezen a területen / Skydive Empuriabrava – ejtőernyősközpont / Karting Empuriabrava – gokart pálya

Figueres – 30 km-re a tengertől, a szárazföld belseje felé fekszik Salvador Dali szülővárosa. Nevezetessége a Dali által, különleges stílusban, újjáépített városi színház, benne a Dali múzeummal. Szürreális élmény, mindenképpen érdemes megnézni. A város másik látványossága a Szent Ferdinánd-erőd (Castell de Sant Ferran)

L'Estartit– gyermekes családok számára ideális nyaralóhely, hosszú, homokos tengerparttal. A településtől kb. 2 km-re található a Medes szigetcsoport, mely a búvárok paradicsoma, tekintve, hogy itt tilos a halászat, így számtalan fajjal találkozhatnak merüléseik során. Több búváriskola is van, és kölcsönözni is lehet felszerelést.

Pals és Platja de Pals– Pals a parttól kicsit távolabb elhelyezkedő középkori városka. A hangulatos óvárost a 15 méter magas óratorony dominálja és a macskaköves utcákon sétálva számtalan kilátópontot és kézműves boltot találunk. A dombon fekvő várostól kb. 6 km-re, a parton található, Platja de Pals, a városka tengerparti része, mely hosszú, széles, homokos partjával az egyik legjobb stand a környéken, ahol a főszezonban sincs tömeg. Naturisták számára is van elkülönített rész.

Peratallada– Palstól rövid autóútra található ez a másik elragadó középkori falu, kanyargós utcácskáival, virágokkal díszített kőházaival, hangulatos tereivel. 1991-ben itt forgatták a Robin Hood, a Tolvajok fejedelme film egyes jeleneteit.

Begur– szintén középkori származású falu, fehérre meszelt házakkal és macskaköves utcákkal. A Costa Brava egyik rejtett kincse, ahova még nem ért el a turisták tömege. Érdemes a város felett található várkastélyba felsétálni, gyönyörű a kilátás innen. A környék pedig bővelkedik szebbnél szebb, paradicsomi hangulatú strandokkal.

Llafranc – a barcelonaiak kedvenc üdülőhelye, a Costa Brava egyik luxus nyaralóhelye. Nyugodt, tipikus katalán hangulatban tölthetik itt nyaralásukat. Homokos, lassan mélyülő kristálytiszta víz jellemzi partját. 24 teniszpálya, 3 búváriskola és 3 golfpálya gondoskodnak a sportolási lehetőségekről. A Sant Sebastian világítótorony mellől pedig csodálatos panoráma nyílik a tengerre és a környező tájra.

Calella de Palafrugell– kedves halászfalu, ahol érdemes a helyi éttermeket kipróbálni és melynek közelében rendezik meg a Cap Roig zenei fesztivált.

Palamós– újabb halásztelepülés (a legnagyobb flottával), híres a helyi halászok által kifogott rák, melyet a tengerparti éttermekben kóstolhatjuk meg. 3 km hosszú stranddal rendelkezik, partja homokos. Nyugodt, családias hangulat jellemzi, nagy szállodák nélkül.  Palamostól pár km-re található az Aquadiver, mely felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt kellemes kikapcsolódást kínál 17 csúszdájával. A környező településekről ingyenes busszal is el lehet ide jutni.

Tossa de Mar– a Costa Brava egyik legszebb települése, jóllehet mára már ez a hely is felkapott célpontja lett a turizmusnak, de azért sikerült megőriznie a városkának a középkori bájos óvárosát, ahol hangulatos utcákon barangolhatunk. Érdemes felsétálni a város szélén található 13. századi várba, a Castillo de Tossa de Mar-hoz. Barcelonából is sokan választják nyaralásuk helyszínéül ezt a városkát. Családoknak, nyugalmat keresőknek ajánljuk, itt nincs éjszakai élet, nyugodtan pihenhetnek.

Lloret de Mar– kozmopolita város, a Costa Brava legfelkapottabb és legnyüzsgőbb turisztikai központja, ahol éttermek, bárok érik egymást a parton, és a városban is, valamint dübörög az éjszakai élet. A bulizni vágyó fiataloknak ideális a helyszín, annál kevésbé a nyugalmat kereső családoknak, pároknak. A városban kaszinó és egy óriási csúszdapark is szolgálja a szórakozást. A városból dél felé haladva további szórakozási lehetőség vannak: a Gnomo Park a kisebb gyermekek számára nyújt kikapcsolódást, mellette pedig az Arbra Adentura  kalandpark inkább a nagyobbak részére kínál kihívásokkal teli akadálypályát, de az egész család jól szórakozhat itt. Érdemes továbbá a Santa Clotilde Kertbe is ellátogatni, valamint megnézni a város különleges, a 20. században különböző stílusok egyvelegével átépített templomát is. Lloret de Mar több stranddal is rendelkezik, némelyikük elég zsúfolt a nyári főszezonban, de azért találhatunk kevésbé zajos partszakaszt is.

Blanes– avagy a „Costa Brava Kapuja” igencsak átalakult, az egykori halászfaluból mára nyüzsgő, turistákkal teli tengerparti nyaralóhely lett. Azért sikerült valamit megőrizni régi hangulatából, mivel a helyi, spanyol turisták is szívesen látogatnak ide. Ez a település ismét egy nyugodtabb, családoknak ajánlott nyaralóhely. A napozás mellett egyéb látnivalót is kínál a város, például a 16 hektáron elterülő Jardin Botanic Marimurtra, ahol a szebbnél szebb növények között sétálva a panoráma is csodálatos. Nem messze a kerttől található a Castell de Sant Joan, érdemes felkapaszkodni és megcsodálni innen is a kilátást. De nem szabad kihagyni az óváros látnivalóit sem, a tengerparti sétányt pálmafákkal szegélyezve. Blanesben is több, kiépített és szolgáltatásokat kínáló strand közül válogathatunk, valamint számtalan vízisportot is kipróbálhatunk.

Malgrat de Mar– délebbre fekszik, és hivatalosan már nem tartozik a Costa Brava-hoz, de sokan még ide sorolják. Szinte teljesen összeépült Santa Suzanna-val. Tipikus turisztikai nyaralóhely, kissé jellegtelen, de minden szükséges szolgáltatás rendelkezésre áll. Van némi éjszakai élet, de korábban zárnak a bárok, így alkalmas nyugodtabb nyaralóhelyet kereső utasok számára is. Strandja homokos-kavicsos, mint a környékbeli partszakaszok. A közelben, Palafollsban található a Marineland, mely amellett, hogy csúszdapark, egyben delfinárium is, ahol ezen kívül papagájok és fókák is szerepelnek a műsorban. Május végétől szeptember végéig tart nyitva és a környező tengerparti településekről ingyenes buszokkal lehet eljutni ide.

Santa Suzana– szintén nem tartozik a Costa Brava-hoz, hanem már a Costa Maresme része, de sokan mégis idesorolják – tévesen. Tipikus nyaralóhely, nem rendelkezik óvárosi résszel. Partja homokos, néhol sziklás, vize gyorsan mélyülő. A környék sok programlehetőséget kínál.

Calella – ez a település még délebbre található, így ez sem része már a Costa Brava-nak, hanem a Costa Maresme-hez tartozik. Tipikus nyaralóhely, nem túl autentikus, némi éjszakai élettel. Partja homokos, vize gyorsan mélyülő, mint általában ezen a partvidéken mindenhol. 

Monserrat– ugyan nem tartozik a Costa Brava-hoz, de az itt nyaralóknak érdemes egynapos kirándulást tenni.  Barcelonától 50 km-re észak-nyugatra fekszik, 700-800 méteres magasságban, egy hegyoldalban, gyönyörű sziklák által övezve. Kalandos a feljutás, de megéri. Pazar a kilátás és gyönyörű a bazilika és a kolostor. A Bencés apátságot a 11. században alapították, bazilikája a 16. sz. végén épült, majd a napóleoni háborúban elpusztult, így a 19. sz. elején újjáépítették. Nevezetessége a „Fekete Madonna”. Ez a szobor a 12. századból származik (ez nem az első, eredeti szobor) és tulajdonképpen eköré a szobor köré építették a kolostort. A Monserrati Szűz Katalónia egyik védőszentje, és fontos szerepe van a katalán kultúrában. Híres a bazilika fiú kórusa is.

COSTA DORADAvagyis „Aranypart” Barcelonától délre található, kb. 200 km hosszú partszakasszal. Különbözik északi szomszédjától, a Costa Brava-tól, mivel itt a part kevésbé tagolt, egybefüggő aranyszínű homokos strandok sorakoznak, valamint vize lassan mélyülő, így kisgyermekes családok számára ideális. A napozáson és a tengeri fürdőzésen kívül itt is számtalan egyéb szórakozási lehetőség várja a nyaralókat.

Tarragona– 2000-ben felkerült az Unesco Világörökségi listájára számtalan római korból származó műemlékével. Ezek közül a leghíresebb a vízvezeték és az amfiteátrum. Persze emellett itt is gyönyörű strandokat találunk. Ebben a városban rendezik meg az egyik leghíresebb spanyolországi karnevált.

Salou – a Costa Dorada központja és legismertebb (főként angol turisták által) nyaralóhelye. Itt található a világhírű vidámpark, a PortAventura Park, mely Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű szórakoztató központja, amelyhez egyebek közt egy karibi hangulatú aquapark is tartozik. Érdemes esténként végig sétálni a promenádon, a tengerparti sétányon. Strandjai tiszták, szépek.

Cambrils– Salou-tól nem messze található, hamisítatlan spanyol halászfalu, jellegzetesen spanyol turistákkal. Hangulata miatt érdemes ide ellátogatni.

La Pineda– gyakorlatilag egybeépült Salou-val és Cambrils-szal. Remek strand, és a vízisportok széles kínálata várja a nyaralókat, valamint az Aquopolis, mely egyben egy delfinárium is.

Poblet– „Monastir de Poblet” Tarragonától kb. 30 km-re található és szintén felkerült az Unesco Világörökségi listájára. A ciszterci kolostor és erődítmény monumentális építmény. Egy ideig lakatlan volt, majd restaurálták, és ma újra szerzetesek élnek a kolostorban.

COSTA BLANCA– azaz „Fehér Part”-nak nevezik Spanyolország egyik legszebb partvidékét, részben a finomszemcsés fehér homok miatt, másrészt pedig a fehérre festett házak miatt. Ez is egy kb. 200 km hosszú partszakaszt jelöl. Egyedi mikroklímájának köszönhetően egész évben kellemes úti cél pálmafáival, napsütésével, tiszta levegőjével. Egymást váltják a nagyvárosi hangulatú települések és az eldugott kis falvak. Könnyen megközelíthető Budapestről közvetlen repülőjárattal Alicantéba.

Calp – a Costa Blanca legészakibb települése. Óvárosa megőrizte az eredeti spanyol halászfalu jellegét, míg a tengerparton modern szállodák sora várja az utazókat.  Északi részén sziklás a tengerpart, míg a déli részen homokos, széles és hosszan elnyúló. A mellette magasodó szikla tetejéről jó kilátás nyílik a városra.

Altea – festői kisváros, eredeti hangulattal, zeg-zugos utcácskákkal, fehér házaival, amik közül messzire kitűnik a templom sötétkék kupolája.

Albir– Altea és Benidorm között fekszik a város, és nem csak földrajzilag, hanem stílusában is. Nyüzsgőbb, mint Altea, de sokkal nyugodtabb, mint a nagyvárosi Benidorm. Strandja kiérdemelte a „kék zászlós” minősítést.

Benidorm – a Costa Blanca „party” városa.  Az óváros hangulatos utcái mellett a város többi része nagyvilági, nagyvárosi stílusú, rengeteg felhőkarcolóval. Több, mint 5 km-es partszakaszán 3 kiváló, jól felszerelt, homokos és tiszta vizű strand fogadja a nyaralókat. A város éjszakai élete nemcsak a fiataloknak kínál szórakozási lehetőséget, hanem az idősebb korosztály, illetve a családok is megtalálhatják a számukra alkalmas helyeket. A fürdőzésen és az éjszakai életen túl számtalan szórakozási lehetőséget kínál a város, mint a Mundomar (delfinárium), Aqualandia (vízi park csúszdákkal), a Terra Mitica (vidámpark), a Terra Natura (vadaspark).

Villajoyosa– eltérően a többi halászfaluval, itt a házak nem fehérre vannak festve, hanem különböző színűre, hogy a halászok könnyen hazataláljanak. Ez a színes kavalkád teszi a települést egyedivé és nagyon hangulatossá. Érdemes felkeresni a Csokoládé múzeumot vagy a halpiacot is a történelmi látnivalók megtekintése után.

Alicante– a Costa Blanca fővárosa, kellemes strandokkal, pálmafás promenádokkal, gyönyörű terekkel, parkokkal és pezsgő éjszakai élettel. Nagyobb a város, mint Benidorm, de mégis nyugodtabb, kevesebb a turista. A napozás és fürdőzés után érdemes a városban sétálni, megnézni műemlékeit, és a gasztronómia iránt érdeklődők sem fognak csalódni. Legismertebb nevezetessége a város feletti dombon elhelyezkedő középkori vár, mely Spanyolország egyik legnagyobb középkori épülete. Bástyáiról gyönyörű a kilátás.

Elche– a város nem a tengerparton fekszik, de érdemes ide ellátogatni a nyaralás alatt, mert egyedülálló pálmaliget alatt sétálhatunk. A városban és környékén több, mint 200 000 pálmafa található. Annyira egyedi, hogy ez is felkerült az Unesco Világörökségi listájára.

COSTA DEL SOL– „Napos Part”, és valóban szinte egész évben süt a nap, kellemes az idő. Kb. 150 km hosszú partszakasz, melynek Malaga a központja és attól keletre és nyugatra terül el. A gyönyörű tartomány, Andalúzia része, és a Sierra Nevada hegységlánccal a háttérben, a homokos partokkal és a kristálytiszta vízével Spanyolország egyik legkeresettebb tájegysége. Strandjai nem tartoznak a legszebbek közé és nyáron is viszonylag hűvös a vize, valamint gyorsan mélyül. A napozás és fürdőzés mellett számtalan kulturális, történelmi, szórakozási és gasztronómiai élményt kínál. Könnyű az eljutás ide, mivel két fapados légitársaság is indít ide Malaga-ba járatot.

Nerja– Malagától keletre található, hangulatos és autentikus spanyol település, sétára invitáló. Központjában található a „Balcon de Europa” (Európa terasza), ahonnan csodálatos a kilátás. A városban nincsenek hatalmas szállodák, vannak viszont szebbnél szebb strandok, eldugott öblök, kis barlangok. A város nevezetessége a közelében található cseppkőbarlang, ahol őskori sziklarajzokat fedeztek fel.

Malaga– a Costa del Sol központi városa, fontos kikötőváros és Picasso szülővárosa (de csak gyerekkorában lakott itt). Itt is vannak homokos strandok, éjszakai élet, azonban mégsem ez a város a turisták legfőbb nyaralóhelye. Látnivalóban sem kínál annyit, mint pl. Barcelona, de a környéke számtalan kirándulási lehetőséget rejt. Főbb látnivalói: az Alcazaba (mór erődítmény, mely spanyol területen a legépebben megmaradt), a római amfiteátrum romjai, a La Manquita katedrális, a Plaza de la Merced (itt van Picasso szülőháza, múzeuma és szobra is), a Calle Larios (sétálóutca), a Mercado de Atarazanas (piac), a La Malagueta (bikaviadal aréna), továbbá számtalan múzeum és autentikus flamenco est.

Torremolinos– nem messze van Malagától a Costa del Sol legnagyobb üdülőhelye.  Korábban nyüzsgő éjszakai élet volt jellemző a városra, de mára ez megváltozott, csendesebb lett. Jó minőségű homokos partok, pálmafák, felszerelt strandok jellemzik, számtalan étkezési lehetőséggel és vízi sporttal. Az Aqualand (vízi park) és krokodil park is szolgálja a kikapcsolódást.

Benalmadena– a Costa del Sol egyik legfelkapottabb települése. Számos látnivalóval várja az idelátogatókat. Spanyol, autententikus hangulatú Óvárosában érdemes egy sétát tenni és beülni egy tapas-ra.  A Costa negyed 8 km-es partja számos szállodának, strandnak és szórakozóhelynek ad otthont. A homokot néha apró kavics váltja fel, de a víz minőségére odafigyelnek, jól felszereltek a strandok és lassan mélyül a víz. Bőséges a kínálat vízi sportokból is. Érdemes ellátogatni a Puerto Marina kikötőbe, mely érdekes építészeti szempontból is. Kicsik és nagyok szórakoztatására található itt: SeaLifeAquarium, Delfinárium (Selwo Marina), Vidámpark (Tivoli Word), Lepkeház (Mariposario), gyönyörű park (Parque Paloma), valamint egy libegő (Teleférico), melynek felső állomásától még némi meredek gyaloglással lehet a csúcsra felérni (túra- vagy edző cipő javasolt), de megéri a látvány. És még egy érdekesség: a Castillo de Colomares, melyet Kolombusz emlékére építettek közel 100 évig a XIX./XX. század között.

Fuengirola– népszerű úti cél, de inkább családok, idősebbek körében kedvelt. Sok történelmi emlék található a településen és 8 km-es tengerpartján 8, jól felszerelt strand, sok vízi sport várja a nyaralókat. Homokja apró kavicsokkal kevert, de nincsnek nagy hullámok, így kis gyermekes családoknak ideális. Érdemes ellátogatni a magas színvonalú állatkertbe (Bioparc), a Sould Parc-ba (vidámpark), megnézni a kilátást a Sohail vártól.

Marbella– a Costa del Sol legelegánsabb üdülőhelye, a gazdagok kedvelt városa, így árai is jóval magasabbak, mint a környező településeké. Számtalan étterem, üzlet van, viszont az óvárosi negyedben számos mór és római emlék is található. Luxus villák, autók és yachtok, nyüzsgő éjszakai élet és kiváló strandok jellemzik.

Puerto Banus– egy átlagos nyaralóhely lenne, ami a strandját és a környéket illeti, de mégis kitűnik a többi település közül az itt fellelhető luxus yachtok, üzletek, autók számának tekintetében. Kikötőjében a világ minden tájáról érkező nagyobb és még nagyobb hajók sorakoznak, minden világhírű divatház képviselteti itt magát. Ez a szupergazdagok helye, az árak is ezt tükrözik. A Costa del Sol éjszakai életének egyik központja, és itt található az egyik legjobb koktélbár is.

Estepona– a legnapsütöttebb település egyedi mikroklímájának köszönhetően. Fejlődő turizmusa ellenére megőrizte spanyol báját, így a spanyol lakosok által is kedvelt üdülőhely. Hosszú, közel 20 km-es partján jól felszerelt strandok vannak, ahol soha nincs tömeg. A tengerparti sétány sok tapas bárral és étteremmel este is kellemes időtöltés. A városka központjában egy orchideaház várja a nyaralókat, valamint a közelben található Selwo Aventura állatkert, melyben egy zip-line is helyet kapott.

Casares– Esteponától nem messze, a dombok között található ez a kirándulásra ideális helyszín. Egy igazi hófehér andalúz városkáról van szó, mely felett a mór vár trónol és ahonnan csodálatos a panoráma. Utcácskáin sétálgatva pedig kedves helyiekkel találkozhatunk.

VÁROSOK

MADRID – az ország fővárosa, mely szinte a mértani középpontban fekszik 660 m tengerszint feletti magasságban. Főbb látnivalói: a 3-as múzeum egység: a Prado (a világ egyik leghíresebb és legjelentősebb múzeuma), a Museo de Arte Thyssen-Bornemissza (a világ második legnagyobb magángyűjteménye) és a Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (kortárs műszészek), valamint a Palacio Cibeles (városháza), a Palacio Real de Madrid (Királyi Palota), a Plaza Mayor (Fő tér), az Almudena katedrális, a Real Madrid stadionja (Bernabéu Stadion), Mercado San Miguel (piac, gourmet hely), Gran Vía (bevásárló utca). Ezek kívül számtalan szép tér, park is fellelhető a városban.

TOLEDO – Madridtól kb. 70 km-re délre, sziklákon fekvő város csodaszép. Itt született El Greco és ez a város is része a világörökségnek. Azoknak ajánlott, akik kedvelik a történelmi hangulatú helyeket, mivel Óvárosában sétálva a középkorban érezhetjük magunkat.

BARCELONA – Katalónia fővárosa, és nemcsak Spanyolország, hanem Európa egyik legérdekesebb, leghangulatosabb városa, mely annyi látnivalóval bír, hogy akár 1-2 hetet is el lehetne itt tölteni. Nem ősrégi kultúrájával tűnik ki, hanem a modern kor építészeti remekeivel, meghökkentő alkotásaival, melyet nagyrészt Antonio Gaudinak köszönhet a város. Főbb látnivalói: La Sagrada Familia (A Szent Család Temploma), Güell park – mindekét látványosság felkerült az Unesco Világöröségi listájára. A Casa Battló és a Casa Milá szecessziós stílusban épültek és nélkülözik az egyenes vonalakat. A La Rambla Barcelona hosszú és széles sétáló utcája, mely a központtól a tengerig vezet, ott pedig Kolombusz szobra áll. A Rambláról nyílik a La Boqueria piac, ahova érdemes betérni. Innen nem messze található a Barri Gothic (a Gótikus negyed) az Óvárosban. Érdemes ellátogatni a Montjuic dombra, ahol többek között a Táncoló szökőkutat, a Palau Nacional-t (Szépművészeti Múzeum), a Poble Espanol-t (spanyol falu, amolyan skanzen), valamint az olimpiai falut tekinthetjük meg. A partról induló libegővel is fel lehet ide jutni. A Tibidabo hegy tetejéről csodálatos a panoráma. A parton, a kikötő mellett található az Aquarium. És akár focirajongó valaki vagy sem, mindenképpen érdemes ellátogatni a 99.000 szurkolót befogadó Camp Nou Stadionba. Természetesen ez csak egy válogatás, még számtalan látnivalót kínál Barcelona.

SEVILLA – Andalúzia tartomány fővárosa több, mint 2000 éves történelemmel büszkélkedhet. Bővelkedik látnivalókban, melyek közül három is felkerült az Unesco Világörökségi listájára. Főbb látnivalói: Katedrális és a Giralda (harangtorony) a világ legnagyobb gótikus temploma, ahol Kolombusz sírja is található. Alcazar, mely a mór építészet kiemelkedő alkotása palotákkal, udvarokkal, kertekkel. Barrio Santa Cruz (régi zsidónegyed) hangulatos utcákkal, Torre del Oro régi katonai őrtorony, ma kilátóhely. Plaza de Espana, mely a világkiállításra készült 1929-ben és Spanyolországot jelképezi. Gyönyörű a körülötte lévő Maria Luisa park is. Metropol Parasol, a világ legnagyobb fából készült modern alkotása, Casa de Pilatos, egy másik szép palota az Alcazar mellett.

GRANADA– Andalúzia másik csodálatos városa, ahova egy tengerparti nyaralás során is érdemes ellátogatni. A város a Sierra Nevada lábánál található, festői környezetben, és a flamenco szülőhazája. Főbb látnivalói: Alhambra, a mór épületegyüttes, mely három részből áll: Nazrid palota, Alcazaba, Generalife kertek. Katedrális, melyben gótikus, reneszánsz és barokk elemek keverednek. Basilica de San Juan de Dios, mely a barokk építészet egyik kiemelkedő alkotása. Albaicín negyed, a régi mór városrész. Sacromonte, az Albaicín feletti dombokon található cigány barlanglakások, ahol a flamenco született.

Természetesen ezen kívül még számtalan olyan város vagy tájegység van, melyet érdemes felkeresni Spanyolországban, mint például: Salamanca, Valencia, Ronda, Cordoba, Girona

GIBRALTÁR– ugyan nem Spanyolországhoz tartozik, de itt érdemes megemlíteni, mivel a déli spanyol tengerpartokról könnyen eljuthatunk erre az érdekes helyre. Stratégia helyként fontos katonai és kereskedelmi bázis, ezért komoly harcok folytak birtoklásáért. A spanyol örökösödési háború idején az angolok szerezték meg a fennhatóságot, melyet mind a mai napig megőriztek. Így tehát piros buszok és pálmafák, fish and chips és tapas jól megférnek egymás mellett, mint ahogy az angol keveredik a spanyol nyelvvel. Hivatalos pénz a gibraltári és az angol font, de eurót is elfogadnak, és a Brexit után is maradt a terület az EU-zónában, tehát útlevéllel vagy kártya formájú személyigazolvánnyal is át lehet lépni a határt.

Főbb látnivalók: The Monkey Rock (a Majom Szikla), ahonnan nagyon szép a kilátás, valamint itt élnek vadon Európa utolsó vad majmai. Fontos! Nem szabad a majmokat etetni és ajánlatos tisztes távolságban maradni tőlük, valamint zárva legyen a táska. A Skywalk félelmetesen szép kilátásáról ismert. Szent Mihály-cseppkőbarlang, melyet különböző színekkel világítanak meg. Europa Point Gibraltár déli csúcsán található, innen látható Afrika partja is. A Szikla tetején lévő várban ma is állomásozik katonaság.

 

SPANYOLORSZÁG / KONTINENS (SZÁRAZFÖLD) BEUTAZÁSI FELTÉTELEK ÉS INFORMÁCIÓK - ITT

Vissza a hírekhez